BLOGKERESŐ

2011. október 9., vasárnap

Készíts profi sminkfotókat!

Igényes, szép sminkfotóhoz egyrészt kell ugye az igényes szép smink, másrészt pedig egy tisztességes fényképező, egy kis ügyesség és némi gyakorlat. Bár alapvetően ez egy beauty blog, most mégis az utóbbi témában próbálunk pár hasznos tanácsot adni! Az írást és az illusztrációs képeket köszönjük szépen  Andrási Judit fotósnak, a modellkedésért pedig külön köszönet wishesnek!

A fényképezőgéped ismerete
Az első és legfontosabb dolog, hogy olvasd el a fényképezőgéped használati útmutatóját, ismerd meg, mit hol lehet beállítani, kísérletezz a géppel, mert a jó sminkfotóhoz nem mindig elég az automata beállításokat használni.

Mélységélesség - fókusz – záridő helyes használata
A mélységélesség azt fejezi ki, hogy a fókuszon kívül eső, háttérben található tárgyak mennyire lesznek elmosódottak. Sminkfotózáshoz tanácsos minél kisebb mélységélességet választani, hogy a kép háttere ne vonja el a figyelmet a témáról. A kisebb mélységélességhez használj kisebb „f” értéket. A legtöbb DSLR gépen ezt „A” ill. „M” módban tudod befolyásolni. A kis mélységélesség hátránya, hogy könnyebben előfordul, hogy nem a lényeg van a fókuszban. Csinálj jó sok képet, és ellenőrizd még a fotózáskor a gépen, hogy van-e köztük megfelelő.

              Amikor a fókusz nem jó helyen van....                                            Kis mélységélesség, helyes fókusz, szép sminkfotó....   

Fényforrás
A legjobb természetes, szórt fényben fotózni. Például amikor a nap már nem az ég legmagasabb pontján van, és lágyulnak az árnyékok határai, illetve felhős időben. Még szórt fényben is előfordulhat, hogy az arc egyes részei árnyékosak. A megoldás a derítés, melyet egy fehér A4-es lappal is megoldhatunk. Csak annyit kell tenni, hogy a lappal visszavered a nap fényét, ezzel megvilágítva az árnyékos oldalt.

                           Rossz fények, árnyékos arc.....                                                    Szórt fény, derítés, szép sminkfotó.......

Fehéregyensúly
Hogy a képek valóséghűen adják vissza a színeket, fotózás előtt állítsd be a géped fehéregyensúlyát. A legtöbb gépen ki tudod választani a fényforrás típusát, így annak megfelelően a géped korrigálja a képek színeit. Drágább kompakt, bridge és DSLR gépek esetében – ahol ez a funkció elérhető – érdemes egy egyszínű, fehér lapról készített képpel kalibrálni a fehéregyensúlyt, így a géped az adott fénynek megfelelően korrigálja a színeket.

                   Narancsosba hajló színek.....                                                                     Helyes fehéregyensúly, szép színek....

Háttér
Válassz egyszerű, egyszínű háttereket a képeidhez, ilyen lehet egy egyszínű fehér fal, egy fa zöld lombja vagy esetleg az ég kékje.

                                                                       Nem mindegy mi van a háttérben.......

Kompozíció – perspektíva
Ne vágj le a képből lényeges elemeket, a „félbe vágott” arcok és nem komponált képek azonnal szemet szúrnak. Ne fényképezz túl közelről, mert egyes testrészek - pl az orr - aránytalanul nagynak fognak tűnni. Próbálj ki különleges perspektívákat is. Nyugodtan játssz a szögekkel, merj kipróbálni izgalmas perspektívákat is. Például fotózz felülről.

                Egy nem szerencsés kompozíció.....                                                         És egy tökéletes sminkfotó......

Sokkal könnyebb szép képeket csinálni, ha nem magadat fotózod, hanem megkéred a barátodat/ szüleidet/ testvéredet/ lakótársadat. Ha egyedül vagy, akkor nagyon hasznos, ha beszerzel egy állványt és kitapasztalod, hogy milyen beállítások mellett hol van az állvány és Te jó helyen! Ha mindezekre figyelsz és sok-sok fotót csinálsz, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy lesznek köztük "igaziak", vagyis igényes, szép képek. Mielőtt feltöltöd a képeket bármely webhelyre (remélhetőleg a  KrémMániániára :)), még egy kis utómunkát is célszerű csinálni, de ha a képek jók, akkor ez már semmiség. Ha olyan szerencsés vagy, hogy értesz a Photshophoz és van is, akkor jó Neked! :) Ha viszont nem vagy a képszerkesztésben profi, akkor egy ingyenes és egyszerűen használható képszerkesztő a Picasa (a Google képszerkesztője). Ennek a segítségével nagyon könnyen meg tudsz pár alap dolgot csinálni:
 • Vágd ki a képből a lényegi részt (pl. csak szem közelről). Ezt a Crop gombbal teheted meg.
 • Ha a fénybeállítások mégse sikerültek tökéletesre, akkor javíthasz rajta. Próbáld ki az I'm feeling lucky gombot, illetve a Fill Light csuszkát, de persze van sok egyéb is. Érdemes kipróbálni a lehetőségeket! 
 • Ha van éppen egy pattanásod, akkor ezt eltüntetheted a Retouch gomb segítségével.
 • Kicsinyítsd le a képet. A KrémMániára az ideális, ha a kép hosszabbik dimenziója 700-800 px. Kicsinyíteni a legkönnyebb szerintem a Painttel, a Resize (Átméretezés) gomb segítségével. 
Neked van valami jól bevált trükköd, hogy hogyan kell szép sminkfotókat készíteni?

6 megjegyzés:

 1. Nagyon hasznos tanácsok, ügyesen összeszedted :)

  VálaszTörlés
 2. Kedves Apolka és Judit!
  Ez egy nagyon hasznos cikk volt számomra, már régóta keresek egy ilyen magyarázatot. Megyek megkezelni a fényképezőgépet. :) Köszönöm!!!

  VálaszTörlés
 3. Köszi, örülök, hogy tetszik! :) Judité és wishesé az érdem amúgy. :)

  VálaszTörlés
 4. Húha, nagyon jól leírtátok a dolgokat!! :) Köszönjük! :)

  VálaszTörlés
 5. most találtm ezt a spoztot, valami szuper!!!

  VálaszTörlés