BLOGKERESŐ

2013. november 8., péntek

Vendégposzt: Bőröd ellensége, a dohányzás

Ezúttal egy vendégposztot hoztunk, amit mstindigo írt Nektek!

Mindenki tudja, hogy a dohányzás rákot okozhat, tele van mérgező anyagokkal, nagyon erős függőséget okoz és a többi és a többi. Ezért erről nem is írnék most többet. Viszont itt a KM-en rengeteg olyan lánnyal találkoztam virtuálisan, akik annak ellenére, hogy odafigyelnek a bőrükre és akár magasabb összeget is elköltenek a szép bőr érdekében kencékre, dohányoznak. Érdemes pedig tisztában lennetek azzal, mi történik a bőrötökkel, ha dohányoztok.

Dr. Michelle Copeland ezt írja a „Lehetsz még szebb” című művében: „A dohányzás szűkületet okoz a bőrt tápláló apró erekben, így a szövet nem képes rendesen regenerálódni. A cigarettából szén-monoxid és egyéb szennyező anyagok kerülnek a pórusokba, beszivárognak a mikrokeringésbe, ezzel gátolják az új hámsejteket termelő irha oxigénellátását. A füst ráadásul szabad gyökök felhőjébe burkolja a fejet, károsítja a bőrrostokat, elmélyíti a ráncokat, és újakat hoz létre.”

Néhány további tény a dohányzásról
 1. A dohányzás lelassítja a nyirokkeringést is, ami a szem alatti területeken nyirokpangást okozhat, melynek eredménye a táskás szem. A rossz állapotú érfalak következménye a karikás szem. 
 2. A dohányzás kifejezetten felgyorsítja a bőröregedést, tehát sokkal ráncosabb leszel. Nézz meg néhány negyvenes, ötvenes erős dohányost, és biztos találsz újabb motivációt a leszokásra.
 3. Sőt, a száj körül barázdákat okoz, amiket kifejezetten cigarettaráncnak is nevezünk. Ezeket krémekkel eltüntetni sosem lehet már, csak kizárólag bőrgyógyászati kezelésekkel, és azokkal sem egyszerű.
 4. Mivel a dohányzás szűkíti a vérereket, a bőr regenerálódási képessége is romlik. Lelassulnak a hámképző folyamatok, megnő az esély a maradandó hegek kialakulására.
 5. Nem véletlen, hogy plasztikai sebészeti műtéteknél szigorúan tilos a dohányzás a műtétet megelőző hetekben, és a műtét után is. Ezen szabály megszegése nagyon súlyos következményekkel járhat, melyet csak további plasztikákkal lehet helyrehozni. Ha valaki nem hiszi, keressen rá a neten, sokkoló képeket lehet találni.

Én 12 év után, immár egy éve hagytam abba a dohányzást. Bevallom, főként hiúsági ok vezérelt. Miután Apolka és a KM segítségével összeállított tudatos bőrápolási programom segítségével eltűntek a pattanásaim, előkerültek a ráncaim. Pedig mindössze 28 éves vagyok. Persze ez még nem vészes, de igazán remek összehasonlítási alapot kínál ehhez a még most is szép bőrű anyukám, és a szenvedélyes dohányellenes húgom, aki csupán 2 évvel fiatalabb nálam. Neki még egyetlen ránca sincs, pedig fogalma sincs a bőrápolásról. Nekem már 24 éves korom körül megjelentek az első ráncaim, ugye ekkor már majd 10 éve dohányoztam. Innen már csak egy lépés volt, hogy elképzeljem, milyen ráncos leszek 40 éves koromra, vagyis masszív 25 év dohányzás után. Ha odafigyelsz a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, használsz fényvédőt, és még nem is dohányzol, ez már kencék nélkül is fantasztikus minőségi változást eredményezhet a bőröd állapotán. Hát még kencékkel. :)

Érdemes ezt megnézni, dohányzó vs nem dohányzó ikerpárok fotói!

Amit észrevettem, miután leszoktam a dohányzásról
 • Életteli bőr. Ez most igazán marketing dumának hangzik, de semmitől nem lesz olyan életteli bőröd, mintha leszoksz a cigiről.
 • A táskák teljesen eltűntek a szemem alól, és bár a karikákról ezt már nem mondhatom el, az is halványodott.
 • Nem bűzlöttem, mint egy hamutál, hanem illatos kis virágszálként tündököltem a drága parfümömben. A párom ennek örült a legjobban, nagyon utálta, hogy cigiszagú vagyok.
 • Végre nem mászott át a rúzsom a cigire, hanem az ajkaimon maradt. 
 • Sokkal könnyebb volt a mozgás, nem fulladtam ki, ha futnom kellett a busz után, vagy ha felmentem gyalog a 4.-re.

Kifogásgyár
Annak ellenére, hogy legbelül minden dohányos tudja, hogy le kéne szokni, inkább remek kifogásokat gyárt. Én majd 10 évig gyártotta őket.
Legnépszerűbb kifogások, miért ne:
 • Szeretek dohányozni. Nekem ez jó így”. - Persze, hogy szeretsz. De Te is tudod, hogy nem jó így, csak nehéz bevallani…
 • Nekem szép a bőröm.” – Ezt leginkább fiatal, huszonéves lányok mondják, akik nem biztos, hogy ezt mondják majd 40 körül... Szerintem ők nem fogják fel, hogy mit csinálnak, és egy pillanatra sem néznek előre.
 • El fogok hízni, akkor inkább már a ráncok.” - A dohányzás lassítja az anyagcserét, de ettől  önmagában még nem fogsz elhízni. Az biztos, hogy azok híznak meg, akik zabálnak cigi helyett. Ne tedd. Falórohamok nálam is jöttek elég sűrűn. Ilyenkor megittam egy óriási pohár vizet, ami jól kitöltötte a gyomromat, és rendszeresen jártam sportolni. Egy dekát nem híztam végül, bár ehhez valóban kellett a sok víz mellett némi extra önuralom
 • Én bármikor abbahagyom, ha akarom, már rengetegszer leszoktam.” – Tényleg? Akkor miért is dohányzol, ha nincs szükséged a cigire?
 • Majd leszokok, ha szülök.” – Ezt én is mondogattam, mert korán akartam gyereket. Aztán ez nem így alakult, és simán lehet, hogy még x év, mire szülök. Szép dolog a tervezés, de nem tudhatod, mit hoz a jövő. Ráadásul a legtöbb, csak a baba miatt leszokott anyuka visszaszokik a cigire, amikor már nem szoptat. Az igazság az, hogy egyébként is nagyon könnyű visszaszokni, pláne, ha az ok –gyermek a pocakban-, már megszűnt, és elvégre dohányozhatunk az erkélyen is, attól nem lesz baja a gyereknek…
 • Végül személyes kedvenc kifogásom: „Én nem is dohányzom, csak néha rágyújtok.”- ??? Na ezt soha nem értettem. Valaki cigivel a szájában azt mondja, hogy „Én nem is dohányzom.”? Annál jobb, ha nem is dohányzol, legalább nem lesznek elvonási tüneteid, mikor már tényleg nem dohányzol.

Összegezve
Ne keresd a kifogásokat! Érleld a gondolatot. Kérj segítséget. Én évekig érleltem, és nagyon erős dohányos voltam. Próbáltam leszokni önerőből, minden eszköz és segítség nélkül, majd nikotintapasszal, ezek a próbálkozások elég csúfos kudarccal végződtek. Végül terapeuta segítségével szoktam le. A cigiről leszokni valóban nehéz, és nem szégyen segítséget kérni, vagy valamilyen leszoktató eszközhöz folyamodni. Ismerek olyat, akinek leszokós online fórum segített, biorezonancia, akupunktúra vagy épp a nikotintapasz. A mélypontokat pedig ki kell bírni. Egyetlen slukk áttörheti azt a gátat, hogy nem dohányzol, és egy szempillantás alatt a dohányosok között találod magadat újra. Sokan 1-2 év után szoknak vissza. Nekem így egy év után ismét mélypontom van, és a napokban voltam akupunktúrás kezelésen, ahol tűket szurkáltak a fülembe. Nagyon sokat segített, és örülök, hogy ismét találtam egy módszert, ami megszabadít a sóvárgástól. Vannak ilyen módszerek, és aki azt mondja, hogy drága, számolja ki, mennyibe kerül a cigarettája. Gondolj arra, hogy nem csak a bőröd lesz szép, hanem a zsebedben megmaradt pénzből fantasztikus kencéket is vehetsz. Találd meg a saját belső motivációdat.


Bőrápolás dohányosoknak
Szóval drága krémmániás csajok! Hagyjatok fel a cigivel, és a bőrötök nagyon-nagyon hálás lesz érte. Addig is ajánlom figyelmetekbe ezt a cikket, és mindenképp használjatok napi szinten fényvédőt és valamilyen bőröregedést késleltető antioxidáns tartalmú szérumot (a blogomon összeszedtem a kedvenceimet itt). Persze a fényvédelem és egy ilyen szérum akkor is igen áldásos, hogy ha nem dohányzol.
Néhány KM kedvenc antioxidáns tartalmú szérum:Forrás: Dr. Michelle Copeland: Lehetsz még szebb, http://acskrisztina.hu/nincs-kategorizalva/a-dohanyzas-borre-gyakorolt-hatasai, http://www.newcontour.hu/a_dohanyzas_es_a_plasztikai_mutetek.html

26 megjegyzés:

 1. Hajjajj, most nagyot sóhajtottam...több, mint tíz éve dohányzom.
  A cikk fantasztikus, végre valami, amit örömmel olvastam a témában! Köszönöm Mstindigo!
  Tele van a hócipőm azzal, amikor a társadalom leprásként kezel, mint dohányzó embert, meghatározzák, hogy hol vásárolhatok, hol dohányozhatok...hozzáteszem, soha nem gyújtottam rá az új rendelkezések előtt sem nemdohányzók között, és soha nem dobáltam szét a csikket.
  Az új rendeletek nem motiválnak, sokkal inkább feldühítenek engem, pláne, hogy a dohányáru adója jó nagy bevételt jelent az államkasszának....én meg csak nézegessem a torokrákos végstádiumú ember fotóját a doboz hátlapján- ellentmondások tömkelege, ami nem visz előre, nem segítség a bajban.
  Ez a cikk többet jelentett számomra, mint bármi, amit az elmúlt évek során olvastam, tapasztaltam a témában.
  Külön öröm számomra, hogy nem egy kívülálló elfogult sorait látom, hanem valakiét, aki ISMERI a dohányosok világát, mert onnan jött!

  Gratulálok, és nem győzöm elégszer köszönni ezt a bejegyzést.

  VálaszTörlés
 2. Megláttam a címet és kimentem rágyújtani, majd elolvastam az írásod, ami nálam nagyon aktuális. Az utóbbi hónapokban nagyon a gondolataim között van a leszokás. Minden egyes reggel a kávém készítése közben "megbeszélem magammal",hogy na jó ma még okés-majd holnaptól.....Ezt lehet húzni és halasztani ám sokáig. Nem a bőröm állapota zavar leginkább,(bár 23 éves létemre 7 év cigizés van mögöttem,már a száj körüli barázdák eléggé befigyelnek) leginkább az egészségem miatt szeretném lerakni,de mégse veszem rá magam teljesen. Az sem utolsó szempont hogy napi egy doboz cigi mennyibe kerül :o Most nagyon felerősítetted bennem az érzést és még párszor elolvasom a bejegyzésedet, hogy tudatosítsam magamban hogy mennyire ártok magamnak :( Remélem megjön az utolsó és végleges nagy elhatározásom és csatlakozok az erősek és kitartók táborához akik már leszoktak! KÖSZÖNÖM!!!

  VálaszTörlés
 3. Ildi, mondtam már, hogy utállak? :) :) :)

  VálaszTörlés
 4. 17-től kb.34 éves koromig dohányoztam,1-1,5 éve tettük le végleg a cigit férjemmel együtt, tudatos babatervezés okán.
  Igaz az utolsó 3 évben már kocadohányosnak számítottam,és csak alkalomszerűen gyújtottam rá.Minden egyes percet bánok azóta is amit "bűzrudakkal" együtt éltem,de a mozdulat,a szertartás,a reggeli rágyújtásos rituálé a mai napig hiányzik.A lakásban sosem dohányoztunk,a ruháimon viszont érződött,a bőrömön a hajamon nem kevésbé.A szaglásom ami amúgy is nagyon kifinomult,azóta sokkal élesebb,nemkülönben az ízlelésem is egészen más dimenzióba került.Most már ott tartok,hogy mások dohányfüstje is hihetetlen módon zavar,be sem megyek olyan lakásba,ahol tudom hogy dohányoznak.Érdemes abbahagyni,legyetek erősek!!!!!

  VálaszTörlés
 5. Csajok! Nekem sikerült leszokni külső segítség nélkül, de nálam megvolt a motiváció. A szokásos, hogy kisbabát akartam. Most pedig a motiváció, hogy ne akarjak visszaszokni (amellett, hogy tényleg eszméletlenül irritál, ha másokon érzem a cigit és olyan távolinak tűnik már, hogy sok évig én is ezt szívtam), hogy nem szeretném, hogy a kislányomnak ilyen büdös, cigiszagú anyukája legyen!
  Én azt mondom, hogy ez csak akkor működik, ha megtaláljátok az igazi motivációtokat. És is próbáltam számtalanszor leszokni, de később jöttem rá, hogy valójában nem gondoltam komolyan akkor még. Az egész fejben dőlt el - és bár az első hónapokban borzalmas nehéz volt - azt mondom, hogy nagyon megérte!
  Sok sikert mindenkinek, aki végül elhatározza magát!

  VálaszTörlés
 6. Igen, ez olyan furcsa. Van, hogy épp órákig nem gyújtok rá, és akkor állatira zavar mások füstje, teljesen büdösnek érzem. Amikor viszont rágyújtok, teljesen másként érzem, pontosabban szólva kellemes a füst, a saját cigim másodlagos füstje is tetszik.
  Nálam szertartások része a dohányzás. Rágyújtok, amikor felidegesítenek, miután jól belakmároztam, a kávé mellé, mielőtt valami tevékenységbe fogok, a tevékenység végrehajtásának fázisaiban, dohányzó barátnőimmel pletykálva....éjjel, mikor alszom, csak akkor nem.
  Mióta betöltöttem a 40-et, minden leszokási kisérletem kudarcba fulladt. Már csak ha eszembe jut, hogy le kéne szokni, elkap a remegés, izzad a tenyerem, szívdobogás....azt hiszem, ezt megelőzően még nem volt ennyire erős a fizikai és pszichés függőségem a nikotinnal szemben.
  Most is csatakos lett a tenyerem és hónaljam, miközben a témáról írok...szorongok. Nem nagyon, de bokából jön az érzés.

  VálaszTörlés
 7. .pontosan ez a helyzet nalam is :)

  VálaszTörlés
 8. Jajj de jó, hogy írtatok erről a témáról. Én 40 vagyok, tavaly januárban szoktam le a cigarettáról. És bizony bizony önerőből, mindenféle terápia nélkül! Volt hogy le tudtam tenni a cigit, és volt hogy hónapokig cigiztem. Legutoljára 7 szálat szívtam el egy nap alatt. Ennél többet nem bírtam. Sok sok hét latolgatás után tettem le az utolsó szál cigit. Nagyon nehéz volt. Én minden nap eldöntöttem, hogy nem gyújtok rá. Sőt, ha ideges voltam, vagy kudarc ért, még akkor sem. Nem szedtem gyógyszereket, se rágógumit! Három hónap után éreztem jobban magam addigra jelentősen csökkent a hiányérzet, de a szokások is még a véremben voltak. Végül teljesen eltűntek a tünetek. Érdemes életmódot is változtatni. Aki eddig nem kirándult, vagy még egy múzeumba se tette be az orrát, akkor próbálja ki ezt. Vagy térképezze fel a szokásait, hogy milyen időrabló reakció amikor pl. rágyújt, és találjon ki helyette mást. Fusson egy kört a háztömb körül.. :D

  A bőrömön nagy pattanások voltak és napokig fájtak mire elmúltak. Száraz is volt. Most csodásan néz ki, és nem vagyok büdös. Már a szagát sem szeretem a ciginek.
  Én egy kicsit meghíztam, de mikor cigiztem egy gebe voltam, úgyhogy most jól állnak a kilóim. :))

  Egy ismerősöm a gyerekszülés után visszaszokott mondván, hogy az kell, anélkül nem tud élni. Ez kész vicc.
  Érdekes én sose gyújtottam rá az utcán, vagy buszmegállóba, csak otthon az erkélyen. Még a lakásom se legyen tőle büdi.

  VálaszTörlés
 9. Köszönöm az írást, azt hiszem, nagyon jó volt az időzítés az elolvasására. Kedden lesz 4 hete, hogy nem gyújtottam rá. Kb.15 éves koromtól szívtam, most leszek nemsokára én is 28. Nálam is jelentős szerepet játszott a leszokásban a hiúsági faktor. Vanity is my favorite sin :) Bár sajnos nekem most pattanások légiója lepte el az arcomat 1-2 hete, de biztos vagyok benne, hogy ez csak átmeneti lesz. Sok sikert és kitartást minden leszokónak!

  VálaszTörlés
 10. Szuper vagy! Kitartás! A legnehezebb az első egy hónap, egyre könnyebb lesz. :)

  VálaszTörlés
 11. Nagyon jó vagy, hogy még egyedül is sikerült. :)

  VálaszTörlés
 12. Öhhhh, gondolom, nem kell külön cikk arról, hogy egy rosaceásnak mennyire NEM kéne dohányoznia? :D

  VálaszTörlés
 13. Menni fog. :) Sajna én is 15 évesen kezdtem cigizni, 16 évesen már rá is szoktam...

  VálaszTörlés
 14. Köszönöm szépen! :)

  VálaszTörlés
 15. Szuper, hogy mástól is hallok ilyen sikersztorit. :) Amúgy én se dohányoztam a lakásban soha, csak az erkélyen, mert utáltam, ha a lakásban cigi szag van. De a bőrön, hajon, ruhán sajnos megmarad. Reméltem, hogy a szaglásom is kifinomul majd jobban, de sajnos e tekintetben nem sok változást észleltem...

  VálaszTörlés
 16. Sziasztok! Én másfél éve tettem le a cigit és elképesztően bánom a dohányzással töltött éveimet. A világon semmi értelme. Kb egy évig hiányzott, a legnehezebb buliban volt, amikor az alkohol kezdte kifejteni a hatását és kezdett elvattásodni az agyam, na akkor nagyon rágyújtottam volna, de megálltam, majd hónapról hónapra könnyebb lett és most másfél év után ott tartok, hogy mindegy mennyit iszom :) ha fizetnének sem gyújtanék rá. Sőt zavar a cigifüst. Ha dohányoznak az utcán előttem, inkább átmegyek a másik oldalra, hogy ne szívjam. Ez nem hiszti, egyszerűen bántja az orrom. Nekem a spinning segített, elkezdtem rendszeresen járni meg futottam és rájöttem, hogy oltári hülyeséget csinálok, szegény tüdőm rendesen meghasonlott abban az időszakban, kapott egy adag oxigénlöketet a spinninggel, majd ráküldtem egy kis kátrányt...úgyhogy letettem a bűzrudakat..
  Aki le akar szokni, az le is fog, úgyhogy ne várjatok, felesleges elszívni még azt az 5, 10, 100 szálat a leszokásig, tegyétek le akár már ma! nehéz, de egy idő után "kitisztulsz". Megéri:) Nagy hajrá és drukkolok ismeretlenül is mindenkinek!

  VálaszTörlés
 17. Gratulálok! Nekem nagyon tetszett a cikk!

  VálaszTörlés
 18. Ha majd megírod, tán leteszem... :)

  VálaszTörlés
 19. Kedves Mstindigo! Nagyon klassz cikket írtál, köszi! Négy éve dohányzom, és kb. fél éve érlelgetem magamban a gondolatot, hogy le kéne tenni. Persze már végigmentem az összes kifogáson, amit felsoroltál. :) Viszont azért szeretném megdicsérni a cikkedet, mert nagyon jó oldaláról közelítetted meg a dolgot: szerintem egy nőre azzal lehet a leginkább hatni (különösen egy fiatal nőre), ha azt mondod neki: nézz a tükörbe, nézd meg a szarkalábaidat, a táskákat és karikákat, a lassan kialakuló szopóráncot a szád körül, és a szürke bőrödet a szép nagy pórusaiddal..

  VálaszTörlés
 20. Örülök, hogy megszületett ez a cikk! 27 éves vagyok, kb. 12 éve dohányzom, és nagyon meg szeretnék szabadulni a cigarettától. Banditáéhoz hasonló tüneteim vannak, hacsak a leszokásra gondolok. Valahogy úgy élem meg, hogy a világ legjobb dolgát vonom meg magamtól, ha leteszem. Holott nyilván az ember tudja, hogy ez a lehető legrosszabb "szokás" a világon. Folyamatosan szembesítem magamat a káros hatásokkal, utánaolvasok, elrettentő cikkeket, képeket keresgélek, nem beszélve arról, hogy jövőre esküvő, utána jöhetne a baba, és a párom sem dohányzik... Akkor mégis miért olyan nehéz? Segítsééég! :(( Ja, és nem mellékesen a bőröm is eléggé megsínylette már, bár a ráncok még nem igazán fenyegetnek, de a minősége igencsak elkeserítő.

  VálaszTörlés
 21. Én is így voltam ezzel. A dohányzás nagyon-nagyon erős függőséget okoz. Én elmentem terapeutához. Igazából a drogosoknak adnak pszihológus/pszihiáter segítséget is, és a dohányzás is ugyanolyan erős függőséget okoz. Mivel egyedül nem ment, hát kértem segítséget. Az viszont nem jó, ha itt megragadsz, és nem mész el valahova, aki segíthet a függőséggel járó pszihés szorongásaidon. Amúgy én nem szedtem leszoktató antidepresszánst, szóval ha elmész terapeutához, nem egyenlő azzal, hogy mindenképp gyógyszert kell szedned a cigi helyett, szuper alternatív módszerek is vannak, pl. hipnózis, kineziológia, pszihodráma stb.

  VálaszTörlés
 22. 3 hónap alatt még le sem szoktál a cigiről. :) Szerintem legalábbis. :D Az a kezdet. Én most már majdnem másfél éve nem gyújtottam rá, és még mindig bizonyos helyzetekben nagyon-nagyon hiányzik. Igazából talán még le sem szoktam, csak nem dohányzom. :) Állítólag 5 év alatt azért teljesen megszűnik a sóvárgás. De ha rengeteg évig van egy megszokásod, az miért múlna el 3 hónap alatt? Még mindig bármikor vissza tudnék szokni rá. Csak eldöntöttem, hogy nem dohányzom.
  Arra meg nem érdemes várni, hogy mikor lesznek tökéletesek a körülmények, (nyugodt, relax stb...) mert olyan sose lesz. :D Vagy minden pillanat is az lehet ennyi erővel, hogy abba hagyd a cigit.

  VálaszTörlés
 23. Ez biztos attól is függ, hogy mennyi ideig és hány szálat szívtál. Nekem is javult a szaglásom, én 20 méterről megérzem, ha valaki cigizik a környezetemben. Legszívesebben mindenkit lebeszélnék róla...
  Még annyit a hozzászólásokat olvasva , hogy az emberek nagyon hajlamosak elcsábulni cigire, italra egy buli során, hogy a saját hangulatukat oldják. Aki erre hajlamos az ezt tartsa észben. Nem érdemes egy buli okán visszaszokni, és azzal nem értek egyet, hogy azok a legnagyobb arcok akik cigiznek. :D Nekem meg pont rossz tapasztalataim lettek ilyen bulikból kifolyólag.

  VálaszTörlés
 24. Én soha nem iszom alkoholt. :) Táncolni nagyon szeretek, de a részegek kifejezetten idegesíteni szoktak. Szerencsére a dohányosokat kiraktál a bulikból. Még dohányos időszakomban is idegesített,, hogy mindenki a tánctéren cigizett, többször megégettek cigivel, néhány ruhám is tönkrement emiatt. Nagyon igazad van abban, hogy sokan úgy érzik, hogy ha buli, akkor most lehet egy cigi, és emiatt szoknak vissza.... Én se hinném, hogy a nagy arcok cigiznek. :) Nekem a legtöbb barátnőm nem cigizik, pedig nagyon jó arcok. :)

  VálaszTörlés
 25. Köszönöm a kedves válaszokat! :)
  Még elfelejtettem leírni a cigizés egyik kellemetlen tünetét. A jobb hónaljam nagyon izzadt és nagyon kellemetlen szagot árasztott. Sokkal nyirkosabb volt, mint a másik. A leszokást követően ez a kellemetlenség is megszűnt.

  VálaszTörlés