BLOGKERESŐ

2022. február 3., csütörtök

Így védekezz a cserepes ajkak ellen!

A test és az arc leginkább száradásra hajlamos pontja az ajak, aminek vékonyka, faggyútermelésre minimálisan vagy teljesen képtelen bőre ráadásul majdhogynem védtelen a különféle káros hatásokkal szemben.



Milyen összetevőkkel támogathatjuk az ajkak védekezőképességét, és mi az, amivel csak rontunk az állapotán? Ezúttal ezeket gyűjtöttem össze Nektek.

A legnagyobb gondot az ajkak az átlagos bőrfelületekhez képest nagyobb, 3x, de akár 10x-es mértéket is elérő vízvesztése okozza. Ezt a problémát tetézi a téli időjárás vagy a szélsőséges éghajlat, szóval a legtöbb embernél visszatérő problémát okoznak a száraz ajkak. Bár néha reménytelennek tűnik, de nagyon jól lehet védekezni a cserepes ajkak ellen is, csak az ajakápolók összetevőire és az ápolás folyamatosságára kell ügyelni.

Milyen összetevőket keress és kerülj?

  • Mentol, kámfor, borsmenta: Ezeket összetevőket az ajakápolókba a hűs, bizsergető érzés, és az ajakduzzasztó hatás miatt teszik bele. Az eredetileg herpeszkezelésre alkotott Carmex ajakápolók, vagy a Blistex ajaknyugtató kréme a kámfort például kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazza, mégpedig azért, mert érzéstelenítő tulajdonságának köszönhetően hatásosan csökkenti a duzzadt, égő ajkak fájdalmát. Az elsőre jól hangzó tulajdonságaik ellenére viszont ezek az összetevők főleg hosszú távon alkalmazva nem túl előnyösek, mert  ismételt, vagy gyakori használatuk bőrirritáló hatású és allergiát válthat ki. 
  • Fényvédő összetevők: Mivel az ajkak kiemelten hajlamosak a leégésre, ezért a nappalra használt ajakbalzsamotok jó, ha legalább egy SPF15-ös faktorszámú fényvédelmet is ellát. Nem mindegy viszont, hogy ezt milyen összetevővel teszi. Az oxybenzonenak és az octinoxatenak fényvédő hatásuk van, viszont nem igazán erős, inkább csak a többi összetevőt védik a fénytől, magát az ajkat nem igazán, ráadásul mindkét összetevővel kapcsolatban felmerült a gyanú, hogy elősegíti a bőrben a káros szabad gyökök képződését, ezért ha nagyon óvatosak akartok lenni, akkor válasszatok inkább olyan termékeket, amiben titán-dioxid és/vagy cink-oxid gondoskodik a káros sugarak elleni védelemről.
  • Emolliensek: A legjobb dolog, amit az száraz ajkaikkal tehettek, ha olyan termékkel ápoljátok, aminek magas az emollient tartalma. Ezek az összetevők segítik ugyanis a leghatékonyabban az ajkak vízvesztésének a megállítását illetve mérséklését. Az is fontos, hogy az ajakbalzsamotok javarészt ne csak egyszerű emollient hatású viaszokból álljon, hanem magas arányban tartalmazzon különféle jótékony olajokat, viaszokat (shea vaj, ricinusolaj, stb.) és ajakregeneráló összetevőket (panthenol, E vitamin, stb.) is. Ha ezekre figyeltek, az ajakápolótok valóban hasznos és hatékony lesz.

Néhány TOP termék ajakra 


Alverde Körömvirág Ajakápoló: Növényi eredetű emolliensekben gazdag natúr ajakápoló, több mint 600 véleménnyel, mely kitűnő választás, ha olcsó és a teljesen natúr alternatívát kerestek. Nem csak ápol, de szép fényt is ad az ajkaknak. (1775 Ft / 4 g)
Paula's Choice Lip&Body Treatment Balm: Paula multifunkcionális balzsamjára eddig szinte csak maximális pontszámú vélemények érkeztek - eddig mindenkinek rendbe tette még a legszárazabb állapotban levő ajkát is ez az illat és színezék mentes, csupa jótékony összetevőből álló termék. (3990 Ft / 15 g)
Clarins Hydra-Essentiel Lip Balm: Erre az ajakbalzsamra (és az elődjére is) csak 5 csillagos, lelkes vélemények érkeztek, az összetétele pedig nem olyan meglepő módon jól megfelel a kitételeknek. (5700 Ft / 15 ml)
Laneige Lip Sleeping Mask: Igen kedvelt az véleményezők közt ez a géles állagú, különféle ízekben kapható ajakápoló maszk, ami az ápoláson és ajakszépítő hatáson túl túl segít feloldani az elhalt hámsejteket is. ($22 / 20 g)
Bioderma Atoderm Ajakápoló Stift: A legnépszerűbb ajakápoló a dermokozmetikumok közül ez a regeneráló, tápláló és hosszantartóan védő ajakápoló gazdag textúrával. Nyugtatja és hosszantartóan hidratálja, védi a száraz vagy kicserepesedett ajkakat. (1640 Ft / 4 g)
By Terry Baume de Rose: Ultra-gazdag, luxus összetételű rózsás balzsam, ami rekordgyorsasággal teszi puhává az ajkakat. (19 940 Ft / 10 g)


Ti milyen ajakápolót használtok?

2 megjegyzés:

  1. Titán-dioxid? Egyes vélemények szerint pont rákkeltő...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy tudom, csak az összetevőt a tüdőbe belélegezve merült csak fel a gyanú és ott is csak extra elővigyázatossági alapon.

      https://tdma.info/can-titanium-dioxide-cause-cancer/

      Törlés