BLOGKERESŐ

2014. május 20., kedd

Mikor jár(t) le a kozmetikumod?

Sokszor volt már szó arról, hogy milyen kozmetikumokat érdemes venni, de arról még nem igazán, hogy meddig érdemes őket őrizgetni. A neten főleg a felbontás utáni eltarthatóságról terjengenek adatok, pedig a gyártás ideje sem mindegy, éppen ezért most többek közt erről is hoztam Nektek pár hasznos információt és adatot.


Felbontás utáni szavatossági idők és praktikák
Az úgynevezett PAO (Period after opening vagyis a felbontás utáni időtáv) értékét legtöbbször a termékek dobozán, de sok esetben magán a termékre rányomva is megtaláljátok. A kép egy nyitott tégelyt ábrázol, amiben egy szám és egy M betű látható. Ezek együttesen azt jelölik, hány hónapig szavatolja a gyártó a felbontás utáni változatlan minőséget. 

Mivel a 30 hónapnál alacsonyabb eltarthatóságot kötelező jelölni, ezért ez a szám általában 6, 12, 18 vagy 24 hónap szokott lenni.
.
 • Parfümök (1-2 év): A parfümöket a tartósítószereken túl a legnagyobb mennyiségben jelenlevő összetevőjük, az alkohol is tartósítja, ezért a magasabb alkoholtartalmú parfümök (ezek általában az EDT típusúak) akár 2 évig is elállnak. Hogy ezt az időtartamot tényleg megérjék, érdemes dobozban vagy egyéb sötét, fénytől elzárt helyen tartani őket.
 • Arc- és bőrápolás (fél év-1 év): Legrövidebb ideig a tégelyes termékek állnak el, hiszem a kézzel való belenyúlkálás sajnos remek táptalajt ad a baktériumok és gombák elszaporodásának. Ha tehetitek, ezért vásároljatok inkább tubusos kiszerelésű termékeket, már csak azért is, mert a krémek leghasznosabb hatóanyagai általában érzékenyek a fényre- és a levegőre, és a tégelyes kiszerelésben kiemelten ki vannak téve annak, hogy csökken a hatékonyságuk.
 • Sminkek (fél-5 év): A legrövidebb ideig a szempillaspirálok bírják, akár már 3 hónap után meg kell tőlük válnunk. Bevallom őszintén, nekem fizikai fájdalmat okozna kidobni mondjuk egy Lancome szempillaspirált csak azért, mert már eltelt felette az ominózus fél év, ezért én úgy szoktam kijátszani spirálok a rövid szavatosságát, hogy igyekszem egyszerre csak 1-2 spirált bontva tartani, így nagyjából időre a végükre is érek. Az akár 3 évig is elálló rúzsok és szájfények veszte általában az avasodás, amit a magas zsír-és olaj tartalmuk okoz. Az avas terméknek jellegzetes szaga van, ezért ti magatok is könnyen ki tudjátok szűrni, ha valami már kidobásra érett.  A leghosszabb ideig a púder formulájú termékek bírják, mivel alig vagy egyáltalán nincs bennük romlandó összetevő.
.
PAO ebben az esetben 12 hónap
.

Gyártás utáni szavatossági idők és hasznos honlapok
Nem csak a felbontás utáni idő számít, hanem bizony az is, hogy mikor lett gyártva egy adott termék. Sajnos a magyar piacra kifejezetten jellemző, hogy adott esetben hosszú éveken állnak a raktárban/polcokon a termékek, és a "frissen" vásárolt kozmetikum már jó pár éves, vagyis nem biztos, hogy túl sok jelentősége van már a PAO értéknek...

A gyártás utáni szavatossági idők egyébként hosszabbak a felbontás utáninál, és a következőképpen alakulnak:
 • Parfümök: Az alkohol tartalmú parfümök körülbelül 5 évet bírnak ki bontatlan csomagolással.
 • Arc- és bőrápolás: Az érintetlen bőrápolási termékek minimum 3 évig még teljesen rendben vannak.
 • Sminkek: A szempillaspirálok, rúzsok általában 3 évig húzzák álltukban, míg a por állagú termékek akár több, mint 5 évig is.
De honnan lehet megtudni, hogy mikor lett valami gyártva? 
Sok termék dobozára az ún. Exp. Date, vagyis a lejárati idő feketén-fehéren rá van nyomtatva, míg a gyártási idő már kevesekre, és akkor sem egyértelműen. Sajnos sokan nem tudják, hogy ilyenkor sincs ám veszve a dolog, és ezért született tulajdonképpen ez a poszt is.

A termék aljába nyomott ún. batch code


Én évek óta használom és szeretem a következő két honlapot, melyek abban segítenek, hogy a termék dobozának/tégelyének aljába nyomott gyártási számot (batch code) bepötyögve leellenőrizzem, hogy mikor készültek:
http://www.checkfresh.com
http://checkcosmetic.net
Természetesen, ha valamilyen újonnan megjelent termékről van szó, kevésbé vagyok gyanakvó, de a netről rendelt parfümöket például minden esetben le szoktam csekkolni.


Ti meg szoktátok nézni vásárlás előtt/után a kozmetikumotok lejárati idejét? Betartjátok?

32 megjegyzés:

 1. Hu nagyon köszi! remek poszt megint! ezzel a kérdéssel mindig is hadilàbon àlltam

  VálaszTörlés
 2. De honnan lehet megtudni, hogy mikor lett valami gyártva?
  Sok terméken egyértelmű, az ún. Exp. Date, vagyis a gyártási idő feketén-fehéren rá van nyomtatva a dobozra.

  Az exp date=expiration-date a lejárati időt jelenti!

  VálaszTörlés
 3. Jaj de jó, hogy szólsz köszi! Javítom gyorsan!

  VálaszTörlés
 4. Ezért preferálom a kisebb kiszerelésű termékeket a nagyobbakkal szemben! 2-3 parfümöt használok váltogatva, hiába érné meg jobban a 75/100 ml-es kiszerelés, 1-2 év alatt sem használnám el őket. Tapasztalataim szerint egyébként is hiába 1-2 év a lejárati idejük, teljesen más illata van egy frissebb parfümnek, mint a másfél évesnek.


  A másik, hogy ennyi idő alatt egy kozmetikai terméket meg is szoktam unni, az arcápolási termékekhez pedig rendszeresen hozzászokik egy idő után a bőröm, és jót szokott tenni a váltás.

  VálaszTörlés
 5. Mindig megnézem, hogy mikor gyártották, vagy hogy mikor jár le a termék, de csak néhány termékkel vagyok szőrösszívű. Pl. a spirálokat fél év után mindig kidobom, a bontott krémeket se szoktam tovább használni, főleg a tégelyeseket nem, de általában ezek el is fogynak a megjelölt időn belül. Aminél az állagromlást figyelem, azok a rúzsok, szájfények, lakkok. Ha változik rajta valami, akkor kuka. Tovább használom a por állagú termékeket, szemfestékeket, púdereket, mert ezekben alig van romlandó összetevő. Parfümöt is addig használok, amíg nem változik meg az illata, bár én őket eleve sötét helyen tárolom, van olyan parfümöm, ami már igencsak elmúlt 5 éves és még mindig tip-top.

  VálaszTörlés
 6. Ez azért s vacak, mert én van, hogy elfeledkezem egy mintából, vagy pont spórolásból félreteszem :(
  Amúgy nem azért töltik meg a mintákat, hogy ki tudd rendesen nyomni, meg ha többet használós fajta vagy, akkor se érezd, hogy nem jut az arcodon mindenhova....? Érdekes kérdés ez is.

  VálaszTörlés
 7. NEm tudom, nekem nagy az arcom, de még így sem tudok rákenni egy teljes tasakos mintát. :D

  VálaszTörlés
 8. Parfümökkel ne legyetek szőrösszívűek.
  Az EU-s szabályozás értelmében általában 24-36 hónap hónap az eltarthatóság bontást követően.
  Ez inkább csak iránymutatás.4-5 évig simán bírja egy illat ha fénytől védve hűvös helyen "lakik" ezalatt.
  Nem véletlenül veszek én is csak 30 ml-es kisbabákat:)
  A megbuggyanás első biztos jele a nagyon alkoholossá váló fejillat.A második, hogy az illat veszít tartósságából a harmadik pedig az olajosan folyó állag,vagy elszíneződés.
  Nekem az utolsó üveg Lancome Benghalom pl. 2006-os gyártású és semmi baja.
  Személyes tapasztalatom, hogy az illatok halálos ellensége a fény.
  Hiába szép a toalettasztalon, fürdőszoba polcán, szekrénybe vele!!!!

  VálaszTörlés
 9. Vártam már a megszólalásod parfümös lejárat-ügyben, örülök h írtál! :)

  VálaszTörlés
 10. Az ütő megállt bennem, úgy rettegek a három csodás Lempickámért, amik olyan szépek, hogy bizony a polcomon állnak! Mennek a sötétzárkába a mai naptól, köszönöm a figyelmeztetést Medorám, de a szívem vérzik, miért kell ezeknek az üvegcséknek ÍGY kinézniük? :) Töltenék inkább gyógyszeres üvegcsébe, eszembe se jutna díszelegtetni!

  VálaszTörlés
 11. Nekem a megbuggyant körömlakk kihajítása az, ami fizikai fájdamat bír okozni, már előre rettegek a kedvenceim nyári haldoklását végigasszisztálni! Körömlakkok esetében az állagromlás első jele az összetevők, pigmentek szétválása a bázisfolyadéktól, a rétegződés. Ekkor a lakk még enyhe rázásra keveredik, felkenve sem tűnik rosszabb minőségűnek a felület, de a száradási idő megnyúlik, és erősen hajlamossá válik a buborékosodásra! Drogériában én már ilyen rétegzett lakkot meg sem veszek, tökmindegy, mit írnak, ha írnak egyáltalán az üvegcsére, és milyen márkanév alatt fut.
  Sajnos a körömlakkok nagy része egy év után már nem tekinthető hibátlan minőségűnek a felbontástól számítva, normál körülmények között tárolva. Ritka kincsim között tartom számon egyik matuzsálem Miss Sporty holo-csillámos meggyvörösemet, ami még ma is jól működik. (Őrzöm, mert nem merem elhasználni, míg nincs méltó utódja! :D)

  A körömlakkok szav idejét erősen nyújthatjuk az alábbi fondorlatokkal:
  1. Hűtőszekrény zöldséges rekeszében való tárolás, különösen nyáron, mert az ideális tárolás 25 C alatt van, és fénytől védve.
  2. Az üvegcse légmentes zárása életfontosságú. Minden használat után az üvegcse menetét tisztítsuk meg körömlakklemosós papírzsepivel, majd a menetre kenjünk kevés paraffinolajat körben. Erre a célra én tartok egy kiürült körömápoló olajos ecsetes tégelyben olajat.

  Szuper poszt volt, és bocsánat a hosszú megjegyzésért, de ha lakkról írok, nem ismerek se Istent, se embert! :)

  VálaszTörlés
 12. Ugyan, nagyon örülök a kiegészítésnek, Tőled aztán főleg :)

  VálaszTörlés
 13. mind a parfümöknek, mind a körömlakkoknak nagyon rosszat tesz a fény.. ilyenkor "örülök" hogy a szoba, ahol tartom őket meglehetősen sötét, minden próbálkozás ellenére :D Egyébként a parfümöknél én úgy tudom, hogy ami vaníliát tartalmaz, az fokozatosan sötétedik, de nem feltétlenül azért mert megromlott, hanem ez a vanília tulajdonsága.
  Egyébként szerintem rúzsok és szájfények esetében a legkönnyebb meglátni, hogy romlott, mert szemmel látható a változás, plusz a szaguk is megváltozik!

  én most egy krémet kaptam le a polcról, ezen nincs batch code, hanem egy olyan, hogy: Z200313. Ez a gyártási dátum lehet?

  nagyon hasznos poszt!

  VálaszTörlés
 14. Lényegesen jobb a helyzet, a zokniban tisztogatott láb alapeseténél! :D
  A buggyantott lakkot nem menti meg, fontos különbséget tenni a buggyanás és a beszáradás között! :)
  A romlott lakk lehet teljesen korrektül folyós állagú, de állás közben rétegződik, és már sohasem keverhető el tökéletesen, tartósan, szétválik gyorsan.
  A beszáradt lakk azonban egyáltalán nem biztos, hogy romlott!!! Ha csupán erről van szó, használjunk bátran k.lakkhígítót, volt már olyan, hogy több, mint 10 cseppet cuccoltam egy nyitva felejtett lakkomba, és rehabilitálta.
  A hígítók oldószerek, és alkohol keveréke, csak használni fog, ártani semmiképp. Körömlakklemosó erre a célra nem alkalmas, mert rontja a lakk filmképző tulajdonságait, a bennük lévő ápoló olajok, adalékok miatt. Amelyik acetonos, ráadásul oldhatja az ecset szintetikus sörtéjét, pálcáját. Jók a speckó hígítók, nyugodtan vegyél egyet és próbáld ki! :)

  VálaszTörlés
 15. Tudtam, hogy a megfelelő személytől kérdezek ! :-D
  Köszönöm ! Ááááá, soha nem használok lakklemosót hígításra, hiszen az ellensége a körömlakknak. Van egy speckó hígítóm, asszem Crystal Nails-os, de olvastam fél éve itt egy másik nagyon jó hígítóról, ami harmadába kerül és szuper. Melyik lehet az Bandita, szerintem Te is azt használod (úgy rémlik, írtál hozzá véleményt).

  VálaszTörlés
 16. Köszönöm szépen :)
  Jesszusom, milyen rendes vagy, nekem a C-vitaminos szérumom van hűtőben és agyő :D Viszont én meg fiókba pakolok mindent, ott nagyjából fény- és hővédve vannak.

  VálaszTörlés
 17. Parfümökkel akkor kell a legjobban vigyázni, ha bontottan kerül az emberhez ("csak kipróbáltam", "egy fújás hiányzik"...na de mikor történt mindez, mióta hányódik a már levegőt kapott üvegcse?). Fújókába kitöltött parfümnél még inkább veszélyes a dolog. Sokat csereberéltem, és rengetegszer volt olyan, hogy egyszer kipróbáltam őket, de rövid idő múlva dobhattam a szemétbe, mert megbuggyant még az üveges is. Ilyenkor aztán csak a veszteség van, hiszen az eladó nem fogja visszavenni, mert "nálam még nem volt semmi baja".
  Érdemes megbízható netes parfümériából rendelni vadonatúj parfümöt, akármennyire is csábító a használt parfüm baráti áron. Nem tudhatni honnan származik és mióta forog közön-kézen.

  VálaszTörlés
 18. Valószínűleg az a gyártási év és a gyártás hete lehet! Tehát 2013 13. hete. :)

  VálaszTörlés
 19. Jelenleg a Profi-Sol terméket használom, rózsaszín flakonban, szerintem erre gondoltál :)
  Már másodjára veszem, szerintem is jó minőségű.

  VálaszTörlés
 20. Írtam egy jó hosszú hsz-t, de furcsamód eltűnt. A lényeg, hogy a kibontott kozmetikumnál még nagyobb az esély, hogy idő előtt megromlik. A legalattomosabb dolog ilyen szempontból a parfüm. A rúzson, ilyesmin megérzed, állaga, szaga változik, csomós lesz stb. De a parfüm lehet, hogy egyik pillanatban még jó, mikor legközelebb előveszed, már gyanús. Ezért kell nagyon vigyázni a használtan vett illatokkal, mert az eladó nem fogja visszavenni "nálam nem volt semmi baja" felkiáltással. Régebben sokat vettem, cseréltem fórumokon, és nagyon sok veszteség ért. Főleg az olyan illatoknál, amit nem lehet parfümériában lecsekkolni. Hiába érzel a megérkezett parfümön valami furát, ha az, akitől vetted, állítja, hogy ennek ilyennek kell lennie, nem tudod bebizonyítani. Sokan nem azért válnak meg tőlük, mert "nem tetszik", "van még egy, ez nem kell", hanem mert olyan nagy készletük, hogy meg akarnak szabadulni a mindjárt megromló illatoktól. Vigyázzatok nagyon! Inkább érdemes megbízható netes parfümériából rendelni vadonatújat, mint egy-két fújás után csalódni, mert "megindult" a parfüm illata.

  VálaszTörlés
 21. Mérföldkő volt ez a poszt, mostmár jobban figyelek, remek honlapokat adtál meg. Másrészt felháborít, hogy az egy hete vásárolt Maybelline rúzsomról kiderült, hogy 2011. novemberében gyártották (!), a ma Douglasban vásárolt IsaDora szájfényemről pedig az, hogy 2012. tavaszán. Illene ezeket a termékeket szépen leakciózni. Mindkettőt teljes áron vettem. Kösz!

  VálaszTörlés
 22. Kései hozzászólás, de ezt le kell írjam: megnéztem pár rendszeresen használt rúzst, és lefordultam a székről, a legrégebbire azt írta 2000, utána 2002 és megint 2002, 2004... Azaz a legfrissebb is HÉT éve lejárt. Nem csoda, hogy hiába kerestem őket krémmánián, gondolom már rég nem gyártják őket... A legtöbbet "sample sale" helyen vettem, külföldiában. Viszont illatra-állagra jónak tűnik mind, ami nem azt már rég odaadtam ovis arcfestőnek. :D

  Az egyetlen rossz tapasztalat egy vörös rúzzsal volt a Rossmannból, a minta kellemes volt, a megvett büdös és ragacsos, felkentem egyszer, és azonnal le is töröltem, olvadt zsírkréta, fúj.  Én csak akkor dobom ki, ha rossz a szaga, vagy nem látja el a funkcióját. Túl sokba kerülnek ezek a kis kencék ahhoz, hogy csak úgy kidobjam. Pumpás kiszerelés, mániás tisztaság, sötét fiókok, nyáron meg mars a hűtőbe...


  Köszi a posztot, nagyon hasznos volt, ezentúl vásárlás előtt ellenőrzöm a kódokat. :)

  VálaszTörlés
 23. Ha nincs rossz szaga a rúzsnak, én se dobom ki amúgy :) Ha igen, akkor sírok kicsit, és csukott szemmel szemétre vetem :D
  Amúgy én főleg szájfényekkel szoktam úgy járni, hogy rám romlanak, a rúzsaim szerencsére jól bírják az életüket a fiókban. (amen)

  VálaszTörlés
 24. Mindenem kipakoltam, és azóta nézem a dátumokat, a 2000-ben készült rúzs a "Legrégebbi kozmetikum" cím szerencsés nyertese, de van amit nem találtam.

  Ez a lejárati idő-dolog amúgy jó motiváció arra, hogy kevesebbet tartalékoljak, elég mindenből csak egy. Cserébe lehet drágábbat. :D
  Kb. egy éve a "kettő ki-egy be" szabály szerint vásárolok, azaz ha kettőt elhasználtam, akkor veszek egy újat, azóta sokkal kezelhetőbbé vált a gyűjtemény, és megszűnt a "különleges alkalomra tartalékolom... tartalékolom... hopp, már romlott."
  A gyerekek imádnak "felnőtt" holmikkal játszani, így a romlott holmiknak lett gazdája valahogy mindig, karra indián harci festésnek még jó a lejárt rúzs. :)

  VálaszTörlés
 25. Az egyik oldal azt írta, hogy a kódokat 10 évente újra felhasználják, úgyhogy lehet hogy az a 2002 inkább 2012 :) Legalábbis jó lenne...:D

  VálaszTörlés
 26. Ez sajnos biztos nem az, mert tudom, hogy már 2010-ben megvolt, és néztem, hogy időutazó a rúzsom, de rá kellett jönnöm, hogy tíz évvel öregebb... :D

  VálaszTörlés
 27. Eddig nem tudtam erről, hogy interneten keresztül lehet csekkolni bizonyos márkák gyártási idejét és most előszedtem egy két MAC alapozómat, amiket vateráról reneltem, az utóbbinál meg is fordult a fejemben, hogy ez talán hamisítvány, de egyébként minden annyira stimmel a csomagolával..kicsit néztem nagyot most, hogy 2009 a gyártási száma..5 éves alapozót vettem :D .Vaterán ezek szerint azért árulnak olyan olcsón pl Mac alapozókat (is) mert lejárt a szavatosságuk.... Mondjuk Én vagyok a hülye, hogy hittem, hogy minden stimmelhet, ilyen olcsón :D

  VálaszTörlés
 28. Én a netes parfümériákban rendelt parfümök lejárati dátumát szoktam mindig lecsekkolni, biztos, ami biztos...

  VálaszTörlés
 29. Kissé megkéstem a hozzászólással, de ha valaki tudna választ adni arra, hogy mi van akkor ha egy márka nem szerepel a fent említett két honlap egyikén sem, hogyan tudhatom meg mikor gyártották az adott terméket? Gondolok itt a Labello gyűjteményemre.

  VálaszTörlés