BLOGKERESŐ

2015. január 23., péntek

Hogyan válassz sampont korpás hajra?

Nagyon rég nem volt már szó hajápolásról a blogon, ezért arra gondoltam, hogy ezúttal egy sokakat érintő problémát járok körbe - a haj korpásodását. Ahogy már megszokhattátok szó lesz kerülendő és keresendő összetevőkről, legjobb termékekről és más hasznos és érdekes dolgokról! :)
.



Mi a korpa?
A korpásodás a hajas fejbőr, ritkábban más bőrterületek gyulladásos, fokozott hámlással járó megbetegedése. Oka elsősorban a genetikában keresendő, de okozhatják az időjárás változásai, a stressz, a bőrbetegségek, fáradtság, elégtelen hajmosás, zsíros bőr, a Malassezia nevű gomba túlbúrjánzása, sőt, még az elhízás is. 
.
Szűken véve két féle korpát különböztethetünk meg: a zsíros és a száraz korpát. Az általában bakteriális eredetű zsíros korpa (seborrhoeás dermatitis) fő tünete a fejbőr viszketése, és a hajas fejbőr megvakarása esetén a köröm alatt megtapadó ragacsos, sárgás színű felrakódás, a gombás fertőzés okozta száraz korpáé pedig a hajból kihulló szürkésfehér korpa. (Utóbbit egyébként hámlásos fejbőrbetegségek is kiválthatják, ami megint más lapra tartozik, ezért ha nem hatnak rá a korpásodás elleni szerek, érdemes szakemberhez fordulni vele!).

Hogyan válassz korpásodás elleni sampont összetevő alapján?
Ahogy a testre, arcra való kozmetikumoknál, a samponoknál is fontos, hogy kerüljétek az irritáló összetevőket: ezek ebben az esetben leggyakrabban különféle illatanyagok, a citrusfélék, az eukaliptusz és a mentol (gondoljatok csak mondjuk a Head&Shoulders frissítő hatású samponjaira!). 

Szinte az összes korpásodás elleni samponban megtalálható egy bizonyos Zinc Pyrithione nevű vegyület, mely helyes, következetes használat mellett bizonyítottan hatásos a korpásodás ellen, egyrészt azért, mert kiváló gomba- és baktériumellenes összetevő, ezért jól kezeli a száraz- és a zsíros korpát is,  másrészt pedig citotoxikus hatással is bír, vagyis segít a bőrsejtek túlburjánzásának megfékezésében. Ezen az összetevőn kívül néhány korpásodás elleni samponban találkozhatunk még a gombaellenes hatású Ketoconazole, a bőrsejtek elhalását lassító Selenium Sulfide és a kifejezetten hatékony gombaölőnek tartott Climbazole nevű összetevőkkel is, de csak igen ritkán, mert nem túl sok márka használja őket, annak ellenére, hogy elég hatásos összetevőnek tartja őket a szakirodalom - különösen a Climbazolet.
.
A jobb samponokban a gombaölőkön kívül találhattok még szalicilsavat is, ami azért szuper, mert segít a felhalmozódott elhalt hámpikkelyek leválasztásában. Még ennél is jobb eset, ha a korpásodás elleni samponunkban különféle gyulladáscsökkentő összetevők is vannak, mert ezek segítenek csökkenteni a gyulladást, vagyis enyhítik a korpásodást gyakran kísérő bőrpírt, hámlást, és viszketést.

Summa summarum: a jó korpásodás elleni sampon nagy arányban tartalmaz gombaölő hatóanyagot, lehetőleg van benne szalicilsav és néhány gyulladáscsökkentő összetevő, ellenben nem tartalmaz illatanyagokat és más irritáló összetevőket.


KM legek
A Krémmánia legnépszerűbb korpásodás elleni samponjai a Selenium Sulfide tartalmú Selsun Blue Sampon és a Ketoconazolen alapuló Nizoral Sampon - ezeknek a hatására nagyon sok krémmániásunk esküszik, bár az összetevőlistáik nem kimondottan feddhetetlenek. A 4,65 csillaggal büszkélkedő Balea Men Power Effect Korpásodás Elleni Sampon szintén sokatoknak bevált - ez a sampon Zinc Pyrithionet és gyulladáscsökkentő hatású Allatoint tartalmaz (és sajnos illatanyagot is), a legnépszerűbb Climbazole tartalmú sampon pedig az Eucerin DermoCapillaire Korpásodás Elleni Sampon. Az összetevőket tekintve feddhetetlen samponok közé a Bioderma Nodé P Sampon tartozik, ami Zinc Pyrithionet, Climbazolet és szalicilsavat is tartalmaz, valamint azon ritka kivételek egyike, melyben nincsen illatanyag. 


Nektek milyen sampon vált be korpás hajra?

16 megjegyzés:

  1. az eucerin linkje nem működik...

    VálaszTörlés
  2. amúgy a squa med a legjobb:)

    VálaszTörlés
  3. Tesóm a Balea Men Power Effect korpásodás elleni samponjára esküszik.Fene se tudja már hányadikat veszi,sokadikat.Pár éve csak ezt használja.Eltűnt a korpa,nem jön vissza,frissíti a fejbőrt.Ráadásul az illata is szuper.Nem az a tipikus férfipacsmag illat,persze mentolos,de nem sokáig érződik.Almamenta van benne,ez ad olyan finom almás-mentás illatot neki.Az ára meg szuper olcsó.

    VálaszTörlés
  4. Úúú, nagyon jó cikk Wishes! Remekül összeszedted a lényeget és sztem sokan most már jobban eligazodnak a megfelelő hatóanyagok között, h kinek mi való.

    Ami nekem bevált az a Detergens Sulfurátum, ami bár nagyon szárítja a hajat, de a zsíros, korpás fejbőrömnek nagyon jó volt. Amellett büdös is :) Utána jó sok 1 perces hajpakolás és jobb a hajszálaknak is.
    Érdekes módon, ami illatos, az ugye nem ajánlott. A fentin kívül igazából még a Dr. Organic Levendulás samponja vált be. Tudom, sokaknak nem, de én a fejbőröm egészségére gondolva tűrtem annak is a szárító hatását. Igen, van benne illatanyag, de nem bánt. Ezután is pakolás kell és ha van energiám beszárítani a hajam, csodaszép lehet :)
    Ezek a termékek annyira jól működnek nálam felváltva, persze hosszú távon, hogy a 3-4 napos hajmosást kitolta simán 7 napra és anyukám még akkor is azt mondja minek mosom meg, nem is koszos :)
    Hozzátartozik az egészhez, hogy kevés finish-terméket használok, így nem zsírosodik olyan gyorsan.
    Ha fodrászhoz megyek viszem magammal a Dr. Organicot, mert az ottani samponok hetekre hazavágják a fejbőröm.

    VálaszTörlés
  5. Jaj, hát tudod, hogy az ilyen cikkek a gyengéim! :-D Nekem a megfázástól van csak korpám, de ha rendesen sapkát hordok, akkor nincs ilyen. Ill. a fejbőröm nagyon érzékeny, és tud hámlani, meg sebesedni, de a szulfátmentes samponok megoldották a gondot. Nálunk a párom korpás időről-időre. Neki a Detergens Sulfuratum jött be, borzasztó büdös, még reggel is érzem a haján, de ez az egy, ami tényleg használ. Téli időszakban heti egyszer- kétszer szokta használni, ez neki mindig segít, 2-3 használattól már látványos a javulás, és szinten tartásra a heti egy-két alkalom pont jó. Én is kipróbáltam, de nekem kifejezetten rosszabb lett tőle a fejviszketésem. (Bár nekem ugye olyan "igazi" korpám nincs.)

    VálaszTörlés
  6. Tényleg, ha nem vagyok indiszkrét, ennek most merre néztél utána?

    VálaszTörlés
  7. De jó cikk újra tőled!!! :)

    Az alábbi samponról mi a véleményetek? Nem találtam itt az oldalon, kíváncsi lennék az inci-jére...:

    http://www.tigi.hu/katalogus/?katalogus[katalogus][termek_id]=585



    A fodrászom ajánlotta amúgy a száraz korpás fejbőrömre :)

    VálaszTörlés
  8. Szerintem a Health & Beauty korpás hajra való samponja a legjobb! És sok bőrgyógyász szerint is

    VálaszTörlés
  9. Az összetevő-leírásokba odaírtam a linkeket, illetve a cikkben is ;)

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm, örülök, hogy hasznosnak tartod :)

    VálaszTörlés
  11. Remélem tudod, hogy nem csak a hasznos cikkeidet bírom, hanem a színes kenceficéseket is amikor Te vagy a modell! Ezt biztos százmillióan leírták már, de talán még nem unod :D
    Sztem a korpával kapcsolatban (ahogy itt-ott olvastam a véleményeket sokan nem jól választanak a fejbőrükre ápolószert, úgyhogy ezt a cikket és MsTindigo-t is ajánlanám nekik szívem szerint. (Szabad itt más honlapját ajánlani?)

    VálaszTörlés
  12. Ksözi. Bocs, hogy nem vettem, észre!

    VálaszTörlés
  13. Jaj, Wishes.... kivételesen nem a poszt szöveges tartalmához szólnék hozzá, ha megengeditek (szerencsére a korpa teljesen elkerült eddigi életem során), sokkal inkább a fotóhoz.... :-)
    Végre egy kivétel !!! Hálás köszönet, hogy a képen nem egy hölgy söprögeti magáról ezt az izét... naaaa...mert ahogy a hazai reklámdömpinget elnézem, néha olyan érzésem van, hogy a nők 90 % -a fejfájós, lepedékes fogú, ilyen-olyan gombás, netán aranyeres mosónőkből áll ! :-DDD
    Így hát megnyugodtam, hogy az erősebbik nem képviselői sem tökéletesek.... :-))))

    VálaszTörlés
  14. :'DDD Jaj de hülye vagy! (jó értelemben persze, magadra ne vedd!") :D Sírok! :D

    VálaszTörlés
  15. Szerencsére most már évek óta nem volt problémám a korpával, de pár éve volt egy időszak amikor nagyon szenvedtem a zsíros korpával. Sok mindent kipróbáltam, és egyetlen sampon volt ami tényleg segített, sajnos már nem gyártják, ő volt az:

    http://kremmania.hu/kremek/vichy-dercos-korpasodas-elleni-sampon



    Nem tudom, hogy az utódai is vannak-e olyan jók, de nekem annak idején tényleg csak ez vált be és szabadított meg a korpától. És azóta nem is volt ilyen gondom.

    VálaszTörlés