2017. január 24., kedd

Tág pórusok: mit lehet vele tenni?


Nemrégen egy Facebook poszt alatt kommentben felmerül a tág pórusok téma, és amikor gondoltam, hogy a "mit lehet tenni vele" kérdésre csak belinkelek egy ezzel foglalkozó blogposztot, akkor meglepődve láttam, hogy hoppá, nincs is ezzel foglalkozó blogposzt. Szóval ezt a súlyos hiányt szeretném most pótolni... :)

Mitől lesz tág a pórus?



A pórus a fejemben egy lufihoz hasonló dolog. Van egy genetikailag adott, minimális mérete (leersztett lufi), amin tovább kisebbíteni nem lehet (legalábbis nem tudok róla), viszont eléggé könnyen ki is tud tágulni és ha ez a helyzet, azt - legalábbis valamennyire - lehet kezelni.

Több kutatás is megerősíti (itt és itt), hogy a kitágult pórusok legfontosabb oka a túlzott faggyútermelés, illetve egy másik lehetséges ok, hogy a pórus fal körüli bőr nem elég feszes, elasztikus. (Egy harmadik ok pedig a nagy, erős szőrtüsző lehet, amit lézeres szőrtelenítéssel lehet kezelni, de ez a poszt erről most nem fog szólni, ebben bőrgyógyász tud segíteni.).

A túl sok faggyúval az a baj, hogy hajlamos a pórusokban lévő elhalt hámsejtekkel összekeveredni és dugacsot képezni, ami miatt a faggyú nem tud szépen a felszínre folyni, hanem a pórust kezdi el tágítani.

Top hatóanyagok a tág pórusok tényleges kezelésére

A "tényleges" kezelés az igazából ezeket az okokat próbálja kezelni, és a pórust "leeresztett lufi állapotba" hozni. Nézzük mit lehet tenni és milyen hatóanyaggal:
  • Faggyútermelés csökkentése: ez tök jó lenne pórus (meg csillogó T-zóna) szempontból, de sajnos csak elég limitáltan képesek rá a kozmetikumok. Néhány ígéretes hatóanyag (a teljesség igénye nélkül), amik megérhetnek egy próbát (azért csodát ne várjunk, főleg gyártói adatok vannak a témában): niacinamide (B3 vitamin), pyridoxine cyclic phosphate (B6 vitamin), butyl avocadatesarcosineoleánsav (ami olajfa levél kivonat néven is szerepelhet) vagy cink és azelain sav
  • Az elhalt hámsejtek halmozódásának, "összecsomósodásának" megakadályozása: ilyen téren már többet várhatunk, mert a kémiai hámalsztók (zsíros bőrre főleg BHA, bár van akinek az AHA válik be) és a retinol is bizonyítottan szuperek ebben. Ha tág pórusú a bőrünk, akkor mindenképpen érdemes vagy hámlasztókat vagy retinolt vagy akár mindkettőt, kombináltan használni.
  • Pórus falak erősítése: A bőr feszesítése, ránctalanítása nagyon nem egyszerű dolog, így a pórus falak erősítése, feszesítése sem az. Két olyan összetevőt tudok csak mondani, ahol a kutatások alapján szerintem reális az, hogy feszesebb bőrt eredményeznek, és ez a pórus méretben is meglátszik ez pedig újfent a retinol és újfent a niacinamide. Őket már más miatt is érdemes bevetni, szóval ők két igazi must-try összetevő pórus témában. 
Ezzel a "tényleges" kezelések lehetséges hatóanyagait nagyjából ki is merítettem, legalábbis nem ismerek mást. Sajnos csodát nem tudnak, de ha kitartóan (min. 4 hét, de még jobb ha több), használjuk ezeket, esetleg ügyesen kombinálunk többet is, akkor számíthatunk egy kis javulásra. :)

BHA hámalsztóra két népszerű választás a PC vagy a CosRx verziója, retinolra pedig érdemes lehet próbát tenni a 0.3%-os LRP szérummal, vagy a Nuskin BHA-t és retinolt is tartalmazó kezelésével. Niacinamide téren kifejezetten a pórusokra készült a PC boostere 10% niával.


Mit csináljunk még és mit ne?

Amit mindenképpen rossz csinálni, de szerintem elég gyakori hiba az a bőrt a felszínen jól kiszárítani, például alkoholos tonikkal, lúgos szappannal vagy agyagpakolások túl gyakori használatával (az utóbbi időnként teljesen oké, csak a jóból is megárt a sok vele). Ha túlzottan kiszárítjuk a felszínen a bőrt, az csak még több faggyútermeléshez vezet, szóval könnyű ördögi körbe jutni vele.

Amit viszont néha szoktam csinálni, az kézzel kinyomkodni a mitesszereket. Ez némileg vitatott, hogy jó ötlet-e otthon csak úgy nyomkodni a bőrünket, vagy sem, én arra jutottam, hogy jó ötlet, persze csak ha ésszel csinálom. Egyrészt mindig fürdés után, tiszta kézzel, tiszta arcon, illetve amikor picit fel van puhulva a bőr. Másrészt mindig tiszta zsepivel, nem koszos körömmel. Harmadrészt, és őszintén szólva ez a legfontosabb, csak akkor nyomkodjunk, amikor a "hormonális, belső" állapotunk nyugodt, és sose nyomkodjunk gyulladásban lévő dolgokat, csakis mitesszereket. Ha ezeket betartjuk, akkor nagy baj szerintem nem lesz, de persze nyugodtan el lehet menni kozmetikushoz is (mondjuk ilyenkor is azt tanácsolom, hogy figyeljetek a ciklus melyik részén mentek, mert baromira nem mindegy!).

Póruselrejtő látszatkezelések

És végül, hogy minden egy helyen legyen tág pórus témában, írni kell még a póruselrejtő látszatkezelésekről. Ezek főleg szilikonokkal operálnak, és trükkösen elrejtik a pórusokat. Baromi jók, azonnal hatnak, látványosak, de sajnos csak amíg rajtunk vannak (vagy még még rövidebb ideig, mert teljes napot nem nagyon bírnak). De ha valakit zavarnak a tág pórusok, akkor nagyon hasznosak. Szerintem a legjobb kombinálni az "igazi kezeléseket" a "látszatkezelésekkel" és minden fronton felvenni a harcot a pórusokkal. 

A high-end kategória egyik népszerű darabja a Dior pórus elrejtő primere, amit eddig agyon dicsértetek. Szintén népszerű a Clinique verziója, a top KM kedvenc pedig a Bioderma pórusösszehúzó kréme. A drogériákból pedig a Maybelline Babyskin Instant Pore Eraser a kedvencetek.

Nektek vannak tág pórusokra bevált csodaszereitek? Mik azok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése