2023. január 6., péntek

Hatóanyag-mustra: Chebula - Mit tudhat az összetevő, amiért akkora hájp övezi?

Az elmúlt időszakban rakétaként lőtt ki az égbe a chebula iránti érdeklődés, a növényi kivonatot szívesen emlegetik a bőrápolás következő must-have aktív összetevőjeként. De mi ez a komponens és mit várhatunk tőle?


Mi az a chebula?

A chebula (teljes nevén Terminalia Chebula), magyarul indiai cserzőgubacs, az ájurvéda, vagyis a hagyományos indiai gyógyászat kedvelt gyógynövénye, amivel haritaki néven is találkozhatunk. A bőrápolásban a növény termésének kivonatát használják fel.

Fenolokban (tanninokban, flavonoidokban) rendkívül gazdag, ennek köszönheti erőteljes antioxidáns képességét, azonban érdemes tudni, hogy rendszeres használatuk esetén a tanninok érzékenyíthetik a bőrt. Egy 2015-ös tanulmány szerint a chebula kivonat jellemzően 33% körüli arányban tartalmaz hidrolizálható, vagyis a bőrben kisebb egységeire bontható tanninokat, igaz, ez az érték változó, van, hogy csak 20 százalékos a jelenlétük aránya.

Chebula növény termése - Fotó: Getty Images

A chebula hatékonysága a bőrápolásban

A chebula kivonatnak anti-aging és bőregységesítő hatást tulajdonítanak, a témában úttörő True Botanicals, mely az első között dobott piacra chebula szérumot, azt írjaa chebula minimalizálja a kisebb ráncok megjelenését, láthatóan egységesebbé teszi a bőrtónust, simítja a bőregyenetlenségeit, ragyogóbbá teszi a bőrképet. A chebula az egyik legerősebb bioaktív, fotostabil, széles spektrumú antioxidáns, melynek az ORAC értékelés szerint az antioxidáns képessége magasabb mint az acai kivonatnak. - Mindazonáltal erről meggyőző bizonyítékot nem találtunk, az ORAC listában ugyanis egyik ismert nevén sem bukkantunk rá a chebulára, csak az acai 102700-as értékét találtuk. Az ORAC listát ráadásul a megfelelő tápanyagbevitel és nem a bőrápolási szempontból tartják érdekesnek.

Némi kutatási anyag azért fellelhető a chebula kivonatról, amik valóban ígéretes hatást tulajdonítanak az összetevőnek, ám semmiképp se tartsátok egy agyonkutatott komponensnek. 

Paula Begoun is jókat ír róla, egy in vitro vizsgálatra hivatkozik, mely szerint a kivonat óvja a bőrt a napfény káros hatásaival szemben és segít fenntartani a bőr védekezőképességét a külső környezeti hatásokkal szemben. 

Egy 2018-as kutatásban egyenesen azt írják róla, „a kivonat antioxidáns aktivitása szignifikánsan magasabb mint a standard aszkorbinsavé (tiszta C-vitamin), és aktivitása a koncentráció mértékétől független."

Van kutatás, mely kollagénképződést serkentő képességét emeli ki, más pedig hidratáló hatását vizsgálta, illetve arra jutott, hogy képes valamelyest csökkenteni a bőrpírt és puhábbá, egyenletesebbé tenni az arcbőrt.

Összességében tehát egy ígéretes antioxidáns összetevővel van dolgunk, ami könnyen lehet, hogy a következő időszak kedvencévé avanzsál, ám mi még kivárunk, mielőtt ódákat zengenénk róla és várjuk az újabb, meggyőző kutatási eredményeket.

Kozmetikumok chebula kivonattal


Meg kell jegyezni, kimondottan a chebula kivonat képességeira hagyatkozó kozmetikum még elenyésző, a már emlegetett, de itthon nem igazán ismert True Botanicals Renew Chebula Active Serum mellett két másik terméket citálnak. Egyikük a Paula's Choice Super Hydrate Overnight Mask, ami tartalmazza a kivonatot, ám van még benne jó pár más antioxidáns, gyulladáscsökkentő és hidratáló hatású összetevő is amire építheti erejét. Továbbá egy itthon mondhatni ismeretlen ájurvéda kozmetikai márka, az iYURA Paraania The One-Pump Power-Dose for Pristine Skin széruma lehet érdekes, ami növényi kivonatok, olajak, esszenciális olajak vegán elegye. A Krémmánia adatbázisából még kiemelnénk a Herbivore Botanicals Nova Vitamins C + Turmeric Brightening Serum terméket, amely ugyan szintén nem kimondottan chebula tartalmára alapozza az ígért bőrvilágosító, a hiperpigmentáció jeleit csökkentő hatását, ám a natúrkozmetikumok kedvelőinek megtekintésre érdemes, vegán bőrápoló lehet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése