BLOGKERESŐ

2023. január 13., péntek

Mikor jár(t) le a kozmetikumod?

Sokszor volt már szó arról, hogy milyen kozmetikumokat érdemes venni, de arról még nem igazán, hogy meddig érdemes őket őrizgetni. A neten főleg a felbontás utáni eltarthatóságról terjengenek adatok, pedig a gyártás ideje sem mindegy, éppen ezért most többek közt erről is hoztam Nektek pár hasznos információt és adatot.


Felbontás utáni szavatossági idők és praktikák

Az úgynevezett PAO (Period after opening vagyis a felbontás utáni időtáv) értékét legtöbbször a termékek dobozán, de sok esetben magán a termékre rányomva is megtaláljátok. A kép egy nyitott tégelyt ábrázol, amiben egy szám és egy M betű látható. Ezek együttesen azt jelölik, hány hónapig szavatolja a gyártó a felbontás utáni változatlan minőséget.

Mivel a 30 hónapnál alacsonyabb eltarthatóságot kötelező jelölni, ezért ez a szám általában 6, 12, 18 vagy 24 hónap szokott lenni..
  • Parfümök (2-5 év): A parfümöket a tartósítószereken túl a legnagyobb mennyiségben jelenlevő összetevőjük, az alkohol is tartósítja, ezért a magasabb alkoholtartalmú parfümök (ezek általában az EDT típusúak) akár 5 évig is elállnak. Hogy ezt az időtartamot tényleg megérjék, érdemes dobozban vagy egyéb sötét, fénytől elzárt helyen tartani őket.
  • Arc- és bőrápolás (fél év-1 év): Legrövidebb ideig a tégelyes termékek állnak el, hiszem a kézzel való belenyúlkálás sajnos remek táptalajt ad a baktériumok és gombák elszaporodásának. Ha tehetitek, ezért vásároljatok inkább tubusos kiszerelésű termékeket, már csak azért is, mert a krémek leghasznosabb hatóanyagai általában érzékenyek a fényre- és a levegőre, és a tégelyes kiszerelésben kiemelten ki vannak téve annak, hogy csökken a hatékonyságuk.
  • Sminkek (fél-5 év): A legrövidebb ideig a szempillaspirálok bírják, akár már 3 hónap után meg kell tőlük válnunk. Bevallom őszintén, nekem fizikai fájdalmat okozna kidobni mondjuk egy Lancome szempillaspirált csak azért, mert már eltelt felette az ominózus fél év, ezért én úgy szoktam kijátszani spirálok a rövid szavatosságát, hogy igyekszem egyszerre csak 1-2 spirált bontva tartani, így nagyjából időre a végükre is érek. Az akár 3 évig is elálló rúzsok és szájfények veszte általában az avasodás, amit a magas zsír-és olaj tartalmuk okoz. Az avas terméknek jellegzetes szaga van, ezért ti magatok is könnyen ki tudjátok szűrni, ha valami már kidobásra érett.  A leghosszabb ideig a púder formulájú termékek bírják, mivel alig vagy egyáltalán nincs bennük romlandó összetevő.
.
Ennél a terméknél a PAO 12 hónap
.

Gyártás utáni szavatossági idők és hasznos honlapok

Nem csak a felbontás utáni idő számít, hanem bizony az is, hogy mikor lett gyártva egy adott termék. Sajnos előfordul, hogy adott esetben hosszú éveken állnak a raktárban/polcokon a termékek, és a "frissen" vásárolt kozmetikum már jó pár éves, vagyis nem biztos, hogy túl sok jelentősége van már a PAO értéknek...

A gyártás utáni szavatossági idők egyébként hosszabbak a felbontás utáninál, és a következőképpen alakulnak:
  • Parfümök: Az alkohol tartalmú parfümök körülbelül 5 évet bírnak ki bontatlan csomagolással.
  • Arc- és bőrápolás: Az érintetlen bőrápolási termékek minimum 3 évig még teljesen rendben vannak.
  • Sminkek: A szempillaspirálok, rúzsok általában 3 évig húzzák álltukban, míg a por állagú termékek akár több, mint 5 évig is.
De honnan lehet megtudni, hogy mikor lett valami gyártva? 
Sok termék dobozára az ún. Exp. Date, vagyis a lejárati idő feketén-fehéren rá van nyomtatva, míg a gyártási idő már kevesekre, és akkor sem egyértelműen. Sajnos sokan nem tudják, hogy ilyenkor sincs ám veszve a dolog, és ezért született tulajdonképpen ez a poszt is.

A termék aljába nyomott ún. batch code

Én évek óta használom és szeretem a következő két honlapot, melyek abban segítenek, hogy a termék dobozának/tégelyének aljába nyomott gyártási számot (batch code) bepötyögve leellenőrizzem, hogy mikor készültek:
http://www.checkfresh.com
http://checkcosmetic.net
Természetesen, ha valamilyen újonnan megjelent termékről van szó, kevésbé vagyok gyanakvó, de a netről rendelt parfümöket például minden esetben le szoktam csekkolni.


Ti meg szoktátok nézni vásárlás előtt/után a kozmetikumotok lejárati idejét? Betartjátok?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése