BLOGKERESŐ

2014. június 17., kedd

Van értelme a napozás utáni testápolóknak?

Nyáron a fényvédődömpinggel egyidőben ellepik a polcokat a különféle '"after sun", vagyis napozás utáni termékek is. Biztosan ti is elgondolkodtatok már azon, hogy vajon mitől jobb vagy más egy ilyen termék, mint a megszokott hidratálótok, illetve melyik mellett érdemes dönteni.
.
Sun Ozon Napozás Utáni Gél Aloe VerávalSundance Napozás Utáni Bőrnyugtató és Hűsítő Gél Aloe VerávalSun Ozon Aprésspray Aloe Vera TransparentHawaiian Tropic After Sun Cooling Aloe Gel

.
Első blikkre nincs sok különbség - az alapvető összetevők általában szinte teljesen megegyeznek: ezeknek is ugyanúgy bőrápoló, hidratáló- és vízmegkötő összetevők az alapjai - így például gyakorta találkozhatunk az INCIben shea- és kakaóvajjal, glicerinnel vagy épp ásványi olajjal.

A lényeges különbség tehát nem a hidratáló hatásuk közti differenciában keresendő elsősorban.


Kerülendő összetevők

A "bőrön tapasztalható" különbségek közül a legszembetűnőbb általában nyugtató, hűsítő hatás, és sajnos pont ez utóbbi érzetet leggyakrabban biztosító összetevők gyakran eshetnek kerülendő kategóriába. A denaturált alkohol például gyors párolgásának köszönhetően átmeneti hűs érzetet ad, viszont irritáló, szárító hatása van a bőrre és a nap által kiváltott szabadgyökök terjedésének sem kedvez, a friss, hideg érzetet adó mentol pedig bőrirritáló hatású lehet. 
A napozás utáni termékek esetében gyakran előrébb kúszik az összetevőlistán az illatanyag is, és hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem isteni érzés finom kókuszillatú kencével kenekedni napozás után, viszont az illatanyag is irritáló hatású összetevő, ami lassíthatja a nap által károsodott bőr regenerálódási folyamatát.
A legjobb tehát, ha próbálunk olyan terméket keresni, amiben ezek az összetevők nincsenek benne, vagy pedig az összetevőlistában minél hátrébb találhatóak meg.


Keresendő összetevők

A napsugárzás hatására a bőrben az öregedési folyamatokat felgyorsító szabadgyökök keletkeznek, ezért fontos, hogy a napozás utáni hidratálónk mindenképpen tartalmazzon lehetőleg minél többféle antioxidáns összetevőt is, melyeknek fontos szerepe van a szabad gyökök semlegesítésében. Az ilyen jellegű kozmetikumokban a leggyakrabban A- , C- és E- vitamint  tesznek, elsősorban ezeket érdemes tehát keresni az összetevőlistán.

Fontos még a minél erőteljesebb gyulladáscsökkentő hatás is - a napozás utáni termékek jolly joker hatóanyagkombója a panthenol és az allatoin: ezek együtt annyira hatékonyak, hogy enyhe égési sérülésre, nap által okozott leégés kezelésére is használják. Remek összetevő még az aloe vera levelének a kivonata és a bisabolol is - kiemelten erőteljes nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásuk van a bőrre.


Összességében
Bár nagyon hasznosak a bőrnek, és vannak is nagyon jó napozás utáni hidratálók, de az igazság az, hogy semmi olyan nincs bennük, amit másban ne találhatnánk meg - egy antioxidánsban, bőrregeneráló és gyulladásgátló összetevőkben gazdag testápolóval is nagyon jól helyettesíthetőek.


Ti használtok napozás utáni testápolót? Milyet?

20 megjegyzés:

  1. Soha nem használok napozás utáni testápolót, értelmetlennek érzem, fölöslegesnek.
    Azonban a Forever Living Products Aloe First-jét gyakran fújom a bőrömre, ha érzem, hogy kissé megpirult.
    Komolyabb napégés esetén én a per os bevitt nagy adag C-vitaminra esküszöm, és az Alsol Kenőcsre, ami nálam már évek óta bizonyította kiemelkedő regeneráló hatását. A bőrvörösséget, feszülést akár egyetlen éjszaka képes megszüntetni.


    A legfontosabb szerintem, hogy ésszel napozom ma már, és hatékony fényvédőt használok, testszerte, ha tudom, hogy 20 percnél tovább fog intenzív napsugárzás érni.


    Hiszek abban, hogy a bőr legenyhébb megpirulása is bőrkárosodással jár együtt, ezért nagyon óvatos vagyok, ....ma már. :)


    Szuper bejegyzés volt ez, nagyon bírom, amikor egy-egy nyálcsorgató sminkes poszt után toltok valami tudományosabb, (de azért nem lelombozóan okoskodó) aktualitást.
    A blogbejegyzéseitekből egy Beauty színes-képes könyvet, jó NAGYOT simán érdemes lenne kiadatni! :)

    VálaszTörlés
  2. Több éve, hawaiian tropic, amit Te is írsz. Imádom. Főleg, hogy hűtőben van, és állati érzés a strandról hazajövet magamra kenni:)

    VálaszTörlés
  3. Most, ahogy válogattam a termékeket nekem is megakadt rajta a szemem :) Ú, ez a hűtős micsoda ötlet!!

    VálaszTörlés
  4. Majdnem betettem a termékválogatásba az Forever Living Products Aloe First-őt, aztán leesett, hogy az nem klasszik napozás utáni testápoló. De amúgy tipikus példája annak, hogy mit lehet még aftersun terméknek használni, szóval... ;)


    Örülök, h tetszett a poszt, igyekszem igyekezni :)))

    VálaszTörlés
  5. Biodermát, de csakis a könnyed állaga és isteni illata okán.
    Én is a hűtőben tárolom ha 40 fok van:)

    Volt régen a Clarins-nek egy csillàmos, napozás utáni testolaja, bodyspray formátumban.
    Az volt a csúcsok csúcsa, illatban, bőrápoló hatásban és mindenhogyan.Természetesen kivonták a forgalomból, pedig 6 éven át minden nyaramat elkísérte.
    Az illata...istenem....nincsenek rá szavak...mint egy nagy csokor keserű narancsvirág....a mai napig itt van az orromban:(

    VálaszTörlés
  6. én is így használom :)

    VálaszTörlés
  7. Monoi! Ne is mondd! Annyira szerettem az illatát! Ráadásul nemrég Spanyolországban betértem egy YR-ba, találtam is, de túl nagy volt a kiszerelés a kézipoggyászomhoz, úgyhogy keserű könnyek. Majd keresek valami rendelős verziót. Esetleg árasszuk el őket panaszlevelekkel?

    VálaszTörlés
  8. Sajnos nem hiszem, hogy miattunk visszahoznák. :-( eBayről be lehet szerezni, csak hát a postaköltség sok, akkor éri meg esetleg ha több mindent veszel. :-( Nekem sikerült pár napja egy edt-re lecsapni viszonylag baráti áron (úgy emlékszem edt itthon nem is volt belőle soha), testre meg marad a kókuszos TBS testvaj és olaj. Aztán majd ha külföldön járok akkor próbálok venni Monoi testápolót és olajat is, de az biztos nem idén lesz már.

    VálaszTörlés
  9. Mennyire okos kis cikket írtál megint!!! :) Imádtam! Azt úgy is tudod, hogy nem napozok, de kifejezetten napozás utáni testápolónak már jó ideje nem látom az értelmét, ha meg is vettem valaha, az illata miatt volt. :D De most már arról is leszoktam, és ha napoznék, tutira kíméletes babalotiont keresnék, amiben sok a gyulladáscsökkentő, és illatmentes. Ezek olcsók és jók, nekem mindig van itthon. :) Amúgy tudsz jó áron antioxidánsokban gazdag, illatmentes, szép INCI-jű hidratálót? Nekem csak a PC ugrott be így hirtelen, de az elég drága... :S

    VálaszTörlés
  10. A párom amúgy napozik valamennyit, és ő utána az aloe gélre esküszik, a mediline-ba szoktunk venni 98%-osat, szuper áron is van, és az neki nagyon jó. De ez is érdekes, mert én még viszketek is tőle ilyen töményen...

    VálaszTörlés
  11. Most így hirtelen nemek sem ugrik be más, de úgyis terveztem végigbújni őket.. Én per pill a La Roche-Posay Posthelios Napozás Utáni Hidratálót használom... vagyis már 2 éve ezt használom, mert egy gigaflakonnal van. :) Nekem nagyon bevált, szőrtelenítés után is tök jó, nem bántja a bőrömet, és "napozás" utén is finom hűs, nyugtató.

    VálaszTörlés
  12. Lehet allergiás vagy rá, nem? Anyu sem bírja amúgy, bár ő már kis mennyiségtől is viszket :(

    VálaszTörlés
  13. Azt nem vettem észre, hogy ha az inci-ben ott van valahol (mondjuk nem a legelső, de van benne aloe), akkor bármi bajom lenne tőle. De az aloe gélektől viszketek, szóval lehet valami érzékenység.

    VálaszTörlés
  14. Én annyira szerencsés vagyok, hogy alig kell foglalkoznom a szőrtelenítéssel. :D Ez az egyetlen jó a kevés szőke hajamban. Elektromos borotvával egy héten egyszer végigmegyek, az a bőr fölött vágja be, és így nem gyulladt, nem irritált, sosincs szőrtüszőgyulladásom. A Babydream-es lotionömet nyárra megkedveltem, annak is nagyon szép az inci-je, csak nincs benne öregedésgátló. De talán a lábamnál ez nem is annyira nélkülözhetetlen, csak hát a tudat, hogy az se öregedne meg soha. :D

    VálaszTörlés
  15. ez nagyon hasznos poszt lett! én még azért szeretem a kifejezetten napozás utáni kozmetikumokat, mert sokuk hűsítő hatású, ami jól esik napozás után :)

    VálaszTörlés
  16. Alapból nem napozok. Túl veszélyes.

    VálaszTörlés
  17. Napozás után az önbarnítós testápoló nagyon jó szerintem. Esetleg, ha egy kicsit meg is csípte a nap a bőrt, az önbarnítós tertápolótól bebarnul, és nem fog hámlani a bőr.

    VálaszTörlés
  18. A Fabulon álmagyar termék, vagy nem? Csak forgalmazó van megadva (Fabulon RG).

    VálaszTörlés
  19. Abszolut magyar, az a cég gyártja/forgalmazza, amelyik a Hélia-D-t is.

    VálaszTörlés
  20. Hmm, ez jól hangzik, egyszer kipróbálom majd!

    VálaszTörlés