BLOGKERESŐ

2021. május 27., csütörtök

Hatóanyag-mustra: Azelainsav - "Sav" bőrproblémák ellen

Pattanásos, pigmentfoltos és rosaceás bőr kezelésére egyaránt bevethető az azelainsav, aminek szuper képességeit ezúton mutatjuk be nektek.


Mi az azelainsav?

Az azelainsav egy aktív összetevő, amit számos bőrprobléma esetén érdemes bevetni. Természetesen is megtalálható vegyület, amit egy Pityrosporum ovale nevű gomba állít elő, illetve több gabonanövényben, mint az árpa, vagy a rozs, is megtalálható. Mi több, bőrünk is képes zsírsavakból előállítani bizonyos mértékben.

Neve elsőre talán beugratós lehet, joggal gondolhatnánk, ez épp úgy sav, mint a kémiai hámlasztók hatóanyagai, esetében azonban egészen másról van szó. Míg az AHA vagy BHA hámlasztók a bőr legfelső rétegének megújulását segítik, addig az azelainsav működése mondhatni ellentétes. Épp a bőrmegújulási folyamatot igyekszik szabályozni, lassítani az elhalt hámsejtek felhalmozódását.


Milyen bőrproblémák esetén érdemes azelainsavat használni?

Ahogy azzal a bejegyzés is kezdődött, három, sokakat érintő bőrprobléma esetén is jó, ha van egy azelainsavas készítmény az arcápolási rutinban.

Aknés bőrproblémák

Antibakteriális hatása révén segít megakadályozni az aknék, pattanások kialakulásáért felelős P.acnes baktériumok elszaporodását, anélkül, hogy irritálná azt.

Emellett csökkenti a bőr gyulladásos állapotát, és antioxidánsként csökkenti a szabadgyökök kialakulását, amiket alapjáraton a gyulladás okozhat.

A pórusok eltömődése ellen is hat, csökkenti az ún. hiperkeratózist, vagyis a bőr külső rétegének túlzott megvastagodását, mi több, a pórusok belsejében is lassítani képes ezt a túlzott sejtosztódási folyamatot.

Pigmentfoltok


A pattanások után maradó pigmentfoltok eltüntetésében is segítségünkre lehet, ugyanis képes blokkolni a melanint termelő Tyrosinase enzimek működését a bőrben. Méghozzá igencsak hatásos módon, különböző kutatások eredményei alapján a téma első számú összetevőjéhez, a hydroquinone-hoz hasonlítják képességeit.

Rosaceás bőr

Antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása a roceás bőr kezelésében is segítségünkre lehet, és ha mellette pattikkal is küzdünk, különösen ajánlott bevetni, hogy kíméletesen csökkentsük mindkettő jelenlétét.


Azelainsavas kozmetikumok a Krémmániáról


Idei újdonságnak számít az almost 1.618 a piacon, amelynek induló kínálatában azelainsavas szérumot is találunk. Az almost 1.618 Azelaic Acid Natural Monoserum egy illatmentes, alkoholmentes készítmény, picikét szemcsés textúrával. Első véleményezője szerint a szérum remekül működik, az INCI valóban szép, és az ára is baráti.
A The Ordinary Azelaic Acid Suspension 10% a téma legtöbbet véleményezett kozmetikuma a Krémmánián, mely - nevében is hirdeti - 10%-os koncentrációban tartalmazza a hatóanyagot. A visszajelzések alapján elsősorban az esti rutin krémje lesz ez, mert bár hatékonyságával nincs gond, viszonylag sűrű, és mindent megtesz érte, hogy szép sminket ne tudjunk készíteni.
A Paula's Choice 10% Azelaic Acid Booster nemcsak a fentivel azonos mennyiségű azelainsavat tartalmaz, de került bele egy sor gyulladáscsökkentő összetevő is pluszban. Enyhén hidratál is, és matt finish-t ígér.
Arckrém fronton megemlítendő a Revolution Skincare Azelaic Acid Anti Blemish Moisturiser, ami akár a TO alternatívája is lehet - bár kétségtelenül titkolja, hány százalék azelainsavat tartalmaz. Ettől függetlenül Krémmániás nyitása parádés, egyből egy szuper vélemény dicséri hatékonyságát az esti rutin részeként.
A Gigi Bioplasma 15% Azelainsavas Krém is sok jó véleményt begyűjtött már nálunk, sokatoknál segített már a pattanások eltüntetésében, illetve az utánuk jelentkező pigmentfoltok kezelésében is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése