BLOGKERESŐ

2024. január 24., szerda

Cica krémek + elemzés

Tudom, beugratós a cím, de aki vérbeli krémmániás, az tudja, hogy most nem cuki cicás krémekről lesz szó, hanem olyan olcsó és jó krémekről, amik nagyon jól jöhetnek, ha ha sérült vagy irritált a bőröd! 


Mik azok a Cica-krémek?

A Cica krémekről [ejtsd: sziká] összességében elmondható, hogy alapvetően hámképződést serkentő, az egészséges epidermisz helyreállását segítő krémekről van szó, amik egyrészt felgyorsítják az irritált, hámló, kisebb bőrgyógyászati beavatkozásokkal kezelt bőr megújulását, másrészt pedig védőréteget képeznek a bőr felszínén, így megvédik a sérült területet.

És hogy kiknek is jók ezek a krémek? Már többször írtuk, hogy ha a bőrt irritáció éri, akkor sérül a külső védőrétege, emiatt az ideálisnál több víz párolog el, aminek következtében bőrünk száraz, vízhiányos lesz. Ez ellen egyrészt jól lehet küzdeni különféle vízmegkötő hatású összetevőkkel, másrészt pedig az irritáció csökkentésével is nagyon szépen vissza lehet terelgetni a bőrt a helyes működéshez, vagyis a Cica krémekre bátran tekinthetünk úgy, mint működő, és kedvező árú, illatanyagmentes alapkrémekre száraz, irritált bőrre! 


A KM 3 legnépszerűbb Cica-krémének rövid elemzése

A Cica krémek hatása három dolgon alapszik: egyrészt antibakteriális, gyulladáscsökkentő és kollagénszintézist serkentő hatású összetevőik révén elősegítik a gyorsabb sebgyógyulást, másrészt pedig olyan összetevőket tartalmaznak, melyek képesek védőréteget képezni a bőrön, mellyel a további negatív behatások elkerülését segítik, harmadrészt pedig hidratáló hatásuk révén segítenek visszaállítani a bőr normál vízháztartását. Mivel a céljuk az irritáció elkerülése, ezért soha nem tartalmaznak alkoholt és/vagy illatanyagot, és mivel a lényegre törekednek, ezért feltűnően rövid összetevőlistákkal bírnak.

La Roche-Posay Cicaplast Baume B5+ első összetevője a víz, nem is akármilyen, hanem La-Roche Posay termálvíz, ami antioxidáns hatású szelénben kifejezetten gazdag. A krém nevében is szereplő nyugtató, gyógyító és gyulladásgátló hatású Panthenolból a Cicaplast 5%-ot tartalmaz, de szuper összetevő még benne a gotu kolából kivont, antibakteriális és sebgyógyító hatású Madecassoside és az antivirális hatású Zinc Gluconate is, illetve az újabb formulákba Tribioma is került, ami egy La Roche-Posay által kifejlesztett prebiotikus összetevő-együttes, mely az ígéretek szerint segíti az irritációk csillapítását, a bőrfelszín regenerációját és a maradandó nyomok megelőzését. Az összetevő komponensei ezen kívül képesek együtt csökkenteni a patogén baktériumokat, és támogatni a bőr megújulását elősegítő baktériumokat. A Cicaplast ezen kívül 6 féle emolliens (bőrpuhító) hatású összetevőt illetve különféle vízmegkötőket is tartalmaz - vagyis olyan összetevőket, amik magukhoz vonzzák a vizet, és segítenek azt a bőrben tartani. (Krémmániás értékelés: 664 vélemény / 4,66 csillag)

A Bioderma Cicabio Krém azoknak lehet jó választás, akik nem tudnak megbékélni a Cicaplasttal a szilikontartalma miatt, ebbe ugyanis a szilikonok természetes alternatívájaként gyakran használt, pálmaolajból származó Ethylhexyl Palmitate került mint védőréteget képző összetevő, a Cicabio már csak emiatt is könnyedebb érzetű és könnyebben kenhető, mint a Cicaplast. Érdekesség, hogy van benne egy kellemetlen bőrérzetet enyhítő peptidféle (Acetyl Dipeptide-1 Cetyl Ester) is. Ebben a krémben réz-szulfát és cinkszulfát felel a krém antibakteriális hatásáért, az LRP madecassoside-hoz hasonlóan a gotu kolából kivont AsiaticosideAsiatic Acid és a Madecassic Acid összetevők pedig a sebgyógyító és némi antioxidáns hatásért. A benne levő hidratáló összetevők elég impozánsak - például glicerin mellett tartalmaz hialuronsavat (ami saját súlyának akár az 1000-szeresét képes vízben megkötni) és különféle cukorféléket is (Xylitol, Rhamnose), amik szuper összetevők vízhiányos bőrre. (Krémmániás értékelés: 177 vélemény / 4,4 csillag)

Az Uriage Bariéderm Cica Cu-Zn Regeneráló Krém összetevőlistája első helyén víz áll, és az LRP-hez hasonlóan nem sima vizet, hanem (Uriage) termálvizet tartalmaz, ami egy kiemelten magas ásványi anyag tartalommal bíró, izotóniás hatású termálvíz. A krémben réz és cink felel az antibakteriális hatásért, a benne levő, szabadalmaztatott Poly-2P komplex pedig védőréteget képezve óvja a sérült bőrfelületet. A Bariéderm Cica Cu-Zn ezen kívül 6 féle hidratáló hatású összetevőt tartalmaz. A vélemények alapján úgy tűnik, hogy a feladatát tökéletesen ellátja, sőt, még az irrirációt és a bőr viszkető érzését is nagyon hatásosan és gyorsan kezeli és többeknek hegek kezelésére is bevált, jobban mint a Cicaplast. (Krémmániás értékelés: 80 vélemény / 4,81 csillag)


Összességében: A Cica krémek bár nem kimondottan mindennapi használatra javasoltak (így nem válthatjuk ki vele például az éjszakai krémet hosszú távon), viszont a kiszáradt, sérült vagy irritált bőr alapvető igényeit nagyon jól kezelik, ezért kúraszerűen használva jó szolgálatot tehetnek ilyen esetekben vagy épp akár egy erősebb hatóanyag melletti nyugtató krémként használva. További Cica-krémeket ide kattintva találtok.


Ti próbáltatok már Cica krémeket? Szeretitek őket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése