BLOGKERESŐ

2021. június 4., péntek

Így kombináld a hatóanyagokat arcápolási rutinodban

AHA savak, retinoidok, C-vitamin, niacinamide - minél inkább elmerülünk tudatos bőrápolás bugyraiban, annál több összetevő lesz, amit szeretnénk beépíteni arcápolási rutinunkba. Nem mindegy azonban, melyik hatóanyagot mivel kombináljuk, ugyanis míg néhányuk kifejezetten szuper párost alkot, addig vannak, amiket jobb más-más napszakban használni.


Aktív hatóanyagok, amiket érdemes egymással kombinálni

Retinol + niacinamide = OK

Ezt a kettőt nyugodtan használhatod egy arcápolási rutinon belül, sőt! A retinol esetleges negatív hatásait a niacinamide szépen tudja ellensúlyozni, így kifejezetten érdemes retinolozás után egy niás szérumot beiktatni.

Azelainsav + hámlasztó savak = OK

Bár nevében sav, az azelainsavnak nincs klasszikus hámlasztó hatása, hanem úgynevezett anti-keratolikus hatását kamatoztathatjuk. Ennek lényege, hogy a bőr felső rétegében zajló sejtosztódási folyamatot szabályozza, így segíti, hogy túl sok elhalt hámsejt ne halmozódjon fel. A kémiai hámlasztók pedig, mint tudjuk, az elhalt hámsejtek távozását segítik, így éppen hogy remekül együtt tud dolgozni ez a kettő.

Azelainsav + retinol = OK

A retinolfélékkel is nyugodtan kombinálhatjuk az azelainsavat, a fentebb ismertetett hatásmechanizmusa okán ezekkel is jól együttműködik a bőr szépítésében.

Hialuronsav + bármi = OK

Esetében tényleg nincs megkötés, nyugodtan használjunk hialuronsavas szérumunkat, tonerünket, esszenciánkat, vagy bármely más kozmetikumunkat a reggeli és esti rutinban is, ha egyébiránt szükségét érezzük a plusz hidratálásnak.

Peptidek + bármi = OK

Szintén nagyon barátságos hatóanyagok, amiket anti-aging területen érdemes bevetni. Egy kivétellel, amit lentebb külön kiemelünk, használhatók minden rutinban ezek az összetevők.

C-vitamin származékok + bármi = OK

Míg a tiszta C-vitamin esetén, mint látni fogjátok, vannak vitatott kombinálási esetek, származékai jól viselkednek a különböző aktív hatóanyagok társaságában.

Ne feledd, azokról az esetekről beszélünk, amikor a felsorolt összetevők fő hatóanyagként szerepelnek a kozmetikumban. C-vitamin, retinol, vagy a különböző AHA savavra is érvényes, hogy rengeteg termékben megtalálhatók, azonban nem mindegyik olyan kence, ami ezek hatékonyságára alapozza tudását. Ha fő hatóanyagként kell rájuk gondolni, akkor praktikusan azt megtaláljuk a termékek nevében is, gondoljatok csak a százalékos jelzésekre. A hatóanyagok kombinálásának szabályai rájuk vonatkoznak.


Aktív hatóanyagok, amiket körültekintéssel kombinálj

Retinol + hámlasztó savak = ?

Ami miatt nem szokták javasolni együttes használatukat, az a hámlasztó savak és a retinol azon tulajdonsága, hogy gyorsítják a bőr természetes megújulási folyamatát, a kettő egy rutinban való használata pedig túl sok lehet a bőrnek.

Lényeges különbség van azonban abban, miként teszik mindezt. Míg a retinol a sejtek osztódási folyamatát gyorsítja,"belülről hat", addig a hámlasztó savak az elhalt hámsejtek gyorsabb távozásáért dolgoznak a felszínen. Vagyis, nem két teljesen egyforma működési elvű hatóanyagtípusról van szó.

A legjobb amit tehetünk, ha figyeljük bőrünk reakcióit, és ha úgy látjuk, hogy szeretett hámlasztónk és retinolos szérumunk gyönyörűen működik együtt, akkor használjuk őket nyugodtan ezentúl is. Ha azonban érzékenységet tapasztalsz, tedd őket két külön rutinba, vagy használd őket felváltva. Ha mindkét készítményed magas hatóanyagtartalmú, biztos ami biztos, szintén válaszd el időben a használatukat.

Niacinamide + tiszta C-vitamin = ?

E kettő románca némileg vitatott. Számos helyen találkozhatunk azzal a tanáccsal, hogy ne használjuk egy rutinban őket, ugyanis semlegesítik egymás hatását, mi több akár irritációt is okozhatnak. A Skinsmartos lányok azonban azt írják róla, hogy "a niacinamide egy kimondottan stabil összetevő, amit nehéz kibillenteni az egyensúlyából. Azonban speciális körülmények között (nagyon magas hőmérsékleten, huzamos idő alatt és megfelelő környezetben) sav hatására niacinná alakulhat. Tulajdonképpen ezen átalakulás lehetősége miatt nem szokták savakkal együtt ajánlani, ami elméletben érthető, a gyakorlati használat során viszont elképesztően kicsi az esélye, hogy ez az átalakulás megtörténik." 

Ha együttes használatuktól azt tapasztaljátok, hogy a niacinamide picit csípi a bőrötöket, kipirosodik tőle, nem kell pánikba esni. Ez esetben a tiszta C-vitamin a ti bőrötökön tényleg képes a niacinamide átalakítására, így felmenőben használjátok őket felváltva, vagy egyiket reggel (C-vitaminos szérumokat javasolt ekkor), másikat este.

Niacinamide + hámlasztó savak = ?

A fentiek igazak arra az esetre is, ha AHA savas kezelést követően alkalmaznád niacinamide-os kozmetikumodat. 

Tiszta C-vitamin + hámlasztó savak = ?

Az esetleges bőrirritáció miatt szokták azt javasolni, hogy AHA savas hámlasztó után ne használjunk tiszta C-vitaminos terméket, azonban az nem eleve elrendelés, hogy bármi galibát okoznának együtt. Persze mindenki bőre más, de alapvetően, ha egy gyengédebb hámlasztót és egy szintén szolid tiszta C-vitaminos szérumot használsz, nem valószínű, hogy bármi problémát fognak okozni. Sőt, ha az egyikük erősebb típus, azt is szépen szokta tolerálni a bőr, és inkább kiélvezi pozitív hatásukat.

Ha extrán érzékeny bőröd van, vagy határozottan nagy koncentrátumú készítményt használsz mind AHA hámlasztóból (azért a napi rutinban ne ez legyen), mind tiszta C-vitaminból, biztos ami biztos alapon válaszd őket el: egyik menjen a reggeli rutinba (ha tanácsolhatjuk, a C-vitaminos), a másik az estibe.


Amiket inkább ne kombinálj egymással

SOD (superoxide dismutase) + tiszta C-vitamin/hámlasztó savak = NE

A Superoxide dismutase egy nagyon szuper antioxidáns, aminek a különlegessége, hogy enzim, azonban éppen emiatt savérzékenynek is számít. Ha olyan készítményt használsz, melynek fő hatóanyaga a SOD, ne tedd egy rutinba semmilyen kémiai hámlasztóval, se tiszta C-vitaminos kozmetikummal.

EUK 134 + tiszta C-vitamin/hámlasztó savak = NE

Az EUK 134 (INCI nevén Ethylbisiminomethylguaiacol Manganese Chloride) egy antioxidáns molekula, ami a bőrben lévő két antioxidáns enzim, a SOD és a catalase hatását utánozza. Olyan jól, hogy savakkal szembeni érzékenysége is hasonló a SOD-hoz, ezért ezt sem érdemes sem kémiai hámlasztóval, sem tiszta C-vitaminnal egy rutinba tenni.

Copper tripeptide-1 + hámlasztó savak = NE

A peptidfélék, mint írtuk, alapvetően nagyon békés hatóanyagok, egy kivétel azonban van, a Copper tripeptide-1, ami savérzékeny. Ha olyan készítményt használsz, mely ennek tudásán alapul, kémiai hámlasztás előtt vidd fel a készítményt, majd legalább egy bő percet várj, és csak utána következzen a kémiai hámlasztó. Vagy tedd külön rutinba őket, és akkor 100%, hogy kiélvezheted neked szánt hatását.


1 megjegyzés: