BLOGKERESŐ

2023. augusztus 16., szerda

Hatóanyag-mustra: arany

Az arany csillogása évezredek óta megbabonázza az embereket, nem csoda, hogy nemességébe belelátták már a bőr fiatalságának titkát is. Mit kaphatunk valójában az aranyat tartalmazó kozmetikumoktól? Akár egészen sokat is, ám nem úgy, ahogy gondolnád.


Arany a kozmetikumokban

Az aranyat tartalmazó készítmények nem a modern kor vívmányai, a hagyományos kínai és indiai orvoslásban már Kr.e. 2500 környékén is felbukkantak. E történelmi mélységekben gyökerező szál egyben az, amire szívesen felfűzik az arany hatásosságát, ám el kell keserítsünk mindenkit: megfelelő alaposságú, tudományos vizsgálat még nem mutatott ki semmilyen bőrre gyakorolt kedvező hatást az aranyról.

Mi több, miként azt Paula Begoun írja, bőrérzékenyítő összetevő, ami negatív hatással lehet a bőr állapotára, különösen az arc és szemkörnyék területén. Több helyütt is olvashatjuk róla, hogy segít elektromos töltéseket létrehozni a bőrben, így idézve elő javulást az öregedés jeleiben, ám ezeket az állításokat semmi sem támasztja alá.

A CosIng sem kecsegtet sokkal jobb hírekkel: az EU kozmetikai összetevőket tartalmazó adatbázisa az aranyat szimplán színezékként tartja nyilván, ha a CI 77480-as számot látjátok az INCI-ben vele van dolgotok. (Bár, ha már beleteszik a kozmetikumba, biztosan rányomtatják a dobozára is nagy betűkkel, hogy 24K.)

Aranykolloid formában is találkozhatunk a kozmetikumokban arannyal, ennek azonban megjelenésében semmi köze a sárga nemesfémhez. Az aranykolloid egy nanoméretű aranyszemcséket tartalmazó folyadék, ami a szemcsék méretétől függően vöröses vagy piszkossárga színű (átalában 1-15 nanométeresek ezek a kis szemcsék). A CosIng az ő esetében antibakteriális és bőrkondicionáló hatásokat sorol fel, ám ezek tudományosan nem a legmegalapozottabb állítások.

Meg kell továbbá jegyezni, hogy az arany is nehézfémnek számít, azonban az aranykolloidra nem vonatkoznak nehézfémekre vonatkozó kozmetikai szabályozások. Néhány egyszerűbb kutatás ugyan fellelhető, melyek szerint biztonsággal használható komponens, Begoun azért kihangsúlyozza, hogy a kockázat mértéke az esetében nem ismert.



Van még egy formája, aminek jótékony hatást szoktak tulajdonítani, ez a nátrium-aurotiomalát nevű aranyvegyület. Ezt a vegyületet azonban gyógyászati célokra használják, reumás megbetegedések, izületi gyulladások esetén alkalmazzák injekció formájában. Ez a módszer, illetve vegyület azonban semmilyen formában nem összekeverendő a bőrápolókban található aranykolloiddal, attól, hogy az egyiknek belsőleg alkalmazva van pozitív hatása, még nem jelenti azt, hogy a másik bőrre kenve ugyanezt tenné.

Hiába keverik tehát az aranyfüsthöz hasonlatos kis arany részecskéket a krémekbe, vagy teszik azokat arcmaszkokba, a luxusérzet lelket simogató hatásánál többet nem igen várhatunk tőlük. Ettől még persze maga a kozmetikum hatásos lehet, minden azon múlik, milyen (s mennyi) aktív hatóanyagokat tettek bele, amik valóban képesek valamilyen pozitív hatással lenni bőrünkre.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése