BLOGKERESŐ

2024. június 20., csütörtök

Sminkelés és fényvédelem? Így hangold össze az UV-védelmet az alapozóddal

A nyári, meleg időszakban hatványozottan merül fel a kérdés, hogyan gondoskodjunk a megfelelő fényvédelemről, pláne annak időnkénti megújításáról, ha sminket is szeretnénk viselni? Végtére is senki sem szeretné sok rétegnyi, ragacsos máz alatt végezni a napon. Előre szólunk, a helyzetre egyetlen, általános megoldás nincs, ám LabMuffinnál találtunk egy remek összefoglalót, ami segíthet rendszert vinni a szokásokba és leegyszerűsíteni a megoldást a helyzetre.


Fényvédő vagy smink? Inkább és!

Könnyen érzhetjük úgy, hogy ha sminkelni is szeretnénk, kényszerhelyzetbe kerülünk a fényvédelemmel, pláne akkor, ha meleg van, és értelemszerűen könnyebben izzadunk, gyorsabban csillog ki a bőr és válik nehezebbé minden, amit rákenünk. Ritkábban vagy egyáltalán nem újítjuk meg az UV-védelmet, hogy ne tegyük tönkre a sminket, lespóroljuk a szükséges mennyiséget előtte vagy utána, esetleg bízunk sminkünk állítólagos fényvédelmében - nem kellene. 

Minimalizálni a fényvédelmet tehát nyilván nem a legjobb döntés, pláne, mikor az eget veri az UV-sugárzás értéke. Mit tehetünk helyette? Kompromisszumot kötünk. Magunkkal.

LabMuffin ennek a mértékét az UV-sugárzáshoz köti. Minél magasabb, annál kevesebb sminket javasol és minél alacsonyabb, annál megengedőbb a fényvédelem tekintetében. Mint posztjában elmondja,

  • magas UV-érték esetén, és/vagy amikor hosszabb ideig tartózkodunk napon:
    • a smink legyen minimális, vagy egyáltalán ne viseljünk
    • a hangsúlyt pedig a fényvédelemre helyezzük a megfelelő, 2-3 óránkénti újrakenéssel
    • tipikusan ilyen a nyaralás időszaka, a strandolós, kirándulós napok
  • közepes UV-érték esetén, és/vagy amikor csak rövid ideig tartózkodunk napon:
    • átlagos, hétköznapi smink
    • ami elbírja, ha viszünk fel fölé még fényvédőt, ha a nap folyamán a szabadban is tartózkodunk
    • például ha a szabadban fogyasztjuk el az ebédet, délután kiülünk egy kávézó teraszára, vagy sétálunk egyet a városban. 
  • alacsony UV-érték esetén, és/vagy amikor kevés időt tartózkodunk a szabadban:
    • sminkelj ahogy szeretnél, persze fényvédő fölé
    • és stresszeld túl a dolgot, ha elhagyod a fnyvédelem megújítását a nap folyamán.
    • TIpikusan ilyen egy munkahelyi/iskolai nap, amikor javarészt épületben tartózkodunk és csak az utazás idejére vagyunk kint.

LabMuffin arra is adott ötletet, miként tudjuk a legkényelmesebb módon felvinni a friss réteg fényvédőt a smink fölé. Ehhez számára a sminkszivacs vált be, a kerek lapocskával könnyed, "ütögető" mozdulatokkal lehet a szokásos fényvédő krémet is eloszlatni anélkül, hogy szétkenődne a smink.

Bármennyi időt is tartózkodunk a napon és akármilyen sminket is viselünk, egy dologra még érdemes figyelni - főként nyáron. Ha többet vagyunk a szabadban, lehetőség szerint keressünk árnyékos helyet, viseljünk kalapot, lenge, a bőrt óvó ruhát és napszemüveget.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése