BLOGKERESŐ

2011. január 9., vasárnap

Exfoliálás – Mi az, mivel, hogyan?



Bőrünk legfelső rétege (stratum corneum) leginkább elhalt, kilapult hámsejtekből áll, melyek folyamatosan hámlanak le, hogy utat engedjenek a bőr mélyebb rétegeiből jövő újabb sejteknek. A bőrünk felső rétege, az epdiermis 3-5 hetente természetes módon megújul. Ezt a folyamatot gyorsítják a különféle hámlasztók. Mivel a bőr felső rétegének állapota határozza meg a bőr üdeségét, frissességét, ezért bőrtípusunknak megfelelő hámlasztással (exfoliálás) rövid idő alatt látványos eredményt érhetünk el. Ráadásul a megfelelően hámlasztott bőrbe a hidratáló krémek és a szérumok is jobban felszívódnak, így krémeink hatását is megnövelhetjük a rendszeres exfoliálással. Szinte minden bőrápolási rutinba célszerű valamilyen formában hámlasztást bele iktatni akár a napi rutinba, akár heti egyszer-kétszer használt kiegészítésként. A hámlasztóknak két nagy csoportja van:
  • Fizikai bőrradírok, melyek mechanikus úton, kvázi „ledörzsölik” az elhalt hámsejteket. A fizikai radírokon belül is vannak egész finomak, melyeket akár minden napra is használhatunk, és erőteljesebbek, melyeket heti 1-2 -szer ajánlott használni.
  • Kémiai hámlasztók, melyek kémiai úton hámlasztják az elhalt hámsejteket. Az otthon használatos kémiai hámlasztók leggyakrabban AHA vagy BHA savakat tartalmaznak, és erősségüktől függően különböző gyakorisággal célszerű őket használni. A bőrgyógyász AHA, TCA vagy fenolos hámlasztást végez, mely lehet felületes, közepesmélységű vagy mélyhámlasztás.
Ha jól hámlasztunk, akkor látványos javulást érhetünk el rövid idő alatt. Viszont ne legyünk túlságosan türelmetlenek, ne akarjunk túl sokat, mert akkor könnyen a túlhámlasztás hibájába esünk, amit a híres amerikai bőrgyógyász, dr. Leslie Baumann az 5 legnagyobb bőrápolási bűn között említ. A túlhámlasztott bőr irritált, hámlik, piros, repedezett. Ha ilyet tapasztalunk, mindenképpen ritkítsuk az alkalmakat és/vagy váltsunk át egy gyengédebb fajta hámlasztóra.

A következő írásokban részletesen megnézzük mit is kell tudni a bőrradírokról és a kémiai hámlasztókról. Ha pedig használsz valamilyen hámlasztót, írd le róla a tapasztalatodat a Krémmánián!

1 megjegyzés:

  1. A bőr 28 naponta termel új hámréteget. A heti, és a napi radírozás nagyon káros a bőrnek, nem is értem miért csinálják annyian.

    VálaszTörlés