BLOGKERESŐ

2011. február 25., péntek

Szemkrém vagy sem – ez itt a kérdés?


Csaknem minden márka minden termékcsaládjában találunk szemkrémet, melyek állítólag speciálisan a szemkörnyék érzékeny bőrére vannak szabva és állítólag ránctalanítanak, karikátlanítanak, táskátlanítanak, világosítanak.... Hogy valóban szükség van-e külön szemkrémre, és milyen is legyen az a szemkrém, ezt próbálom most körbe járni.

Tény az, hogy a szemkörnyéken a bőr különbözik az arc többi részén lévő bőrtől. Miben is? Először is a szem körül nincsenek faggyúmirigyek, így ez a terület jobban hajlamos a kiszáradásra. Másodszor a szem körüli bőr vékonyabb és érzékenyebb. Harmadszor a szem környéke egy erekkel sűrűn behálózott terület, mely felett csak nagyon vékony zsírréteg található, így puffadásra hajlamos. Végül, de nem utolsó sorban pedig a sok hunyorgástól, mosolygástól (erről azért nehogy leszokjunk.... :)) egy rengeteget mozgó felületről van szó.

Mindezek tudatában ha beruházunk egy külön szemkrémre, akkor a következő dolgokat érdemes keresni:
  • Bőrbarát hidratáló anyagok, melyek egyrészt hidratálnak ugye, másrészt némileg ki is simítják, felpumpálják a szem körüli apró ráncokat. Ilyen keresendő hidratáló összetevők például a glicerin, hialuronsav, sodium PCA, colloidal oatmeal
  • A szem környék bőre ráncosodik legelőbb. Ezért természetesen a standard anti-aging összetevők abszolút hasznosak a szem körül is. Amire viszont érdemes figyelni, hogy sok remek összetevő egyben irritáló is (AHA savak, retinolsav, C vitamin....), a szemkörnyék pedig érzékenyebb, így használjuk kisebb koncentrációban, ritkábban vagy kevesebb mennyiségben a szem körül ezeket a hatóanyagokat.
  • Az emollient anyagok egyrészt a hidratálásban is segítenek, másrészt pedig kisimítják a bőrfelszínt, ami a szem körül egy különösen hasznos dolog. Ezt elsősorban a szilikonok (dimethicone főleg) és az acrylatok tudják.
  • A fényvédelem a szem körül is fontos dolog! A legjobb egy jó napszemüveg. A fényvédő összetevők közül a fizikai filterek, vagyis a titanium dioxide és a zinc oxide ajánlott legjobban.
  • A puffadt, táskás szemeken sajnos krémekkel csak elég korlátozottan lehet segíteni, de a következő összetevők talán némileg hatásosak: caffeine, K vitamin, arnica kivonat
Nos tehát ahogy látható tulajdonképpen semmi olyan anyag nincsen a szemkrémekben, ami ne lenne a többi arckrémben. Paula Begoun szerint éppen ezért egyáltalán nincs is szükség szemkrémre, ha jó az arckrém, amit használunk. Ez azért egy kicsit szélsőséges nézet szerintem, de valóban nem mindig van szükség szemkrémre. Néha azért van:
  • Ha a szem körüli bőrünk sokkal szárazabb, mint az arcunk többi része
  • Ha normál arckrémünk sok illatanyagot és egyéb az arc számára még elfogadható irritáló anyagokat tartalmaz
  • Ha arcunkra nagy hatóanyag tartalmú anti-aging krémeket használunk
  • Ha puffadt, karikás a szemünk, és hiszünk abban, hogy a koffein, arnika kivonat, K vitamin vagy bármi más segít rajta :)
Ha a fentiek egyike sem áll fent, akkor nem kell külön szemkrém. Szintén érdemes még összehasonlítani az egy termékcsaládba tartozó sima krém és szemkrém INCI listáját. Ha nincs nagy különbség, akkor valószínűleg felesleges megvenni az ugyanannyiba kerülő, de fele akkora szemkrémet. :)


2 megjegyzés:

  1. nahát, senki sem szólt még hozzá :) annyira rettenetes bőröm van, hogy még a szemkörnyékem is zsírosodik, probléma kipipálva. Nekem a homlokomon vannak ráncok :S
    A cikk alapján nem használnák külön szemkrémet. 

    VálaszTörlés
  2. Szerintem a karikás szemeken a sok pislogás, gyengéd masszázs segít, nem a csodakencék.

    VálaszTörlés