BLOGKERESŐ

2011. május 3., kedd

Megfelelő fényvédelmet ad a fényvédőd?


Mindenhol olvashatjuk, hogy használjunk fényvédőt, arról viszont nem nagyon lehet hallani, hogy mik is egy jó fényvédő ismérvei, és honnan tudhatjuk, hogy a fényvédőnk megfelelően véd-e a nap káros sugaraitól.

Mielőtt a boltban rábökünk egy naptejre jó tudni, hogy az UV sugárzás 3 tartományra oszlik: UVA (320-400 nm), UVB (280-320 nm),  és UVC (100-280 nm) sugarak. Az UVC sugarak a legrövidebb hullámhosszú sugarak, ezeket az ózon réteg teljesen kiszűri, és nem érik el a föld felszínét, így az UVC sugarak ellen nem kell védekezni. Az UVB sugarak a legismertebbek, azok égetik le a bőrt, ha nem vigyázunk. Az utóbbi időben egyre több figyelmet kapnak az UVA sugarak is, melyek bár gyors és látványos változást nem okoznak, csendesen és alattomosan öregítik a bőrt, és elősegítik a bőrrák kialakulását is. Védekezni tehát az UVB és az UVA sugarak ellen kell. Ezt azért jó tudni, mert sajnos ismerek olyan fényvédőt, aminek a termék leírásában az áll, hogy: "Véd a káros UV „C” és a rövidebb hullámú UV „B” sugárzás ellen, ugyanakkor a hasznos sugarakat átengedi, és nem akadályozza meg a barnulást." Ebben a mondatban gyakorlatilag egy igaz szó sincs, sajnos hasznos sugarak nincsenek, UVC sugár ellen nem kell védekezni, kell viszont az UVA ellen, és az UVB  hosszabb hullámhosszú, mint az UVC sugár....

Amit még fontos tudni, hogy az SPF (Sun Protection Factor) érték azt adja meg, hogy mennyire véd a fényvédő az UVB sugarak ellen.  Az SPF szám azt jelenti, hogy a fényvédő a sugarak 1/SPF részét átengedi. Vagyis, mit jelent ez konkrétan:
  • SPF 5-ös vényvédő az UVB sugárzás 1/5-t engedi át, azaz a napsugarak 80%-t kiszűri
  • SPF 15-ös fényvédő a napsugarak 1/15-ét átengedi, és a 93%-t kiszűri
  • SPF 50-es fényvédő pedig a napsugarak 1/50-t engedi át, a 98%-t kiszűri
Ebből a számítási módból azt is láthatjuk, hogy teljes védelem nincsen. Régebben voltak 100 faktoros fényvédők is (ma már az EU 50 felett nem engedi számozni a faktorokat, pont azért hogy ne keltsék hamisan a teljes védelem illúzióját), viszont azok sem 100%-os védelmet adtak, hanem "csak" 99%-osat.

Az SPF érték mellett szerencsére ma már egyre több fényvédőn találkozhatunk egy PPD (Persistent Pigment Darkening) értékkel is. A PPD azt adja meg, hogy a fényvédő mennyire véd az UVA sugarak ellen.  Az UVA sugarak elleni védelmet nem olyan könnyű számszerüsíteni, mint az UVB-t, de a 10-s PPD elvileg kb az UVA sugarak 90%-t szűri ki, és az már jónak számít.

Az SPF és a PPD számok mellett is érdemes megnézegetni a fényvédőnk összetevőit, mert egyrész bár PPD szám sokszor nincsen, de ettől még lehet, hogy véd a fényvédőnk az UVA sugarak ellen is, másrészt pedig fontos az is, hogy megfelelően tartalmazzon a fényvédő fotostabil és erős védelemt biztosító összetevőket is. A fotostabilitás azt jelenti, hogy a fényvédő az UV sugárzás hatására nem veszít fényvédő képességéből, az erős védelem pedig azt, hogy egy adott tartományban a fényvédő összetevő önmagában is elégséges védelmet tud nyújtani. A legjobb fényvédők mindig az összetevőknek egy olyan kombinációját tartalmazzák, amik egyrészt védnek az UVA és UVB sugarak ellen is, van közöttük stabil összetevő és erős védelmet adó összetevő is. Hogy ilyen-e a fényvédőnk azt az alábbi táblázat segítségével könnyen leellenőrizhetjük (a táblázat persze nem teljes, csupán a leggyakoribb fényvédő összetevőket tartalmazza, a fényvédő összetevőket pedig megtalálhatjuk például úgy, ha kielemezzük a fényvédőnket a Krémmánián, az összetevők részletesen oldalon, a funkció szerinti lebontásban láthatjuk az összes fényvédő összetevőt egy helyen a krémünkben):



Összetevő INCI neve (Közismert neve)

UVB
(290 - 320)


UVA II
(320 -340)

UVA I
(340 – 400)

Stabil?

Erős védelem?

Benzophenone-3 (Oxybenzone)
Benzophenone-4 (Sulisobenzone)




X




Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine (Trinosorb S)

X


X

Butyl Methoxydibenzoylmethane
(Avobenzone)






X

Ethylhexyl Methoxycinnamate
(Octinoxate)







X

Ethylhexyl Salicylate
(Octisalate)







Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol (Trinosorb M)

X

X

Octocrylene




X



Octyl Methoxycinnamate
(Octinoxate)





X

Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid
(Ensulizole)




X


Titanium Dioxide




X

X

Zinc Oxide

X


X
 


1 megjegyzés:

  1. Készíthetsz is magadnak fényvédő kencéket, nem nagy kihívás. Bővebben olvashatsz erről 3 helyen is. (Biztos többen is, de én hármat tudok biztosra) Andió, antalvali és mannaszappan.

    http://andio.biz/bio-kozmetikum/napozashoz

    http://antalvali.com/boszorkanykonyha/kenheto/testapolo-olajok/fenyvedo-razokeverek-napozashoz.html?evp=14766

    http://www.mannaszappan.hu/blog/tudod-mit-tartalmaz-naptejed

    VálaszTörlés