BLOGKERESŐ

2012. február 10., péntek

Profi bőrápolás step by step 1: Lemosás

Minden tisztességes bőrápolási rutin alapja az arc lemosása, ami nem csak megtisztítja az arcunkat, hanem egyben elő is készíti a bőrt a többi lépéshez. Bár az arcmosás egyszerű lépésnek tűnhet, ha profik akarunk lenni, akkor nem árt egy két dolgot tudni róla. :)


Milyen a tökéletes arclemosás?

Először is, hogy milyen a nem tökéletes: Nagyon gyakori hiba az, hogy választunk egy jó erősen habzó, erőteljes tisztító hatással rendelkező arclemosót, ami "csikorgóan" tisztára mossa az arcunkat. Ezek a lemosók lehet, hogy rövid távon olyan "hú, de jó tiszta most az arcom" érzést adnak, de hosszabb távon károsítják a bőr természetes védőrétegét, a bőrt túlszárítják, irritálják és túlzó zsírtermelésre ösztönzik. A tökéletes arclemosás az az, ami úgy tisztítja meg a bőrünket a fényvédőtől, a sminktől, az utca porától és a felesleges faggyútól, hogy közben nem szárítja azt ki. Bár ez egyszerűen hangzik, meglepően kevés lemosó képes erre, sőt, egy profi esti arcmosást szerintem nem is lehet egyetlen termékkel megúszni (a reggelit azt igen)....


Szem- és száj smink lemosása



UPDATE: a posztban szereplő termékek listája 2016 decemberben frissült

Ha van rajtunk teljes smink, akkor először is a szem és a száj smink lemosásával érdemes kezdeni (hacsak nem akarjuk piros rúzsunkat szétmázolni egész arcunkon....). Erre érdemes egy külön sminklemosót beszerezni. A személyes és a krémmánia kedvenc is ebben a témában a Bioderma Sensiobio Lemosója, mely bár hivatalosan nem kifejezetten sminklemosó, tökélestes a nem vízálló smink leszedésére is. Igaz ez a legtöbb másik micellás vízre is, így például a Garnier pénztárcabarát verziójára, amit már több mint 1000-en véleményeztetek. Ha vízálló sminket használunk, akkor nem úszhatjuk meg egy olajos szemsmink lemosó nélkül, amilyen például a Yves Rocher lemosója, vagy a drágább kategóriában népszerű a Lancôme Bi-Facial.


Olajos arclemosó



Nagy örömömre olajos leomósókból is egyre nagyobb a választék, és már nem igaz az, ami még 2012-ben, amikor írtam eredetileg a posztot, hogy alig van belőlük. Kicsit ijesztően hangzik, hogy a teljes arcunkat olajos cuccal kenegessük, de az a jó hírem van, hogy a  a mai olajos lemosók egyáltalán nem hagynak olajos utóérzetet, nagyonis kellemes őket használni, és ezek azok, amik tökéletesen leszedik a sminket és a fényvédőt. Mindezt úgy, hogy nem szárítanak. Ja, és aki a pattanásoktól fél, azt sem okoznak.

Több mint 5 éve töretlenül a személyes kedvencem a Clinique Take The Day Off Cleansing Balmja, amit márt itthon is lehet kapni, sőt közben az Estee Lauder is csinált egy verziót, amit szintén használtam és kísértetiesen hasonlít a Clinique-re. Szintén szilárd állagú az Erborian balszam, amit szintén használtam és szerettem. Folyékony olajokból a kategória elsője volt a Babor, rajtam kívül mindenki szereti a Bobbi Brown olaját, és nemrég a Balea is előjött egy pénztárcabarát verzióval, juhé.

Gyengéd arclemosó



Miután lemostuk a szem- és szájsminkünket, majd a teljes arcunkat is olajos lemosóval, akkor jön a bőr megtisztítása egy gyengéd lemosóval, ami eltávolítja az előző lemosó maradványait, a koszt és a felesleges faggyút a bőrről. A "csikorgóan" tiszta érzést hagyó, erősen habzó lemosókat senkinek sem ajánlom, a gyengéd lemosóknak viszont a lelkes híve is vagyok. Itt találsz ebben a témában egy részletes posztot.

Mióta pár éve megjelent a személyes kedvencem a PC Resist Foaming Cleanser, ami ugyan habzik, de mégis nagyon krémes és gyengéd. Az évek alatt szintén több flakonnal elhasználtam a Clinique klasszikusából, az extra gyengéd lemosóból, nem lehet tévedni vele. Patikából egyszerű és szép az INCI-je az Eucerin lemosójának és Ti is szinte csak dicséritek. Pénzárcabarát verzióban pedig a Balea Med Ultra Senstive Lemosó szuper választás. 

Összefoglalva a dolgot egy profi esti arctisztítást nem érdemes lerendezni egyetlen agresszív, nagyon habzó termékkel. Sokáig túlzásnak tartottam a kétlépéses (vagy három ha teljes smink is van rajtunk) arcmosást esténként és kerestem olyan lemosókat, amikkel egy lépésben megúszhatom a dolgot, de semmi sem vált be annyira, mint az olajos lemosó + gyengéd lemosó páros, amit tényleg bőrtípustól függetlenül mindenkinek nagyon ajánlok.


Te hogyan szoktad megtisztítani az arcod?

34 megjegyzés:

  1. Az ijesztő az nem ly.
    Én a Garnier arclemosóját használom, és utána átmegyek a szememen sminklemosóval, hogy lejöjjön, ami ott maradt.

    VálaszTörlés
  2. Tisztaság fél egészség, ahogy a mondás is tartja :)
    nagyon fontos, hogy tiszta bőrre kenjük az arcápoló készítményeket, így nem visszük be a szennyeződést és jobban felszívódik a krém.

    Elsőnek sminklemosóval letisztítom a szemeim, erre még mindig a Talika érzékeny szemre való lemosóját használom, ápolja a szempillákat :), majd valamilyen krémes lemosóval az arcom, jelenleg ebből a Brut's Bees Deep Cleansing krémjét használom, alaposan tisztít de kissé mentolos amit nem igazán szeretek viszont a hatása miatt elviselem.

    VálaszTörlés
  3. A kozmetikusom és sok szakirodalom is azt mondja, hogy a tisztítás a legeslegfontosabb, az, hogy utána milyen krémmel kenjük be ( olcsó vagy drága) szinte mellékes. Én mostanában azt hiszem elég hanyag vagyok, sok cuccot használok egyszerre, azaz váltogatom a kis kiszerelésü és próba termékeket. Általában egy Estée Lauder vagy Bobbi Brown lemosót használok és Douglas sminklemosót, a második lépés és a tonik kimarad...
    Érdekes, azt figyeltem meg, hogy így sokkal szebb a böröm, mint amikor hüséges voltam egy-egy márkához.
    Soklépésben pár éve a Kanebo-t használtam, ami egyszerüen fantasztikus, viszont sajnos nagyon drága. Az olajos lemosója nálam nem vált be, mittesszereket okozott.

    VálaszTörlés
  4. Én elsőként a szememet tisztitom le sminklemosóval (erősebb-vizálló sminkhez a Baleas-t, amikor minimális cucc van a szememen akkor a Loccitane zselés szemfestéklemosóját használom).
    Az arcomat Loreal arctejjel tisztom (azelőtt Garniert használtam), legvégül pedig áttörlöm a bőröm micellás arctisztitóval.
    Sokat gondolkodtam az olajos lemosó dolgon, de mostanában nem tudok befekteteni ilyenre sajnos, szerinted jó lenne ha az arctejembe valami növényi olajat (ami van itthon: mandula, szőlőmag, oliva) öntenék? Mert tartok tőle hogy az arctej-micellás lemosó páros nem távolitja el maradéktalanul a fényvédőt. Mi erről a véleményed?
    Üdv. Dóra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már jó rég volt, majdnem el is felejtettem, de most, hogy így mondod, egy időben csináltam ilyet én is, mármint hogy hozzáadtam egy pici olajat a lemosómhoz esténként. Úgy emlékszem, hogy műkdödött a dolog, meg olvastam is már, hogy lehet ilyen csinálni, szóval szerintem egy próbát mindenképpen megér, legrosszabb esetben nem válik be mégse. :)

      Törlés
  5. számomra megdöbbentő volt a felismerés, hogy a bőröm zsírosodása mennyire megszelidült, mióta csak krémes lemosókat használok, és az alkoholos vackokat is teljesen kiiktattam, a bőrömmel sokkal elégedettebb vagyok

    és mindez a Krémmánia felfedezése óta, amikről itt olvasok, és ahová az itt olvasottak vezetnek; pedig a munkám lehetővé teszi, hogy bármilyen szakirodalmat elérjek, és meg is értsem, ami a bőrrel kapcsolatos, mégis kellett ez a szemfelnyitás

    Nagyon köszönöm Apolka!!!:)

    VálaszTörlés
  6. Szuper ez a bejegyzés is. :) Az olajos lemosók valóban nem elterjedtek nálunk. Én most télen szoktam rá az Oriflame Time reversing ( all in one, magic cleaner) olajos arctisztítóra. Szuper :) Simán leszedi a sminket, nem szárít és még ápol is. Igaz, hogy ezt érettebb bőrre ajánlják, de annyira jólesik ez a hidratálás, ápolás ebben a szeles hidegben.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy van az Oriflamenek is olajós lemosója, nem tudtam. Fel is töltöttem gyorsan az oldalra. Ugyanaz az első összetevője, mint a Clinique lemosónak, szóval hasonló lehet ez is. :)

      Törlés
  7. Köszi, hogy feltöltötted :)

    VálaszTörlés
  8. az Alverde (drogériás márkának) is van olcsóbb kategóriában olajos smink lemosója:)

    VálaszTörlés
  9. Nekem nagyon érzékeny a bőröm, sokféle arclemosót kipróbáltam. Most az Alverde rózsás lemosóját használom, ami egy krémes anyag, elég jól leszedi az alapozót. Utána Avene termál spray-t fújok az arcomra, és egy tiszta pamaccsal letörlöm a maradékot. A szememre pedig szintén az Alverdétől egy kétfázisú lemosót használok, szintén bevált.
    Horzso

    VálaszTörlés
  10. Ti vizet egyáltalán nem használtok?Én "tisztogathatom" bármilyen lemosó félével az arcomat az utolsó lépés csakis a hideg vizes öblítés.Egyébként olyan érzés mintha csak maszatolnám a sok különböző kemikáliát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dehogynem. :) Víz nélkül én se érzem tisztának az arcom. Az olajos lemosót és a gyengéd lemosót is általában vízzel kell lemosni. :)

      Törlés
  11. Ha vizallo szemfestek van rajtam,oda a 2 fazisu Baleat, arcra és egyèbkènt az Avon àpoló lemosot hasznàlom mar regen,ami szuper Jo a bornek is

    VálaszTörlés
  12. Száraz és nagyon érzékeny bőrre érdemes lehet megpróbálni ezt: http://kremmania.hu/kremek/aa-cosmetics-aa-help-arclemoso-krem-gel

    VálaszTörlés
  13. Én még mindig keresem az igazit ezekből, balea olajos oké, évek óta használom, bár most váltottam egy gazdaságosabbra: a rossmann babydream (extra) sensitive illatmentes babaolajra, fél perc alatt leszedi a sminket, meg testre is használom, szerintem baromi jó, nincs illata, nem keveredik samponnal,parfümmel, és nem hagy olajos érzetet se.
    Arcomat tavasszal nyáron kecsketejes szappannal mosom le, vagy vmilyen natúrral ami jó érzékeny bőrre plusz a bioderma sensibio tonic. Télen viszont egy szenvedés, sajnos a szemöldököm, orrom vonala hámlik, iszok vagy 2,3 l vizet egy nap mégis vízhiányos, nem is bírom ebben az évszakban lealapozni:( Ha van valakinek valami bevált lemosó, arckrém kombója ilyenbőrre akkor megoszhatná velem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látatlanban nehéz, de télen semmiképpen ne használj szappant, mert az valamennyire mindig szárít, hanem helyette krémes lemosót. A száraz bőr ápolásáról régebben írtam egy posztot, esetleg olvasd el: http://blog.kremmania.hu/2010/11/szaraz-bor-apolasa.html

      Törlés
    2. Egész télen kerestem a megoldást, így tél végére sikerült is megtalálni :) Lemosóból a fenti AA helpet használom, ez paraffin + növényi olajos. Arckrémnek a Decubal vitalizáló arckrém lett nagyon szuper. 18% lipidtartalmat írnak hozzá, nem tudom, hogy egy átlagos arckrém mennyit tartalmaz, de ez így optimálisnak tűnik, nem túl tömény, sminkelni simán lehet rá szerintem és nincs patikaszaga se. Keramidokat és niacinamidot is tartalmaz, utóbbi egészen elől van az összetevőlistán.

      Törlés
    3. Szerintem a legjobb és kétségkívül legolcsóbb sminklemosó a mandulaolaj. A legvastagabb vízálló tusvonalat is leszedi. Nem irritál és még ránctalanít is.
      Én erre már rég nem költök :)

      Törlés
  14. Hadd kérdezzem meg, hogy mi értelme bármilyen hatóanyagnak (pl. benzoyl peroxid) egy lemosóban. Ha fél percig van rajtam, és utána lemosom vízzel?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is jobban híve vagyok annak, hogy a hatóanyag legyen a szérumokban, krémekben, amit az ember magán hagy. Ezért a fent ajánlott lemosókban nincs is semmi extra ilyen szempontból. De ha van spéci hatóanyag, mint mondjuk a Lubexylben a BP, akkor érdemes lassan arcot mosni, hogy 1 perrcig azért ott legyen, és annyi idő alatt tud valamennyi hatni elivleg. De inkább az Akneroxid híve vagyok, ha BP-ről van szó. :)

      Törlés
  15. Viszonylag olcsó, egész arcra való (de a szemsminket is leszedő) olajos lemosó az Alverde kétfázisú lemosója. Kiváló, nem irritál, szerintem az Alverde legjobb terméke az arcápolók/tisztítók közül. Talán érdemes kipróbálni, főleg, h autána még gyengéd tisztítót is használunk.

    VálaszTörlés
  16. Még az jutott eszembe, hogy a mosakodókenőcs is kiválóan helyettesítheti az olajos lemosót egy könnyedebb textúrájú gyengéd lemosó előtt. Tökéletesen leviszi a sminket, oldja a vízoldékony és az olajban oldódo szennyeződéseket is, és jól lemosható utána a bőrről. Én nagy híve vagyok a szappanoknak, nyáron szoktam is hazsnálni őket, de télen sokkal jobb az általad leírt rutin nekem is, annyival egyszerűsítettem csak, hogy a sminket szememről  is, arcomról is mosakodókenőccsel szedem le arcmosás előtt.

    VálaszTörlés
  17. Igen, ezt már mi is írtuk a Használd másképp posztban, hogy a mosdókenőcs szuper sminklemosó is. :) 
    http://blog.kremmania.hu/2011/08/hasznald-maskepp.html

    VálaszTörlés
  18. Nekem nem jött át sajnos hogy a gyendég lemosó miért nem jó sminklemosásra (nem szem, száj, hanem a többi...). Mennyivel ad többet egy olajos lemosó?

    VálaszTörlés
  19. Ha találtál olyan gyengéd lemosót, ami leszedi az alpozót, púdert, fényvédőt (főleg a fizikait nehéz leszedni) stb., akkor szuper, és nem kell olajos lemosó. :) De én még nem találtam ilyet. Ha micellás lemosós vattával átmegyek gyengéd lemosó után az arcomon, akkor az nem marad teljesen fehért, az olajos lemosó után pedig igen. 

    VálaszTörlés
  20. Ezt majd kipróbálom, kíváncsi vagyok rá. :) 2x szoktam lemosni a sminket és elég tisztának tűnik a bőröm utána (a lemosóm nem habzik, nem szárít és egyáltalán nem tűnik drasztikusnak). Köszi a tippet, az olajos lemosókhoz is! Általánosságban is elmondhatom hogy nagyon hasznosak a cikkeid, alaposan át fogom gondolni és variálni a bőrápolásomat az itt olvasottak alapján! :)

    VálaszTörlés
  21. Köszi. Remélem be is válik majd az új rutin. :)

    VálaszTörlés
  22. Ha a harom lepeses tisztitast csinalom, ez vajon felesleges: http://kremmania.hu/kremek/alverde-clear-iszapos-arclemoso? Egyaltalan szabad ilyen jellegu termeket hasznalni? Nekem nagyon fontos hogy reggel zuhanyzaskor meleg vízzel aztan hideggel lemossam az arcom (ettol ebredek fel) es akkor mar szeretem meg is tisztitani..És, vajon jol ertettem hogy vizzel le kell mosni az olajos es a gyneged lemoso maradvanyat is, ami nem szivodik be? Bocs a sok kerdesert, de belekezdeneka harom lepeses tisztitasba (most csak siman sensibiot hasznalok az iszapos utan) es szeretnem jol csinalni .-)..Előre is köszi..

    VálaszTörlés
  23. Igen, az olajos lemosót le kell mosni vízzel és a legtöbb gyengéd lemosót is. Az Alverde lemosó amit írsz, az egy gyengéd lemosónak megfelelő lemosó, szóval ha bevált, akkor szerintem használd továbbra is nyugodtan. :)

    VálaszTörlés
  24. Köszi Apolka, a gyors választ!

    VálaszTörlés