BLOGKERESŐ

2012. március 30., péntek

BB krém vs Reggeli Bőrápolás

Javában tombol a BB krém láz, aminek én sem tudtam ellenállni, és szerettem volna kipróbálni, hogy valóban olyan csodásak-e ezek a krémek, mint amekkora a hype körülöttük. Még decemberben vettem meg a Missha Signaturet, amit azóta majdnem minden nap használtam. Azért pont őt, mert "eredeti" kóreai verziót szerettem volna, és a Krémmániás vélemények szerint ő a legjobb. Hogy szerintem megéri-e az egész reggeli bőrápolási rutint, vagy akár annak egy részét lecserélni erre a BB krémre, az jön most....


A BB krém ígérete, hogy "ápol és eltakar", vagyis elvileg a teljes reggeli bőrápolási rutint kiváltja (kivéve persze az arclemosót).  A Signature ránctalanítást, fényvédelemet, hidratálást és fedést is ígér, ami pontosan az, amire amúgy is törekszem, csak általában három vagy négy termék segítségével (antioxidáns szérum, fényvédő és alapozó, néha egy kis hidratáló krém).  Szóval melyiket mennyire váltotta ki a BB krém?

  • Hidratálás: Gyakorlatilag azonnal kiderül, hogy a bőrömet nem hidratálja a Signature eléggé, és ha semmit sem rakok alá, akkor délutánra egy kicsit száraznak és nem szépnek látszik a bőröm, szóval hidratáló vagy valami primer továbbra is kell, legalábbis télen.
  • Ránctalanítás: ez egy hosszabb távú dolog, és szerencsére még nincsenek ráncaim, szóval erről csak elvben tudok mit mondani. A krémben rengeteg az összetevő és bevallom őszintén szkeptikus vagyok, hogy van-e értelme 148 dolgot beleszuszakolni egy krémbe. Azt gondolom, hogy az összetevők többségéből emiatt annyira kevés van, hogy semmi hatásuk nincsen. Elvileg van számos antioxidáns a krémben és egy peptid is, amik klassz dolgok, de hogy elég sok van-e belőlük, hogy hassanak is, azt nem tudom. Bevallom, hogy szóba se jött igazán, hogy a kedvenc antioxidáns szérumomat ne használjam a BB miatt, szóval pár napi tesztet leszámítva, azt mindig is kentem alá. 
  • Fényvédelem: A krém SPF 25 védelmet ad tisztán fizikai szűrők segítségévvel (titanium dioxid és zinc oxid), ami elvileg szuper, és tényleg nem is használtam másik fényvédőt a téli hónapokban. Most tavasszal és főleg nyáron viszont nem bíznám a BB krémre a fényvédelemet (se az alapozóra, vagy a púderre), azért, mert ezekből a termékekből túl keveset használ az ember ahhoz, hogy igazán védjenek. Erről majd írok külön posztot is, de az a mennyiség, amit használok a BB-ből nem hiszem, hogy SPF 5-nél nagyobb védelmet ad, ami télen még talán elmegy, de tavasszal és nyáron biztosan kevés.
  • Fedés: egy színezett hidratáló jellegű dologra számítottam, ehelyett inkább egy jól fedő alapozót kaptam. Két rétegben még korrektorra sincsen szükség belőle. Sajnos a jó fedésnek van némi ára, azaz nem láthatatlan, de a fedés/láthatóság arány  jó, nem láttam még semmilyen jól fedő és láthatatlan alapozót sem. Igazából nagyon jónak is mondanám a Signaturet, mint alapozót, mert tükörben mindig szépnek láttam magamon, viszont utcán napos időben a barátom többször is panaszkodott, hogy szerinte alapozó nélkül jobb lenne nekem, így kénytelen vagyok a sima jónál maradni (még azt hozzáteszem, hogy éles, alapozókra specializált szeme van a barátomnak, és természetesen nem csak a Signature-re volt már panasza, hanem több másik high-end alapozóra is). Fontos még, hogy keveset rakjunk, ha nem akarjuk hogy maszk hatása legyen, viszont ha keveset rakunk, az meg a többi dolog rovására megy, szóval ilyen téren kicsit ellentmondásos szerintem a koncepció, de ha csak alapozóként használjuk, akkor a kevesebb a több. :) A lenti képen látszik a fedés, bár sajnos szerintem a fotók az alapozó milyenségét nem igen adják vissza (ha már a fotón is látszik, akkor nagyon vacak...), és ez a kép sem kivétel, de azért hátha jobb, mint a semmi:

Összességében szerintem a Signature jó dolog, de nem az a csodaszer, aminek be van állítva. A reggeli bőrápolási rutinom semmiképp se cserélném le rá, viszont jól fedő alapozóként klasszul működik, és ha több a takargatnivalóm, akkor érte nyúlok reggel.

Ti mit gondoltok? Kiváltja a BB krém az egész reggeli bőrápolást? Vagy csak az alapozót vagy egyiket sem?

35 megjegyzés:

  1. Én is beleszerettem 1-2 BB krémbe-természetesen a koreai vonalon, de eszembe se jutott, hogy ezt arcápolás helyett használjam .

    Minden maradt a régiben, csak lett egy szupi BB "alapozóm", így úgy érzem, hogy az alapozó használatát mellőzni lehet - főleg erős pigmentáltságú BB-vel.

    Én a Lioele Beyond-ot és a Missha Perfect covert szeretem :-)

    Üdv:-)
    http://sminkesmas.blogspot.com

    VálaszTörlés
  2. Nem is kell szerintem mondjam, hogy nagyon tetszenek a cikkeid és mint sok másik ez is elgondolkodtatott... Én elhasználtam ebből egy tubussal, szerettem, és külön örültem neki, hogy ennyi minden van benne, és most azért akartam megvenni a Skin79 Vital-ját, mert abban is hasonlóan sok jó összetevő van, de ezekszerint vszínű feleslegese vagyis nem elég nagy koncentrációban...

    VálaszTörlés
  3. a signature-ről nekem is az véleményem, hogy szárít, de a színárnyalata nagyon jó.
    ezzel a fényvédő- felkent mennyiség dologgal elgondolkoztattál, mert akkor valószínűleg nem csak a signature-t kenegethetem kevés hatékonysággal, hanem minden más arckrémemet amiben fényvédő van, mert azokból se szoktam őrült sok mennyiséget felvinni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Írok erről a mennyiségkérdésről nemsokára posztot. :)

      Törlés
  4. Miután hosszabb időt töltöttem Koeraban,ott ismertem meg a bbket.Rengeteg féle van,több gyártóval,sok itton ismeretlen.Èn is a Signaturaval kezdtem,utánatértem át a Wrinkle Killerre.ASignatura engem is szárított du-ra,söt egy picit be is szürkült.A Wrinkle tökéletes.-A Signatura. Tökéletesen fed/a másik is/.Èn egy erösen vegyes börü vagyok,hajlamos mitteszerre,grizre.Több èv használat utáni tapasztalat:sokkal tisztább bör,söt hatásos ránctalanitás,sokan azt hitték,hogy ,,igazttattam,,magamon valamit.Alapozót évek óta nem használok,a BB vél a szerelem már örök.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon egyetértek veled ismét Apolka, ugyanígy gondolom én is! Én sem cserélném le semmi pénzért a több lépéses bőrápolási rutinomat bb krémre. Nem azt mondom, hogy a bb krém rossz, de nem tud annyit, mint a szérum, krém, fényvédő, alapozó együtt.
    Üdv, Andrea.

    VálaszTörlés
  6. Már akartam kérni Tőletek, hogy írjatok egy cikket fényvédős kencéknél a helyes mennyiségről, mert fura nekem, hogy mindenki nagyon kis mennyiségekről beszél. Pedig a fényvédőknél van ajánlott mennyiség, miért lenne ez másképp a BB-kkel, vagy akármilyen más fényvédős arckrémmel?

    VálaszTörlés
  7. Én is "alapozóként" használom a Lioele Triple BB krémet. Nekem elgé jól hidratál, de alá mindig teszek arckrémet, mivel eléggé vízhiányos a bőröm. Amióta használom, nem nyúltam alapozóhoz. Szép a fedése, a hibája csak annyi, hogy egy színben van , ami miatt lassan nem tudom használni...:(

    VálaszTörlés
  8. Milyen antioxidáns szérumot használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A képen is láthatót, vagyis őt: http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-resist-super-antioxidant-concentrate-serum :)

      Törlés
    2. Gondoltam, csak biztosra akartam menni. :)

      Törlés
  9. Én eleve azért sem tudtam kipróbálni az "eredeti" BB-t mert annyira világosak voltak az árnyalatok hogy meg sem próbálkoztam. Aztán most meg van ez a Garnier őrület - Hát nem vagyok odáig érte, eddig is lehetett kapni színezett hidratálót csak nem BB-nek hívták! Szerintem egy jól megválasztott alapozó sokkal jobb mint egy BB.

    VálaszTörlés
  10. Nekem pont Ti ajánlottátok a BB krémet. A reggeli bőrápolási rutinom eddig sem sokból állt, Bioderma Sebium H2O és Sensibio Light krém. Ezt nem tudtam elhagyni a Missha Signature-rel sem, mert tényleg szárít kicsit. Viszont az alapozómat azóta nem is használtam. Ez az első "alapozóm", ill. BB krémem, ami 1 (!) rétegben szinte láthatatlan, (napon valóban látszik egy kicsit, pláne 2 rétegben) és nem lesz tőle egy darab pattanásom sem, sőt, szerintem tényleg van fehérítő hatása.
    Összességében: teljesen egyetértek Veled. Egy jó minőségű BB krém alapozót kiváltani több mint tökéletes, azért a reggeli bőrápolást nem. Valóban nem komedogén, és van fehérítő hatása, amit szeret a heges bőröm. A strandon sem ezt kenném magamra, az biztos. :) És bár annyi mindent nem kaptam, mint a reklám ígér, így is biztosan újraveszem.
    Tindigo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, emlékszem, és örülök, hogy bevált. :) Amúgy ezzel az írással nem nem ajánlom a Signaturet, hanem csak nem a reggeli bőrápolás helyett ajánlom. Hanem mellé, úgy mint egy alapozót. :)

      Törlés
    2. Egyébként nagyon cukkerek vagytok, hogy ennyit foglalkoztok másokkal, és mindenkinek igyekeztek személy szerint segíteni karitatív módon, munka mellett. :)
      Tindigo

      Törlés
  11. Nem tudom, hogy jó helyre írom-e ezt a kommentet, de a fényvédőkről szeretném ha írnátok. Kicsit gondban vagyok, hogy mit használjak a tavaszi/nyári időszakban. Melyik fényvédők a legjobbak? Esetleg a drogériában is lehet olcsóbb verziót találni vagy a legjobb gyógyszertárban venni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tervezek fényvédős posztot írni hamarosan ide is, de most írtam egy összefoglaló posztot a témában Maránál, szerintem olvasd el. :) http://www.makeupuniverse.net/2012/04/vendegposzt-fenyvedelem-101.html

      Törlés
  12. Sziasztok!
    Egy kis segítséget szeretnék kérni, szeretnék én is egy BB krémet. Vegyes, mitesszeres, de erősen vízhiányos bőröm van. Nem tudok dönteni, hogy Missha vagy Clinique krémet válasszak, tapsztaltabbak kérem segítsenek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Clinique-t még nem próbáltam, de a Missha Signature szerintem jó a kombinált, mitesszeres bőrre. Ha vízhiányos, akkor kell alá hidratáló krém valószínűleg. Az EL BB krém is nagyon jó, ami a Clinique testvére, szóval arra tippelek, hogy a Clinique bb is jó. :) De szerintem kapsz mintát, ha kérsz egy Clinique boltban, vagy ott a boltban kipróbálhatod.

      Törlés
  13. Köszönöm szépen! Így hogy említetted az EL-t, kicsit utánanéztem a véleményekben is, végül őt választottam, mert "élőben" ki akartam próbálni, a Misshát pedig sajnos nem tudom, de így, 1,5 hetes használat után kijelenthetem hogy nem bántam meg, szuper :) Még 1x köszi hogy felhívtad rá a figyelmem :) Angi

    VálaszTörlés
  14. Nagyon jó ez a cikk, köszönöm. Na de most elolvasva, amit írtál.... ha hidratálni kell alá, plusz a fényvédelme sem elég, és még szérumot is érdemes használni mellette, akkor mennyivel több ez, mint egy alapozó? Főleg, ha alapozónak sem tökéletes, hiszen a barátodnak szemet szúrt?

    Én nem hiszek a BB krémekben. az egyik alá hidratáló kell, a másik fölé púder, a következő nem is fed annyira, mint egy alapozó, a negyedik túl sárgás, vagy túl világos, stb:)

    Nekem mondjuk a Garnier olajmentes verziója bevált nyárra, de egy gombostűfejnyi hidratálót azért teszek alá, és púdert fölé, mert én alapozó gyanánt használom, ha pedig így nézem, nem találok könnyebb állagút ilyen színben és ilyne természetes fedéssel. De 2000 Ft-nál többet nem áldoznék BB krémre.

    VálaszTörlés
  15. Igen, azt próbáltam leírni ebben a cikkben, hogy a BB krémekben, mint all in one csodaszerekben nem hiszek. Szerintem leginkább az alapozó vagy színezett hidratáló krém alternatívája a BB... :)

    VálaszTörlés
  16. A foltok/hegek halványításáról, bőrkiegyenlítésről mi a tapasztalatod ezzel a BB-vel?
    Ezt a tulajdonságát is sokan említették a krémmánián a vélemények között... ha ez igaz (természetesen nem a fedő hatására gondolok) akkor ez egy erős plusz pont nálam.

    VálaszTörlés
  17. Kb. három hónapig használtam minden reggel, azóta csak hébe hóba, de változást folt ügyileg nem tapasztaltam. Pattanás utáni hegeket, pigmentfoltokat halványítani nem könnyű dolog, nekem az egyetelen, amitől viszonylag szemmel látható a halványodás az az AHA sav, de persze az se csodaszer, hónapok kellenek a pattanások utáni hegek elmúlásához. Amúgy van a Signatureben arbutin, szóval elvileg halványít, lehet hogy csak nem figyeltem elég jól meg.. :)

    VálaszTörlés
  18.  köszi! nem hiszen hogy érdemi halványító hatása volt, ha nem tűnt fel. :)
    nekem mostanság napozással sikerült halványítani a pigment foltokat. Erősebb fényvédőt használok rá mint a teljes arcomra (~15-ös, a hegekre pedig 50-est), fülpiszkával pöttyözve felvíve és egész szépen összebarnult). :) olvastam hogy ez valószínűleg nem elégséges fényvédelem, de egyelőre nálam még belefér.

    VálaszTörlés
  19. szerintem eleve rossz az ilyen fajta megközelítés, mármint, hogy a BB-krém egy all-in-one csodaszer, és nem kell mellette semmit használni. Én sosem azért akartam beszerezni, hogy kiváltsam vele a reggeli, vagy bármilyen arcápolási rutinomat, hanem hogy kiváltsam vele az ALAPOZÓT. Ez egy pluszt ad az ápolásban szerintem, legalábbis én úgy érzem h jót tesz a bőrömnek, nem úgy mint mikor alapozót kenek a képemre...és a hosszú távú használat úgy érzem igazol. Szóval all-in-one krém helyett szerintem erre inkább úgy kell tekinteni mint egy mindenféle földi jóval megáldott alapozóra (jobb szó híján). 

    VálaszTörlés
  20. Ez BB krémtől függ. Úgy, ahogy az alapozónál, itt is ki kell próbálni egy párat. Mindenkinek mást bír el a bőre és minden márka más minőség, meg más funkcióban jobb. Nekem a garniertől zsírosodott a bőröm, de az alverde tökéletesen fed, hidratál és nem érzem, hogy az arcomon egy masz van. Viszont elismerem, hogy amiért egy színben kapható, így nem midnenkinek felel meg.

    VálaszTörlés
  21. Sziasztok!Én a Wrinkle Killer után érdeklődöm:nem tudjátok véletlenül, hogy ki a gyártó és hol lehet beszerezni?

    VálaszTörlés
  22. Szia!Megkérdezhetem, hogy Te hol szerzed most be Wrinkle Killer-t?Köszi és üdv!

    VálaszTörlés
  23. Kicsit hadd kötözködjem a fényvédelemmel kapcsolatban. Nem vagyok vegyész, de azért, annyit konyítok a kémiához, hogy ha pl. 100 ml termékben x %-nyi hatóanyag van, akkor arányosan az 5 ml-ben is x %-nyi van. Vagy például veszel 1 liter 2,8 -as tejet, akkor egy pohár tej is 2,8-as lesz, nem 0,7..... :/

    Ettől függetlenül én nagyon szeretem ezt a BB krémet. Sajnos szülés után a májfoltjaimmal nem tudtam megbarátkozni, de ez a krém gyönyörűen elfedi, és közben nem lesz maszk hatású. Vékonyan kell felvinni ecsettel (kabuki) és akkor teljesen természetes hatást lehet vele elérni. Azt vettem még észre, hogy a pattanás hegeket valamelyest halványította, továbbá nem okozott újabbakat, sem mitesszereket. Én nem tapasztaltam szárító hatást (igaz kombinált a bőrtípusom), inkább egyenletes kopást.

    VálaszTörlés
  24. Amit írsz a tejről az úgy van persze, de amit fent írtam az nem is mond ellent ennek. :)


    Nyilván a fényvédő összetevők %-os aránya a termékben ugyanaz bármiennyire sokat vagy keveset használsz. Ami nem ugyanaz, az az abszolút mennyiség. Ha egy SPF-as termékhez kell pl. 5%-nyi fényvédő összetevő (példa szám, csak hasra ütöttem), akkor ha 2ml-t kensz fel, az kétszer annyi fényvéldő összetevőt fog juttatni a bőrödre, mint ha csak 1ml-t. És a tényleges SPF-t a bőrödön az abszolút mennyiség adja meg. A hivatalos SPF beméréseket RENGETEG termék felkenése mellett mérik ki (egy kiskanálnyi/arc). És ha az elvi mennyiség felét használod, akkor a gyakorlati SPF kb. csak a harmada-negyede a dobozra írtnak. Remélem valamennyire érthetően sikerül írnom, hogy miért írtam, hogy szerintem ez csak SPF 5-t véd azzal a mennyiséggel, amit én raktam annó belőle, amikor használtam.... Még itt van erről egy részletesebb poszt is: http://blog.kremmania.hu/2012/04/mennyire-ved-fenyvedod-valojaban.html

    VálaszTörlés
  25. Köszönöm a válaszod Apolka. Elgondolkodtató.... Eddig teljes nyugalomban kenegettem magamat ezzel a bb krémmel, mondván 25-ös fényvédő van benne, megvédi a bőrömet a káros sugaraktól és még ápol is.
    Most már csak azt nem értem, hogy a gyártók miért nem az átlag ember ténylegesen használt mennyiségéhez igazítják a fényvédő tartalmat...

    VálaszTörlés
  26. Nehát ezt én sem értem, pedig tényleg reálisabb dolog lenne....

    VálaszTörlés