BLOGKERESŐ

2012. április 18., szerda

A rosacea kezelése I - Vendégposzt

Régóta terveztem már, hogy írnom kellene a rozaceáról és annak a kezeléséről, de mivel a bőröm nem kipirosodásra hajlamos, mindig halogattam a dolgot és úgy gondoltam, hogy majd még jobban utánaolvasok. Kivételesen jól tettem a halogatást, mert horzso írt nektek a témáról, aki nemcsak rengeteget olvasott már róla, hanem nagyon sok tapasztalata is van, mert gyerekkora óta rozaceával kűzd. 

Gyerekkorom óta rendszeresen pirosodik az arcom, és gyakran jelennek itt-ott száraz foltok. Az utóbbi időben kezdtem behatóbban tanulmányozni, hogy mitől lehet, és hogyan tudom enyhíteni. Miután rátaláltam a Krémmániára és Apolkára, sikerült rendbehozni úgy az arcbőrömet, hogy tulajdonképpen a nagyon feltűnő és kellemetlen érzéssel járó tüneteim megszűntek. Ekkor beszéltük meg Apolkával, hogy írok egy vendégblog-ot a témáról.


 Először is, fontos tisztázni: mi is az a rosacea?
A tudomány mai állása szerint a rosacea egy kevéssé ismert, gyakori, krónikus és gyógyíthatatlan, de tünetmentessé tehető bőrbetegség. Egy tanulmány szerint a világon közel 45 millió szenved a rosacea-tól. Általában az arc középső részén, az orron, az orr melletti orcákon, a homlokon és az állon jelennek meg a tünetei. A kezdeti fázisban gyakran csak szélsőséges körülmények (pl. túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet, megerőltető testmozgás, stressz) hatásának gondoljuk az arc kipirulását. Később azonban már folyamatosan vörös és gyulladt lesz az arcbőr. A tünetek elsősorban az arc középső részén jelennek meg, és hatására az arcbőr eldurvul, rücskös felszínűvé válik. Bővebben a www.rosacea-info.hu weboldalon tájékozódhattok a betegségről.


A bőr ápolása
A betegség magától nem lesz tünetmentes, sőt, a kor előrehaladtával rosszabbodik, ha nem teszünk ellene. Súlyosabb eseteknél mindenképpen orvoshoz kell fordulni, és az általa felírt vagy javasolt készítményeket kell használni. Enyhébb tünetek jelentkezésénél azonban jó eséllyel magunk is úrrá lehetünk a problémán. A rosacea előfordulása nem függ a bőrtípustól, azonban a Krémmánia felhasználói között leginkább száraz, normál vagy kombinált bőrnél találunk rosacea-t. Minden bőrtípusú rosacea-nál fontos, hogy kerüljük az irritáló összetevőket tartalmazó készítményeket. Minden irritánst hosszú lenne felsorolni, de a leggyakoribbak:
  • illatos növényi kivonatok, pl. fahéj, rozmaring, levendula, rózsa
  • szintetikus illatanyagok (parfum – fragrance) 
  • citrom, lime, mentol, borsmenta, cédrus 
  • alkolhol (pl. denaturált szesz, a krémmánián alcohol denat.-ként található meg) 
  • varázs- (vagy csoda-) mogyoró (witch hazel) 
Olyan termékeket kell választani, amelyek:
  • nem tartalmaznak irritáló összetevőket 
  • megnyugtatják a bőrt, csökkentik a vörösségét 
  • javítják a sejtek megújulását és eltávolítják az elhalt hámsejteket 
  • védik a nap okozta károsodás ellen 
  • antioxidánsokat tartalmaznak a bőr öregedését megelőzendő 
  • segítik a bőr kollagén termelését
A Krémmánián ide kattintva találhatjátok meg a felhasználók által feltöltött rozacea elleni készítményeket.  Figyeljetek oda, hogy a krém valóban rosacea ellen készült-e, vagy bőrpír ellen, mert a kettő nem ugyanaz. A bőrpír lehet egy átmeneti jelenség, ami ellen egészen más készítményeket kell használni, mint a rosacea ellen, de a felhasználók ugyanabba a kategóriába rögzítik. Ilyen például a BiodermaPhotoderm AR egyik arckréme, amely kémiai fényvédőket és denaturált alkoholt is tartalmaz, így valószínűtlennek tűnik, hogy rosacea-s bőrre fejlesztették ki.

Érdemes végignézni a választott termék összetevőit, mivel nem mindegyik készítmény felel meg a feljebb felsorolt feltételeknek. Javaslom, hogy mielőtt valaki megvásárol egy terméket, szerezzen mintát belőle és próbálja ki, mivel a rozacea-s bőr rendkívül érzékenyen tud reagálni az eddig nem használt összetevőkre. Fontos, hogy ne használjunk zsíros, nehéz krémeket, mert azok el tudják tömni a pórusokat, így rosszabbodhat bőrünk állapota, és ne használjunk szárító összetevőket tartalmazó termékeket sem.

A poszt következő részében jönnek a konkrét termékjavaslatok a rozaceás bőr ápolására. :)

15 megjegyzés:

  1. Nekem is rosacea-s a bőröm, de annyira nem érzem érzékenynek. Természetesen odafigyelek rá, hogy mit kenek magamra. Köszönöm a posztot, érdekes volt! ^^

    VálaszTörlés
  2. Az orrom 2 oldalán picike piros erek vannak. Ez rosacea? Köszönöm :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, igazából ezt bőrgyógyász tudja megállapítani, de esélyes. Ha elkezded kenni rozacea elleni krémmel, azzal biztosan nem ártasz neki, és meglátod, hogy halványul-e, esetleg nem erősödik tovább. Ha máshol nincs pirosság, vagy hajszálér tágulat, akkor csak ott használd a krémet, ahol van. A következő posztban lesznek konkrét termékajánlatok is.
      Üdv,
      horzso

      Törlés
  3. A konkrét termékajánlatok kifejezetten érdekelnének, mivel elég nehéz olyan termékeket találni, amiben nincsen egyik sem a fenti összetevőkből.
    Sajnos a cikkben említett Bioderma napvédőbe belefutottam, szettben vettem meg Sensibio AR krémmel. Rozaceás bőrre kerestem napvédőt, és a gyógyszertárban kifejezetten ezt ajánlották, és pont szettben volt ezzel a másik rozacea elleni krémmel, úgyhogy nagyon megörültem, még nem használtam egyiket sem, de most hogy így ezt olvastam róla, hát finoman szólva lelombozódtam...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Alexandra! Ha már megvetted, azért próbáld ki, hátha neked beválik. Fontos tudni, hogy a kémiai napvédők használata nem ajánlott rozacea-s bőrre, kizárólag olyan napvédőket érdemes venni, amelyeben csak fizikai fényvédő van. De erről majd a következő részben részletesebben is lesz szó.
      A krémmel nekem az a bajom, hogy paraffinum liqiudum alapú, de a nehéz krémeket egyáltalán nem ajánlják rozacea-s bőrre a bőrgyógyászok. Ami a javára szól, hogy van benne némi antioxidáns és gyulladáscsökkentő anyag. Próbáld ki, meglátod, neked mennyire válik be, az értékelésekben a rozacea-s bőrű használók átlag 2.6-ra értékelték. :( A jobb vélemények másoktól születtek.
      Üdv,
      horzso

      Törlés
  4. Nagyon köszönöm, azért ki fogom próbálni. Egyébként olvastam is a véleményeket róla krémmánián, de a gyógyszertáros "összezavart", gondoltam ő már csak tudja, hogy mi mire való.
    Bármilyen ilyen jellegű posztnak, termékajánlónak örülök, mivel nemrég derült ki, hogy rozaceám van (mármint már jó ideje van, de csak most tudtam elmenni bőrgyógyászhoz, ahol megállapították, hogy ez van, szóval még keresem a megfelelő termékeket).

    VálaszTörlés
  5. Akkor nézz vissza pár nap múlva, mert nemsokára jönnek a konkrét termékek is. :)
    horzso

    VálaszTörlés
  6. Jó lesz ez a poszt :) Detto rozacea keseríti meg az életem. Jó pár terméket kipróbáltam és ahogy elnézem a tapasztalataink hasonlóak. Horzso, glamourban volt Normaderm minta, nézted ? 3 napig használtam és fantasztikus volt.

    VálaszTörlés
  7. Szia Judit, a Normaderm inkább zsíros, kombinált bőrre való, nekem száraz a bőröm. Egyébként néztem :), mert a kamasz fiam kínlódik a pattanásokkal, elraktam neki, majd elhasználja. De ebben a krémben két olyan összetevő is van, ami tiltott rozacea-s bőrre, denaturált alkohol és illatanyag. Lehet, hogy a zsíros/kombinált bőr jobban tolerálja ezeket, az én száraz bőrömet nagyon irritálja mindkettő.
    horzso

    VálaszTörlés
  8. Pedig nekem sem zsíros a bőröm, mégis nagyon jó érzés volt használni. Látványosan megszépült, megnyugodott tőle a bőröm. Na jó.... ez tényleg csak 3 nap volt. De ennél a krémnél nem éreztem a leginkább azt, hogy jajj... most befullad alatta az arcom.

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Pár hete került az én bőröm is rosacea miatt kezelésre. A cikk elolvasása után kicsit elbizonytalanodtam, ugyanis a bőrgyógyász általa felírt, kifejezetten rosaceára való krém, nem hogy tartalmaz alkohol féléket, de szárítja is a bőrt. Az utóbbi miatt valóban nem is használom olyan rendszerességgel, mint kellene, és valójában javulást sem vettem észre, bár az orvos szerint még időbe telik. Javasolt lenne a váltás?

    VálaszTörlés
  10. Hát egy orvos véleményét semmiképpen sem szeretnénk felülbírálni. De ha úgy érzed, hogy nem vagy elégedett, akkor még itt találsz írásokat tőlünk, hogy szerintünk érzékeny, rozaceás bőrt mivel érdemes kezelni: http://blog.kremmania.hu/search/label/rozacea%20kezel%C3%A9se

    VálaszTörlés
  11. Szia! Nekem az lenne a kérdésem, hogy apró pici pattanások, amik néha előjönnek néha elhalványulnak az arc két oldalán összefüggésben lehetnek-e a rosaceaval. Pici hajszálereim vannak és a rosacea minden egyéb enyhébb tünete is jelentkezik, de érdekelne, hogy a fent említett dolog más miatt lehet-e vagy ez is ehhez a betegséghez köthető. Nincsenek egyébként pattanásaim, de ezek a pici sűrű pattanás szerű kitüremkedések zavarnak. Nem tudom pontosan mitől jöhetnek elő mert szinte már semmilyen krémet nem használok. Köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  12. Szia! Szerintem mindenképpen kérd ki egy bőrgyógyász véleményét, az a biztos. :) Egyébként a rozaceának van egy aknéhoz hasonló megjelenési formája, keress rá Google képek között, hogy "acne rosacea", hogy az hasonlít-e. Vagy pedig hasonló lehet még az arcon megjelenő keratosisi pilaris (keratosis pilaris face keresőkifejezésre érdemes rákeresni a képeknél). De a legjobb, ha elmész egy bőrgyógyászhoz. :)

    VálaszTörlés
  13. Köszönöm a választ! Karácsony környékén tudok csak bőrgyógyászhoz eljutni de addig is keresek valami krémet. Ami külföldön nem egyszerű, mert szinte semmi nincs (Bioderma, Ruboril, Rosacare). Így muszáj leszek La Roche-t venni. Erről tudsz nekem valamit írni? (Eucerint már használtam az anti-rednesst de nem használt, vaószínűleg mert az inkább bőrpírre van.)A La Roche-n kívül ami még itt elérhető az a Vichy, de arról semmilyen információt nem találtam, hogy mennyire hatékony, avagy sem. Köszönöm.

    VálaszTörlés