BLOGKERESŐ

2013. március 2., szombat

Hogyan válasszunk natúrkozmetikumot pattanásos bőrre?

A mai poszt vendégposzt, amit mstindigo írt Nektek!

Ha száraz a bőröd, könnyedén találhatsz számtalan jobbnál jobb növényi olajakat, vajakat tartalmazó natúrkozmetikumot, melyektől az gyönyörű lesz. De problémás, pattanásokra és mitteszerekre hajlamos bőrnél, mely gyakran érzékeny is, sokszor a látványos javulás helyett gyors rosszabbodás következik be. Ennek oka rengetegszer a rossz választás, és nem az, hogy a natúrkozmetikumok egyáltalán nem működőképesek kombinált és zsíros bőr esetén.



Mindenképpen ez az egyik téma, amiben rengeteg tapasztalattal rendelkezem, mert egész életemben kűzdöttem a pattanásos bőrömmel, így Nektek is hasznosak lehetnek a tapasztalataim.  Sajnos az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez az a bőrtípus, melyet önmagában natúrkozmetikumokkal súlyosabb esetben csak ritkán lehet eredményesen kezelni, de egy próbát megér, valamint kiegészítő kezelésként is bevethetjük. Személy szerint én arra használom a benzoyl-peroxid mellé, és szép is a bőröm.

A komedogén és az irritatív index
A natúrkozmetimok előnye, hogy az egyetlen ellenjavallat, ha valamire allergiásak vagyunk, egyébként babát várva is bátran használhatjuk. Az okos választáshoz tisztában kell lennünk az alábbiakkal: Minden összetevőnek, legyen az növényi vagy sem, van egy ún. komedogén (COM) és irritatív (IRR) indexe, 0-tól 5-ig, a 0 jelöli, hogy nem komedogén ill. irritatív, az 5 pedig, hogy nagyon is az. Minden esetben érdemes vásárlás, krémkészítés előtt az összetevőket átnézni, és mindenképp olyat választani, ami nem tartalmaz komedogén összetevőket, és lehetőleg az irritatív összetevőknek is híján van. (Egyébként ez a jó tanács természetesen nem csak a natúrkozmetikumok esetében érvényes.) Az interneten rengeteg oldalon megtudhatjuk ezt, de a személyes kedvenceim a zerozits és a beneficialbotanicals.  Tapasztalataim szerint már önmagában attól javulhat a bőrkép, hogy nem használunk komedogén összetevőket tartalmazó krémeket, hiszen hiába használunk mindenféle szuper pattanástalanító cuccot, ha utána komedogén összetevőkkel azonnal el is zárjuk a pórusokat.

Keresendő növényi olajok a pattanásos bőrre
Növényi olajak közül nagyon kevés van, aminek nulla a komedogén indexe, és bátran használhatjuk, de ilyen a sheavaj, a jojobaolaj, a napraforgómag olaj, és a sáfrányos szeklicemag olaj. A KM-es vélemények szerint itt sincs csodaszer, ami mindenkinek jó, ki kell tapasztalni, kinek mi válik be. Önmagukban egyébként nekem sem működnek, pl. a sheavajat tisztán sehova se kenem, mert túl zsírosnak találtam, viszont ha ez az egyik összetevő, úgy remekül működik.

Kerülendő növényi olajok a pattanásos bőrre
Amit mindenképp kerüljünk magas komedogén indexe miatt, az a kókuszolaj és a kakaóvaj. Az interneten keringő legnagyobb tévhit, hogy a kókuszolaj ajánlott pattanásos bőrre.  A kókuszolaj laurinsavat tartalmaz, melynek antibakteriális és antivirális hatása van, tehát harcol a bacik, meg a vírusok ellen, ami tényleg fantasztikus, és ezért belsőleg is ajánlott a fogyasztása. Viszont a komedogén indexe 4-es, melyről a marketingesek már nem cikkeznek olyan bőszen, és saját negatív tapasztalataim alapján sem ajánlom pattanásos, mitteszeres bőrre kenni. Rengeteg krémbe kerül még szójabab olaj bázisolajként, mivel ez egy nagyon olcsó alapanyag, de ez sem a legjobb a 3-as komedogén indexével. Persze ez csak néhány kiragadott példa a teljesség igénye nélkül, de a belinkelt táblázatok segítségével önállóan is megnézhetjük, hogy mely alapanyagokat tartalmazó krémeket érdemes használnunk.

A következő részben megnézzük, hogy melyek az általatok legjobban kedvelt natúrkozmetikumok erre a bőrproblémára, úgyhogy tartsatok velünk!

49 megjegyzés:

  1. köszi! köszi! köszi! alig várom a folytatást:)

    VálaszTörlés
  2. Szívesen használnék natúrkozmetikumot arcra. A bőröm azonban érzékeny, zsíros. Alig találok olyat, amely alkoholmentes, illatmentes. Gyakoriak az allergén illóolajok is. Amelyik kence mindentől mentes, abban meg nincs semmi hasznos sem, felkenni sem érdemes.
    Nehéz ügy ez számomra, de még nem adom fel.

    Nagyon várom a következő posztodat :)
    A zerozits oldalt használom én is, állatira hasznos, amikor kiderül egy-egy pattanásos, zsíros bőrre való kencéről, hogy teli van komedogén összetevővel :(
    Már semmit nem veszek, mielőtt le nem ellenőrizném.

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon nem stimmel valami ezekben az adatbázisokban. A Petrolatumnak is, és a Mineral oilnak is 0 a komedogén indexe, ami képtelenség. Ezekről az összetevőkről köztudott, hogy aknés, mitesszeres bőrűeknek kerülni kell őket. Itt, a Krémmániás összetevőleírásokban is az áll. Ráadásul mindkettő a 'Natural oils' kategórianév mellett van, ugyanúgy, mint a mandula-, vagy avoládóolaj. A nyers kőolajat még lehet természetes anyagnak nevezni, de mire abból Paraffinum liquidum lesz, elég sok víz folyik le a Dunán, meg a vegyiparban. Mindenesetre nem lehet egy kalap alá venni a hidegen sajtolt növényi olajjal. Vagy félreértettem valamit?

    VálaszTörlés
  4. Nekem még semmilyen natúr kozmetikum nem vált be arca, és éppen most terveztem kókuszolajat venni(bár inkább hajra). Pont a krémmániás pozitív vélemények sarkalltak erre!:) Gondolkodtam az Akneroxid gélen is, de nekem azért szerencsére nagyon ritkán vannak nagy pattanásaim, inkább csak kis mitesszerek, amik begyulladnak, így azt sem hiszem hogy igazán nekem találták ki. Úgy néz ki maradok így, ahogy vagyok...bár most kinéztem egy shea vaj alapú balzsamot, abban van mangóvaj, és vadrózsa olaj is, de azokról még nem találtam megbízható infót. Azt hiszem azért kipróbálom, és lesz ami lesz. A Clinique-ből még van egy évre való adagom, így ha nem válnak be a természetes megoldások visszatérek a hű társamhoz!:) Pedig arról is lehet olvasni hideget-meleget.

    VálaszTörlés
  5. Én mióta kecsketejszappant használok sminklemosó gyanánt sokkal szebb lett a pattanásos bőröm. Viszont sajnos az állam környékén óriási gennyes pattanások vannak már kb 2 éve. Bár mivel azok hormonális eredetűek külső beavatkozással lehetetlen eltüntetni őket.

    Az a vicc, hogy tini éveimben szebben néztem ki mint most, pedig már a harminchoz közelebb vagyok mint a húszhoz... :(

    De összességében a kecsketej szappan tényleg sokat segített.

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok, tapasztalatom szerint pattanásos bőrre nagyon jó hatású az eukaliptusz olaj (fertőtlenítő hatása van). Olyan natúr terméket érdemes keresni, amiben van belőle.

    VálaszTörlés
  7. Miklósné Ketrec2013. március 3. 15:50

    Mondjuk ezt a cikket a saját példámmal megcáfolnám, ugyanis én kb. 10-11 éve küzdök a mitesszerek/pattanások ellen, ráadásul úgy, hogy az elmúlt egy évben (ahogy kijöttem a tinikorból) bár kevesebb lett belőle, de ami kijön, az nagyon csúnya, puklis, gennyes és hetekig látszik a piros folt. Már mindent kipróbáltam, a hipoallergén gyógyszertári krémektől kezdve az antibiotikumokon át az Ilcsi termékekig, de semmi nem használt. Télen ráadásul kiszárad a bőröm, de semmit nem kenhetek rá, mert csak rosszabb lesz a helyzet. Pár hónapja kaptam kókuszolajat a hajamra, és olvastam a neten, hogy jó lehet bőrre is, szóval kipróbáltam, hátha bejön (nincs mit vesztenem-alapon)..hát én nagyon meglepődtem az eredményen!
    Nagyon szépen hidratálta a bőröm, szóval elkezdtem majdnem napi rendszerességgel használni..majd azt vettem észre, hogy kevesebbszer jöttek elő azok a csúnya pattanások, és mintha a homlokom is megtisztult volna. Nekem határozottan segített (estére kenem fel), bár arra oda kell figyelni, hogy sminkelés előtt ALAPOSAN le kell mosni, mert az alapozó nem fed olyan szépen, ha csak egy kicsi is fenn marad.
    Ehhez még pluszba ha kijön egy pattanás, akkor a tenyeremben összekeverek egy kis szódabikarbónát vízzel és ráteszem a kritikus pontra..3-4 nap alatt szépen visszahúzódik.

    VálaszTörlés
  8. Fiatal koromban sok problémám volt a pattanásokkal, és úgy mint Miklósné is írja gyulladt, nagy gennyes kelések voltak amik nehezen gyógyultak be. Minden létező krémet kipróbáltam, de igazából sosem volt látványos hatásuk. Sőt az volt a bajom ,hogy túlságosan is kiszárították a bőrömet. Kókuszolajat még nem próbáltam, de felkeltette a figyelmemet.

    VálaszTörlés
  9. A bőröm ugyan nem zsíros, mégis a reakcióiból ítélve leginkább a zsíros bőrre javasolt termékek váltak be rá. Pár bosszantó miteszeren kívül gyakorlatilag makulátlan, de azoktól szívesen megszabadulnék...Kíváncsian várom a folytatás-posztot!

    VálaszTörlés
  10. tág pórusú bőröm van és mindig szenvedtem a pattanásoktól és a fénylő bőrtől. Most sem tökéletes a helyzet, de egyre inkább szükségem van egy jó arckrémre. Szóval várom a folytatást.

    A mandula olajról én úgy tudom jó zsíros bőrre. Azt használom olajos arctisztításhoz (a hljn-ben láttam a módszert) és nagyon-nagyon bejött.

    VálaszTörlés
  11. Érdekes. Nekem tökéletesen megfelelt a kókuszolaj zsíros, pattanásos bőrömre. Esténként nedves arcra egy fél borsónyi mennyiséget eloszlatok. Másnap egész nap hidratált, egyenletes arcképem van. Nyugtat, gyógyít, és egyáltalán nem irritál. Krémmánián ajánlottam is a többieknek.
    Viszont ami nem vált be, és nagyon bezsírosította a bőröm (és bőr alatti ragyákat okozott) az az argán olaj. Velem ellentétben, pedig egy barátnőmnek, akinek rendkívül érzékeny a bőre és minden drogériás krémre allergiás már -viszont száraz bőre hidratálást követelt-, az argán olaj volt a megmentő csodaszer.
    Szerintem mindneki tapasztalja ki, neki mi a jó. Nincs megfelelő recept, vagy irányvonal. (Nekem sem vált be eddig semmi így, mint a kkolaj, sőt a zsíros pattis bőrre való kencék közül sem leltem segítő jóbarátra.)

    VálaszTörlés
  12. Természetesen a kókuszolajtól sem lesz mindenki pattanásos, csak aki alapból az, annak nem biztos, hogy jót tesz. De ez is egyéni. Az argán olaj inkább idősődő bőrre való, és nem a Te fiatal pofidra. :) Esetleg még száraz bőrűeknek jó. A komedogén táblázatokat sem szentírásként kell kezelni, hanem egy jó kiindulási alapnak. .

    VálaszTörlés
  13. A mandulaolaj inkább arról híres, hogy nagyon érzékeny bőrre is megfelelő választás. Sokszor tesszük kisbaba-krémekbe, és ekcéma elleni krémekbe is, mert ez az egyik legjobban tolerált olaj. Arról soha nem hallottam, hogy jó lenne zsíros bőrre. Milyen ez az olajos arctisztítás? Teszel vattára, és végigtörlöd vele az arcod? Utána milyen lépés következik?

    VálaszTörlés
  14. A mitteszerektől én is megszabadulnék, de az sem olyan egyszerű, bár az Akneroxid arra is használ valamennyit, de azt csak tényleg problémás bőrre ajánlanám, egy-két mitteszer miatt semmiképp sem. :) Növényi összetevőből egyet sem tudok, ami kifejezetten jó lenne mitteszerekre, de a BHA-s hámlasztással érdemes egy próbát tenned, Paula's Choice-nak van több is, amikről jók a KM-es vélemények. És persze érdemes gyakran radírozni, vagy AHA-val hámlasztani.

    VálaszTörlés
  15. Az ilyesmikre tényleg a legjobb az Akneroxid. Ha megírod, milyen a bőröd, hány éves vagy, akkor szívesen ajánlok rá növényi olajat, így nem tudom, hogy a kókusz lenne-e a legjobb első próbálkozásnak.

    VálaszTörlés
  16. Hmmm, mindig örülök, amikor kapok ellenvéleményt is. Ebből látszik, hogy nincs univerzális csodaszer, vagy épp antiszer, ha neked használ, ne is hagyd abba. Viszont egy patti gyakran 3-4 nap alatt megától is elmúlik, szóval ennél a szódabikarbónás megoldásnál érdemes valami hatékonyabbat keresni. :)

    Amúgy amikor még csúnya volt a bőröd, a benzoyl-peroxidot próbáltad? Az tényleg leviszi a legnagyobb puklikat is, sőt, ha rendszeresen használod, nem is jönnek elő. Az Ilcsi termékekkel én is befürödtem, szerintem sok az allergizáló összetevő bennük, engem néhány termékük rendesen kiütött. Viszont nagyon sokan esküsznek rá itt a KM-en, szóval annyira rossz az sem lehet, csak pl. nekünk nem jó. :) A hipoallergén gyógyszertári krémekben pedig sokszor van petrolatum, ami nem a legjobb a pattanásos bőrre. Ilyen problémás bőrre, mint a Tiéd is, érdemes INCI lista alapos áttanulmányozása után vásárolni krémet.

    VálaszTörlés
  17. Erről még sosem hallottam, köszi az infót. :) A teafaolajat szokták ilyesmire leggyakrabban használni, de nekem mondjuk az se jött be, azzal azért érdemes még tenni egy próbát.

    VálaszTörlés
  18. Hát neked is csak azt tudom írni, hogy az álladat érdemes akkor Akneroxiddal kezelni, az jó eséllyel el fogja tüntetni, még ha azt is hiszed, hogy nem. :) Bár írod,, hogy hormonális eredetűek, az állon lévő nagy pattik nőgyógyászati problémát jeleznek elvileg.
    Szappanos arclemosás nekem is bevált, a következő részben lesz erről szó.

    VálaszTörlés
  19. A vadrózsa olajat elvileg csak idősődő bőrre szabad használni, ha még fiatal vagy, akkor max. szemránckrémnek, mert nagyon zsírosíthat. Nemsokára érkezik a folytatás kencefice ajánlóval. Persze kérdés, mennyi vadrózsa olajat is tartalmaz a krém. :) Addig is az én kedvenc natúr arckrémem fiatal bőrre, talán kedvet kapsz hozzá: http://kremmania.hu/kremek/corine-de-farme-moisturizing-face-care :)

    VálaszTörlés
  20. Hello! Nem értettél félre, és már nekem is feltűnt. :) Viszont rengeteg krémet vásároltam már ez a táblázat alapján, szóval a személyes tapasztalataim alapján működőképes, az egyetlen kivétel épp ez, amit felsoroltál, de nagyon ügyesen kiszúrtad! Én meg szoktam nézni a KM-es összetevő leírást, plusz a táblázatot, és utána döntök. :) Így nem szoktam félrenyúlni. Egyébként egyedül épp az általad leírt nem stimmel szerintem, de ki tudja, milyen ipar van mögötte, hisz a legtöbb krémbe kőolaj van, lehet, arról nem is szabad rosszat írni. ;) Bár sokaknak meg gyönyörű tőle a bőre, lásd pl. Wishes bőrét, őt több kőolajszármazékos cuccot is ken az arcára, mégis csodaszép. Nincs varázsszer, mindenkinek meg kell találnia, ami beválik.

    VálaszTörlés
  21. Nemsokára jön az összefoglaló, hogy miket szeretnek a KM-esek. :) Nekem ez a kedvencem: http://kremmania.hu/kremek/corine-de-farme-moisturizing-face-care A parfümöt kihagyhatták volna, de szerencsére nem volt vele gond, szereti a bőröm nagyon. Kevés, de szép összetevő-listás.

    Egyébként nagyjából egy csónakban evezünk, mert az én bőröm is nagyon érzékeny, és a legtöbb natúrkozmetikum tele van alkohollal, és illatanyagokkal, így jellemzően nem az érzékeny bőr barátai. Én ezért is tanultam meg krémet főzni, mert így az van benne, ami nekem jó. De ugye ez elég időigényes dolog, bár szerintem mindenképp megéri. :)

    Amúgy én is ki vagyok attól, hogy pattis bőrre szánt cuccokat tele tesznek komedogén dolgokkal, aztán írják is a KM-en, hogy WTF, tele lettem ragyával a pattanástalanítótól, vajon miért? Ezt etikátlannak is tartom... Persze ha meg azonnal szép lenne tőle az ember lányának a bőre, akkor a végén még nem venne belőle 10 csomaggal, várva a javulást... Másra nem tudok gondolni. :)

    VálaszTörlés
  22. Jaj de kedves vagy, én köszönöm, igazán megtisztelő ilyen lelkes KM-es olvasótábornak írni. :)

    VálaszTörlés
  23. Apolka, ha ezt a kérdést olvasod, érdekelne a véleményed, hogy vajon miért van 0 a kőolajszármazékoknál?

    VálaszTörlés
  24. Hm, igen, ez egy vitatott kérdés kicsit, de én más forrásból is úgy tudom, hogy a közhittel elelntétben maga az ásványi olaj nem komedogén. Viszont mivel nagyon jó az elzáró tulajodnsága, így felerősíti egyéb összetevők komedogén hatását. Vagyis ha tiszta ásványi olajat kensz magadra, akkor nem gond, de ha a krémben van valami egyéb komedogén, akkor az gond. A KM leírásban ezért írtam anno, hogy zsíros bőrrel kerülendő, meg azért is, mert egy nehéz, zsíros olajról van szó, ami nem kell a zsíros bőrre. :)

    VálaszTörlés
  25. Fent válaszoltam én is Makk Zsuzsónak, leírtam amit tudok a témában. :)

    VálaszTörlés
  26. Köszi, használom ezt a krémet, de nem egész arcra, csak ahol nagyon kiszárad, és pikkelyes. Már két tubussal elhasználtam. Várom az új cikkedet!:-)

    VálaszTörlés
  27. A kezemre csöppentek valamennyi mandulaolajat (nem kell sok) és átdörzsölöm az arcomat. Ezután fogok egy tiszta kendőt és nagyon meleg vízzel bevizezem, kicsavarom és pár másodpercre az arcomra terítem majd alaposan áttörlöm az arcomat. Nagyon jól leszedi a sminket az arcról de nem hagy zsíros érzést a bőrön, nem csillog.

    Gyorsan megnéztem, az van a mandulaolajra írva hogy normál és zsíros bőrre.

    VálaszTörlés
  28. Hát igen:) A Corine krém előtt MINDIG megállok a drogériában, 3 perces néma csend erejéig, de pont a parfüm miatt mindig otthagytam. Figyellek ám egy ideje benneteket annál a terméknél :) a KM-en. Na meglátjuk, hátha a következő posztban olyat mutatsz majd, aminek még ennél is nehezebb lesz ellenállni:D

    VálaszTörlés
  29. Köszi, ez igazán nagyon korrekt, erről még én sem hallottam. :)

    VálaszTörlés
  30. Lehet, hogy Neked valami igazán különleges mandulaolajad van. ;) Arra figyelj, hogy lehetőleg mindig finomítatlant használj, annak igazi mandula illata van, és sajnos hamar megromlik, figyelni kell a ráírt szavatosságot. Ha teszel egy kis E-vitamint bele, akkor tovább eláll, és a bőrnek is jobb. :) Nekem az egyik kedvenc olajam egyébként.

    VálaszTörlés
  31. @b321e2830fb53965c0d4b5a10270955c:disqus Te pontosan milyen E-vitamint használsz keveréshez? Én a teafaolajos aloe verás tonikomat szeretném feltuningolni, de félek, hogy kicsapódna. Vagy ez rázással megoldható? És mi a hígítási arány - már ha van ilyen-...

    VálaszTörlés
  32. Dr. Chen E-vitamin kapszuláját használom, azért jó, mert puha a kapszula héja, és ha kibököm egy tűvel, simán kinyomom a benne lévő E-vitamint kézzel. Elegyedni vízzel biztos nem fog, mivel ez egy zsírban oldódó vitamin, és sajnos nem tudom, hogy mennyire fog jól összekeveredni rázással, sosem próbáltam. Átalánosságban azt szoktuk mondani, hogy max. 5%-ban tartalmazzon a krém egy-egy vitamint. Pl. 6%-os panthenol tartalmú krémeket nagy ritkán lehet találni a piacon, de ennél magasabb vitamin koncentrációjú krémmel még nem találkoztam, és készíteni sem szoktunk soha. A bolti krémek sztem max. 1% E-vitamint tartalmaznak, annyira a végén szokott lenni az INCI-nek.

    VálaszTörlés
  33. Szia, en hetente 2-3 alkalommal esti arctisztitas utan hasznalok az arcomra edes mandulaolajat es a szemkornyekemre pedig szollomagolajat. Nem zsirositja a borom, eddig meg nem okozott problemat. Illetve a pattanasok leszaritasara teafa olajat hasznalok.
    ( az en mandulaolajamnak nincs finom mandulaolaj illata, akkor az nem jo?)
    elore is koszonom a valaszod :)

    VálaszTörlés
  34. Szia! Ha nincs illata az olajnak, akkor valószínűleg finomított, tehát már átesett némi kémiai eljáráson is. Nem rossz az sem, sőt, a bolti krémekbe mindig ilyet tesznek, mert olcsóbb, és nincs illata, tehát jobban, könnyebben lehet illatosítani a krémeket. Viszont ha megteheted, a hidegen sajtoltat válaszd, picit drágább ugyan, de jobb a minősége. :) Jellemzően a finomítottra csak annyi van írva, hogy "Mandulaolaj", a hidegen sajtoltra pedig mindig ráírják ezt is pluszban. A finomítatlan szőlőmagolajnak egyébként annyira erős borszaga van, és hihetetlen zöld a színe, hogy én emiatt nem is használom nagyon. :D Amúgy miért a szőlőmagolajat választottad a szemedre? Oda biztos valami olyan erőteljes anti-aging olajat választanék, pl. csipkebogyó vagy gránátalma mag olajat, aminek nem nagyon van szaga, színe. :D Amúgy lehet, hogy csak az én orrom ilyen hiperérzékeny rá. :)

    VálaszTörlés
  35. Köszönöm a választ. :)

    VálaszTörlés
  36. A szollomagolajomnak sincs szaga :) ezekszerint nem megyek tobbet abba az uzletbe, ugyanis az eladono ezeket javasolta. Tudtommal a szollomagolaj segeit megorizni a bor rugalmassagat es segit a megelozesben, vagy ezt is tevesen tudom? :)
    Kecsketejes szappant felvaltva hasznalom egyenlore a soszappannal, es a soszappan melle nem javasol a krem ezert valtottam az olajokra.
    Vegyes borom van, T vonalban zsiros, az allamon acnes, de a tobbi reszen szaraz. Te mit javasolnal hasznalatra?
    Koszonom valaszod :)

    VálaszTörlés
  37. Szia! Ezek szerint finomított olajakat vettél, én nem használok azt, csak finomítatlan növényi vajakat és hidegen sajtolt olajokat veszek, annyival nem drágább, mint amennyivel jobb. A szőlőmagolaj segít megőrizni a bőr rugalmasságát, de ezt minden olajról el lehet mondani.
    Azt javaslom, hogy hidegen sajtolt olajat használj mindenképp! A jojobaolaj a legjobb a bőrtípusodra, de az tényleg drága. A mandulaolajban az a jó, hogy a legkevésbé allergizáló, irritáló, érzékeny bőrre is mehet, és olcsóbb, mint a jojoba. Ha fiatal vagy, a szemedre jó egy mandulaolaj pl., mert a szem környéke érzékeny, ha idősebb, akkor különösen jó a csipkebogyó olaj, vagy a gránátalma magolaj.
    Ki mondta, hogy a sószappan mellé ne használj krémet??? A só szárítja a bőrt is... A sószappan lényege, hogy a sónak van antibakteriális hatása, ezáltal segíthet a pattanásos bőrön, de semmi ellenjavallata nincs annak, hogy krémezd az arcod, sőt... Szerintem zsíros bőrre önmagában olajat kenni felesleges, max. száraz bőrnek van rá szüksége. Persze ha egyszer-egyszer használod önmagában az olajat, az
    úgy hathat, mint pl. egy pakolás, viszont mindig nedves bőrre kend. Meg keress egy vizes, nem komedogén hidratálót, a zsíros bőrre ilyen sokszor tömény olaj teljesen felesleges. Mint írod, a bőröd nem valami tökéletes, ami meg nyílván azt jelzi, hogy valamit nem jól csinálsz. :) Álladra, a pattis részre mehet teafaolajos ecsetelés, sószappan után, napi kétszer. Ha ez nem segít, akkor marad az Akneroxid, de csak az állad környékére kend, ahol aknés. És vegyél sürgősen hidratáló krémet. :)

    VálaszTörlés
  38. Soszappan - az internet csodaja ;)) azt olvastam sok helyen h segit vissza allitani a bor PH erteket ezert el kell hagyni a hasznalata mellett a kremeket, max olajokat hasznalhatunk :P
    \nem kell mindent elhinni az internetnek?!\
    Akneroxidot hasznalok kisebb-nagyobb sikerrel, sajnos nallam hormonalisan vannak jelen az acnek az allamon, amin eddig egyik nogyogyasz/borgyogyasz sem tudott segiteni, mert rosszul reagalt a szervezetem a kezelesre, igy inkabb feladtam :s
    A kecsketejes szappan utan nem igenyli a borom a hidratalast, csak a soszappan utan, az nagyon kiszaritja (meg az eljen jarok).

    Koszonom a valaszod, hasznos tanacsaid :)

    VálaszTörlés
  39. A bőr PH értéke fél óra alatt visszaáll, pl. AHA-s hámlasztások után tényleg fontos ez, hogy utána fél órát ne használjunk mást. Nem tudok róla, hogy a sószappannál is lenne ilyen, mivel az nem hámlaszt, de nem vagyok kémikus, viszont ha vársz fél órát, garantáltan nem ronthatod el a sószappan hatását egy kis hidratálóval. :) A tengervíztől is a só miatt lesz szép a bőröd, akkor is, ha utána hidratálsz. :) Az álladra semmiképp ne kenj olajakat, csak valami vizes, nem komedogén hidratálót. Amúgy az Akneroxidnak idő kell, nekem 3 hónap alatt jött teljesen helyre tőle a bőröm, és most szinten tartásra használom. Egy-egy patti így is kijön, mert nem kenem az egész arcom minden nap, de egész szép. Érdemes 3-4 hónapig folyamatosan használni, nyilván neked csak az álladon. Egyébként az állon lévő pattik valóban nőgyógyászati gondot jeleznek, biztos attól van, ahogy írod is. De azért nem baj, ha a bőröd szép. :) A következő részben lesz termékajánló is lesz, ha a sószappan így szárít, lehet, érdemesebb egy körömvirágos, gyulladáscsökkentő, és nem annyira szárító hatású szappant választanod.

    VálaszTörlés
  40. Koszonom a tanacsokat, megfogadom ;)

    VálaszTörlés
  41. Szia! Én azt szeretném kérdezni h a pattanások után maradt foltokra, hegekre mit érdemes kenni?

    VálaszTörlés
  42. Szia! Kb. 3-4 éve nagyon pattanásos, zsíros a bőröm. Voltam 2 bőrgyógyásznál különböző krémeket írt fel, mindegyik pár hétig használt. Akneroxidot is használtam többször, de nagyon kiszárította a bőrömet. A reklámokban láttam az Aknesol arctisztítót nagyjából 2 hétig használt, utána gennyes pattanások jöttek elő az arcomon. Most méz és szerecsendió keverékkel pakolom be esténként az arcom, és egész szép tőle. Bár ugyanúgy előjönnek a pattanások, de a gyulladás lemegy. Tudnál valami olyan krémet, olajat, akármit ajánlani amitől kevesebb pattanás jönne elő az arcomon? Köszönöm. :)

    VálaszTörlés
  43. Itt írtam egyszer a témáról: http://blog.kremmania.hu/2012/11/nemcsak-pigmentfoltok-legyozese.html :)

    VálaszTörlés
  44. Szia! Sajnos csak most olvasom a hsz-ed. Az Akneroxid mindenkinek kiszárítja a bőrét, ezért fontos, hogy valami nagyon erős hidratálót használj mellette, ill. nem feltétlen kell naponta használni, valamint felkenés utána kb. 10 perccel érdemes rá hidratálókrémet tenni, hogy elmúljon a feszülő érzés. Az Aknesolt ne használd szerintem, ha így jártál vele. Nekem eddig csak az Akneroxid vált be, annak ellenére, hogy ez nekem is kiszárítja a bőröm, de a hidratálásra nagyon odafigyeltem mellette, és így nem okozott gondot. Esetleg még BHA (vagyis szalicilsavas) készítményekkel érdemes próbálkoznod, zsírban oldódik, így a pórusok belsejében képes hámlasztani. A Paula's Choice-nak van a 2% BHA tartalmú lotionje, amit nagyon-nagyon dícsérnek, esetleg azzal érdemes egy próbát tenned. Benzoyl-peroxid (ami az akneroxid hatóanyaga) és a szalicilsavon kívül nincs igazából semmi, (vagy legalábbis én nem tudok róla) ami tényleg jó lenne arra, hogy ne jöjjenek ki a pattik.

    VálaszTörlés
  45. A masodik tablazatban a BHA 2es indexel van jelolve, hat ezt nem ertem?! nem a BHA az egyik leghatasosabb a miteszerek,comedok ellen?logikusan akkor neki 0 nak kellene lennie? valaki magyarazza ezt el legyszi?koszi

    VálaszTörlés
  46. Szia! Nekem az lenne a kérdésem, hogy nem a pattanás utáni heget, hanem amikor még gyulladt kicsit a pattanás, annak a pirosságát mivel lehetne halványítani? Hétvégén megyek nyaralni és úgy örülnék, ha ez a két kis piros dudor eltűnne addigra :D Köszönöm!

    VálaszTörlés
  47. teljesen igazad van :) 2-es az indexe. Ezt én sem értem, de én konkrétan mindentől kipattogok, a BHA-tól viszont nem, sőőőt, egyik legjobb fegyverem pattik ellen. Szóval tégy vele próbát ha még nem tetted volna :-))) nem fogod megbánni. ;)

    VálaszTörlés