BLOGKERESŐ

2018. október 8., hétfő

Hatóanyag-mustra: Aktív szén - Szennyeződéseket gyűjtő mágnes?

Nemrég jóváhagytam a KM-en egy aktív szén tartalmú ajakápolót (nem vicc!), aminél semmi nem is mutathatná jobban, hogy az aktív szenet mekkora divat beletenni mostanság szinte bármibe, hiszen a köztudatban ez most az épp aktuális mindentudó összetevő ha pattanástalan bőrről és csillogóan fehér fogakról van szó.



Mi ez és mit tud?

Az aktív szenes készítmények a porított faszén (művésznevén Charcoal Powder) abszorpciós képességét igyekeznek kimaxolni, mivel a többi abszorbenssel egyetemben olyan, mint egy spéci mágnes, képes ugyanis magába gyűjteni toxinokat, olajokat és különféle szennyeződéseket is.


Pro ☝: Az aktivált faszén egy porózus szerkezetű, nagy felületű szén - 1 grammjának az aktív felülete nagyjából 500 négyzetméter -, aminek az egyedi abszorpciós tulajdonságait köszönheti, ez a kozmetika nyelvére lefordítva annyit jelent, hogy képes magába gyűjteni az arcbőrön, fejbőrön, vagy akár a hajszálakon felgyülemlett olajat és szennyeződéseket.

Kontra👇A belendült marketinggépezet gyakorta olyan tulajdonságokat is tulajdonít az összetevőnek, melyekről nem igazán láttak még napvilágot kutatások, ráadásul újabban már olyan dolgokba is beleteszik, amiben a színét leszámítva teljesen funkciótlanul lebeg - lásd a bevezetőben említett ajakápoló. Bár arcmaszkokban és pakolásokban valóban bír abszorpciós tulajdonsággal (igaz,  legtöbbször csak kiegészítőként szerepel más abszorbensek, például Kaolin mellett), a bőrre gyakorolt egyéb csodahatásai közül (pl. pattanástalanít, méregteleníti a bőrt) a legtöbb nem nyert még bizonyítást, ahogy az sem, hogy egy átlagos fogkrémnél hatásosabban tisztítja és fehéríti a fogakat.



Összességében 👉: Bőrápolás esetében csupán a felesleges zsír felszívásánál több tényezőt lefedő pattanások elleni küzdelemben jobb szimplán egy kiegészítő arctisztító összetevőként tekinteni rá, az aknék megszüntetését pedig bízzuk azokra a hatóanyagokra, amik valóban képesek rá. Fogápolásnál arra figyeljünk, hogy ne legyen túl dörzsös, mert azzal visszafordíthatatlan károkat okozunk a fogzománcunkon. (És légyszi, ne költsetek el egy vagyont túlárazott szenes csoda-fogporokra... 😓)


Ti használtok olyan terméket, ami tartalmazza az összetevőt? Szimpatikus nektek? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése