BLOGKERESŐ

2018. december 18., kedd

A bőr legújabb ellensége - a kék fény (HEV)

Az UVA és UVB sugárzás mellett egyre gyakrabban hallhatunk a kék fényről, mint ártalmas sugárzásról, mely szintén károsíthatja bőrünk szerkezetét. Utánanéztünk, mit kell tudni a HEV-ről, mennyire érdemes komolyan venni az aggodalmakat és hogyan tudunk védekezni ellene.




Mi az a kék fény?

A High-Energy Visible megnevezés rövidítéséből alkotott HEV a látható fény kék és lila összetevőjét jelöli, amelyeket a napfény is tartalmaz és ami amellett, hogy a látásunkat ronthatja, a legfrissebb kutatások szerint bőrünknek sem tesz jót.

Hogy megértsük lényegét, nézzük gyorsan, hogyan csoportosíthatjuk, a fényeket. 

A szemmel látható fényt a 390 nm és 700 nm közötti tartományba sorolják (bár +/- láthatunk eltéréseket az egyes ábrázolásokban), ennél alacsonyabb tartományba esnek az UVA és UVB sugarak. A kék fényről úgy tartják, részben átfedi az UVA sugarak tartományát, ugyanis míg az UVA a 320 nm és 400 nm közé esik, addig a HEV fényt a 380-500 nm tartományban találjuk. 
A kék fény alacsonyabb, 380 és 440 nm közötti hullámtartományba eső részét nevezzük kék ibolya fénynek, amely szintén a káros fény kategóriába esik. A HEV-nek ráadásul nem csak a nappali órákban vagyunk kitéve, a televíziók, számítógép monitorok, mobilkijelzők, stb. is kibocsátják a kék fényt, sőt, a fényvisszaverő felületekről is ér minket a hatása.


Fotó: thinkstockphoto 


Paula Begoun azt írja, a legjobban akkor tudunk védekezni a kék fény ellen, ha magas faktorszámú (legalább SPF30), széles spektrumú (UVB és UVA ellen is védő), antioxidánsokkal felturbózott fényvédőt használunk. Antioxidánsokra azért van szükség, mert az ultraviola sugárzáshoz hasonlóan az oxidatív károsodás, amely a bőrfelszínt és a bőr mélyebb rétegét érinti épp úgy jelentkezik a HEV esetén is, sőt, a kék fény mélyebben bejut a bőrfelszín alá, mint ismertebb társai. Egészen a bőr legmélyebb rétegéig, a hypodermisig (bőraljáig) eljutnak sugarai, az eredmény pedig hosszú távon a ráncok kialakulása, bőrszárazság, a bőrfelszín minőségének károsodása, egyenetlensége, a barna foltok megjelenése lehet.


A Dermascope a fenti ajánlást azzal egészíti ki, hogy a széles spektrumú fényvédőkön belül is kutassuk fel azokat, amelyek tartalmaznak Melanint, Topical Luteint vagy Liposhield® HEV Melanint, amelyek direkt a HEV fény elleni védekezést szolgálják, de az ismert fizikai fényvédő összetevők, a titánium dioxid és a cink oxid is képesek megvédeni bőrünket a HEV fény egy részétől.

A kék fény nem csak a bőrfelszín alá jut be könnyedén, de látásunkat is ronthatja: szinte szűrés nélkül halad át a szemen és jut el a retinához, így az ún. photoretinitis károsodás kialakulásáért is felelős. Ezért fontos, hogy viseljünk kék fény szűrő szemüveget ha a számítógép előtt ülünk, de mobilunkon is átállíthatjuk a fényeket az éjszakai üzemmódba, aminél kevesebb a készülék által kibocsátott kék fény.
 
Hogy tegyünk egy kis csavart is a dologba, most, hogy bemutattuk a kék fény sötét oldalát, térjünk át arra, miben is rejlik hasznossága, ugyanis esetében ilyenről is beszélhetünk. 

A látható fények hatással vannak hangulatunkra, kedélyállapotunkra, arra, hogy mennyire vagyunk éberek vagy épp álmosak. A kék fény pedig kimondottan pozitív hatással lehet szervezetünkre, ugyanis hangulatjavító hatású, éberebbé tesz és az alvás-ébrenlét ciklusra is pozitív hatással van. Ezek miatt számos fényterápia alkalmazza a kék fényt és bizony mi sem azt mondjuk, hogy zárjuk ki életünkből, csupán törekedjünk az egyensúlyra és bőrünket, látásunkat óvva élvezzük ki előnyeit.


Termékek HEV ellen


Igaz még nem nagy a tolongás a témában, de a kozmetikai cégek is elkezdték HEV-védelemmel ellátott készítményeiket kialakítani, így a Krémmánián is találhattok kozmetikumokat, például a Paula's Choice Defense Essential Glow Moisturizer SPF30 széles spektrumú fizikai fényvédőt, ami az új Defense Essential termékcsalád többi tagjával együtt a cég Anti Pollution System elve alapján az öt legfőbb környezeti ártalom káros hatásaival szemben alakították ki, amelyek között megtaláljuk a HEV fényeket is. A titánium dioxid és cink oxid mellett hatféle antioxidánst is találunk a krémben.

Az Estée Lauder Advanced Night Repair Eye Supercharged Complex célzottan a szemkörnyék ápolására kifejlesztett krém, ami az ígéretek szerint javít az alváshiány, az UV sugárzás, a környezetszennyezés, valamint a kék fény látható hatásain, ragyogó és hidratált szemkörnyéket eredményez.

Az Uriage Age Protect Ránctalanító Fluid négyféle antioxidáns segítségével, köztük A- és E-vitaminnal és a C-vitamin egyik formájával, a Ascorbyl Tetraisopalmitate-al igyekszik a kék fény káros hatásait enyhíteni. 



A Mádara Plant Stem Cell Age-Defying Sunscreen SPF30 fényvédő cink oxid tartalmára építi fényvédő és így a káros kék fény elleni védelmét, ami mellett három antioxidáns is került a készítménybe, valamint többféle hidratáló és gyulladáscsökkentő összetevőt is találunk az INCI-ben, kár, hogy egy sor illatanyag zárja a listát.

Az Eucerin Sun Photoaging Control Napozókrém Arcra FF50 ugyan kémiai fényvédőket tartalmaz, de széles spektrumú védelmet nyújtanak, licochalcone A hatóanyaga pedig a márka ígérete alapján semlegesíti az UV-fény és a HEV következtében létrejött szabadgyököket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése