BLOGKERESŐ

2021. június 16., szerda

Hatóanyag-mustra: édesgyökér (licorice root) kivonat

Egész pontosan az édesgyökér gyökerének kivonatáról lesz szó, mellyel a kiolvashatatlan Glycyrrhiza Glabra Root Extract néven találkozhattok az INCI-ben.

30 pluszosok jól emlékezhetnek gyerekkorukból a medvecukorra, aminek fő összetevője az édesgyökér kivonat, és amely két, markánsan elkülönülő táborra tudta osztani a népet: vagy imádták karakteres ízért, vagy a világból ki lehetett vele üldözni az embert. Szerencsére a bőrápolásban nem is megosztó összetevő, mi több, szuper képességekkel bír, amiket könnyen lehet, hogy neked is érdemes kihasználni.

A licorice kivonat hatása a bőrre

Egyik fő tulajdonsága, hogy bőrvilágosító, bőregységesítő, depigmentációs hatása van, amit glabridin nevű komponensének köszönhet. Egy tengerimalacok bőrén végzett kutatás kimutatta, hogy 0,5%-os mennyiségű glabridin hatásosan képes az UVB sugárzás okozta pigmentfoltokat csökkenteni. De olyan kutatási eredményeket is találni, amik szerint bőrvilágosító hatása még a hydroquinone-nál is jobb, miközben biztonságosan használható, az esetleges mellékhatások minimálisak.

Kérdés azonban, milyen koncentrációban fordul elő a glabridin az édesgyökér kivonatban. Ennek mennyisége egészen eltérő lehet, az incidecoder szerint a kozmetikumokban felhasználható legjobb kivonatok akár 40 százalékos mértékben is tartalmazhatják, míg a leggyengébbek mindössze 4 százalékban. 

A glabridin emellett antioxidánsént is számon tartott komponens, ami csak újabb piros pontot jelent számára.

Emellett azt is érdemes tudni róla, hogy az édesgyökér kivonat gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató hatással is bír, amit egy másik komponensének, a glycyrrhizinnek köszönhet. Atópiás dermatitisz, rozácea és ekcéma esetén is segíti enyhíteni a bőr gyulladásos állapotán.

A C-vitaminhoz, vagy akár a retinoidokhoz hasonlóan, kifejezetten a licorice kivonatra építő kozmetikumot keveset találni, azonban ha rákeresünk az összetevőre, látni fogjuk, a bőrvilágosító, pigmentfoltkezelő készítmények INCI-jében ott lesz ő is, jó esetben az első helyek valamelyikén.


Kozmetikumok licorice kivonattal


IT'S SKIN POWER 10 FORMULA LI EFFECTOR: Egyike a kevés készítményeknek, melyek valóban az édesgyökér kivonatra építik bőrvilágosító, pigmentfolt halványító képességüket.

DR DENNIS GROSS SKINCARE FERULIC+RETINOL TRIPLE CORRECTION EYE SERUM: Alapvetően egy öregedésgátló retinol és ferulic acid tartalmú szemszérumról van szó, azonban fő helyen találunk benne licorice kivonatot is. Vélhetően ennek is köszönhető az ígéret, miszerint a szérum kivilágosítja a szem környék bőrét.

NO B.S VITAMIN C+E SERUM: Az INCI 1. helyén csücsül a kicorice kivonat, mely a bőrt érő káros környezeti hatások elleni védelemt ígér. Címkéjének megfelelően valóban találunk benne C- és E-vitamint is, továbbá még egy sor, a bőr számára hasznos antioxidánst és hidratáló komponenst.

DEARSKIN TRANEX DEAR SERUM: Bár bőrhalványító, pigmentfoltok elleni szérum üvegcséjén egy másik, a témában jártas komponens, a tranexámsav olvasható, érdemes tudni, hogy fő hatóanyagként találjuk meg benne a licorice kivonatot is. Nem mellesleg az INCI egésze alapján érdemes lehet próbát tenni vele. 

MISSHA VITA C PLUS SPOT CORRECTING & FIRMING AMPOULE: Ez a C-vitaminos szérum többféle C-vitamin származékot is tartalmaz, mellett azonban fő helyen megtaláljuk benne az édesgyökér kivonatot is, továbbá E, B5 és B3 vitaminokat, arbutint, tranexámsavat és peptideket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése