BLOGKERESŐ

2022. július 21., csütörtök

Hogyan működnek a lila samponok?

Most, hogy nyár közepére már sokunknak kiszívta festett hajszínét a nap, és nem kívánt sárgás, rezes színeket dobott rá a klóros vagy épp sós víz, a nyaralás dátumához képest pedig kétségtelenül rosszul időzítettük a fodrászt, tehát most, e krtikus helyzetben ideje megnézni: hogyan működnek a lila samponok?


A lila samponok célja ugyanis nem más mint a hamvasítás, azaz a sárgás, rezes elszíneződések semlegesítése a festett hajban.

A legtöbb lila sampon ezt az Acid Violet 43 néven futó összetevővel teszi, amivel találkozhatunk a forgalmazók által használt Jarocol Violet 43 és Ext. D&C Violet No. 2 neveken, de a CI60730 számú színezék is ezt jelöli. Ez a kékes-lilás pigment komponens a hajmosás során rárakódik a hajszálakra, és ahogy LabMuffin írt róla, a kb 570 nm hullámhosszú fényt nyeli el, ami a sárgás-zöldes tónusokat jelenti, így semlegesítve a hajból ezeket a színeket.

Ha egy színkörön nézitek a színeket, látni fogjátok, a sárgás árnyalatok komplementer színei a lilásak, így tudják utóbbiak a túl meleg, sárgás-rezes árnyalatokat semlegesíteni, eltolni egy hűvösebb szín felé a hajat.

Bár a lila samponokat alapvetően festett szőke hajra szokták javasolni, érdemes tudni, hogy ezt a hamvasító hatást épp úgy ki tudják fejteni egy barna, világosbarna haj esetén is, ám ott is csak a sárgás árnyalatok esetén. Ezért nem nyújt azoknak száz százalékos segítséget a lila sampon, akik barna hajból szeretnék a vöröses árnyalatokat kiűzni. Számukra kékesebb komplementer színre van szükség, nem véletlen, hogy a piacon kék sampon néven találkozunk velük. Mi több, van gyártó, aki már a sötétbarna haj számára is kínál semlegesítő sampont, itt már egészen a zöldes szín felé csúszik el a készítményekben található pigment, hogy az képes legyen a sötétebb hajra jellemző mélyebb, narancsos-rezes árnyalatot semlegesíteni.

Komplementer színek - Illusztráció: Getty Images

A hamvasító samponokat egyébiránt természetes hajszínre is használhatjuk, ha úgy látjuk, rezesre, sárgásra szívta ki hajunkat a nap, a tenger sós vize vagy a klóros víz. Működési elvük ekkor is ugyanaz lesz.

A lila (kék vagy zöld) samponokról érdemes tudni, hogy azok funkciója gyakran csak a hamvasítás, a fejbőr, haj tisztítására szükség lehet mellettük normál samponra, és a kondicionálót se felejtsük le utánuk felvinni. Vannak márkák, ahol komplett hajápoló termékcsaládokat is találunk hajmosást előkészítő termékkel és/vagy kondicionálóval, amik nemcsak a lila sampon erejét növelhetik, de a hajápolást is segítik. Erre szükség is van, ha megnézitek akár csak a Krémmánián olvasható véleményeket, általános visszajelzés, hogy szárítják a hajat, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a plusz ápolásról mellette. Hatóidejük eltérő, lila samponoknál 3-5 perc körül mozog, kék és zöld samponoknál ennél több is lehet, erről mindig olvassátok el a gyártó ajánlását.

Lila samponok


A Krémmánia legnépszerűbb lila samponja a Schauma Silver Reflex Hamvas Csillogás Sampon, melyet ősz és természetes szőke hajra is ajánlanak a szőkített hajszín mellett. Az Acid Violet 43 dolgozik benne, és visszajelzések alapján valóban hatásosan veszi ki a sárgás tónusokat a hajból. Szárító hatást érezni nála is, ár-érték arányban azonban jó választás lehet.
A Tresemmé Violet Blonde Shine Sampon is egy drogériás kedvenc, egyelőre kevés, de színötös értékeléssel. Esetében nemcsak szuper hamvasító hatásáról számoltatok be, de arról is, hogy főként a hozzá kapható balzsammal együtt a hajat sem szárítja, szépen ápolja a hajszálakat.
A professzionális hajápolók között nagyon jó visszajelzésekkel büszkélkedik a Redken Color Extend Blondage Sampon, ami egy komplett hajápoló család része. Nemcsak ezt a sampont, de egy kondicionálót és egy hajmaszkot is találunk a márkánál, melyekkel a haj ápolását is megoldhatjuk. Az Acid Violet 43-at találjuk meg ebben is, a visszajelzések alapján pár perc alatt látványos eredményt érhetünk el vele.
A L'Oreal Professionnel Serie Expert Chroma Créme Sampon - Blue Dyes egy idei új termékcsalád tagja: a márka a szőke hajra szánt lila mellett ezt a középszőke és világosbarna hajra ajánlott kék sampont, és egy sötétbarna hajra megfelelő zöld sampont is bemutatott. A kék pigment a rezes tónusok ellen hat, a megfelelő hatás érdekében picit hosszabban, 5-15 percig érdemes a hajon hagyni.
Az Olaplex No. 4R Blonde Enhancer Tonig Szőke Hajszín Tonizáló Sampon esetén is ugyanazt a pigmentet találjuk a készítményben, hatását pár perc hatóidő után már kifejti. Volt azonban, akinek ez is szárította a haját, máskülönben hamvasítóként szuperül működött.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése