2022. augusztus 12., péntek

Mik azok a szabadgyökök?

Annyit hallunk róluk, főként az antioxidánsokkal kapcsolatban, ami ugyebár arra hivatottak, hogy semlegesítsék a szabadgyökök bőröregítő hatását. De mik ezek a matekórákat felelevenítő nevű kis dolog, és hogyan, miért öregítik a bőrünket?


A szabadgyökök okozta öregedés elmélet atyjának Denham Harmant tartják, aki 1956-ban fogalmazta meg először teóriáját, miszerint oxidatív stresszt okoz a szervezetben a szabadgyökök felhalmozódása, ami a sejtöregedési folyamat forrásának tekinthető. Ahogyan a Magyar Szabadgyök-Kutató Társaság egy korábbi konferenciája beszámolójában írta: "A korai kutatások a reaktív oxigén-szabadgyökök (ROS) kórélettani szerepét erősítették. A szabadgyökök toxicitásának jelentősége nem hagyható figyelmen kívül egyetlen betegséggel kapcsolatban sem, de vannak úgynevezett valódi szabadgyökös betegségek, mint például a radioaktív vagy az UV-sugárkárosodások". 

A szabadgyökök gyulladásos folyamatokat is beindíthatnak, erősíthetnek a bőrben, negatív hatással vannak a bőr kollagénszintjére, amelyek szintén hozzájárulnak a bőr öregedéséhez. 

Van egy úgynevezett lipidperoxidációs folyamat is, mely a lipidek oxidatív lebomlását jelöli, mely során szintén termelődnek szabadgyökök, eredményül pedig sérülhet a sejtmembrán, ami szintén az öregedés felé vezet. 

Mi több, a szabadgyököket a szervezet daganatos megbetegedéseinek kialakulásával is összefüggésbe hozták már, bőrünk esetén a bőrrák kialakulása is ide sorolható.

Hracskó Zsuzsanna  doktori értekezésében úgy írta, "Minden élő szervezet és élettelen anyag érintkezik oxigénnel, ezáltal ki van téve a szabadgyökök támadásának, ez az aerob élet természetes velejárója. Az emberi szervezetben egy komplex és nagyon effektív rendszer alakult ki, amely védelmet biztosit a gyökök káros hatásai ellen. Ez a rendszer az antioxidáns védelem." Ezek az apró részecskék tehát, amik károsítják a szervezet egészséges sejtjeit, a sejtanyagcsere során természetes módon is termeldőnek, a gond akkor van, ha szervezetünk antioxidáns védelme nem elég velük szemben. Ha túl sok szabadgyök termelődik, szükség lehet külső támogatásra is.

Oxidatív stressz hatása a sejtekre

"Normál esetben" az oxigénmolekulák protonokból és elektronokból álló kis halmazai kapcsolódnak egymáshoz, vannak közös elektronjaik, amiknek köszönhetően azok párban vannak mindkét félnél. A szabadgyökök ellenben olyan molekulák, amiknél ez a kapcsolódás megbomlott, és így egy elektronhiánnyal küzdek. Hogy ezt orvosolják, másik molekuláktól vesznek el elektront, ettől azonban a "meglopott" molekula válik instabillá, az egész pedig egy nem kívánt irányba tartó láncreakciót eredményez, felhalmozódnak a szabadgyökök a bőrben és károsítják a bőr feszességét és rugalmasságát adó kollagént. 

A szabadgyökök termelődését növelik az UV-sugárzás és radioaktív sugárzás mellett a légszennyezés, a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyulladásos problémák, valamint bizonyos gyógyszerek és nehézfémek (pl. a vas) szervezetben való túlzott jelenléte is hozzájárul képződésükhöz.

A bőrápolást tekintve az antioxidáns összetevők, készítmények szerepe itt kapcsolódik be, azok ugyanis képesek a keletkező szabadgyökök egy részét semlegesíteni, így enyhítve többek közt az UV-sugárzás okozta károkat, lassítva a bőröregedés folyamatát. Hozzá kell tenni, hogy a már kialakult ráncokat nem tüntetik el, ellenben ha fontos számunkra a megelőzés, érdemes többféle antioxidánssal is felvértezni arcápolási rutinunkat

Tudj meg többet az antioxidánsokról, amik beválhatnak

- C-vitamin

- E-vitamin (Tocopherol, Tocopheryl Acetate)

Zöldtea-kivonat

Szőlőmagkivonat

Coenzime Q10

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése