BLOGKERESŐ

2022. július 29., péntek

Hatóanyag-mustra: zöldtea-kivonat

A zöldtea-kivonat egy abszolút top összetevő, melynek a bőr számára kedvező hatásait több ezer kutatás támasztott már alá. Ezeket érdemes tudnod róla. 

A Camellia Sinensis Leaf Extract, azaz zöldtea-kivonat, a növény leveléből előállított összetevő, ami szuper képességeit a polifenoloknak, egész pontosan a katekineknek köszönheti.

Az EGCG [(-)EpiGalloCatechin-3-O-Gallate] mellett jelentős ECG [(-)EpiCatechin-3-O-Gallate], GCG [(-)GalloCatechin-3-O-Gallate] és EGC [(-)EpiGalloCatechin] tartalma is. A kivonat minőségét nagyban befolyásolja ezek mértéke, egy jó minőségű kivonat 50-90 százalékos katekintartalommal is bírhat, de jellemzőbb, hogy 25 százalék körüli ez az érték.

Dr. Leslie S. Baumann szerint ideális esetben akkor tudnánk bizosan, számíthatunk-e a zöldtea-kivonat hatására egy kozmetikumban, ha azon feltüntetnék a kivonat katekintartalmát. Ahogy az INCIdecoder írja, a kimondottan magas katekintartalmú kivonatok barnás színűek és jellegzetes szaguk van, ezért ha a zöldtea hatására épülő kozmetikumra is jellemző ez, van rá esély, hogy jó minőségű kivonat került bele (és nem csak az illatanyagokkal, színezékekkel viccelődnek).

A zöldtea-kivonat kiváló antioxidáns, semlegesíti a szabadgyököket és bizonyítottan védi bőrünket az UV-sugárzással összefüggő káros hatásokkal szemben. Gyulladáscsökkentő hatására rosacea, akné és atópiás dermatitisz esetén is segítségként tekinthetünk. Anti-aging hatásról is szokás beszélni vele kapcsolatban, azonban ez, ahogy dr. Leslie S. Baumann írja, alapvetően antioxidáns voltához köthető, a kollagénszintézist nem serkenti, illetve a meglévő ráncokat sem enyhíti.

Reggeli rutinba különösen érdemes zöldtea-kivonatot tartalmazó szérumot, arckrémet használni, ugyanis úgy tartják, jó kombinációt alkot a fényvédő összetevőkkel: véd az UV-sugárzás okozta bőrirritáció, bőrpír ellen.

Antikarcinogén hatása is ismert a kivonatnak. Mivel képes gátolni a DNS-károsodást és aktiválni tud olyan enzimeket, amik segítik a DNS-javítását, a nem melanóma típusú bőrrák megelőzésében segítségünkre lehet. (Ám fontos hangsúlyozni, nem csodaszer.)

Az aknés bőrűek számára hasznos tulajdonsága, hogy antibakteriális hatása is ismert, ahogy arról Dr. Leslie S. Baumann a fent hivatkozott cikkében ír, egy kutatás szerint akné kezelésre egy 2 százalékos zöldtea-kivonatot tartalmazó készítmény már hatásos lehet.

Krémmánia-kedvenc kozmetikumok zöld tea kivonattal


A k-beauty rajongók tobzódhatnak a zöld tea kivonatot tartalmazó készítményekben, a dél-koreai márkák régóta teljes termékcsaládokat kínálnak a témában. Az Isntree Green Tea Fresh Toner 80 százalékban zöldtea-kivonatot tartalmaz, mely mellett még más gyulladáscsökkentő, hidratáló összetevők is megtalálhatók benne. Könnyed, frissítő hatású, a visszajelzések szerint faggyútermelést kontrolláló hatása érezhető.
A Tonymoly The Chok Chok Green Tea Watery Lotion egy több mint 85% fermentált zöldtea-kivonatot tartalmazó könnyed hidratáló. Megfelelően hidratál, zsíros bőr számára is kényelmes, ár-érték arányban szuper, pláne, ha a mennyiségét nézzük.
Az Innisfree Green Tea Moisture Essence 63,7 százalék zöldtea-kivonatot tartalmaz, továbbá szkvalánt is, ami sokatok számára volt pozitívum. Könnyed, géles állagú, többlépcsős rutinban is kényelmes. Felszívódása remek, faggyútermelést úgy tapasztaltátok, csökkenti. Hidratál, de állaga ellenére nem hidratáló krém, azt érdemes fölé használni.
A Dr. Ceuracle Vegan Kombucha Tea Essence egy két komponensű krém-esszencia hibrid, amely tonikként, esszenciaként és hidratálóként is funkcionál. Eddig csupa ötös értékeléseket kapott, télen pluszban, nyáron önmagában is ápolhatja, hidratálhatja a bőrt. Gyorsan felszívódó, ápoló hatása azonnal érezhető.
A Foreo Green Tea UFO-Activated Mask a márka itthon is népszerű, okosmaszk arckezelőjéhez való, a zöldtea-kivonat esetében is a top összetevők közt szerepel. Az ígéretek szerint nemcsak hidratálja a bőrt, de nyugtatja is, puhább, rugalmasabb lesz tőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése