BLOGKERESŐ

2023. május 10., szerda

Amit tudni kell a C vitaminról + top termékek

A C-vitamin az egyik legmultifunkcionálisabb és leghatásosabb összetevő, amit bele tudnak pakolni egy krémbe. Elsősorban azért, mert azon kevés hatóanyagok közé tartozik, amely a kollagéntermelést serkentő hatása miatt tényleg képes ránctalanítani. Másrészt pedig erőteljes antioxidáns tulajdonsága van, komoly öregedésgátló, szabadgyök-semlegesítő szerepet tölt be, harmadrészt pedig remek folt- és heghalványító hatással bír.


Ezek után nem meglepő hát, hogy mostanában elég sok (magas) C-vitamin tartalmú arcápolót lehet kapni - erről akár a Krémmánia keresőjébe "c vitamin" szócska bepötyögésével is meggyőződhettek. De mégis, melyiket érdemes megvenni? Most megmutatjuk, és azt is, hogy miért.

C vitamin és származékai

A tiszta C-vitamin (az INCI listán Ascorbic acid) kifejezetten nem stabil összetevő (fényre, levegőre könnyen bomlik), ezért megfelelő csomagolást és tárolást igényel. Vásárlás előtt arra kell figyelnünk, hogy csomagolása ne legyen átlátszó, felbontás után pedig nem árt ha hűtőben tároljuk. Ha tiszta, új korában átlátszó színű C-vitaminos szérumunk megsárgult, akkor az az oxidáció jele, a benne lévő hatóanyag lebomlott, ne használjuk tovább!

Szerencsére ma már a C vitaminnak van számos származéka (ezeket az INCI listán általában onnan lehet megismerni, hogy tartalmazzák az "ascorb" szórészt), aminek hatékonysága közelíti a tiszta C vitamint, azonban jóval stabilabb, és így a kozmetikumokban könnyebben használható. Stabil és hatásos származéknak számít például az Ascorbyl Palmitate, a Sodium Ascorbyl Phosphate, a Tetrahexyldecyl Ascorbate, és a Magnesium Ascorbyl Phosphate.


Koncentráció és kiegészítő antioxidánsok

A különféle formulák más-más koncentrációjú jelenlétet kívánnak meg maguknak az összetevők közt, származéktól függően 0.3%-tól 15%-ig terjedhet a hatásos koncentráció. A tiszta C vitamin optimális mennyisége 5-15% között van (e szerint a tanulmány szerint a legjobban 20%-on szívódik fel, utána elkezd rosszabbul), míg pl. az Ascorbyl Palmitate már 1%-os mennyiségben is hatásosnak számít. Ha kifejezetten C-vitaminra fókuszáló szérumot keresünk, akkor itt is igaz a "minél előbb van az INCI listán annál jobb" szabály, a nagy koncentráció általában az INCI lista 2.-5. helyét jelenti.

Szintén nem mindegy, hogy a C vitaminon kívül mi van még a termékben. A C vitamin ugyanis un. "hálózati antioxidáns", aminek hatását más antioxidánsok erősítik. Két jól ismert összetevő, ami kimagaslóan működik együtt a C vitaminnal az E vitamin és a ferulic sav - e három összetevő önmagában is nagyon hasznos és remek a bőrnek, együtt viszont fantasztikus hármast alkotnak (ld. kép.) Ezen túlmenően kutatásokkal még azt is bizonyították, hogy fényvédő alatt viselve az E- és C-vitamin kombó együttesen megerősíti a fényvédelem (UVA / UVB) hatékonyságát.

forrás: FutureDerm

Házi változat? Ideális pH érték?

A C vitamin és származékai nem olcsó hatóanyagok, így sajnos a  C vitaminos kozmetikumok sem az olcsó kategóriába tartoznak. Emiatt gyakran felmerül a kérdés, hogy házilag fel lehet-e turbózni a bevált krémeket azáltal, hogy patikában kapható C-vitamin port, vagyis aszkorbinsavat tesztek bele. Sajnos ez egy tévhit, a már fent említett okokból nem ilyen egyszerű - az aszkorbinsav "házi" körülmények közt szinte azonnal szétesik, vagyis krémbe érve hatástalanná válik, ráadásul a tiszta C-vitamin csak egy nagyon szűk pH tartományban működik (pH 2.5-3.5), amit házi körülmények között eltalálni szinte lehetetlen, szóval nem érdemes vele otthon kísérletezni, érdemesebb megvenni készen.

Ha már az ideális pH értékről beszélünk, újabban kezdenek egyre szélesebb körben elterjedni az olyan alacsony pH értékű tonikok, mint például a Pixi Glow Tonic (pH 4) vagy a Cosrx AHA/BHA Clarifying Treatment Toner (pH 3,9), többek közt azért is, mert nagyon szépen lehet velük támogatni az olyan alacsonyabb savas közeget kedvelő, pH érzékeny hatóanyagok működését, mint amilyen az Ascorbic Acid is. Mivel a legtöbb lemosó inkább lúgos (magasabb pH értékű), ezért egy alacsony pH értékű tonik sokat segít abban, hogy lemosás után visszaálljon a bőr ideális pH értéke és ezáltal a C-vitaminos szérumunk azonnal bevetésre kész lehessen, szóval egy alacsony pH értékű tonikkal nagyon sokat tehettek azért, hogy a szérumotok valóban ki tudja fejteni a hatását a bőrötökön!


A TOP C vitamin termékek


400 véleménnyel a letöbbet véleményezett C-vitaminos arcápoló termék a Geek & Gorgeous 101 C-Glow 15% C-Vitamin Szérum, ami 15%-ban tartalmaz Ascorbic Acidot de belekerült még a szuper trió részeként említett E vitamin és Ferulic-sav is. A vélemények alapján kellemesen könnyed, vizes állaga van, és bár a tágabb pórusúaknak nem feltétlen válik be, a C vitamin egyéb előnyei miatt ez mindenképpen egy figyelemreméltó termék. (3890 Ft / 30 ml)
Revox Just Vitamin C 20% szintén az egyik legnépszerűbb az olcsóbb magas hatóanyagtartalmú C-vitaminos termék most a Krémmánián 291 véleménnyel és 3,95 csillaggal. Ez a szérum 20% Ascorbic Acidot tartalmaz, de kerültek még bele gyulladáscsökkentő hatású összetevők is. A többség szerint szépen felszívódik, nem ragacsos, elfér fényvédő alá is, és pigmentfolthalványító, bőregységesítő képességét is megvillantotta, viszont akadtak vélemények, melyek szerint hajlamos kukacosodni. (2499 Ft / 30 ml)
Paula's Choice Resist Super Antioxidant Concentrate Serum nem csak C-vitamint (egész pontosan Tetrahexyldecyl Ascorbatet, ami a C vitaminnak egy stabil, olajban oldódó formája) tartalmaz nagy mennyiségben, hanem rengeteg más hasznos antioxidánst is, így például E-vitamint és ferulic savat is, vagyis az előbb említett remek antioxidáns triónk visszaköszön az INCI-ben - nem véletlen a "szuper antioxidáns" elnevezés. :) (17 690 Ft / 30 ml)
A By Wishtrend Pure Vitamin C 21.5% Advanced Serum kiemelkedően sok, egész pontosan 21,5 % Ascorbic Acidot tartalmaz, a pH értéke is ideális (pH 2.5-3 közötti) , a tapasztalatok pedig nagyon jók vele főleg hiperpigmentációs foltok halványítása, mitesszerek és pattanások utáni foltok kezelése és a bőr egységesítése kapcsán. (14 400 Ft / 30 ml)
Az egyik legígéretesebb feltörekvő újdonság az Elyn's Lab Pigment C-Control, amire már több, mint 50 vélemény érkezett és 4,37 csillaga van az oldalon. A szérum 10%-os, pattanások ellen is hatékonynak számító Sodium Ascorbyl Phosphate C-vitamin-származékot tartalmaz, illetve pigmentfoltok elleni peptidekkel és antioxidáns hatású zöld teával is fel van turbózva.  (3990 Ft / 30 ml)
Végül pedig, ha C vitamin szérumról van szó, akkor meg kell említeni a híres-neves szérumot, a SkinCeuticals CE Ferulicot, ami rengeteg amerikai bőrgyógyász szerint a legjobb ma kapható antioxidáns készítmény. A termékben szintén a szuper trio C vitamin (15%), E vitamin (1%) és ferulic sav szerepel, kiemelten magas mennyiségben. (62 600 Ft / 30 ml)


Nektek van kedvenc C-vitaminos terméketek?

1 megjegyzés:

  1. A Natics youth shine vita c vitamin booster a kedvencem most, stabil származékot tartalmaz, nem veszik össze más termékekkel és könnyű beszerezni is jó áron ráadásul.

    VálaszTörlés