BLOGKERESŐ

2019. február 5., kedd

A legjobb összetevők hegek ellen

Adósok voltunk már a téma kivesézésével, hiszen többen, többször is kérdeztétek már, milyen összetevők segítségével lehet a hegek gyógyulását segíteni, állapotukon javítani. Ezt pótoljuk most és persze tippeket is adunk rá, mely, Krémmánián megtalálható készítményekkel lehet a legjobb eredményeket elérni.




Hegtípusok

Elsőként is lássuk, milyen hegtípusok vannak, azok ugyanis nagyban meghatározzák, mit tudunk tenni mi a gyógyulásért és mikor érdemes orvosi segítséget igénybe venni. Minél kisebb kiterjedésű, enyhébb és frissebb a seb, annál több esély van rá, hogy mi magunk is kezelni tudjuk, de nagyon fontos, hogy komolyabb sérülés, égés, vágás esetén forduljunk szakorvoshoz.
  • Atrófiás heg: az aknés hegek egy része tipikusan ilyen jellegű. Tölcsérszerű mélyedésekről van szó, amikor a seb nem megfelelően gyógyul, kevés kötőszövet képződik, így a heg mélyebben alakul ki, mint a bőrfelszín ép területei.
  • Hipertrófiás heg: gyulladt pattanások után, valamint égési sérülés vagy műtét következményeként is fennmaradhatnak ezek a bőrfelszínből kiemelkedő hegek.
  • Keloid heg: az előbbi egy súlyosabb változata, amikor a heg a seb méretén túl, a bőr nagyobb területére terjed ki. Duzzadtak, eleinte vöröses színűek, majd a gyógyulás előrehaladtával színük halványodik. A keloid típusú hegek esetén a legkevesebb az esélyünk rá, hogy pusztán krémekkel látványos javulást érhetünk el, sok esetben csak lézeres kezeléssel vagy műtéti beavatkozásokkal javítható a kívánt szintre a bőrkép. Ennek lehetőségéről, lehetséges kimeneteleiről orvosi konzultáció keretében szerezhetünk személyre szabott információkat.


Maga a sebgyógyulás, illetve a heg végső mérete, formája nagyban függ az életkortól, bőrtípustól (sőt, még a dohányzástól is), de mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy a lehető legszebb eredménnyel záruljon a folyamat. Nagyobb vágás, kiterjedt hegesedés esetén azt azért ne várjuk, hogy bőrünk épp olyan lesz, mint előtte volt, mégis érdemes ügyelni rá, mit használjunk és mit NE használjuk a hegre.

Amiket kerüljünk

  • A friss sebet óvjuk a nedvességtől, ügyeljünk rá, hogy a seb ne ázzon fel, továbbá ne kenjünk rá semmilyen krémet, olajat, hagyjuk, hogy elinduljanak a bőr öngyógyító folyamatai.
  • Ha szükséges, természetesen gondoskodjunk a seb megfelelő fertőtlenítéséről, műtétet követően tartsuk be az orvos által előírt utasításokat.
  • Kerüljük a napozást, a közvetlen napfényt! Még fényvédővel se süttessük a sérült bőrfelületet, egyrészt a heg csúnyább lesz, elszíneződhet, másrészt a fényvédő nem sebgyógyító készítmény, könnyen lehet, hogy tartalmaz olyan összetevőket, amelyek ép bőrfelület esetén nem okoznak gondot, egy sebet azonban irritálhatnak.
  • Nézzük is őket sorban, mármint a problémás összetevőket. Kerüljük az alkoholt, illatanyagokat (természetest és mesterségest egyaránt), az eukaliptuszt, borsmentát, a kámfort, a mentolt és mindenféle menta kivonatot tartalmazó készítményeket, amelyek alapjáraton is bőrirritációt okozhatnak.
  • A vart ne piszkáljuk, ne szedjük le, az természetes része a gyógyulásnak, épsége nagyon-nagyon fontos, hogy a végső heg is szép legyen.
  • Kerüljük a szappant! A hegesedés azon szakaszában, amikor már érheti víz az érintett területet, használjunk helyette egy kevés kímélő, géles lemosót. Korábban ajánlottunk már gyengéd arctisztítókat, azokat bátran bevethetitek akkor is, ha a seb a testetek más részén van.


Amikre ügyeljünk


  • Hagyjuk a sebet szellőzni, ha kötözésre van szükség is figyeljünk rá, hogy megfelelő, légáteresztő tapaszt viseljünk.
  • Ne dörzsöljük, ne nyomkodjuk, a ruházatnál ügyeljünk, hogy ne irritálja semmilyen pánt, öv, egyéb alkatrész.
  • Ha elkezdődik a varasodás, kenhetünk rá könnyű, géles állagú hidratálót, amelyhez adhatunk antioxidánsokban gazdag szérumot is, azok ugyanis nagyon hasznosak a seb gyógyulásakor: csökkentik a húzódó, viszkető érzést. Léteznek ezeken felül szép számmal már hegkezelő készítmények, mutatjuk is őket.


Hegkezelők közelebbről

A hegkezelők alapjáraton szilikonos gélek vagy tapaszok, a szilikon ugyanis megfelelő védőréteget képez a bőrön, amely távol tartja a hegtől a nedvességet és a kórokozókat, másrészt légáteresztő tulajdonságú, így megfelelő közeget hoz létre a sérült bőrfelületnek, hogy az gondtalanul öngyógyítsa magát. Ezen felül élvezhetjük a szilikonok bőrpuhító hatékonyságát is, végül a legfontosabb: számos szilikonféle sebgyógyító, heggyógyító képességekkel van felvértezve, nem véletlen hát, hogy műtéti hegkezelésre első körben ajánlott készítmények.

Nem kell azonban mindig ágyúval lőni a verébre, apróbb horzsolásokra, egy-egy elkapart pattanásra, kisebb, de annál kellemetlenebb hegekre beszerezhetünk más, szintén szilikont is tartalmazó, de mellette antioxidáns, gyulladáscsökkentő (pl. a Madecassoside vagy a Panthenol) és hidratáló összetevőkkel is ellátott készítményeket.

Patikai készítmények



104 véleménnyel a háta mögött is 4,78-as értékelésű a Bepanthen Plus krém, ami igazi háztartási alapdarabnak számít. Serkenti az új szövetképződést és növeli a hegszövet tartósságát, hatékonyságát pedig teszteltétek már elkapart pattikon, horzsolásokon, kisebb sebeken, durván kirepedezett, száraz kezeken, sőt még epilálás után és mindannyiszor ötcsillagosra tejesített.
A Contractubex Gél is népszerű készítménynek számít, igaz megítélése már vegyesebb, jelenleg 3,5-ös értékelésen áll. Szilikont nem tartalmaz, ellenben parfümöt igen, tapasztalataitok alapján pedig volt, akinek egyáltalán nem segítette a műtéti hegek gyógyulását, másnál azonban szépen segítette a kinyomkodott pattik gyógyulását, sőt, volt akinél az évek óta meglévő sebhely is szebb lett használatától.
A Sinclair Kelo-Cote Hegkezelő Gél tipikusan szilikonos készítmény, mely megfelelő lehet műtéti hegekre is. Olyan környezetet biztosít a heg számára, amely lehetővé teszi annak egészséges kollagén képződés általi gyógyulását és javítja fiziológiai és kozmetikai megjelenését. Ellapítja, felpuhítja és kisimítja a hegeket, enyhíti azok viszketegségét, diszkomfort érzetét és ezek mellett csökkenti az elszíneződést, amely a hegekkel jár.
A Strataderm Scar Therapy Gel is hasonló, áttetsző szilikonos formulájú gél, mely védőréteget képez a hegen, segítve annak természetes gyógyulását, miközben enyhíti a húzódó, viszkető érzést és csökkenti a gyógyuló bőrrész elszíneződésének mértékét. Műtéti hegre és pattanások után maradt hegekre is egyaránt alkalmazható, a visszajelzések alapján hatásossága meggyőző.


Hegkezelő kozmetikumok




A bőrápoló kozmetikumok esetén tipikusan a cica termékek azok, amelyek a hegkezelésben segítségünkre lehetnek. A Bioderma Cicabio Krém sokatoknál bevált készítmény, 105 vélemény után is 4,34-es értékelésű. Szilikon helyett az Ethylhexyl Palmitate bőrpuhító hatékonyságával dolgozik, az ugyanis a szilikonok természetes alternatívájának számít (de vigyázzatok, erősen komedogén), mellette többféle hidratálót és gyulladáscsökkentőt is tartalmaz. Sokatoknál szépen gyógyultak tőle a pattik nyomai, levitte a pirosságot és volt akinél a császármetszést követően a műtéti heg gyógyulását is szépen segítette.
K-beauty fronton is találhatunk kipróbálásra érdemes alternatívát, ilyen az Etude House SoonJung 5-Panthensoside Cica Balm is, amely 4,33-as értékelésű és nagyon várja a további véleményeket. A gyulladáscsökkentőként zöldtea kivonat és Madecassoside található benne, plusz számos remek hidratáló összetevőben és bőrpuhító emolliensekben is gazdag, az illatanyag pedig természetesen kimaradt belőle. Géles, gyorsan felszívódó, pattik nyomainak eltüntetését segítő készítményként jellemeztétek.
A Paula's Choice Clinical Scar-Reducing Serum nevében is mutatja, nem krém, hanem szérum, direkt a hegek gyógyulására, halványítására és simítására. Összetevői között megtaláljuk a szükséges szilikonokat, amik mellé négyféle antioxidáns, valamint gyulladáscsökkentő és hidratáló összetevők is társulnak is, tisztára, mint a nagy könyvben. Kisebb hegek, pattik emlékeinek kezelésében jó szolgálatot tehet.
189 vélemény után, 4,63-as értékelésen áll a téma nagyágyúja, a La Roche-Posay Cicaplast Baume B5 amely a gyulladáscsökkentő panthenol és madecassoside mellett szilikont, bőrpuhító emollienseket és hidratáló összetevőket is tartalmaz. Véleményeitek alapján szépen rendbe hozza a pattanások után maradt hegeket, alkalmas kisebb, például anyajegy eltávolító műtétek hegeinek  kezelésére is, továbbá ápolja a száraz, irritált, berepedezett, érdes bőrt, legyen az a kezünkön, lábunkon vagy testünk bármely más pontján.


Nektek mik váltak be hegkezelésre?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése