BLOGKERESŐ

2023. május 9., kedd

Így használd a hajtőszínezőket

Amit hajmosást megelőzően a száraz samponok, azt jelentik hajfestés előtt a hajtőszínezők. A jellemzően por állagú, színezett kozmetikumok, amik a lenövéseket próbálják átmenetileg eltüntetni a nagyközönség elől.


Hajtőszínező típusok

Ha ránézünk ezekre a kozmetikumokra, egyből látni fogjuk: ezek nem hajfestékek, még csak bemosók sem, átmeneti, maximum a következő hajmosásig tartó fedést nyújtanak a hajtöveknek. Alapvetően kétféle kiszerelésben találkozunk hajtőszínezőkkel, egyikük a szemfestékhez hasonló, palettás kiszerelésű, melynél a por állagú terméket ecsetkével kell felvinni a hajtövekre. Érdemes ehhez a választék mentén finoman leszorítani a hajat, hogy precízebben dolgozhassuk el a színezőt. Többet vigyünk fel ecsettel, mint mondjuk amennyit sminkelésnél egy sminktermékből használnánk. 

Colorwin Powder, Color WOW Root Cover Up, Revolution Root Cover Up Hajtőszínező Paletta

E ponton rögtön felmerülhet a kérdés: érdemes-e barna szemhéjpúderrel próbálkoznunk e célból, ha már úgyis van otthon egy akkora elfekvő készlet, amit sosem fogunk elsminkelni. A helyzet az, hogy nem feltétlenül érdemes ezzel próbálkozni. Hajtőszínezésre a finishből eredően alkalmatlanok a csillogó vagy akárcsak selyemfényű szemfestékek, ragyogásuk természetellenesnek hatna a hajszálakon. Ráadásul a hajtőszínezők jóval sűrűbben pigmentált termékek - legalábbis ha hihetünk a márkaígéreteknek és elhessegetjük azon javaslat hallatán felmerülő kérdőjeleket miszerint alapból erőteljesebben érintsük a festékhez az ecsetet, mint ahogy azt a szemfestékeknél megszoktuk sminkelés során. Az azonnali intenzív fedést így tudják biztosítani a lenövéseken. Másfelől ha rendelkezünk egy tökéletesen matt, éppen hajszínünkkel megegyező árnyalatú szemhéjpúderrel, akár tehetünk is egy próbát vele. Ezek a termékek a szemkörnyéken is biztonsággal használhatók, nem fognak ártani a fejbőrnek sem. (A de később következik.) 

A hajtőszínezők másik csoportját a spray állagúak adják, amik alapvetően pont úgy működnek mint a nyárkedvenc pink és zöld hajszínező spray-k, csak itt a pigmentek természetes színűek és a hajtöveket vesszük velük célba. Használatuk egyszerű, fel kell őket rázni, majd kábé 15 centiről becélozni velük a kívánt hajszakaszt.

Oribe Airbrush Root Touch-Up Spray , L’Oréal Professionnel Hair Touch Up korrektor, L'Oreal Paris Magic Retouch Instant Root Concealer Spray, Syoss Root Retoucher,  REF Root Concealer

Léteznek még szempillaspirálhoz hasonló kialakításúak és chubby stick formájúak is a témában, velük is érdemes próbálkozni, ha még keresed a számodra legkényelmesebb módot.

Mire figyelj a hajtőszínezőkkel kapcsolatban?

A hajtőszínezők szuperek lehetnek, ha valami miatt csúszik a hajfestés időpontja, és egy fontos, kiemelt eseményen kell részt venned. Érthető, ha ilyen esetben gyors és hatékony megoldásként beveted a hajtőszínezőt, azonban ezt jobb, ha eseti jelleggel teszed. Ezek a porok és púderek épp úgy árthatnak a fejbőrödnek, mint a szárazsamponok is teszik, ha túlzásba viszed a használatukat. Lerakódást (build up) képződik a fejbőrön, ezért semmiképp se képezze a hajszápítési rutinod részét egy 1-2 hetes periódus, amivel direkt kitolod a hajfestést és helyette hajtőszínezővel orvosolod a problémát. Egy-egy napra tökéletes lehet, de ennyi.

L'Oreal Paris Magic Retouch Hajfestő applikátor, Revolution Root Cover Up Hajtőszínező Stick, Style Edit Instant Root Cover Up Stick


A sokcentis lenövéseket szintén nem valószínű, hogy képes elfedni a hajtőszínező. Ilyen esetben már akkora felületre kellene felvinni, ami akaratlanul is természetellenesen hatna.

Minél nagyobb a kontraszt a lenövés színe és a festett szín között, annál kérdésesebb, mennyire tuda fedni a termék. A teljesen ősz hajszálak és egy sötétbarna vagy fekete hajfestés közti eltérés már ebbe a kategóriába tartozik. Ettől még érdemes vele próbát tenni, mert tompíthatja a kontrasztot, ám ha nem olyan mértékben mint a tartós hajfesték, ne lepődjünk meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése