BLOGKERESŐ

2022. november 7., hétfő

Hatóanyag-mustra: Hialuronsav

Locsoljuk magunkra reggel és este, de tudjuk, pontosan hogyan fejti ki hatását a hialuronsav? Ha úgy érzed, vannak fehér foltok a témában, ez a cikk neked szól.

A hialuronsav egyike annak a pár must-have kozmetikai összetevőnek, amire mindenkinek szüksége van, függetlenül attól, milyen a bőrtípusa. Kiváló hidratáló összetevő, mely a bőrben is megtalálható, a természetes hidratáló elemek (NMF = natural moisturizing factor) egyike.

Humektáns összetevő, vagyis vízmegtartó képessége miatt szeretjük oly nagyon, molekulái kis szivacsként gyűjtik magukhoz a vizet. Saját súlyuk ezerszeresét is képesek megkötni nedvességből, ennek hatására a bőrt feltöltik, az puhább, rugalmasabb lesz.

A vízhiányos, száraz bőrön könnyebben jelentkeznek apró ráncocskák, pusztán amiatt, hogy bőrünknek nedvességpótlásra van szüksége. A hialuronsav képes ezt enyhíteni, hisz miközben feltölti a bőrt, az a kényes pontokon kisimultabb lesz, rugalmasabbá válik és így a vízhiányból adódó finomráncok mérséklődnek. Az öregségi ráncok ellen olyan szempontból nem hatásos, hogy ez a ráncsimító képessége nem a kollagánszintézishez kapcsolódik, ám egy jó hialuronsavas készítmény így is látványos változásokat érhet el a bőrképben.

A hialuronsav ezen felül gyulladáscsökkentő hatéssal bír, erősíti a bőrbarriert, antioxidáns összetevőként pedig a szabadgyökök elleni harcban is számíthatunk rá, így azért mégiscsak becsúszik egy kis anti-aging is a képbe.

Molekulasúlyok és képességek

A hialuronsav egy cukormolekula, kémiai szerkezetét nézve ismétlődő egységekből felépülő nagy molekula, vagyis polimer. Sokféle molekulasúlyú változatban megtalálható, amiket alacsony, közepes és nagy molekulasúlyú kategóriákba osztanak, tól-ig értékek mentén.

A kozmetikumok szempontjából fontos, hogy minél több molekulasúlyú hialuronsavat tartalmazzon a készítmény, ugyanis picit eltérő hatásfokkal dolgoznak. A nagy molekulasúlyú hialuronsavak tudják a legtöbb nedvességet megkötni, az ezerszeres jelző elsősorban rájuk vonatkozik. Azonban ezek mérete már akkora, ami a felszívódást gátolja, és bár a márkák próbálkoznak vele, hogy más összetevőkkel megkönnyítsék a felszívódásukat, ezek a típusok jellemzően a bőr felszínén maradnak. Itt sem vesznek kárba, hisz a hidratáló szerepükre itt épp úgy szükség van, azonban a bőr mélyebb rétegeibe a közepes és alacsony molekulasúlyú hialuronsavaknak van nagyobb esélyük bejutni. Ezek vízmegkötő képessége alacsonyabb, de még így is impresszív, a közepes molekulasúlyúakról pedig úgy gondolják, azok járulnak hozzá leginkább a bőr védőrétegének erősítéséhez.


Mindezek alapján a legjobb amit tehetünk, ha mindig utánanézünk a termékek leírásában annak, hányféle különböző molekulasúlyú hialuronsavat tartalmaz a készítmény. Nem véletlen, hogy ezt szívesen kommunikálják termékeikről a márkák, ha jellemző a kiszemelt bőrápolóra a többféle méretű hialuronsav, biztosan nem marad titokban az információ.

Az összetevőlistában erre vonatkozóan nem találtok információt, abból arra vonatkozóan kaphattok iránymutatást, mennyi hialuronsavat tettek a termékbe (persze ezt számos márka már százalékosan is jelöli, nagy számokkal a csomagoláson). Ha a lista vége felé, pláne ha a Phenoxyethanol után kullog, nem a hialuronsav fogja az átütő változást okozni, keressünk olyat, aminél a középmezőnyben, vagy minél előrébb található az INCI-ben. 

Hialuronsav formái a kozmetikumokban

Gyakoribb, hogy hialuronsav (hyaluronic acid) helyett annak só formáját találjátok a kozmetikumokban, ez azonban épp oly hatásos, termékelírásokban a Sodium Hyaluronate-ra simán hivatkoznak úgy az egyszerűség kedvéért, hogy hialuronsav. Előnye, hogy stabilabb, jobban formulázható, nem véletlen, hogy előnyben részesítik a gyártók.

Mellette gyakori típus a Sodium Hyaluronate Crosspolymer, ami egy keresztkötött hialuronsav, ebből számunkra az izgalmas az, hogy vízmegkötő képességét a hialuronsav ötszörösére teszik, hidratáló hatását hosszabb ideig képes kifejteni.

A Hydrolyzed Hyaluronic Acid egy kis molekulasúlyú változat, ami a Skinsmart ismertetője szerint „azért jó, mert a súlya kis módosításaival különböző tulajdonságai domboríthatóak ki az összetevőnek (bőrregenerációs képesség; finomvonalak simítása; hosszantartó hidratálás)."

Hialuronsavas készítményeket a nap bármely szakában nyugodtan használhatsz és más aktív összetevőkkel is jól kijön. Arra azonban figyelj, hogy miután a nedvességet a bőr mélyebb rétegeiből is képes magához vonzani a felsőbb rétegekbe, mindig kövesse a hialuronsavas készítményt egy okkluzív hatóanyagokban is gazdag kozmetikum a rutinodban (ha maga az adott termék híján van). Fontos megjegyezni, ez minden más humektáns hidratáló összetevőre épp úgy igaz.

Az okkluzív hidratálók (az emolliensek egy típusa) egyfajta réteget képeznek a bőrön, így akadályozzák meg a nedvesség távozását. Ilyenek a különféle szilikonok, waxok, a shea vaj, a méhviasz vagy a vazelin is. Ha erre nem figyelünk, előfordulhat, hogy bőrünk még szárazabb, és ebből fakadóan esetleg irritáltabb lesz a hialuronsavas kozmetikum használatától. Télen, vagy ha évszaktól függetlenül száraz a levegő, erre különösen érdemes figyelni.

Másfelől, nedvességmegkötő hatására rájátszva a hialuronsavas készítményeket enyhén nedves bőrre érdemes felvinni, hogy még intenzívebb legyen vízmegkötő hatása. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése