BLOGKERESŐ

2022. november 10., csütörtök

Légy kedves a bőrödhöz! A trendek is erre bíztatnak

2022 nagy trendjének tartják a skin kindness, heveny fordításban "kedvesség a bőrhöz" irányzatot, amit vehetünk a skinimalism továbbgondolt verziójának is.


Pár éve még a 10 lépéses arcápolási rutin csavarta el a fejünket és nem győztünk ígéretesebbnél ígéretesebb készítményeket és összetevőket belepasszírozni a rutinunkba, az idők azonban változnak, a kedélyek elcsitulni látszanak a tudatos bőrápolás mind átgondoltabbá válik. (Vagy csak a trendek hullámzása most ezt dobta elénk, és pár év múlva ismét divatos lesz mindent magunkra kenni - ezt majd megírjuk 2026-ban.)

Kevesebbet, okosabban

A kozmetikumok csökkentésének trendje két irányból is hatott szokásainkra. Egyfelől a konkrét darabszám tekintetében rövidültek a rutinok, másfelől kiemelkedtek a mezőnyből azon összetevők, amik többféle bőrprobléma kezelésében is remekelnek, szükségtelenné téve így néhány másik kozmetikumot. Jellemzően ilyen 

  • a niacinamide
  • a retinoidok vagy 
  • a kémiai hámlasztók.

A skin kindness trend ezt viszi tovább és egészíti ki azzal, hogy az extrán erős hatóanyagtartalmú készítmények (tipikusan ilyenek a 20% körüli kémiai hámlasztók) helyett gyengédebbeket javasol, csökkentve ezzel bárminemű bőrirritáció kockázatát. Nincs arról szó, hogy ne a top komponenseket használjuk, ám végre fogadjuk el, hogy a változáshoz idő kell, és ahelyett, hogy egy bitang erős készítménnyel akarnánk két hét alatt rendbe tenni több évnyi lébecolás eredményét, legyünk türelmesebbek és kitartóbbak. Ezek is a tudatosság részei. 


Bőrbarrier a fókuszban

Emellett fókuszba helyezi a gyulladáscsökkentő hatóanyagokat, a bőrbarriert támogató összetevőket, melyek bőrtípustól függetlenül hasznosak és szükségesek mindenkinek, hisz a káros külső környezeti hatások, stresszorok napi szinten érik a bőrünket és nagyban hozzájárulhatnak bőrproblémánk erősödéséhez, legyen szó pattanásokról, pigmentfoltókról, mélyülő ráncokról vagy rosaceáról.

A mikrobiom tehát hívószó lett, és egyre inkább azzá válik, ami a covid (utó)hatásának, maszkviselésnek is köszönhető. Nem véletlen a probiotikus összetevők iránti fokozódó érdeklődés, még akkor sem, ha egyelőre nincs megfelelően igazolva azok közép- és hosszú távú hatása

A skin kindness fókuszában vannak a ceramidok is, amik hatékonyan képesek javítani a bőr védekezőképességén, nedvességmegtartó képességén.

A gyulladáscsökkentő összetevők közt az olyanok számíthatnak kitörő tapsra ha az összetevőlistában szerepelnek, mint a zinc PCA és az ázsiai gázló kivonat - madecassoside vonal tagjai, a cica krémek és kozmetikumok legnagyobb örömére. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése