BLOGKERESŐ

2022. október 21., péntek

Tényleg nem bízhatunk a centella asiatica, azaz az ázsiai gázló kivonat minőségében?

K-beauty-n innen és túl, az ázsiai gázló (Centella Asiatica), vagyis a gotu kola kivonat az egyik legfelkapottabb összetevő manapság. Számos kiváló tulajdonsággal rendelkezik, antioxidáns, hidratáló, gyulladáscsökkentő, fő komponensei pedig önállóan is gyakori és igen hasznos összetevői a kozmetikumoknak. Felröppent azonban vele kapcsolatban a hír, hogy nem megbízható a hatékonysága.


Röviden arról, mit és miért várhatsz el a bőrápolásban a gotu kola kivonattól

Az ázsiai gázló kivonat kiváló gyulladásgátló hatású, stimulálja a hialuronsav szintézist a bőrben, valamint hidratáló hatása is ismert. A kivonat fenolsavakat, flavonoidokat is tartalmaz, legfőbb komponensei azonban a centelloidok, az asiaticosidemadecassosideasiatic és madecassic acid, melyek ismerősek lehetnek, mint a kozmetikumokban önállóan is megtalálható összetevők. Madecassoside komponenséről ismert annak sebgyógyító hatása, az asiaticoside-ról pedig kimutatták, hogy növeli az antioxidáns szintet a bőrben. Mindebből is látható, nem véletlen, hogy a cica kozmetikumok terén kiemelten gyakori összetevő

Termés és százalékok 

Az ázsiai gázló kivonat szuper komponens, rengeteg jótékony hatással, mégis, több helyütt is pedzegetik róla, minősége nagy eltéréseket mutathat. Ezt befolyásolhatja a kivonat elkészítésének módja, illetve az is, milyen minőségű az adott évi termés. Végtére is egy növényről van szó, nemcsak a kukorica minőségét befolyásolja az időjárás, a talaj és még megannyi más környezeti tényező, de éppenséggel az ázsiai gázlóra is igazak ugyanezek. Egy kutatás szerint a centelloidok aránya valóban egészen nagy eltéréseket mutathat a növényben, 1 és 8 százalék között változhat ez az érték.

Igaz, a konkrét gyógyszertári készítményeket, amik a világ egyes pontjain Madecassol®, Centellase® vagy Blastoestimulina® néven futnak, azonos arányok jellemeznek, konkrétan 40 százalék asiaticoside és 60 százalék asiatic és madecassic acid elegyének aránya vonatkozik rájuk. Addig a kozmetikumokban használatos kivonatokról nem találtunk hasonló, kőbe vésett mennyiségeket.

Ahogyan Doctor Anne elmondja a fenti videójában, előfordulhat, hogy egy készítmény hiába tartalmaz kimagasló arányban centella asiatica kivonatot, a hatékonysága kisebb lehet mint egy másiké, amihez alacsonyabb százalékban, de jobb minőségű összetevőt használtak fel. 

Azt kinyomozni, hogy melyik krémbe honnan került bele a kivonat, természetesen lehetetlen, és nekünk, a vásárlók szintjén egy felesleges kutató szándék is lenne. Amit tehetünk, hogy olyan márkáktól vásárolunk, melyek ismertek, melyekben megbízunk, és ha külföldről rendelünk (vonatkozik ez főként a k-beauty termékekre), mindig megbízható eladótól, webshopból szerezzük be a kozmetikumokat. Ez már csak a hamisítványok kiszűrése miatt is nagyon fontos.

A kozmetikumok hatékonyságát tovább növelheti az is, ha külön is tartalmaz centelloidokat. Igaz, azok tudása sosem olyan komplex mint magáé a kivonaté, egy-egy részképességet mégiscsak erősíteni tudnak a kész termékben. 

Mindezek alapján azt meghatározni, milyen arány az, amit olvasva bízhatunk a gotu kola kivonat hatásában, nehéz megmondani, a különböző internetes források 2,5-5 százalék közé teszik ezt a mennyiséget.

Ha még nem tettétek, mindezek fényében is érdemes kipróbálni a centella asiatica kivonatos készítményeket. Nagyon jól beilleszthetők bármilyen rutinba, nem veszik össze a kivonat sem a retinollal sem a kémiai hámlasztókkal, a C-vitaminnal pedig állítólag kifejezetten hatékony párost alkotnak. Egy gotu kola kivonat + C-vitamin + niacinamide trió szuper napindító lehet bőrünk számára.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése