BLOGKERESŐ

2022. január 28., péntek

Hatóanyag-mustra: Niacinamide

A niacinamide az egyik legnépszerűbb összetevővé nőtte ki magát az elmúlt években, lássuk, mi mindent várhatunk tőle.

A niacinamide, más néven B3-vitamin (geek körökben pedig csak nia), több bőrprobléma kezelésében is hatásos segítséget nyújthat, a hatásos pedig esetében nem költői túlzás, számos kutatás bizonyította már képességeit.

 

A niacinamide hatásos pigmentfoltok ellen

Ha pigmentfoltok kialakulására hajlamos a bőröd, egy niacinamide-os készítmény nagyon jó kiegészítője lehet rutinodnak. Amellett, hogy fényvédőzöl, retinolozol, még más módjai is vannak, hogy gátold a pigmentfoltok kialakulását, a niacinamide abban segít, hogy gátolja a pigment bőrfelszín felé való vándorlását a bőrben. Ehhez érdemes olyan készítményt használni, ami 2-5%-ban tartalmaz niacinamide-ot, és az sem baj, ha acetyl glucosamine is megtalálható benne, ez ugyanis javítja pigmentfolt-halványító hatását.

A niacinamide anti-aging hatású

Ebbéli képességét annak köszönheti, hogy serkenti a bőr természetes kollagéntermelését, így rendszeres használat mellett bizonyítottan a segítségedre lehet a ráncok megelőzésében. A fenti tétel itt is igaz, nincs az a niás szérum, ami helyettesítheti a fényvédőt, és bizony egy jól formulázott retinoidos szérum is nagyobb hatásfokkal bír az anti-agingben. Ám a bőrproblémák ritkán járnak egyedül, ha hajlamos vagy pattikra, zsíros a bőröd, a pigmentfoltokat meg mégiscsak jó lenne időben nyakon csípni, (vagy csak szeretnél még valami hasznos pluszt a rutinodba), akkor jó választás lehet egy (legalább) 4-5%-os niacinamide-os arcápoló.

A niacinamide a pattanások kezelésében is segít

Mivel a niacinamide csökkenti a faggyútermelést, és képes normalizálni a pórusok méretét (vagy legalábbis segíteni benne), az aknés, pattanásos bőrprobléma kezelésére összeállított rutinnak is hasznos részét képezheti egy niás termék. A százalékos mennyiség persze itt is számít, nem elég, ha csak a flakonra van írva a jól csengő szó: olyan készítményt válassz, amiben legalább 2%-ban megtalálható, de az sem baj, ha 4-5% ez az arány.

A niacinamide erősíti a bőrbarriert

Mindezeken felül a niacinamide növeli a szabad zsírsavak, a koleszterol és a keramidok szintézisét a bőrben, ami hatással van a bőrbarrier állapotára: erősíti, egészségesebbé teszi, mindennek köszönhetően pedig javul a bőr hidratáltsága, ellenállóképessége. Egy 2%-os niacinamide-os készítmény már eredményes lehet ebből a szempontból.


Milyen erősségű niacinamide-os készítményt használj?

Mint annyi más esetben, a több jobb elve itt sem feltétlenül érvényesül. Ha érzékeny a bőröd, vagy még sosem használtál niacinamide-os kozmetikumot, azt javasoljuk, kezdj egy 4-5%-os koncentrációjúval. Használd 2-3 hónapig, és ha nem okoz semmi problémát, ellenben úgy látod, számodra még tartogat hatást, csak akkor válts 10%-os készítményre. Ez már egy kimondottan erős változat.

Máskülönben a niacinamide-os készítmények nagyon barátságosak, reggeli és esti rutinba is tehetjük őket (sőt, egy sor, a fenti bőrproblémán segíteni kívánó kozmetikum akkor is, nem véletlenül tartalmaz niacinamide-ot is, ha az nem kifejezetten annak hatására épül). Jól kombinálható szinte minden más fő hatóanyaggal, jól kijön a retinollal, a C-vitamin származékokkal. A tiszta C-vitamin és a hámlasztó savak esetén megoszlanak a vélemények, a Deciem saját termékei esetén nem javasolja őket egy rutinban használni, mert sav hatására a niacinamide niacinná tud alakulni, ami kipirosodást okozhat. A Skinsmarton elolvasható (illetve meghallgatható) egy másik vélemény, mely szerint ez egy lassú folyamat, a niacinamide pedig egy nagyon stabil összetevő, ezért ez inkább akkor jelenthet problémát, ha a gyártó egy termékbe akarja beletenni a két hatóanyagot, és nem akkor, ha mi azokat egymás után vinnénk fel a bőrre. Ezzel együtt, ha kipróbálnátok együtt két ilyen terméket, nagy valószínűséggel semmi galibát nem fognak okozni, ám az is megoldás, ha felváltva használjátok őket.

Niacinamide-os kozmetikumok




Pattanásos, zsíros bőrre jó választás lehet a The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1% szérum, mely a Krémmánia legnépszerűbb niás széruma. Ebben ugyanis megtalálható Zinc PCA is, ami a bőrben természetesen is megtalálható hidratáló elem (NMF). A cink PCA állítólag nemcsak a cink azon képességét hordozza, hogy hatásos gyulladáscsökkentő pattanások ellen, de csökkenti a bőr faggyútermelését is, amit a cink magában nem tesz meg. Kielemeztük már mi is a szérum hatékonyságát, és ti is úgy vélekedtetek róla, hogy szépen teszi a dolgát, valóban hathatós segítséget nyújt a kombinált, zsíros bőr ápolásában, a mitesszerek, pattanások kezelésében.
Physicians Formula Skin Booster Vitamin Shot Ragyogásfokozó Vitamin Szérum eddig kevés, ám nagyon jó értékeléseket gyűjtött be a Krémmánián, pattanásos bőrűeknek jó hír, hogy nem csak a nia, de az acetyl glucosamine is ott van az INCI elején (bár azt sajnáljuk, hogy előbbi pontos százalékos értékét nem tüntették fel). Van még benne bőrnyugtató édesgyökér kivonat, és C-vitamin származék is, nem kifejezetten nia szérum, de egy barátságos árú, komplex bőrápolást nyújtó készítmény.
Újdonságnak számít a PHI Niacinamide Krémszérum, mely 7% niacinamide mellett tartalmaz Zink PCA-t, bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő gotu kola kivonatot, panthenolt és beta glucant is. Arckrémként is használható (nappal fényvédő alá), ideális lehet a kombinált/zsíros bőrűek számára, az ígéretek szerint ugyanis kényelmes, krémgéles állagú, gyorsan felszívódó formulájú.
A Geek & Gorgeous 101 B-Bomb szérum jó alternatíva lehet a TO bemutatott szérumára, ebben is 10% niacinamide és 1% Zinc PCA található, ám mellettük még tartalmaz sarcosine-t is, ami tovább javítja a pórusösszehúzó, faggyútermelésszabályzó funkciót. Az eddigi, több száz vélemény alapján 4,45-ös értékelésű, ami kimondottan szupernek mondható, van, akinek jobban bejött mint a TO, de volt, aki nem találta meg vele a számítását. Összetevői alapján azonban kipróbálásra érdemes, és még árban is baráti.
Ha pigmentfoltok ellen keresel készítményt, a Paula's Choice Clinical Niacinamide 20% Treatment jó választás lehet, ebben ugyanis megtalálható az acetyl glucosamine, amivel szuper párost alkotnak e tekintetben. Koncentrációja azonban hipermagas, bevezetésével csak óvatosan, ha még sosem használtál niás terméket, inkább kezdd egy gyengébbel és, ha a 10%-os típusokat is egyértelműen szereti a bőröd, akkor válts csak feljebb. Egyébiránt az eddigi vélemények róla kiválóak, és az összetevőlistája is nagyon meggyőző.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése