BLOGKERESŐ

2022. január 10., hétfő

Hatóanyagmustra: ceramidok

Ugyan nem számítanak újdonságnak, a ceramidok az elmúlt időszakban a legnépszerűbb kozmetikai összetevők közé emelkedtek, képességeikre egyre többször, egyre többeknek van szüksége.


Mik azok a ceramidok?

A ceramidok zsírmolekulák, lipidfélék, melyeket bőrünk maga is előállít az epidermis rétegben. Jelentős részét teszik ki a bőr sejtmembránjainak, a stratum corneum természetes külső rétegének (natural skin barrier) legfőbb összetevői, 50 százalékban ceramidok alkotják azt. Úgy képzeljük el őket, mint "kötőanyagok", amik a koleszterollal és zsírsavakkal együtt az elhalt bőrsejtek között találhatók, azokat összetartják, így együttesen alkotva a barrier réteget. 




A bőr ceramid termelése sajnos az évek múlásával csökken, ami szárazabb, érzékenyebb bőrt eredményezhet. Ugyanígy a káros környezeti hatások, illetve a nyomukban (is) megjelenő olyan bőrporblémák, mint a psoriasis, dermatitis, szintén a barrier réteg sérülésével jár. Vagyis csökken a ceramidok mennyisége, csökken a bőr védekezőképessége, nedvességmegtartó képessége.

Mit várhatunk a ceramidokat tartalmazó krémektől?

Ezek a kozmetikumok arra vállalkoznak, hogy pótolják a bőr legfelső rétegének ceramid tartalmát, így  támogatva, illetve helyreállítva a barrier funkciókat: bőrünk ellenállóbb lehet a szennyeződésekkel, káros hatásokkal szemben, és nedvességmegtartó képessége is javulhat. Nemcsak száraz bőrre, de bőrszárazsággal járó bőrproblémák esetén is hatékonyak.
Ahogyan Paula Begoun oldalán olvashatjuk, kilenc különböző ceramid található természetes módon a bőrben, a különböző készítmények ezek valamelyikét, vagy jó esetben többfélét is tartalmaznak. Ilyenek lehetnek a ceramide AP, ceramide EOP, ceramide NG, ceramide NP, ceramide NS is, amelyek mellett érdemes még megemlíteni két alkotóelemet, a phytosphingosine-t és a spingosine-t. Ezek szintén megtalálhatók a bőrben, ceramid prekurzorok, amelyek segítik a ceramidtermelést. Ha ezeket olvassátok az INCI-ben, az nagyon jót jelent.
A kozmetikumokhoz ceramidokat előállíthatnak növényekből, azonban azonban azok "csak" hidratálnak, míg a szintetikus változatok bőrazonos módon is viselkednek (hasonlóan az állati eredetűekkel, de azok CF okokból reméljük, teljesen kiszorulnak). Szintén Begoun oldalán olvasható, hogy a kozmetikumok esetén a ceramidok akkor a leghatásosabbak, ha más bőrazonos összetevővel kombinálják őket, például aminosavakkal, glicerinnel vagy koleszterollal.

Kozmetikumok ceramidokkal


Megkerülhetetlen a témában a CeraVe, melyek termékei három bőrazonos ceramidot tartalmazó hatóanyagkomplexszel dolgoznak, amik mellett koleszterolt és zsírsavakat is tartalmaznak - pont, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. A Krémmánián a CeraVe Hydrating Cleanser a legnépszerűbb termékük, amiről részletes elemzést adtunk már mi is. Kipróbálói szerint normál és száraz bőrre szuper lemosó, állaga kellemes, nem húzódik utána a bőr. Sminklemosásra érdemes előtte mást használni.
A Paula's Choice Hyaluronic Acid Booster egy folyékony, gél állagú, intenzíven hidratáló szérum, melyben háromféle ceramidot és  phytosphingosine-t is találunk, így a bőr vízmegkötő képességét, barrier funkcióját is javítja. Önmagában volt, akinek ragacsos érzetet adott, hidratáló krémbe keverve azonban kényelmes a bőrön, valóban nagyon jól hidratálja a bőrt.
Az almost 1.618 Ceramide Complex + Phytosphyngosine Natural Biserum, mint neve is elárulja, többféle ceramidot is tartalmaz (hármat), valamint phytosphingosine, koleszterol és zsírsavak is megtalálhatók benne. Száraz, vízhiányos bőr ápolására javasolt szérum. A véleményezők többsége elégedett volt ápoló, hidratáló hatásával, szépen leviszi a száraz bőr húzódó érzését.
Újdonság még a piacon a hedonia magyar márka, aminek induló szortimentjében is találunk ceramidos terméket, név szerint a Hedonia 5% ceramide Complex + Cica + Beta Glucan Szérumot, mely az irritált, sérült bőr helyreállítására kifejlesztett készítmény. Rocaceás bőr ápolására is javasolják, illatanyagmentes, hidratáló és gyulladáscsökkentő összetevőket is tartalmaz.
Luxus vonalon említésre méltó a Sunday Riley Ceramide Moisturizing Cream, ami egy antioxidáns, alga és ceramid tartalmú hidratáló krém. Eddig egy vélemény érkezett rá, az alapján nagyon jól ápolja a maszkviseléstől irritálttá vált bőrt, a maszknék szépen lehúzódnak, a hámló, száraz területek állapotát javítja. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése