BLOGKERESŐ

2023. február 10., péntek

Hatóanyag-mustra: Ginzeng

A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta ismert a ginzeng, de más ázsiai országokban, köztük Dél-Koreaában is széles körben használt gyógynövénynek, mi több, superfoodnak számít. Kérdés, mit várhatunk tőle a modern, tudományos alapokon nyugvó bőrápolásban?


Az Ázsiában őshonos növény az Araliaceae család tagja, gyógyászati és bőrápolási célra is a növény gyökerét használják fel. A kozmetikumokban a ginzeng gyökér kivonatával (Panax Ginseng (Ginseng) Root Extract) találkozunk, mely emoillens, kondícionáló, tonizáló és bőrvédő hatású.

A ginzeng a dél-koreai bőrápolásban nagyon népszerű összetevő, melynek ránchalványító és hidratáló hatást tulajdonítanak. Legfőbb aktív hatóanyaga a ginseng saponin (más néven ginsenoside), amely kisebb kutatások szerint segít gátolni az UV-sugárzás okozta bőrkárosodást a bőr mélyebb rétegeiben, illetve gátolja azon enzimek működését, melyek az UV-sugárzás hatására a bőr alsóbb rétegeit károsíthatják. Eme antioxidáns hatás révén tehát segíthet a ráncosodás elleni harcban. Bizonyos mértékben gátolja a melanintermelést is, így a pigmentfoltok megelőzésében is segítségünkre lehet.

Emellet serkenti a bőrben a vérkeringést, így is hozzájárulva annak egészségesebb működéséhez. Érzékeny bőrűek számára is bevethető összetevő, természetes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Paula Begoun szerint bőrápolóban használva javítja a bőr hidratáltságát, a bőrfelszínt puhábbá teszi, a bőrkép egyenletesebb lesz, és valóban segíthet a kisebb ráncok simításában is.

Ginzengtartalmú kozmetikumok a Krémmánián


Az Erborian BB Creme au Ginseng SPF25 színezett arckrém fizikai fényvédőket tartalmaz, és többek közt a ginzeng hatására is építve simább bőrt, kevesebb bőrhibát ígér. Többféle hidratálót és gyulladáscsökkentőt is tartalmaz, de hozzá kell tenni, illatanyagokat is. Mostanában kevés értékelés érkezett rá, ám érdekes, hogy a korábbiak az elégedettségi skála két végét  határozták meg: vagy nagyon bejött a használójának minden szempontból, vagy egyáltalán nem. 

Az Origins Ginzing Energy-Boosting Moisturizer Gel egy könnyed, olajmentes formulájú arcápoló, mint neve is mutatja, géles állaggal. Illata megosztó, de zsíros bőrűeknek bejött, mint könnyű hidratáló, ami simábbá, frissebbé, üdébbé tette a bőrt.

Az elmúlt időszakban meglehetősen felkapottá vált a k-beauty márka, melynek termékei a Krémmánián is általában nagyon jó értékeléseket kapnak. A Beauty of Joseon Revive Eye Serum: Ginseng + Retinal 10% ginzeng gyökér kivonatot tartalmaz, valamint retinalt is. A visszajelzések alapján szépen ápolja, hidratálja a szemkörnyék érzékeny bőrét - konkrétan ránctalanításról nem számoltatok be, de az eddigi véleményezők alapvetően megelőzésre használják, így reméljük, még sokáig nem frissítik a pontozásukat.

A dél-koreai hanbang bőrápolás egyik zászlóshajója a The History of Whoo, mely a hanbang elveknek megfelelően a a bőrápolást a bőr rugalmassága szempontjából figyeli, így anti-agingnek is mondható. A természetes eredetű alapanyagok hatásán és együtthatásán alapuló luxuskozmetikumaik egyike a The History of Whoo Jinyul Esszencia, mely nagyon jó értékelésekkel büszkélkedhet nálunk is. Vörös ginzeng kivonatot tartalmaz, úgy tapasztaltátok, sűrű, mézes állaga ellenére szépen felszívódik, feltölti, simítja a bőrt, azonnal látható bőrszépítő hatása. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése