BLOGKERESŐ

2023. február 15., szerda

A hajmosás 0. lépése: sampon előtti készítmények, előkezelő hajápolók

Míg az arcápolás területéről épp kikopik a tízlépéses rutin, úgy tűnik, a hajápolást épp elfoglalja a soklépcsős metódus, melynek középpontjában a hajmosás áll. Nemcsak kondicionálók és leave-in termékek garmadáját használhatjuk a csillogó fürtök érdekében, de előmosó samponokkal és más nulladik lépéses, előkezelő készítményekkel is tehetünk hajszálaink szépségéért. Hogy miért és hogyan, azt most összefoglaljuk nektek.


Mik azok az előkezelő hajápolók?

Kétféle céllal is találunk sampon előtt használatos készítményeket.

A hajmosás alapvetően a sampon és hajkondicionáló kettőséről szól, míg előbbi tisztít, utóbbi az ápolásért felelős - címszavakban. Azt gondolhatnánk, ezzel a történet kellően kerek, ám akinek roncsolt, száraz, sprőd, fénytelen a haja, szükségét érezheti valamilyen plusz ápolásnak. A hajmosás előtti, hajkötést erősítő készítmények is segíthetnek ebben, ugyanis extra ápolást adnak a hajszálaknak, puhábbá, könnyebben fésülhetővé tehetik azokat. Regenerálják a roncsolt hajat, táplálják, segítik a károsodást helyreállítását, védik a hajszálakat attól, hogy a hajmosás során sérüljenek, túltisztítottá váljanak, és a hajkondicionálók, későbbi lépésekben felvitt hajápolók hatékonyságát is növelik.

A csapat másik fele az extra tisztításban segíthet. Ide tartozhatnak a hajmosás előtt használatos fejbőrápoló készítmények, a különféle maszkok, radírok, és az olyan előtisztító samponok, amik segítenek a hajformázók, száraz samponok maradványait tökéletesen eltávolítani a bőrről. 

Kiknek lehetnek előnyösek a hajmosást megelőző készítmények?

Mint írtuk, a "bonding" típusok alapvetően a károsodott, igénybe vett, és/vagy száraz haj ápoltságát segítik, különösen ajánlják a göndör és erősen hullámos hajúak számára is. Ettől függetlenül bárkinek érdemes lehet kipróbálni, képes-e valamilyen pluszt hozzátenni a haj ápoltságához egy ilyen készítmény. 

Az előtisztító samponok azok számára előnyösek, akik gyakran és többféle leave-in terméket használnak a hajápolásban és hajformázásban. 

Milyen gyakran használjunk hajmosás előtti készítményt?

Az előtisztító samponokra különösen igaz, hogy nem szabad túlzásba vinni a használatukat, hiszen a túltisztított fejbőr érzékennyé válhat, viszkethet, kipirosodhat, és mindez hatással lehet a hajszálak egészségére is. Pontos gyakorisága egyéni dolog, de alapvetően 2-3 hetente elegendő beiktatni őket a hajmosás elejére.

A regeneráló, ápoló célzatú készítményeket sem szükséges minden hajmosás alkalmával használni, pláne, ha kétnaponta mossuk a hajunkat. Ez természetesen függ a haj állapotától is, ám egy ronocsolódott haj sosem regenerálódik varázsütésre. Türelem és hetek kellenek hozzá, ami alatt két-három hajmosásonként egy előkezelővel is javítunk a helyzeten.

Hogyan használjuk a hajmosás előtti készítményeket?

Nincs igazán nagy varázslat ebben, úgy, ahogy rájuk van írva. Van, amelyik samponszerűen hajmosásra való, másokat pakolásjelleggel kell felvinni a száraz vagy nedves hajra, és 15-20 perctől akár 60-90 percig is rajta hagyhatjuk, hogy kimaxoljuk az ígért hatást. Arra is figyeljünk, mit javasol a termék: a fejbőrön is dolgozzuk el, vagy csak a hajszálak felületére juttassunk belőle.


REVOX B77 PLEX Hajtökéletesítő Kezelés a sérült haj regenerálását segíti, használata, akárcsak az Olaplex esetén, a termékcsalád más készítményeivel együttesen javasolt. Többen is írtátok, hogy selymesebb, ápoltabb lett tőle a haj, míg mások különösebb változást nem vettek észre használatától. Használata kényelmes, illata kellemes, nedves és száraz hajra is felvihető, ám utóbbi jóval többet igényel belőle.

A Redken Acidic Bonding Concentrate sampon előtti ápoló szintén a károsodott hajat segít helyrehozni. Nedves hajon használandó, 5-10 perc hatóidő után lemosható a készítmény. A hajszálak az ígéretek szerint kevésbé lesznek szöszösek, sprődek. Ennél a márkánál is találunk mellé teljes terméksort a hajmosáshoz.

A Kérastase Chronologiste Pré-Cleanse Régénérant sampon előtti ápoló egy egészen sűrű, tisztító készítmény, mely a fejbőr és hajszálak intenzív tisztításáért felel. Az ígéretek szerint revitalizálja a hajszálakat és kellemesen felfrissíti a fejbőrt. Nedves hajra, fejbőrre kell felvinni, érdemes kisebb adagokban a könnyen eloszlathatóság kedvéért.

A L'Oreal Paris Elseve Bond Repair Pre-Shampoo a márka legújabb termékcsaládjának tagja, mely az ígéretek szerint intenzív regenerálást nyújt a hajnak. Fejbőrtől a hajvégekig szükséges eldolgozni a nedves a hajon, esetében 5 perc hatóidő elegendő, majd alapos öblítés után jöhet a sampon, balzsam. Segít regenerálni a belső hajkötéseket, segít csökkenteni a haj töredezettségét.

Az Olaplex Hair Perfector NO.3 az ígéretek szerint segít megvédeni a haj kötéseit a károsodástól, ha pedig már roncsolódtak, akkor segít helyreállítani azokat. Sokan számoltatok be róla, hogy láthatóan javította a haj szerkezetét, ám rá is érvényes épp úgy mint a többi hasonló termékre: fontossági sorrendben a regeneráló maszkok, pakolások előrébb valók, ha csak egy termék fér a keretbe, ám az előkezelők is szuper plusz kiegészítést nyújthatnak. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése