BLOGKERESŐ

2023. március 21., kedd

Tudjuk, nem jó túl meleg vízzel zuhanyozni. De miért is?

A hőfok, amitől lelkünk elolvad a zuhany alatt és az idegek kisimulnak, azt mondják, nem tesz jót a bőrnek. Rendben, de miért van ez így? Utánajártunk, mi áll pontosan a gőzkabinná változó fürdők és a tudatos bőrápolás közé.




A forró fürdő előnyei és hátrányai

Nap végén egy jó meleg zuhanyt venni nemcsak lelkünknek tesz jót. Szó szerint segít ellazulni, miként az elménknek, úgy az izmainknak is jól esik a meleg. Ráadásul a zuhanyzás közben keletkező gőz megfázás esetén is kedvező lehet, miközben testünk lassan, ahhoz hasonlóan melegszik át, mint infraszaunázás közben.

A bőrünk számára is van előnyös oldala a meleg vizes zuhanyzásnak. A meleg víz és a gőz hatására a pórusok valamelyest kitágulnak, ami segítheti tisztulásukat, és a zsíros, olajos szennyeződéseket könnyebben távolíthatjuk el a bőrünkről.

Csakhogy valóban nem mindegy, mennyire meleg az a víz. A túl forró víz, pláne, ha hosszú percekig folyatjuk magunkra vagy kádfürdőzünk benne, szárítja a bőrt, az érzékeny bőrt számára pedig kifejezetten irritatív lehet. Ennek oka, hogy a túl meleg víz roncsolja az epidermiszt, a bőr legkülső rétegét. 

A szappanokkal kapcsolatban már tudjuk, és itt is hasonló a helyzet csak más okból: a bőrbarrier megfelelő működéséhez szükséges faggyút ha túlságosan eltávolítjuk, negatív hatással lesz bőrünk védekező és vízmegtartó képességére. A sérült bőrbarrier nemcsak bőrszárazságot okozhat, de szabad utat engedhet jó pár bőrprobléma megjelenésének, illetve romlásának is, így a pattanásoknak, vagy például az ekcémának is.


A túl meleg víz emellett kitágítja a hajszálereket, ami arcbőrön könnyen okozhat (illetve súlyosbíthatja) az arra hajlamosoknál a rosaceát, a bőr tartósabban kipirosodhat tőle, hosszú távon pedig a hajszálerek sérülhetnek, illetve tartósan kitágulhatnak, ami a bőrfelszínen is látszódni fog.

Ettől még nem kell átállnunk a hideg zuhanyra (pedig annak is meg vannak a maga előnyei), elég, ha fokozatosan hozzászoktatjuk magunkat egy kevésbé forró hőfokhoz, főként, ami az arcmosást illeti.

Meg kell említeni azt is, hogy a hosszú zuhanyzások és teleengedett kádak cseppet sem fenntartható módjai a bőrápolásnak. Rengeteg vizet használunk el így, már csak emiatt is érdemes 3-4 perces zuhanyzásokat tartani és a wellness érzést egy extrán puha törölközővel, hangulatos zenével pótolni.

Végül, bármilyen hőmérsékletű vízzel is fürdünk, a testápolózással zárjuk a szenánszt, ami segít pótolni az elvesztett nedvességet, és jó esetben támogatja a bőrbarriert is. Mit használjatok? Vannak kifejezetten szuper készítmények, amik télen is képesek rendbe tenni a száraz bőrt, de ajánlottunk már igazi minimalista alapdarabokat is, amik érzékeny bőrre is remek választások lehetnek. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése