BLOGKERESŐ

2023. április 18., kedd

Bőrradír ami tényleg kíméletes? A peeling gélekre igaz lehet ez az állítás

Annyi mindenről szó esett már a koreai bőrápolással kapcsolatban, hogy kicsit elhasználttá is vált a k-beauty jelző, miközben van egy Dél-Koreában népszerű kozmetikumtípus, amiről méltatlanul kevés szó esik. A peeling gélekről, vagyis géles állagú hámlasztókról van szó, ami igazi unikornis a bőrradírok között.



Mik azok a peeling gélek?

Mint nevük is mutatja, géles állagú hámlasztó készítmények, amiket amiatt szeretünk, amiért más kozmetikumokat a pokol tüzére juttatnánk: kukacoskodnak a bőrön, méghozzá nem is kicsit. Rendre tartalmaznak valamilyen gyümölcs enzimet, ez lehet sárgabarack, papaya vagy épp citrom is, melyek segítenek a bőr tisztításában, az elhalt hámsejtek eltávolításában, ám erejüket ne úgy képzeljük el mint a kémiai hámlasztókét. Jóval gyengédebbek azoknál, ami egyfelől jelentheti azt, hogy a kifejezetten érzékeny bőrűeknek kíméletes megoldást kínálnak, másfelől azt, hogy hatásfokuk jelentősen elmaradt a kémiai hámlasztókétól.

Fizikai vagy kémiai hámlasztók a peeling gélek?

Részben lelőttük a poént, de azért megerősítenénk: a peeling gélek esetén nem a szépen csengő gyümölcs enzimek adják az igazi hámlasztó hatást (pláne nem az alatt a 30-60 másodperc alatt, amíg a bőrünkön masszírozgatjuk a készítményt). Sokkal inkább a gélekben található cellulóz rostok és carbomer, amik fizikai hámlasztóként, gyakorlatilag bőrradírként igyekeznek eltávolítani az elhalt hámsejteket. A peeling gélek tehát fizikai hámlasztók, vagy kis túlzással hibrid hámlasztók.

A Carbomer egy sűrűségszabályozó anyag, acrylates/C10-30 alkyl acrylate crosspolymer néven is futhat, amit ott találunk a kozmetikumok hosszú sorában, ugyanis megfelelően formulázva kellemes, ragacsosság nélküli a bőrön, miközben gondoskodik a készítmény megfelelő állagáról. Ha pedig rosszul formulázzák, kellemetlenül "kukacoskodni" fog bőrünkön a krém. Ismerős?

Ezt persze más is okozhatja, de önmagában a carbomer is képes rá. A peeling gélek esetén pedig éppen ezt használják ki, és adnak hozzá még cellulóz rostokat, ami alapesetben felszívó, emulzió stabilizáló, átlátszatlanná tevő és sűrűség szabályozó segédanyag. Kettősük garantáltan összeugrik a bőrön ahogy próbálnánk eloszlatni a készítményt, és egyre inkább kis, szabálytalan gömböcskékké állnak össze. Ezt a folyamatot segíti a bőrünkön lévő olaj, ami hozzátapad a gömböcskékhez, miközben a gyümölcssavak enyhe hámlasztó erejének is köszönhetően némi fellazított, elhalt hámsejtet, szennyeződést is magukba zárnak. Lemosáskor pedig ez mind távozik a bőrről, ami tisztább, üdébb lesz. (Itt jegyeznénk meg: a "kukacok" nem teljes egészében az elhalt hámsejtjeink és/vagy a szennyeződések amit eltávolít a gél. Nem jön le tőle látványos darabokban a bőrünk! Alapvetően a gél fenti összetevői, amik valamilyen mértékben természetesen tartalmazzák a bőrről letisztított hámsejteket, szennyeződéseket is.)

A fizikai részecskék kimondottan gyengédek, nincsenek gömböcskék, érezhető szemcsék, tehát ne úgy képzeljük el mint egy hagyományos bőrradírt, ám ettől még itt is meg kell jegyeznünk, szükségtelen erős mozdulatokkal gyötörni, sikálni a bőrt.

Peeling gélek a Krémmániáról


A Beauty of Joseon Apricot Blossom Peeling Gel ötcsillagos rétékelésű nálunk, sárgabarackból nyert enzimeket tartalmaz, valamint mindkét fiziaki hámlasztó komponenst. Ár-érték arányban kedvező, sokáig elég egy tubusnyi készítmény, mely gyengéd a bőrhöz, mégis érezhető, tapintható a hatása.
A Mizon Fruit Therapy Apple Smoothie Peeling Gel szintén ötcsillagos értékelésű, régi motoros a témában. Papaya gyümölcs és fátyolvirág gyökér kivonatot tartalmaz, továbbá cellulózt is. Irritációt vagy bőrszárazságot nem tapasztaltatok használata után, szépen teszi a dolgát, a bőr puhább tapintású lesz tőle. 
A Tonymoly Floria Brigthening Peeling Gel is számos szuper értékelést összegyűjtött már nálunk, hasonlóan elégedettek voltatok gyengéd, ám látványos hámlasztó képességével, azza, hogy a bőr tényleg sokkal simább, puhább tapintású lesz tőle. Irritációt nem tapasztaltatok, és kiszerelése is jókora, kiadós mennyiséget tartalmaz.
A Secret Key Lemon Sparkling Peeling Gel 4,5-ös értékelésű a Krémmánián, citromos illata kellemes. Ezt is, mint a többit is, száraz bőrre kell felvinni, eldolgozni, majd ha már minden kis kukac formát öltött, langyos vízzel mossuk le a bőrről. Nem maszk ez sem, ne hagyjuk fenn eldolgozás előtt a bőrön.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése