BLOGKERESŐ

2023. április 13., csütörtök

Így rétegezd a kozmetikumokat!

A social médiás posztjaink alatt rendre kapunk olyan jellegű kommenteket, miszerint jó-jó, szuperek ezek a termékek, de akkor most mikor, mire is kell kenni mit...??, szóval most összeszedtem minden hasznos infot a témában!



Mikor, mit, mire?

Még az egyik legelső Krémmániás blogposztok egyike volt, amiben apolka leírta, hogy milyen 6 alaplépése van egy bőrápolási rutinnak, ezek pedig a következőek:


Tisztítás, Tonizálás, Hidratálás, Fényvédelem, Hámlasztás, Szérum/Kezelés


A rutin első lépése minden esetben a tisztítás, mivel ezzel készítjük elő a bőrünket az arcápolási rutinunk többi lépésére. Az arctisztítást érdemes reggel és este is elvégezni, ezek közül is esti lemosás a legkritikusabb, hiszen ekkor szabadulunk meg a nap közben az arcunkra rakódott kosztól, zsírtól és fényvédőtől.

A rutin második lépése a tonizálás, ami szorosan kötődik az lemosáshoz, sőt, egy jó tonik hidat képezhet a lemosás és bizonyos szérumok, hámlasztók között is, a tonikok ugyanis segíthetnek visszaállítani a bőr pH értékét (a bőr enyhén savas, a tisztítók hagyományosan enyhén lúgosak), egy alacsony pH értékű tonikkal pedig nagyon szépen lehet támogatni az olyan alacsonyabb savas közeget kedvelő, pH érzékeny hatóanyagok működését, mint mondjuk az Ascorbic Acid (erről nemrég volt szó a blogon), az AHA vagy a BHA.

Sali Hughes kicsit másképp gondolja, szerinte az első lemosás utáni lépésnek minden esetben a szérumnak kellene lennie, hiszen így tudnak a benne levő hatóanyagok igazán hatásosan felszívódni. Szérumot lehet reggel és este is használni, bár ez függ a bennük levő hatóanyagoktól is - magas Ascorbic Acid tartalmú szérumokat például reggel jó használni, mivel fokozzák a fényvédő hatását, magas Retinol tartalmú szérumokat viszont este.
Részletesebben a szérumokról ebben a posztban olvashatsz  >>

A hámlasztás szokott a legtöbb kérdést felvetni, pedig néhány aranyszabály betartásával ez sem olyan bonyolult ám! :) Az egyik legfontosabb ökölszabály talán, hogy érzékeny bőrűeknek retinollal együtt nem igazán szabad használni, mivel nagyobb az irritáció esélye, de amúgy hámlasztani lehet szérum előtt és után is, én például a krémes formulájú hámlasztókat szérum után szeretem feltenni, míg a folyékonyakat előtte. A hámlasztás ideális időpontja az este, mivel érzékenyebbé teszi a bőrt a napra, bár eszerint a kutatás szerint a BHA kisebb mennyiségben (1-2%-ban) egyenesen segíti a bőr fényvédelmét, eszerint a másik szerint pedig gyulladáscsökkentő révén a bőrpír és a leégés kockázatát is csökkenti. Amire még érdemes figyelni, hogy a hámlasztók, csak bizonyos pH értéken működnek, így miután bekentük az arcunkat érdemes várni kb. fél órát (elvileg ennyi idő alatt a bőr visszatér magától a normál pH értékére), mielőtt bármi mást rákenünk.

A bőrápolási rutin legutolsó lépése mindig a hidratáló használata, kivéve ha használtok valamilyen arcbőrre való olajat (ezekről itt írtunk bővebben), akkor azt még a hidratáló után érdemes feltenni, hiszen így segít benntartani a bőrben az előzetesen felvitt hidratáló nedvességtartalmát. A hidratálót egyébként nappalra ki lehet váltani egy bőrtípusunkhoz illő, hidratáló hatású fényvédővel is, és akkor máris lerövidül 1 lépéssel a nappali rutinunk!
Részletesebben a hidratálásról ebben a posztban olvashatsz >>


A koreai 10 lépéses rutin

A rétegezés kapcsán először talán a koreai 10 lépcsős rutin elterjedése kavarta fel igazán a kedélyeket, hiszen itt akár 2x annyi termék rétegzéséről beszélünk, mint amennyit egy szokványos, európai rutin során magunkra kennénk. Az igazsághoz viszont az is hozzátartozik, hogy a koreai termékek nagyon finom textúrájúak, vagyis layeringre kifejezetten alkalmasak a formulák, szóval nem kell tőlük megijedni... :) Na de nézzük akkor itt is a pontos lépéseket!


A koreaiaknál az arc tisztítása 2 lépést is lefed (ez az ún. "double cleanse"), mivel ők a (szem-és száj)smink finom leáztatásával kezdenek különféle olajos, balzsamos állagú lemosókkal, majd egy enyhe, habzó, tejes vagy géles lemosóval zárnak, amivel a felesleges olajat és esetleges szennyeződésmaradványokat lehet likvidálni. Ez a technika egyébként az egyik legszuperebb dolog, amit a bőrötökkel tehettek, én például már hosszú évek óta 2 lépésben tisztítom az arcom, és imádja a bőröm!

Míg a világ nagy részén a tonik legtöbbször még mindig a sminkmaradványok eltávolítását jelenti, ezzel szemben Koreában az - általában nyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőkben gazdag - tonik (ami jellemzően toner és booster néven fut) azért felel, hogy felfrissítse a bőrt, helyreállítsa a pH értékét és előkészítse azt a következő arcápolási termékek felvitelére, vagyis a hámlasztókra, az esszenciákra és az ampullákra.

Az esszenciákat leginkább egy hatóanyagokban gazdag, szérum és tonik közti átmenetként lehetne meghatározni, már-már vízszerű az állaguk, könnyen felszívódnak, és azonnali, látványos eredményt biztosítanak, a jellemzően pipettás kiszerelésű ampullák pedig az esszenciák koncentrált változatai, tulajdonképpen a szérumok megfelelői, melyek különféle bőrproblémákra fókuszálnak. Ezeket állag szerint érdemes használni, vagyis a könnyedebbel (esszencia) kezdünk, majd a gazdagabb textúrájúval folytatjuk (ampulla).

Ezeket a lépéseket követi egy könnyed hidratáló krém, vagyis az emulzió, amit finoman, tapogató mozdulatokkal érdemes felvinni, majd jön a szemkrém, utána pedig egy testesebb éjszakai krém. Ennél is igaz, hogy a könnyebb textúrától haladunk a nehezebb felé.

Még itt sincs vége, jönnek a maszkok, melyeket hetente 2x, az (esti) rutin utolsó lépéseként érdemes használni. A szövetfátyol maszkokat 15-30 perc után lehet leszedni, a krém állagú éjszakai maszkokat (vagyis az ún. sleeping packokat) pedig általában fent kell hagyni, és reggel pedig lemosni a maradékát.


Szoktátok kérdezni, hogy akkor ez a 10 lépéses dolog a reggeli és az esti rutinra is vonatkozik?? Nyilván nem, a nappali koreai rutin az esti kicsit megnyirbált változata (nincs benne sheet mask, sleeping pack, sminklemosás), de persze a Ti személyes igényeitektől is függ, hogy milyen lépéseket hagytok el belőle. Csak lazán! :)


Ti milyen sorrendben használjátok a kozmetikumaitokat? Van valami, amire külön odafigyeltek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése