BLOGKERESŐ

2015. augusztus 27., csütörtök

Mitől más a koreai bőrápolás? + TOP termékek

Nagyon régóta draftban van már egy koreai bőrápolásos cikk a blogos poszt-piszkozatok közt, és most végre vettem egy nagy levegőt, és befejeztem. Sokan tudhatjátok, hogy nagy rajongója vagyok a koreai sminkeknek, a koreai bőrápolás tudatosságát és alaposságát pedig egyenesen csodálom, mindjárt Ti is meglátjátok, hogy miért :)


Amikor bejöttek kishazánkba a BB krémek, a forgalmazók igyekeztek a koreai bőrápolás köré amolyan misztikus "korea-tudja-a-titkot-amit-mi-nem" ködöt vonni, ezért talán még sosem volt egy mondaton belül annyiszor leírva a "csodatermék" szó, mint egynéhány BB krémnél. Ez már akkor is sokaknak szemet szúrt - volt akit elkapott a gépszíj és oda meg vissza lett a koreai bőrápolásért, de olyan is volt, akit kifejezetten elriasztott ez a nagy titokzatosság.

Na de akkor nézzük, mitől él a világ fejében az a hit, hogy a koreai nők bőre tökéletes?
Más a koreai emberek bőre? Dehogy! Ugyanúgy küzdenek bőrproblémákkal, mint mi, vannak ráncaik, pattanásaik... Akkor...? Talán mások a koreai termékekben az összetevők? Ez is hideg! Ha megnézitek, akkor nincs egy olyan koreai termékben sem olyan összetevő, ami az európai vagy amerikai termékekben ne lenne fellelhető - legyen szó jó vagy épp kevésbé jó összetevőkről. Na jó, náluk valahogy mintha több lenne a hatóanyagokban gazdagabb alternatíva, de mégsem itt van a kutya elásva.

Ha nem a termékekben, akkor miben rejlik a titok?  

Koreában a bőrápolást nagyon komolyan veszik a nők, olyannyira, hogy a rutinjuk nem ritkán 40 percet vesz igénybe és nem kevesebb, mint 10 lépésből áll! A tudatos bőrápolást nagyon fiatalon elkezdik, és nem 30 éves korukban kezdenek el azon gondolkodni, hogy vajon korai-e még a szemkrém, a bőröregedésért leginkább felelőssé tehető napsugárzás elleni védelemre pedig olyan gondosan ügyelnek, hogy nem csak nyáron, hanem egész évben, minden egyes nap használnak fényvédőt és/vagy fényvédővel ellátott krémet.


A koreai 10 lépéses rutin KM legekkel


1. lépés: A szemsmink eltávolítása

1. Innisfree Apple Juicy Lip & Eye Remover  2. Etude House Eraser Show Eye Remover Tissues  3. Skinfood Milk Shake Point Sminklemosó

A koreai rutin első lépése a szemfesték kíméletes eltávolításával kezdődik, egy hagyományos, az arcbőr számára leginkább megfelelő kíméletes lemosó ugyanis nem sokat ér a szemfestékkel szemben, főleg ha vízálló termékeket is használunk. Ha nem akarjátok szétmázolni a rúzst és szemfestéket az egész arcotokon, akkor az arc teljes lemosása előtt dörzsölő, durva mozdulatokat kerülve, finoman és türelemmel áztassátok le a szem- és szájsminket.


2. lépés: Arclemosás

1. Skinfood Tojásfehérje Hab Arctisztító  2. Erborian Solid Cleansing Oil Arctisztító 3. Etude House Real Art Cleansing Oil Moisture

A koreaiak arcmosási ökölszabálya egyszerű, de szigorú - ha reggel 30 percet szántál arra, hogy kisminkeld magad, akkor este ugyanennyi időt tölts a lemosással is. A lemosásba egyébként nagyon szeretnek körkörös, masszírozó mozdulatokat belevinni, mert ettől beindul az arc vérkeringése, és úgy tartják, hogy ez ragyogóbbá teszi a bőrt. A koreai termékek közt sok a masszázshoz kifejezetten alkalmas olajos, balzsamos állagú lemosó, de kifejezetten szeretik a habzó formulát is, ami a zsírosabb bőrűeknek lehet jó választás.


3. lépés: Hámlasztás

A koreaiak elsősorban a fizikai bőrradírokért rajonganak, azokon belül is a természetes eredetű dörszemcsékkel (pl. cukor) ellátottakért (ezt egyébként a "nyugati" világban nem mindenki, és mi sem tartjuk feltétlen hasznosnak, mert mikrosérüléseket okozhatunk vele a bőrön), de akad azért többféle kémiai hámlasztó is a kínálatukban. A hámlasztás azért fontos része a rutinjuknak, mert ezzel a bőrük szó szerint megújul, és olyan puha lesz, mint a babapopsi - de aki rendszeresen olvas minket, már jól tudja :)


4. lépés: Frissítő, tonizáló termékek
.
Míg a világ nagy részén a tonik legtöbbször még mindig a sminkmaradványok eltávolítását jelenti, ezzel szemben Koreában az - általában nyugtató, gyulladáscsökkentő összetevőkben gazdag - tonik azért felel, hogy felfrissítse a bőrt, helyreállítsa a pH értékét és előkészítse azt a következő arcápolási termékek felvitelére. Külön szimpi, hogy sok toniknak fújós a kiszerelése, ami sokkal praktikusabb és takarékosabb megoldás, mint a megszokott vattára öntögetős módszer.


5. lépés: Esszenciák

1. Benton Csiga-Méh Esszencia  2. Missha Time Revolution The First Treatment Essence  3. Cosrx Galactomyces 95 White Power Essence  4. Innisfree Soybean Energy Essence

Az esszenciákat leginkább egy hatóanyagokban gazdag, szérum és tonik közti átmenetként lehetne meghatározni. Közös jellemzőjük, hogy könnyű, már-már vízszerű az állaguk, könnyen felszívódnak, és azonnali, látványos eredményt biztosítanak. Európai szemmel szerintem ez egy kissé megfoghatatlan termékkategória, de az esszenciáknak azért így is sok KM-es rajongójuk akad.


6. lépés: Ampullák

1. Suiskin Cellmax C Vitaminos Ampulla  2. BRTC C-10 Vitamin Ampulla  3. Mizon Snail Repair Intensive Ampoule



.
A jellemzően pipettás kiszerelésű ampullák az esszenciák koncentrált változatai, tulajdonképpen a szérumok megfelelői, melyek különféle bőrproblémákra fókuszálnak. A legtöbb ampulla elsősorban bőröregedésre és folthalványításra koncentrál, de vannak például pattanásos bőrre szánt változatok is. Az egyik kedvenc hatóanyaguk a C-vitamin, aminek a szuper jótékony hatásairól már mi is írtunk korábban


7. lépés: Fátyolmaszkok

1. Beauty Friends Paradicsomos Arcmaszk 2. Etude House I Need You Alphabet Mask Sheet A To Z 


.
Nagy népszerűségnek örvendenek Koreában az arcmaszkok, de azokon belül is. az ún. fátyolmaszkok. Általában hetente 2x használják őket, de ha száraznak, problémásabbnak érzik a bőrüket, akkor akár heti többször is ezzel zárják a napi rutinjukat. A választék szinte végtelen, rengeteg a különféle, érdekes darab - az egyik kedvenceim az ABC összes(!) betűjén fő hatóanyagonként végigzongorázó Etude House I Need You maszkok.


8. lépés: Szemkörnyékápolók

1. Etude House Eye's Cream Vanilla Moist 2. Etude House Kollagénes Szemtapasz

Nem, nem szemránckrémek - szemkörnyékápolók! Koreában a szemkörnyék ápolása nem egy, az első szarkalábak kialakulása utáni esőre köpönyeget lépés, hanem ez is a megelőzés része.


9. lépés: Hidratáló krémek (emulziók)

1. Mizon Hyaluronic Ultra Suboon Cream 2. Etude House Nutrifull Krém Shea Vajjal  3. Sulwhasoo Essential Balancing Emulsion

A koreai nők többsége úgy véli, hogy a bőr hidratálása az egyik legfontosabb lépése a fiatalos bőr megtartásának. A krémeket finoman tapogató mozdulatokkal szokták felvinni. Kedvelt összetevő a hidratálóikban az aloe vera és a hialuronsav, és ennél a lépésnél nagyon szeretik a könnyedebb, emulziós formulát.


10. lépés: Éjszakai krémek

1. Erborian Sleeping BB Mask  2. Etude House Nutrifull Shea Butter Sleeping Pack  3. Tonymoly Intense Repair Dual Effect Sleeping Pack




.
Éééés elértünk ennek a hihetetlen mértékű rétegzésnek az utolsó lépéséhez, az éjszakai krémekhez, másnéven a sleeping packokhoz. Ekkor már annyi minden van a bőrön, hogy szinte csillog, de a koreai nők pont ezt a nedvesen ragyogó hatást imádják, szóval számukra nélkülözhetetlen ez a lépés. Az éjszakai krémek segítenek megtartani a bőr nedvességtartalmát és alvás közben feltöltik a bőrt. A sleeping packokat reggel lemossák.


Nektek hogy tetszik a koreai rutin? El tudnátok képzelni, hogy eszerint ápoljátok a bőrötöket?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése