BLOGKERESŐ

2021. január 25., hétfő

Mire jó az arcolaj?

Az utóbbi években felkapott elemei lettek a tudatos arcápolási rutinoknak az arcolajok, melyek szuperek lehetnek a hidratálás felturbózására, különösen a hidegebb hónapokban..



Ebben a posztban összeszedtem mindent amit tudni érdemes róluk és persze megmutatom a KM legjobbjait is! 

Mi az az arcolaj?
Többféle bázisolaj keverékéből álló, szérumszerű olajkeverék, mely nem tartalmaz vizes fázist.

Milyen bőrtípusra használhatunk arcolajat és miért?
A bőr egészséges működése, hidratáltságának fenntartása érdekében mindenféle bőrtípusnak szüksége van az olajra: bár a bőr hidratáltságát a benne lévő víz adja, és nem az olaj, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű víz legyen a bőrben szükség van olajra is, különben a bőr külső rétegéből a víz elpárolog. Míg a zsíros bőr általában nem szenved hiányt olajban, a száraz igen, ezért ez utóbbi jobban igényli a külső pótlást, viszont a zsíros bőr is ugyanúgy igényelheti, így például télen, vagy ha valamilyen károsodás éri a bőrt (pl. leég), ezért az arcolajok bármelyik bőrtípus esetében hasznosak lehetnek.
.
Mivel legtöbb olaj azon túl, hogy segíti a bőr egészséges vízháztartásának fenntartását, erősíti a bőr természetes védőrétegét is, sőt, olajos környezetben a bőr regenerációja is gyorsabb, ezért egy jól kiválasztott arcolaj több szempontból is jó lehet a bőrnek.


Arcápoló mellett vagy helyett?
Semmiképp sem helyett, inkább mellett. Az olajokra egy kis extraként érdemes tekinteni, amivel  ha szükséges, felturbózható a már meglévő hidratálókrém hatása, mondjuk télen, amikor az átlagosnál szárazabb a bőrünk, vagy mondjuk épp száraz foltokkal küzdünk.
 .
Az arcolajokat több módon is lehet használni - hozzá lehet őket csöpögtetni az arckrémünkhöz, de extra száraz bőr esetén hidratálókrém előtt vagy után is el lehet oszlatni pár cseppet a bőrön - az utóbbi mondjuk olyan szempontból előnyösebb lehet, hogy segít benntartani a bőrben az előzetesen felvitt hidratáló nedvességtartalmát.


A testolaj is jó arcra?
Sok testre való olajra van ráírva, hogy arcra (sőt, hajra) is jó (a Nuxe híres Huile Prodigieuse szárazolaja is pont egy ilyen multifunkcionális darab egyébként), és jó hír, hogy ami jó testre, az jó lehet arcra is, DE csak akkor, ha előtte megnéztétek az INCI-t, és mindent rendben találtatok rajta.
.
Mit értek az alatt, hogy rendben? A legtöbb testolaj például a kényeztető érzet maximalizálása miatt csúrig van nyomva illatanyagokkal (és/vagy illóolajokkal), amiről már jól tudjuk, hogy nem barátja az érzékeny bőrnek, így ahelyett, hogy javítanánk, még ronthatunk is a bőrünk állapotán. A legjobb tehát, ha illatmentes, ún. bázisolajokat tartalmazó verziókra törekszünk, vagy legalább arra ügyelünk, hogy az illatanyag az összetevőlista második taktusában legyen,  minél hátrébb az összetevőlistán.


Milyen típusú olajokkal találkozhatunk ezekben a készítményekben?
Szerencsére nagyon sok márka dolgozik természetes növényi olajokkal, ezekből is általában azok a változatok kerülnek a termékbe, melyek könnyen felszívódnak, és nem hagynak maguk után zsíros érzést (innen ered amúgy a szárazolaj név is).
A legnagyobb koncentrációban napraforgóolaj a legjellemzőbb, nyilván az előállítás költséghatékonysága miatt, de gyakori még a jojobaolaj is, melynek a felépítése nagyban hasonlít az emberi bőr által termelt faggyúhoz, ezért zsíros bőrre is kiváló. Gyakran használt arcolaj-összetevő még a zsírsavakban gazdag, gyulladáscsökkentő hatású sárgabarackmagolaj, a makadámdió olaj, valamint az E-vitaminban kiemelkedően gazdag búzacsíra olaj is, de persze ahány féle márka, annyi féle olaj-elegy, szóval minden esetben érdemes INCIt böngészni, és a bőrtípusotok számára leginkább hasznos olajokban gazdag verziókra vadászni.


Krémmánia legek
Az eddigi vélemények alapján a  Alverde Vadrózsa Arcápoló Olaj a befutó nálatok - ez a verzió 4 féle olajat (édesmandula-, jojoba-, sárgabarackmag- és csipkebogyó olajat), néhány emollienst és (sajnos) illatanyagot is tartalmaz - igaz, azt az INCI végén - a 349 véleményező többsége viszont elégedett volt a hatásával, ezért jelenleg 4,4 pontja van az 5-ből. 

Népszerű arcolaj még KM-en a 4,41 csillagos Avon Nutra Effects Miracle Glow Ultrakönnyű Arcolaj, mely a vélemények szerint könnyen beszívódik és jól is hidratál. Ha nem is nagy mennyiségben, de olyan olajkülönlegességek is kerültek bele, mint a májusialma magjának az olaja illetve néhány más zsírsavakban kiemelt gazdag olaj is. Sajnos került bele illatanyag is.

A feddhetetlen olajok közé tartozik a Paula's Choice Resist Moisture Renewal Oil Booster, mely kilenc gondosan válogatott, antioxidánsokban gazdag növényi olaj keverékét tartalmazza, a bőr védőrétegét támogató keramiddal és koleszterinnel dúsítva, és egyáltalán nem tartalmaz illatanyagot.

A magyar márkák között a legnépszerűbb 48 véleménnyel és 4,33 csillaggal a PomPom Harmatcsepp Bőrmegújító Arcszérum, mely kiemelten gazdag makadámia-, kókusz- és sárgabarackmagolajban.  Vélemények szerint erőteljes ylang-ylang illata van, a bőrt pedig puhává, selymessé teszi.

A luxus olajok közül a Sisley fekete rózsa kivonatot is tartalmazó, Omega-3 zsírsavban kiemelkedően gazdag sárgarepce olajon nyugvó Black Rose Precious Face Oil jelenleg a legnépszerűbb KM-es berkekben.


Nektek tartalmaz valamilyen olajat vagy arcolajat az arcápolási rutinotok?

2 megjegyzés:

  1. Köszönet az összefoglalóért! Ha már feltetted a kérdést a bejegyzés végén, hogy a napi rutinban szerepel-e arcolaj, akkor a válasz igen. A téli időszakban szoktam arcolajat használni, főleg a reggeli arcápolás során. A bőröm így jobban megtartja a nedvességtartalmát és nem is fázik annyira:) (de lehet, hogy ez csak pszichés hatás)
    A Sisley rózsás olaja nagyon finom, de drágának tartom. Egy kategóriával kedvezőbb áron beszerezhető a L'Occitane Immortelle Divine olaja, amit nagyon szeretek. Finom az illata, jól együttműködik a bőrömmel. Én úgy szoktam, hogy pár cseppet a tenyerembe cseppentek, a tenyereimet összedörzsölöm és mindkét tenyeremmel végigtapogatom az arcomat, ezután jöhet a hidratáló krém. Egy nagy üveg nehezen fogy el egy szezonban, ezért most is úgy csináltam, hogy miniket vettem a téli kiárusítás ideje alatt, a fiola kis helyen elfér, szemnek is szép és el is fog fogyni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a Sisley drága nagyon, viszont a javára legyen mondva, hogy iszonyú jól tartja az állagát, az enyém több mint 6 éve megvan, és romlásnak semmi jele, sem az állagán, sem az illatán, pont olyan, mint mikor felbontottam. 😮 Ha jobban olajoznék (gua shazaskor szoktam leginkább), akkor megnézném viszont L'Occitane Immortelle Divine olajat, jól hangzik amiket írtál róla! :)

      Törlés