BLOGKERESŐ

2021. január 20., szerda

Erős AHA kémiai hámlasztók: erre figyelj, így használd őket

A kémiai hámlasztók közt külön kasztot képeznek az erős, bőven 20% feletti koncentráltságú AHA készítmények, amik a Krémmániások körében is nagy érdeklődésre tartanak számot, ezért eljött az ideje, hogy picit közelebbről is bemutassuk őket.


Tudnivalók az erős AHA kémiai hámlasztókról

Az otthoni kémiai hámlasztásban az AHA savak felelnek a bőr felszínének hatékony hámlasztásáért, nagyon jók anti-aging szempontból, de segítenek a pigmentfoltok halványításában, az aknés bőr gyógyulásában és támogatják a bőr hidratáltságát is. (Ha még nem ismered őket, vagy csak felfrissítenéd a tudásodat arról, melyik sav mire való, itt elolvashatod róluk a legfontosabbakat.) 

Legtöbbjük 5-15 százalékos koncentrációban tartalmazza valamely AHA savat (glikolsavat, mandulavat, tejsavat vagy mást), hozzájuk képest egy 25-30%-os már kifejezetten erős készítménynek számít. Azonban ne dőlj be a "több biztosan jobb" elvnek, rendesen túlhámlaszthatod velük bőrünket. Ha lenne tényszerű alapja a professzionális jelzőnek, mondhatnánk rájuk azt is, de nem fogjuk, azonban tekintsd őket tényleg úgy mint erős, valóban magas aktív hatóanyaggal bíró kozmetikumok.

Éppen ezért ezeket a jó tanácsokat érdemes megfogadni:

  • Ha még csak most ismerkedsz a kémiai hámlasztással, mindenképp egy gyengébb terméket válassz, ezekkel ráérsz majd akkor kísérletezgetni, ha már biztosan tudod, miként reagál a savakra a bőröd.
  • Kimondottan érzékeny, rosaceás, ekcémás bőrűek inkább ne használják ezeket a készítményeket.
  • A magas koncentrációjú kémiai hámlasztókat le kell mosni! Mindig olvasd el a termék leírását, hogyan kell használni, hány percig javasolt a bőrön hagyni és ezt az időt semmiképp se lépd túl.
  • A legjobb, ha napi, heti rendszerességgel egy gyengébb kémiai hámlasztót használsz (nyugi, egy 10-12%-os még mindig elég combos), ezeket pedig 2-3 hetente, plusz otthoni kezelésként veted be. Ha tudod, hogy használni szeretnéd, a gyengébb hámlasztódat jobb, ha a megelőző egy-két napban már nem használod, nehogy túlhámlaszd a bőrödet. 
  • Ha retinolozol, erős kémiai hámlasztó után inkább ne használj retinoidos készítményt. Menj rá a hidratálásra, bőrnyugtatásra, zsíros, tág pórusú bőrűek pedig akár egy agyagos maszkkal is folytathatják a rutint egy kis extra pórustisztításért.
  • Használatát követően nappalra kötelező a legalább SPF30-as fényvédő, nyáron az SPF50, de az sem baj, ha az év leginkább napsütéses, erős UV-sugárzásos napjain egyáltalán nem hámlasztasz ezekkel a készítményekkel.


Erős AHA kémiai hámlasztók


Igaz, a dél-koreai márka annyira még nem ismert itthon, de jó ha tudtok róla, a So Natural Red Peel Tingle is egy magas koncentrácójú AHA kémiai hámlasztó, sajnos azonban a csomagoláson nincs feltüntetve a konkrét értk. Azt olvasni róla, hogy körülbelül 20 %-os erősségű a készítmény, amit egy percig kell csak a bőrön hagyni. Glikolsavat és tejsavat tartalmaz, BHA savat nem, fő helyen találunk benne hidratáló glicerint, de antioxidánsok is kerültek bele. A színét a különféle bogyós gyümölcsök kivonatai adják.

A Revolution Skincare 30% AHA + BHA Peeling Solution a The Ordinary hámlasztjának ikertesója is lehetne, hisz erőssége ugyanolyan, esetében tejsav és glikolsav dolgozik a szépségünkért, továbbá szalicilsav, 2%-os mennyiségben. Illatmentes, jó áras, 4,85-ös értékelése alapján kipróbálásra érdemes.

A Paula's Choice 25% AHA + 2% BHA Exfoliant Peel egy friss újdonság, a lemosandó hámlasztó meyben a 25%-os érték úgy oszlik meg, hogy 8,4% glikolsavat, 7,1% tejsavat, 5% mandulasavat, 2,5% almasavat, valamint 2% borkősavat tartalmaz. 10 percig kell csak a bőrön hagyni, a savak mellett szuper bőrnyugtató, gyulladáscsökkentő összetevők is kerültek bele.

Haza nagy kedvenc a The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling Solution, melyben glikolsav, tejsav, borkősav és citromsav található. Bár a konkrét meg oszlásukat nem tudni, fő arányban a glikolsav dolgozhat, legalábbis az INCI-ben a 2%-os BHA szalicilsavat követően sorakozik az összes többi AHA sav. Értékelése 4,48 nálunk, a márka egyik legnépszerűbb terméke. Ezt is le kell mosni!

A Drunk Elephant T.L.C. Sukari Babyfacial már egy másik árkategória, de határozottan ide tartozik, tekintve, hogy 25% AHA és 2% BHA savakat tartalmaz. Előbbiek esetén itt is a glikolsav a meghatározó, a citromsav és tejsav már inkább csak az INCI végén kullog - de a glikolsav szuper, ezt inkább csak jó tudni. 20 percig javasolt a bőrön hagyni, majd le kell mosni, illóolajmentes, illatmentes készítmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése