BLOGKERESŐ

2011. január 23., vasárnap

Kémiai hámlasztás otthon - az alapok

Valahogy talán kevésbé elterjedtek és ismertek, mint a fizikai bőrradírok, pedig szerintem az otthoni kémiai hámlasztók szuper dolgok, amit mindenkinek érdemes kipróbálni. Legyen az egyenetlen bőrfelszín, pigment foltok, pattanások, vízhiány, vagy öregedő, fakó arcbőr, a kémiai hámlasztók segíteni fognak. Valószínűleg. :) 



Update: Ez a poszt eredetileg 2011 januárban íródott, és 2017 áprilisban frissült.


Mi is az az otthoni kémiai hámlasztás és miért jó? 

A bőr felső rétegének a megújulása egy tök természetes, állandóan történő dolog, és átlagosan 4 hét alatt ér el egy új bőrsejt a felső réteg (epidermis) aljáról a legtetejére. Ahogy megy fölfelé, egyre laposabb formája lesz, végül teljesen kilapul és elhalt sejt lesz, ami lehámlik.  A G&G miatt rengeteg alapanyagos prezit láttam, és az egyikben volt az a szám, hogy naponta átlagosan a bőr 2 nm-nyi vagy 1,5g  elhalt sejtet hámlaszt le, egy átlagos élet alatt pedig 30 kg-t.

Szóval a bőr állandóan megújul magától is, de - ahogy minden, ami jó dolog a bőrrel kapcsolatban - idővel ez is egyre rosszabb és lassabb lesz. A kémiai hámlasztó savak ezt a folyamatot segítik: az alapfunkciójuk, hogy "leoldják" az elhalt hámsejteket a bőr felszínéről (vagy pórusok belsejéből) és így azonnal simább, üdébb lesz a bőr. Ami viszont különösen szuper bennük, és ami miatt a sima bőrradírokkal szerintem nem is említhetőek egy napon az az, hogy jópár savnak a hámlasztáson túl egyéb jó hatása is van, annyira, hogy sok közülük a hámlasztó tulajdonság nélkül is top hatóanyag lenne.

Míg a sima bőrradírok nagyon "egyszerűek", és tényleg csak annyit csinálnak, hogy fizikai dörzsöléssel leszedik a felszínről az elhalt sejteket (és jó esetben nem ártanak pl. mikrosérülések okozásával, lásd 5 milló dolláros St Ives bőrradír per), a savaknak rengeteg fajtája van, erősségben is nagyon jól szabályozhatóak, és a hámlasztáson túl csomó plusszt adnak a bőrnek.


Az otthoni hámlasztó savak fajtái

A kémiai hámlasztó savak három nagy csoportra oszlanak:

AHA 

Az AHA-k (Alpha Hydroxy Acid) a kémiai hámlasztó savak legjobban ismert, legelterjedtebb fajtái. Általánosságban ők vízben oldódóak, a bőr felszínén hámlasztanak és rögtön szép sima és üde lesz tőlük a bőr. AHA-kból van a legtöbb féle, a híresebbek és amiknek van még valami extra szuper tulajdonsága ők:

  • Glikolsav --> hámlasztás + anti-aging: "Leg"-nek számító AHA sav több minden miatt is: ő a legjobban ismert, legtöbbet kutatott, kémiailag pedig a legkisebb molekulájú AHA. Hámlasztáson kívül is ünnepelt, top hatóanyag lenne anti-aging tulajdonsága miatt. Bizonyítottan serkenti a bőr kollagén termelését, a pigmentfoltok elhalványodását pedig gyorsítja. Otthoni termékekben 5-15% közötti mennyiségben szokás használni, enyhén savas, 3-4 közötti pH-n működik szépen, azon belül is 3.8 körüli értéket tartják a legideálisabbnak.
  • Tejsav --> hámlasztás + hidratálás: A második legtöbbet kutatott, a glikolsavnál picit nagyobb molekulájú és gyengédebbnek tartott sav.  Anti-aging tulajdonságai szintén jelentősek, de egy fokkal kevésbé, mint a glikolsavnak. Fantasztikus vízmegkötő és hidratáló összetevő. Otthoni termékekben 5-20%-ban szokás használni, ideális pH értéke szintén 3.8 körüli. 
  • Mandulasav --> hámlasztás + antibakteriális:  a glikolsavnál jóval gyengédebb AHA, ami ideális a problémás, kombinált vagy zsíros bőrre.  Antibakteriális tulajdonsága jól ismert, emellett anti-aging és pigmentfolt halványító hatása is van. 5 és 10%-os mennyiségben is segíti a problémás, pattanásos bőrrel felvenni a harcot, különösen hatékony az ún. pusztulák (gennyes tetejű kis pattanások) ellen. Otthoni termékekben 5-20% között szokás használni,  ideális pH értéke 3.4 körüli.  
  • Citromsav és egyebek: jópár féle AHA sav van még, így például a citromsav, az almasav vagy a szőlőben is megtalálható borkősav. Róluk nem lehet túl sok kutatást olvasni, nem tűnik úgy, hogy van valami jelentős extra tulajdonságuk az alap AHA dolgokon túl. A citromsavról láttam egy kutatást, ami szerint 20%-os mennyiségben 3 hónap alatt jelentős a citromsavnak is az anti-aging hatása (vastagabb epidermis, több vízmegkötő GAGok), viszont összehasonlító kutatás is van, amiben viszont a citrom- és az almasav anti-aging hatása alulmaradt a glikol- és tejsavval szemben. Valószínűleg emiatt van az, hogy a citromsavat leginkább csak kis mennyiségben pH állításra használják, és kevésbé, mint fő hámlasztó össztevőt. 


BHA

BHA (Beta Hydroxy Acid) alatt igazából a szalicil savat szokás érteni, ami azért különleges, mert az AHA-kkal szemben nem vízben oldódik, hanem olajban, így be tud jutni a pórusokba is és ott segít az elhalt hámsejteket hámlasztani, és ezzel a pórusokat tisztán tartani. A mitesszeres, zsírosabb típusó, tág pórusú, pattanásos bőrre klasszikus, az egyik legjobbnak tartott hatóanyag. A hámlasztáson túlmenően szuper tulajdonsága, hogy jelentős a gyulladáscsökkentő hatása, így sokszor nem savas pH értéken csak ezért is használják. 

BHA nagyon sok termékben van, viszont kevés az, ami valóban az ideális, savas pH értéken is van (pH 3-4), szóval ha BHA hámlasztót kerestek, akkor mindenképp nézzétek meg alaposan a terméket. Legjobb, ha lehet tudni a pH értéket, és hogy mennyi sav van a formulában (illetve az is jó, ha nincs mellette sok szárító hatású alkohol). Otthoni termékekben 0,5-2%-os mennyiségben használatos (az EU-ban 2% felett nem is engedélyezett), és a hámlasztó hatása csak 3-4 közötti pH-n érvényesül.

PHA

A PHA-kat (Poly Hydroxy Acid) újgenerációs AHA-knak szokás marketingelni, amiknek az AHA-khoz hasonló pozitív tulajdonságaik vannak, de az esetleges irritáló mellékhatás nélkül. A két leggyakoribb változatuk a gluconolactone és a lactobionsav. Nagyon hasonló tulajdonságaik vannak, mindegyik gyengéden hámlasztja a bőrt, emellett az AHA-knál picit kisebb, de jelentős anti-aging hatásuk van, kiválóan hidratálnak, erősítik a természetes védőréteget és szuper antioxidánsok is. Gyengédségük miatt érzékenyebb bőrtípusokra, pirosodásra hajlamos vagy rozaceás bőrre ideális választások.


Az hogy végül kinek BHA, kinek AHA vagy PHA válik be az nagyban egyén függő is, így érdemes mindegyiknek egy esélyt adni, és kipróbálni melyik a jobb. Kombinálni is lehet őket nyugodtan, csak arra kell vigyázni, hogy ne essünk túlzásba. A hámlasztó termékeket gyártó cégek ajánlásainál célszerű ritkábban kezdeni, és csak ha jól megy, akkor növelni óvatosan a gyakoriságot. Ha bőrünk hámlik, piros, irritált, akkor mindenképp csökkentsük a gyakoriságot vagy váltsunk át egy gyengébb hámlasztóra.

A kémiai hámalsztásról otthon írtam még egy cikket, amiben a használatról és egyéb tudnivalókról részletesebben írtam, klikk ide hozzá>>

39 megjegyzés:

  1. Szia! Lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem. Nekem korábban nagyon pattanásos-mitesszeres bőröm volt (most már jobb a helyzet) és ennek köszönhetően tágak a pórusaim, és apróbb hegek borítják az arcomat. Ezeket szeretném halványítani, eltüntetni. Szerinted egy BHA hámlasztásos "kúra" megoldás lehetne rá? Mennyire viseli meg a bőrömet? Tudok pl. utcára menni hámlasztás után?
    Előre is köszönöm a választ!

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Heg eltüntetésre elsősorban az AHA hámlasztók ajánlottak (glikol sav és tejsav), nem pedig a BHA. Viszont a tág pórusok tisztán tartására elvileg a BHA a jobb. Szóval döntsd el mi az elsődleges célod, és válassz a szerint. :)
    Az, hogy mennyire viseli meg a bőrt attól függ, milyen erősségű a hámlasztó. Az ebben a cikkben írtak azok állandó használatra alkalmasak, nem látszik kívülről semmi,de persze több idő kell az eredményhez. Az orvosi kémiai hámlasztás az, ami már megviselheti kicsit a bőrt és látványosabb eredményt hoz, a linken olvashatsz róla.
    És végül még egy fontos dolog: a hámlasztást érdemesebb őszre időzíteni, mert érzékenyebbé teszi a bőrt a napra. Ha mégis nyáron hámlasztasz, akkor mindenképp érdemes 50 faktoros fényvédőt és kalapot is hordani, ha nem szeretnél hegek helyett pigment foltokat....

    VálaszTörlés
  3. Köszi a választ! Akkor őszig pihentetem a dolgot.:)
    És akkor ezúton is hadd köszönjem meg az oldalt, nagyon szeretem, és rengeteg hasznos dolgot tanulok belőle! Csak így tovább!:)

    VálaszTörlés
  4. Szia! Lenne ezzel kapcsolatban pár kérdésem.
    Striáim vannak...Úgy hallottam, hogy a kémiai hámlasztással eltüntethetőek.Ezzel a krémmel lehet kezdeni ellenük valamit vagy nem?
    Válaszodat előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Szia!
    Hát igazából nem értek nagyon a stria kérdéshez, de amennyire tudom krémekkel nem sok mindent lehet kezdeni velük. Ha tényleg javítani akarsz rajta, akkor esetleg lézeres kezelés, vagy TCA hámlasztás segíthet (mindegyiket bőrgyógyász csinálja...). De azért ha gondolod, próbáld meg az enyhébb hámlasztást, rontani nem fog és hátha mégis ér valamit....

    VálaszTörlés
  6. honnan lehet beszerezni ezeket a hámlasztókat?

    VálaszTörlés
  7. A Neostrata termékeket nagyobb patikákban, bőrgyógyászatokon, a Paulás termékeket pedig online lehet megvenni.

    VálaszTörlés
  8. elnézést a triviális kérdésért, a használat mikéntje nem tiszta: felkened a krémet és rajtahagyod egész éjszakára, tehát nem kell lemosni? ha jól értem, akkor felkened, csíp meg tűr, kb fél órát vársz és utána lehet hidratálót használni rá?

    VálaszTörlés
  9. Hát van sokféle hámlasztó, van olyan is ami pakolás, vagyis le kell mosni, meg olyan is, amit nem. A Paula féle BHA hámlasztókat és a Neostrata hidratáló krémeket sem kell lemosni, szóval azokat felkened, vársz fél órát, és aztán lehet hidratálni, pontosan ahogy írod. :)

    VálaszTörlés
  10. én is így gyanítottam, és ez valami hihetetlen! Még soha nem láttam ilyen eredményt - reggel percekig nézegettem magam a tükörben mint valami idióta:) Szóval engem meggyőzött (Neostrata szürke lotion amúgy a tettes)

    VálaszTörlés
  11. Hű, de jó, nagyon örülök, hogy bevált! :) Esetleg írj véleményt a krémmánián is, ott többen látják mások is!:)

    VálaszTörlés
  12. Szia Apolka!

    olyan kérdésem lenne, hogy szeretném kipróbálni a Paula's Choice Skin Perfecting 2% BHA Lotion-t. Elvileg ez jó a pattanások ellen. Azt viszont nem értem, hogy az általam talált komedóképző anyagok listája szerint a termék összetevői közül az első helyeken lévő anyagok, ha nem is erősen, de közepesen-alacsonyan komedóképző anyagok vannak pl. BHA, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate.
    Szóval akkor most jó és rossz egyben?
    forrásaim:
    http://www.zerozits.com/Articles/acnedetect.htm
    http://blog.pharmacymix.com/what-blocks-pores-comedogenic-ingredient-list

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom melyik listán szerepel a BHA, mint komedogén összetevő, de az a szalicil sav, ami a mitesszerek és pattanások elleni hatóanyag, szóval az nem komedogén. A másik két összetevő lehet, hogy valamennyire az, de az alacsony-közepes index az esetek nagyon-nagy részében nem okoz gondot. De amúgy a lotion hivatalosan a normál-száraz bőrre van, ennek ellenére sokaknak beválik a kombinált bőrére. De ha aggódsz a komedogén összetevők miatt, akkor van gél vagy folyadék változat ugyan ezzel a hatóanyaggal. A folyadék amúgy a legnépszerűbb a problémás, kombinált bőrre, amit tonik helyett lehet használni. :)

      Törlés
    2. ezen a kettőn amit az előző bejegyzésemben belinkeltem szerepel, de én sem értem! :O (mondjuk nem tudom mennyire hiteles ez a két oldal)
      Nekem elég érzékeny a bőröm, pirosodásra hajlamos, és mondhatni normál-száraz, ezért gondolnám, h a lotion lenne a legjobb.
      Nincs sok pattanásom, de ha van az csúnya... és azért 1-2 mindig boldogítja az életemet pár nap kihagyásokkal.
      viszont ha az esetek nagyon nagy részében nem okoz gondot, akkor bízom benne, hogy nekem sem fog :D
      Azt még nem tudod véletlenül nekem megmondani, hogy a 2%-os BHA Lotion-ból a termékminta az melyik? mert az 1%-osat megtaláltam így név szerint, de a 2%-osból név szerint ilyen nincs, csak Weightless Body Treatment with 2% Beta Hydroxy Acid! ez lenne az?

      Törlés
    3. Ezen az oldalon van: http://www.paulaschoice-eu.com/exfoliating-2-beta-hydroxy-acid-lotion.html
      Itt klikk arra, hogy order a sample. Amit mondasz, az a testre való változat. :)

      Törlés
  13. óó, hogy ezt eddig nem vettem észre.. :D
    Köszi szépen, meg a többi infót is :)
    nagyon kíváncsi vagyok ezekre a paulás termékekre és már majdnem összeállt, hogy akkor miből rendelek kipróbálásra :)

    VálaszTörlés
  14. Tanácsot szeretnék kérni, mielőtt összevásárolok mindent ész nélkül, sok pénzért.
    Nagyon zsíros bőröm van, a tocsogós fajta, sajnos... ezt örököltem. Az első pattanás 6 éves koromban jelent meg az orrom hegyén.
    Tinikoromban a mitesszerek/apró pattanások száma megugrott, járni kezdtem kozmetikushoz. Az egyik kozmetikus elfertőzte az arcomat, csupa ragya lettem (mély, nagy, összerobbanó, lila, levedző, soroljam?), iszonyúan néztem ki, az egész arcom csupa genny. Nem bírtam ki, hogy ne nyomkodjam, tele lettem heggel. Irány a bőrgyógyász, antibiotikum kúrák, ám végül a Roaccutan tett rendbe. Lepucolt. Utána is pattanásos maradtam, de már elviselhető mértékben.
    A krátereim miatt lézeres arccsiszolást csináltattam, drága volt, hatásos, de nem eléggé, maradt sok heg. A bőrgyógyász szerint nem ártana még egy lézeres műtét, de arra már nincs pénzem.
    Mára alig van ragyám (34 vagyok), ami annak is köszönhető, hogy már nem fogyasztok tejet: látványos javulás!
    Viszont az eredeti probléma maradt: könnyen zsírosodó, tág pórusú bőr, ami 3-4 nap alatt csurig tele lesz mitesszerrel. Nem feketével, hanem fehérrel. Hihetetlen gyorsan megtelnek a faggyúmirigyek, maguktól nem ürülnek, az arc tisztátalanná, még göbösebbé válik, fénylik, szóval ápolatlannak hat. Olyan, mintha minden egyes faggyúmirigyem (a homlokom kivételével) megtelne. Talán nem is mintha, hanem konkrétan. Ezek könnyen kinyomhatók, nem kemények, szinte folyós bennük a zsír.
    A mitesszerellenes maszkok, pakolások, tapaszok nem segítettek, ezek inkább fekete, kemény mitesszerek ellen hatásosak, azok ellen is csak némileg. Itt komolyabb a probléma. A kozmetikusom megkockáztatta, hogy ne is használjak krémeket, de ezt a módszert is próbáltam már az évek folyamán, nem vált be, és hidratálni muszáj.
    Mit lenne érdemes használnom (és mit ne), hogy ne teljenek meg a tömlők 3 nap alatt? Segítene ezen a BHA? Mire ügyeljek? Esetleg ajánlanál konkrét termékeket, módszereket?
    Nagy köszi előre a segítségért!

    VálaszTörlés
  15. Hű, nem hangzik egyszerűnek a bőröd. Én a helyedben a alapvetően három hatóanyaggal próbálkoznék: retinol, BHA és AHA. Ezeket kellene ügyesen összekombinálni, és akkor hátha együtt tudnak segíteni:
    1. BHA hámlasztó: Ebből a Paula's Choice egyértelműen a legjobb, amiről tudok, ezen belül is a 2% BHA folyadékot ajánlom a zsíros bőrödre, mert teljesen folyékony, nem zsírosít, és nagyon hatékony ph értéken van: http://www.paulaschoice-eu.com/skin-perfecting-2-beta-hydroxy-acid-liquid-exfoliant.html
    2. AHA hámlasztó: Ebben vagy a 10%-s Neostratát vagy a 10%-s Paula's Choice-t ajánlom. Az előbbi krém állagú, az utóbbi folyékony, itt olvashatsz mindegyikről, ami segíthet a döntésben: http://kremmania.hu/kremek/ultra-smoothing-lotion vagy http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-resist-weekly-resurfacing-treatment
    3. Retinol: Ebből vagy azt javaslom, hogy irasd fel a bőrgyógyásszal (ez hatékonyabb, de csak akkor használd, ha nem tervezel gyereket! ) vagy pedig Paula's Choice retinol szérum. A receptre kapható lehetőségekről itt írtam: http://blog.kremmania.hu/2010/11/hatoanyag-retinolsav.html a PC szérum pedig itt van: http://www.paulaschoice-eu.com/resist-intensive-wrinkle-repair-retinol-serum.html

    Az nagyon nem mindegy hogy ezeket hogyan használod, mert csak úgy egymásra kenni őket nem célszerű. Szerintem reggel használd a BHA-t, este pedig heti 5 nap a retinol terméket, 2 nap az AHA hámlasztót. Ezek mellé kiegészítésnek kell egy jó arclemosó, egy fényvédő reggelre (nagyon fontos!) és esetleg egy hidratáló krém estére. Szóval valahogy így nézne ki a rutin:
    Reggel: Arcmosás, BHA folyadék, min SPF 30 fényvédő (napközben lehet mattító lapot, púdert használni, ha kell)
    Este: Arcmosás, retinol szérum vagy AHA , opcionálisan hidratáló (a PC retinol szérum fölé szerintem nem kell, de a gógyszertári krémek fölé szinte biztosan kelleni fog)

    Remélem ez segít. :) 

    VálaszTörlés
  16. Köszi a gyors választ és a tanácsokat/ajánlókat!
    Beszerzem őket, és majd beszámolok a tapasztalatokról. Az Isotrex-hez volt már szerencsém, sajnos nem produkált eredményt, de lehet, hogy túl ritkán használtam. Még van belőle otthon, most elhasználom.
    Most feltámadt bennem a remény! ^__^

    VálaszTörlés
  17. Kitartóan kell használni ezeket a dolgokat, és nem héba-hóba, különben biztos nem használnak. Várom majd pár hónap múlva a tapasztalataidat. :)

    VálaszTörlés
  18. Szia!
    Írtad, hogy nem fogyaszt tejet és ez sokat javított az arcod állapotán.
    A kérdésem az lenne, hogy csak a tej került tiltólistára, vagy mindenféle egyéb tejtermék is (tejszín, túró, tejföl)?

    VálaszTörlés
  19. Nem tudom Ryana vissza néz-e még ide, ezért válaszolok én is. Úgy tudom, hogy sajnos minden tejterméket tanácsos mellőzni, ha valakinek a tej ront a bőrén.

    VálaszTörlés
  20. Visszanéztem... ^__^
    Nem minden tejterméket kell mellőzni, kettőt fogyasztok továbbra is: tejsavófehérjepor (izolátum az igazi, de belefér a koncentrátum is), valamint a nagyon sovány túró. Sikerül olyan helyről beszereznem, hogy szinte porlik, annyira száraz.
    A tejsavófehérjepor NEM a drogériákban árult, nőknek kitalált átverős diétáspor. Testépítőboltokból vásárolok, olyat, aminek minél alacsonyabb a szénhidrát- és zsírtartalma. Jó esetben nulla.
    Minden más tejtermék szigorúan felejtős.

    VálaszTörlés
  21. Oh, szuper, köszi a pontos választ. :)

    VálaszTörlés
  22. Szia, a NeoStratának a cikkben említett hámlasztói mellett vannak kifejezetten zsíros bőrre való készítményei is. Ezek megnyitják a pórusaidat és elkezd kitisztulni a bőröd. Sajnos ez néhány heti csupa zsír, csupa pattanást jelent a problémás részen. Emellett olyan termékek is vannak, amik a hegek eltüntetésében segítenek. Keresd fel valamelyik tanácsadójukat, szívesen segítenek és termékmintákat is adnak, hogy kipróbáld melyik krém lesz a bőrödre igazán jó. http://valodiszepseg.hu/kapcsolat

    VálaszTörlés
  23. Szia Apolka! A bőröm ''tinibőr'', a T vonalon fényes, (az orrom különösen) és szintén az orromon, a tövén, az államon és szemkörnyékemen (!) is vannak főként bőrproblámáim; grízeim, mittesszereim, pigmentfoltjaim és pattanásaim. (A sorrend direkt van, mennyiségileg csökkenő.) Megpróbáltam/megpróbálom ezeket kezelni, és sokat javult, de valahogy mégsem lett az igazi.... Pattanásim csak a havi dolog előtt van, egyébiránt sikerült őket mérsékelmi a háromlépéses arctisztítással, és van Himalaya arcradírom is, amit heti egyszer-kétszer használok, tehát a piros pötyikkel nincs gondom túlságosan, így esett a választásom az AHA-ra. A mittesszerek és grízek miatt viszont havonta szadiztatom magamat a kozmetikussal elég nagy összegekért. Azt gondoltam, hogy egy hámlasztóval sokat lökhetnék az arcápolási rutinomon, mert például már nagyon pirosodik a bőröm a fizikai bőrradír után, de valahogy mégsem lesz elég sima, puha, tiszta, pigmentfolt nélküli. Szóval rengeteget nézelődtem a hámlasztás témában, de sikerült megrendelnem egy 12%-os gyümölcssavas hámlasztót egy ugyano olyan márkájú mélyhidratáló krémmel. A bibi ott van, hogy mivel még sosem volt hámlasztva a pofim kicsit beijedtem a krém százalékától. És mert már március van, plusz valamit félre olvastam és az újonnan megrendelt krémemben nincs is semmi fényvédő. :( Ami itthon van, az egy UVA12-es nappali arckrém és egy 30-as meg egy 50-es naptej, kvázi hagy némi kivetnivalót, hogy belekezdjek a hámlasztásba... (Ezek is jók??) Szerinted lehet ebből még valami jót kihozni, hogy álljak neki? Egy blogon olvastam, hogy az AHA hámlasztóját a szemkörnyékére is keni egy blogger és nem lett semmi baja, sőt elmúltak a szemráncai. Ha én esetleg nem vállalom be, akkor a szemkörnyékem és az orcám színe között lesz különbség? Meg úgy egyáltalán, nagyon nagy a különbség színbe? Le is kell cserélni mondjuk az alapozó árnyalatát? És mi van, ha mégis kipóbálom szemre, ott még jobban csíp? Mennyi ideig elegendőek ezek a hámlasztók? (30 ml, amit rendeltem) Nem akarom, hogy most március-április hónapban használjam, aztán mikor újra szükségem lenne rá, akkor már megromoljon. Ha este viszem föl, akkor reggel kell használni a fényvédőt, ugye? Én csak heti eggyel indítanék, akkor a hét többi napján is kell az 50-es krém? Bocsi, hogy ilyen hosszúra sikeredett a hozzászólásom, már nagyon be vagyok sózva, hogy a kezemben tarthassam a szépség kulcsát, viszont kétségeim is vannak. Ha fordítanál időt a kérdéseim megválaszolására, azt nagyon megköszönném.

    VálaszTörlés
  24. 12%-os hámlasztót szerintem jó, ha kezdetben heti 1-szer használod, aztán ha jól bírja a bőröd, akkor lehet gyakrabban is. Emellé jó használni minden nap egy min SPF 20-as fényvédőt, még jobb, ha 30-as. 12%-os aha szerintem szem köré kicsit erős, oda nem kenném, de ha bátor vagy próbáld meg. :) Ha nincs irritáció, hámlás, akkor végülis oda is mehet. De ha nem használod a szemed köré, akkor sem lesz színbeli különbség, az otthoni hámasztók azért nem olyan erősek. A 30 ml heti 1-2szer használva nagyon sokáig elég, akár egy évig is. Remélem segítettem valamennyit. :)

    VálaszTörlés
  25. Igen, abszolút! Majd leírom a hosszú távú tapasztalataimat. Köszönöm.

    VálaszTörlés
  26. Kedves apolka, vagy bárki, aki olvassa,
    nekem nincs baj a bőrömmel, könnyen regenerálódik, nem zsíros,nem pattis, viszont a szám fölötti pihéket szoktam gyantáztatni, sose volt vele probléma,még csak kis se pirosodott soha. De kb másfél hónapja történt egy kis..inkább nagy...baleset: a kozmetikus a gyantával letépte a bőrömet sajnos, lehet, hogy amiatt, hogy mikrodermabráziós kezelés után volt a gyanta,nem tudom,mindenesetre lett egy nagy, kb 1x3 cm-es randa sebem, ami vérzett, gennyezett, bevarasodott, fájt, mint a fene,szóval nem csak a felső hámréteg jött le. Kentem, fényterápiáztam, hamar be is gyógyult, 6 nap után a var is leesett, de a helyén maradt egy ronda folt, ami először piros volt, majd - hiába védtem 40 faktoros fényvédővel - barna lett. Iszonyat ronda, olyan mintha barna festékkel rajzoltak volna egy bajuszt, szép kontúros élekkel, szóval megérte..... :( Két hétig ragasztottam, aztán csak fényvédő,most kövirózsa krémmel is kenegetem, de semmi változás és kicsit be vagyok tojva, hogy így marad. Kérdésem, hogy egy AHA hámlasztás segítene-e esetleg (neostratara gondoltam)? Lehet-e nyáron művelni, ha nagyon vigyázok a nappal? nem bírom ki őszig..6 héttel az eset után ugye a sebgyógyulás már befejezettnek tekinthető? Magától nem fog halványulni? Vagy menjek inkább bőrgyógyászhoz, tudtok-e ajánlani valakit? Vagy bármi vélemény, tapasztalat? Nagyon köszönöm.

    VálaszTörlés
  27. Igen, én olvasom. Hű, elég rosszul hangzik, amit írsz. :((( Az az igazság, hogy ha gyorsan szeretnél látványos eredményt, akkor szerintem bőrgyógyászhoz érdemes fordulni.

    Ha viszont nem akarsz annyit rászánni, és türelmes vagy, akkor lehet otthon is próbálkozni, de ahhoz biztos hónapok kellenek: AHA hámlasztás, pigmentfolt elleni szérum, és 50+-os fényvédelem, ezeket lehetne kombinálni (és most nyáron teljesen le kell mondanod arról, hogy barnítsd az arcod). Itt írtam egy posztot erről:http://blog.kremmania.hu/2012/11/nemcsak-pigmentfoltok-legyozese.html

    VálaszTörlés
  28. nem érdekel mennyibe kerül, összekaparom valahogy, viszont türelmetlen vagyok :( Szóval egy 6 hetes ilyen sérüléssel már lehet lézeresen is kezdeni valamit? Nyáron is? Vagy őszig várjak és addig próbálkozzak az otthoni módszerekkel? Alapozót lehet rá használni, nem árt neki?...hogy rá merjek nézni valakire 2 méternél közelebbről is :( És ha 50 faktoros fényvédővel lefedem a seb helyét, esetleg leragasztom, és az arcom többi részét napoztatom? Talán nem ordít annyira akkor a különbség, ha hozzábarnul, mert alapból viszonylag fehér bőrű vagyok. Vagy egyáltalán ne érje nap sehol az arcom? Esetleg tudsz nekem jó, megbízható bőrgyógyászt/kozmetológust javasolni? Mikrodermabrázió szerinted segíthet? ettől kicsit félek, hogy még pirosabb lesz.
    nagyon szépen köszönöm a segítségedet.

    VálaszTörlés
  29. Nem szeretnék semmiképp hülyeséget mondani, szóval menj el egy bőrgyógyászhoz, az a biztos. Én hozzá járok, ő sok kozmetológiai dolgot is csinál, szerintem tudna segíteni: Kolat Zsuzsa, http://www.alfa-med.hu


    Alapozót/korrektort pedig nyugodtan használj szerintem, megértem, hogy nagyon zavaró, és az csak egy fedés, nem hiszem, hogy árthatsz vele. :)

    VálaszTörlés
  30. Kedves Apolka,
    köszönöm szépen a választ, jövő héten felkeresem a doktornőt,mindenképp. Azóta egyébként citrommal próbáltam hámlasztani, mást még nem mertem venni...körülötte szépen hámlik is, de pont a folt nem igazán :( Talán egy nagyon picit világosodott, de már asszem megbolondulok, hogy egész nap ezt nézegetem, hátha egyszercsak eltűnik. Ma voltam mikrodermabráziós kezelésen, hátha...hát legalább rosszabb nem lett. Milyen bőrfehérítő szérumot,vagy melanintermelést gátló krémet,egyebet javasolnál? mert annyira sok van, hogy nem lehet kiigazodni. Jó lenne, ha vm natúr lenne, mert nem szoktam a bőrömre semmiféle kemikáliát kenni, de ha van vm hatásos szintetikus, az se érdekel.Valójában a hipót is rákenném, ha érne valamit... :)
    Mégegyszer nagyon köszönöm.
    Üdv, csőrmester

    VálaszTörlés
  31. Tökre átérzem a helyzetedet, és amikor nagyon csúnyán pattanásos volt a bőröm, ugyanezt csináltam. :( Egy este nyomkodtam, és utána rákentem 20 féle krémet/maszkot abban a reményben, hogy akkor hamarabb jobb lesz. De ettől a sok macerától csak rosszabb és gyulladtabb lett mindig a bőröm. :(


    Szóval én a helyedben egy dolgot vennék nagyon sürgősen: egy jó korrektort. Azzal kend be, hogy ne lásd, és próbáld békén hagyni. Menj el mihamarabb a bőrgyógyászhoz, csak ő fog tudni Neked olyat csinálni, ami látványosan és gyorsan javítani fog. Ezek az otthoni szérumok egy-két árnyalatot tudnak hónapok alatt világosítani, nem érdemes pénzt költened rá, inkább a bőrgyógyászra (simán lehet, hogy nála is több kör kezelésre lesz szükséged).


    Szóval korrektor és bőrgyógyász, és próbáld ezt leszámítva békén hagyni kicsit a foltot, mert a túl sok irritáció sose jó.

    VálaszTörlés
  32. Megkérdezhetem hogy sikerült a kezelés?

    VálaszTörlés
  33. hello


    Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy szeretnék itthon kémiai hámlasztani, az arcom szeplős és szeretném megtartani. Eddig bha-t néztem ki rá, szerintetek az jó? Érdekességképpen mit használhatnék még és mit kerüljek el? Elég régóta olvasgatlak titeket, de erről eddig még nemigazán találtam infót. Előre is köszi a válaszokat :)

    VálaszTörlés
  34. Szia,


    A bha és az aha közül a szeplőket a bha kevésbé befolyásolja, de egyébként szerintem az aha sem tünteti el őket, esetleg halványít rajtuk. De azt sem egy használat után, szóval ha esetleg elkezdesz halványodást látni, akkor is időben abba tudod hagyni a használatot, úgy hogy ne tünjenek el. Szerintem a szeplőket csak bőrgyógyász általi mélyebb hmlsztás tünteti el, szóval olyat ne csináltass. :)

    VálaszTörlés