BLOGKERESŐ

2011. június 17., péntek

Kémiai Hámlasztás Otthon

Gyors egymásutánban többen is kérdeztetek az otthoni kémiai hámlasztásról, szóval azt hiszem az első írásomban nem sikerült minden ezzel kapcsolatos dolgot leírni. Abban a posztban az alapokról olvashatsz részletesebben, hogy mi is az a hámlasztás, miért jó és milyen fajta savak vannak. Ez a poszt pedig a gyakorlatiasabb oldalról fog szólni, vagyis, hogy hogyan válaszd ki a Neked való otthoni kémiai hámlasztót és aztán hogyan kell azt használni.



Update: Ez a poszt eredetileg 2011 júniusban íródott, és 2017 áprilisban frissült.


Dióhéjban: mi az a kémiai hámlasztás? 

Ha az alapokról szóló posztot nem olvastad, akkor a gyors lényeg ez:  a bőr felső rétege magától is állandóan megújul, de ez a folyamat idővel egyre lassabb és rosszabb lesz. Az elhalt hámsejtek a bőrfelszínen és/vagy a pórusokban felhalmozódhatnak, aminek az eredménye a fakó, egyenetlen bőr, vagy éppen a mitesszerek, kitágult pórusok. A kémiai hámlasztók a természetes bőrmegújulási folyamatra segítenek rá az elhalt hámsejtek gyengéd "leoldásával", hogy a bőr szép sima és üde lehessen, illetve sav fajtájától függően segítenek a pórusokat tisztán tartani.

A savaknak három nagy csoportja van:

  • AHA (pl. glikolsav, tejsav, mandulasav, citromsav):  vízben oldódó savak, amik a felszínen dolgoznak. Hámlasztó tulajdonságukon túl jelentős még az anti-aging hatásuk is (főleg glikolsav), növelik a bőr vízmegtartó képességét (főleg tejsav), illetve a mandulasav híres antibakteriális tulajdonságáról. 
  • BHA (szalicilsav): olajban oldódó sav, ami a pórusokba tud hatolni és az ott lévő elhalt hámsejteket segít kitisztítani. A zsírosabb, mitesszeres, tág pórusú bőr ápolásában alap, ami ráadásul szuper gyulladáscsökkentő is. 
  • PHA (pl. gluconolactone, lactobionsav): újgenerációs AHA-knak is nevezik őket, mert hozzájuk hasonló tulajdonságaik vannak, csak jóval gyengédebbek. A felszínen hámlasztanak, emellett antioxidáns és hidratáló tulajdonságuk is jelentős. 

Melyik otthoni hámlasztó savat válasszam?

A leggyakoribb és első kérdés a hámlasztással kapcsolatban az szokott lenni, hogy de akkor most honnan tudjam, hogy AHA, PHA vagy BHA savat kellene használnom? Ez egyébként nem feltétlen vagy-vagy kérdés, sőt nyugodtan lehet is őket kombinálni.

A bőrápolás mindig egyéni dolog, így sajnos előre nem lehet tuti biztosra tudni, hogy kinek mi válik be a legjobban. Érdemes próbálgatni kicsit és megnézni, hogy pont a Te bőröd mire hogyan reagál, és mi tetszik neki a legjobban. Nem mindig az válik be feltétlen, amiről előre hisszük, de támpontként az első próbálgatásokhoz ebből érdemes kiindulni: 

Anti-aging fókusz (ráncok, pigmentfoltok, száraz, hámló foltok, fakó bőr) --> glikolsav és tejsav
Kombinált bőr/mitesszerek/pattanások/tág pórusok --> BHA és mandulasav
Érzékeny, pirosodásra hajlamos bőr --> BHA és PHA 

A melyik savat válasszam kérdés leggyakoribb konkrét verziója, hogy "problémás a bőröm, zsírosabb, pattanásos, mitesszeres, de pattanás utáni foltok is vannak, egyenetlen is és akkor most inkább BHA vagy AHA legyen"? Ilyenkor mindenképpen érdemes őket kombinálni, szóval BHA és AHA savakat együtt használni. Vannak olyan termékek, amikben eleve van mindegyik (pl. ő mandulasav + BHA), vagy pedig gyakori, hogy valaki minden nap használ egy BHA hámalsztót (pl. 2% BHA hámaslztó) és heti 1-2-szer egy erősebb AHA hámalsztót (pl. 12% AHA folyadék vagy 15% AHA lotion). 

Milyen gyakran kell használni

Ez a kiválasztott terméktől és a bőrödtől függ, de azt tök fontos tudni, hogy a kémiai hámlasztók erőssége szuper jól szabályozható a benne lévő savak fajtája, mennyisége és a termék pH értéke alapján. Emiatt szerintem egy otthoni kémiai hámlasztónál alap infó, hogy mennyi sav van benne és kb. mekkora a pH értéke, és érdemes olyan terméket választani, amiről ezt tudni lehet. Általánosságban az otthoni hámlasztóknak a pH 3-4 közötti érték az ideális.

A használat gyakoriságánál pedig nemcsak a sav fajtája és mennyisége fontos, de az is, hogy pont a Te bőröd milyen. 6 éves tapasztalat, hogy baromi nagyok az egyéni tolerancia különbségek. Nem kevesen mondták már, hogy az amúgy "hivatalosan" heti 1-2-szeri használatra ajánlott 10%-os glikolsavas hámlasztót ők naponta használják, kezdésnek jó volt, de tudok-e ajánlani még erősebbet. :)

Szóval, amit most írni fogok az megint csak egy "általános iránymutatás", ha még soha nem hámlasztottál, akkor kezdésnek jó lesz.

  • AHA: közülük a glikolsav a "legerősebb", a tejsav és a mandulasav gyengédebb. Ha most kezded a dolgot, akkor napi használatra 5% körüli termék valószínűleg jó lesz, ha már haladó vagy és a bőröd ellenállóbb típus, akkor akár napi 10-15%-ig is lehet menni. Heti 1-2-szeri használatra kezdőként 10% és fölötte érdemes keresgélni, haladóként pedig akár a 20-30%-os tartományban. (E fölött pedig jöhet a bőrgyógyász :)).

    Az AHA-król és főleg a glikolsavról még azt kell tudni, hogy az normális, ha picit bizsergeti, csípi a bőrt, főleg ha kezdő vagy, vagy erősebb a termék. Kisebb a bizsergés, ha teljesen száraz bőrre kened. Ha arcmosás után még nyirkos a bőr, akkor gyorsabban tud beszívódni a vízoldékony AHA, és jobban csíp. 
  • BHA: itt az EU-ban a BHA max 2%-os mennyiségben használható, szóval szuper ütős, csak BHA terméket otthoni használatra nem is lehet venni. Egy savasabb pH értékű 2%-os termék klassz miden napra a zsíros bőrűeknek, a "normálabb" bőrűeknek valószínűleg másnaponta lesz jó. Érzékenyebb bőrrel a 0.5-1%-os tartományban érdemes kezdeni. 
  • PHA: rájuk kb. hasonló tartományok igazak, mint az AHA-ra, de ha veszünk egy 5%-os AHA-t és egy 5%-os PHA-t, akkor az utóbbi jóval gyengédebb lesz.  De mivel a PHA termékek eleve az érzékenyebb bőrűeknek szoktak készülni, így az AHA-hoz hasonló %-ban szokás őket használni. 
Persze mindig figyeld a bőrödet és igazíts a gyakoriságon, ha kell. Ha láthatóan hámlik, irritált, repedezett, akkor túlhámlasztottál (lásd lejjebb), elég ritkábban. Ha nem látsz semmi eredményt, akkor  pedig érdemes gyakrabban vagy erősebb termékkel próbálni a dolgot. Az elején kell egy kicsit próbálgatni, de hamar belejön az ember lánya. :)

Kémiai hámlasztás otthon - GYIK

Az egyéb dolgok, tudnivalók, amiket szoktatok kérdezni:
  • Le kell-e mosni? - Valamiért sokan hiszik, hogy le kell, de általában nem. Van maszk-szerű is persze, amit le kell, de a legtöbbet nem kell. Mindig olvasd el a konkrét termékeden a használati utasítást. Ha nincs oda írva, hogy le kell mosni, akkor nem kell. 
  • Szabad-e más termékekkel együtt használni? - Abszolút! Ha pl. hámlasztó folyadékot használsz, akkor utána használd a kedvenc szérumod, hidratálókrémed, ha pedig a krémedben vannak a savak, akkor előtte használd a jól bevált arclemosód, tonikod stb. 
  • Viselhetek sminket, vagy azzal csak ártanék? - Nyugodtan lehet sminkelni mellette. :)
  • Kell-e várni a hámlasztó használata után? - Ez egy tök jó kérdés, és hosszas gondolkodás és kutakodás után arra jutottam, hogy nincs 100%-ig biztos válasz. Egyszerűen nincs (legalábbis én nem találok, pedig kerestem, ha Ti tudtok légyszi szóljatok) olyan kutatást, ami kimérné, hogy ha rétegezünk termékeket, akkor a bőr pH-értéke hogyan mozog. A "várakozós elmélet" alapja ez a kutatás, ami kimérte, hogyan változik a bőr pH-értéke, ha tejsavat teszünk rá. Ez arra jutott, hogy a bőr pH értéke azonnal lecsökken és utána az orr-száj közötti érzékeny terület 25 perc alatt nyerte vissza a normál pH értékét. Innen jön az, hogy hámlasztó után jó várni kb. fél órát, hogy az ideális pH-n tudjon működni.

    Más elmélet szerint az utána kent rétegek nem zavarják meg jelentősen a pH-t, és a hámlasztók úgy is tudnak működni. Mivel nem találok semmi számszerűt arról, hogy mi van ha előbb kenünk egy pH 3.5-ös hámlasztót, aztán 1 perc múlva egy pH 5.5 szérumot, így nem tudom. :) Én személy szerint egy fogmosásnyit, kb 3 percet várok, ez kényelmes, és nálam így működik a dolog. Ki lehet próbálni éreztek-e különbséget a hatékonyságban, olvastam már fórumokon, aki áradozott, hogy neki a várakozás hozta meg az áttörést, más meg azt mondta, hogy semmi különbséget nem lát, szóval a puding próbája az evés. :)   
  • Este vagy reggel kell használni? - Régen még azt írtam, hogy este mert a savak fényérzékenyítenek, és ez részben igaz is (lásd lejjebb), viszont azóta azt gondolom, hogy amikor kényelmes. :)  Ennek az az oka, hogy egyrészt nem is minden sav fényérzékenyít, szóval van, aminél ez pláne mindegy, de még a glikolsavnál is azt gondolom, hogy mindegy, mert úgysem csak egy éjszakára fényérzékenyít.  Ha nem használsz reggel fényvédőt (enyje!), akkor ne használj glikolsavas terméket sem, ha meg használsz fényvédőt, akkor gyakorlatilag mindegy. Ettől függetlenül a legtöbbeknek este kényelmesebb hámlasztani, de ha Neked valamiért a reggel a szimpi, az is oké. 
  • Tényleg csak ősszel-télen szabad hámlasztani? Fényérzékenyítenek a hámlasztók? - A glikolsav fényérzékenyít, igen, de még egy 10% verzió is csak egy picit. Ha használsz mellette egy SPF 30-as fényvédőt reggelente, akkor nyugodtan lehet nyáron is hámlasztani, ha nem egész nap napon vagy. Ha nyaralni mész és egész nap napozol, akkor tarts szünetet nyaralás alatt és már előtte egy héttel is (akkor nyaralásra visszatér a normálba  a bőröd). Az egyéb AHA savaknál nincs egyértelmű válasz, így vegyük úgy, hogy ők is fényérzékenyítenek, használj mellettük is fényvédőt. A BHA nem fényérzékenyít és a PHA savak sem. Ettől függetlenül a nap a nr1 bőröregedés okozó, szóval ha csak BHA vagy PHA hámalsztót használsz, akkor is használj reggel fényvédőt. 
  • Mennyi idő után számíthatok látványosabb eredményre? -  Az otthoni kémiai hámlasztásban az is a szuper, hogy szinte azonnal hat és  már 1-2 használattal simább és üdébb lesz a bőr tőle. Persze ne várjunk csodát, a komolyabb dolgokhoz, mint például pattanások, mitesszerek javítása, pigmentfoltok, ráncok halványítása idő kell, akár több hónap is lehet mire igazán szemmel látható javulást látunk. Hirtelen és látványos eredményt komolyabb bőrproblémákban csak az orvosi kémiai hámlasztástól várhatunk.
  • Lehetnek mellékhatásai az otthoni hámlasztóknak? - Az AHA savaknál, és főleg a glikolsavnál (enyhébben a többi AHA-nál is) előfordulhat használatkor némi csipkedő, bizsergető érzés, ami normálisnak számít. Nagyon érzékeny bőrre, pont emiatt az enyhe irritáló hatás miatt az AHA sav nem javasolt, csak a BHA vagy a PHA.  Előfordulhat kezdeti "tisztulási" szakasz (purging az angol szó), főleg a BHA esetén, ahogy a szalicil sav a  pórusokból elkezdi a rossz dolgokat "kihozni". Ez max 3-4 hétig tarthat, utána jelentős javulásnak kell jönnie, és a legtöbbeknél nincsen ilyen, a legtöbbeknél azonnal javulás van.  Ezt leszámítva nem tudok más mellékhatásról, illetve még annyi, hogy természetesen bárki bármire lehet allergiás, így ha az vagy valamilyen savra, akkor ételemszerűen ne hámlassz azzal a savval. Ha aszpirin allergiás vagy, akkor kerüld a BHA savat. Egyéb "mellékhatás" a túlhámlasztás, de erről lásd a következő részt. :)

Túlhámlasztás: mik a jelek, mit csináljak?

Az otthoni hámlasztás kulcsa, hogy megtaláld a Te bőrödre legjobban ható savakat, és a megfelelő erősségű termékeket. Ehhez egy kis kezdeti próbálgatás kelleni szokott, de nem kell tőle megijedni, nagyon hamar belejön az ember lánya (főleg ha végig olvastad egész eddig ezt a maratoni posztot, és jól felkészült vagy :)).  A lényeg, hogy kitapasztald, hogy a Te bőrödre mennyi a sok, a kevés és a pont jó.

A kevés onnan ismerhető fel, hogy semmi hatása nincsen, a túl sok pedig túlhámlasztás formájában jelentkezik. A "pont jó" azt jeleni, hogy szép sima és üde a bőröd, de szemmel láthatóan nem hámlik. Ha a bőr hámlik, irritált, érzékeny lett, akkor az túl sok. Az első kis szemmel látható hámlásra érdemes óvatosabbnak lenni, csökkenteni a gyakoriságot. Erősebb túlhámlasztásnál a bőr csillogóvá válhat, nő az olaj termelése, gyulladt lesz, pattanások jelentkezhetnek. Szintén lehetséges, hogy a bőr viszket, durvává válik, és nem olajosabb lesz, hanem pont hogy szárazabb.

Ha túlhámlasztottál, az sem tragikus, figyeld nagyon a bőröd, és lehetőleg az első jelekre legyél óvatosabb. Hagyd abba a hámlasztást, amíg a bőröd megnyugszik, minden oké vele, és utána az előzőnél óvatosabban, fokozatosabban kezd újra (régen állandóan enyhén túlhámlasztottam, mert az ember lánya türelmetlen, de a több itt tényleg nem feltétlen jobb, türelmesnek kell lenni).

Például, ha beszereztél egy 10% körüli AHA hámlasztót, mert úgy gondoltad, hogy max anti-aging hatást szeretnél, és még most kezded, akkor először használd heti 1-2-szer, ha minden oké két hétig, akkor mehet a heti 3 és 4, és ha még 2-3 hétig is minden oké (a másnaponta 10% AHA már esélyes, hogy jó is lesz és sose kell gyakrabban!), akkor megpróbálhatod minden nap. Szóval a lényeg, hogy óvatosan, fokozatosan kezd, és aztán lehet gyakrabban és/vagy erősebb formulával, amíg azt nem érzed, hogy oké, most jó, szép a bőröm, de semmi irritáció vagy hámlás.

Szintén gyakori és jó módszer, amit én is személy szerint követek, hogy van egy gyengédebb hámlasztóm minden napra, és heti egyszer, vasárnap az "at-home-facial" napomon használok még egy erősebbet is. Így amúgy tök jól lehet kombinálni is, pl. ha kombinált a bőröd, akkor minden napra mehet egy gyengédebb BHA (vagy mandulasav + BHA :)), vasárnap pedig egy ütősebb AHA.

Ez a poszt kiregény hosszúságú lett, ha itt vagy még, akkor nagyon köszi! :) A termék választásról tervezek egy külön posztot, de márka szinten addig is akiknél érdemes körül nézned: Neostrata (AHA és PHA hámalsztók), Paula's Choice (BHA és AHA hámlasztók), CosRX (koreai, AHA és BHA hámlasztók) és Geek&Gorgeous (magyar, Helia-D-vel közös saját márkám, szóval elfogult vagyok :), AHA, BHA és PHA hámlasztó). 

Ha van még kérdésed, vagy van tapasztalatod a hámlasztással kapcsolatban, akkor várom a kommentedet! :)

49 megjegyzés:

  1. Szia Apolka!

    Azt szeretném megkérdezni, hogy Te milyen fényvédő krémet használsz nappalra, illetve ezelőtt is ugyanazt a rutint végzed el, mint este (tonik, stb..)?

    Előre is köszönöm!
    Gréta

    VálaszTörlés
  2. Szia Gréta!

    Most a Dr. Sebagh fényvédőt használom, de sajnos online kell rendelni....Ez előtt pedig ezt a Biodermát használtam sokáig.
    A fényvédő előtt arcot mosok, egy szérumot kenek és úgy a fényvédőt. Néha még hidratálót is rakok alá, főleg ha nem 40 fok van.... A fényvédő fölé pedig még sminkelek is.

    VálaszTörlés
  3. És hol lehet ezeet, a hámlasztókat beszerezni?

    VálaszTörlés
  4. A Neostrata termékeket nagyobb gyógyszertárakban lehet kapni, vagy pedig bőrgyógyászatokon. A Neostratának sok AHA-s terméke van, szerintem ha még nem használtál hámlasztót, akkor pl. az Ultra Soothing Lotion az jó elsőre.
    A BHA hámlasztókból pedig Paula Begounnak van nagyon sok féle, azokat online lehet megrendelni itt: http://www.paulaschoice-eu.com/shop/skin-care/exfoliants

    VálaszTörlés
  5. Apolka, szerinted terhesség alatt lehet kémiai hámlasztást végezni?
    köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Hát, én biztos, ami biztos alapon inkább kivárnám azt a 9 hónapot... De kérdezz meg egy orvost, vagy bőrgyógyászt, ha szeretnél biztosabb tanácsot! :)

    VálaszTörlés
  7. Én is úgy gondoltam, hogy megvárom a végét, de már nagyon szeretném, ezért kérdeztem :)
    köszönöm szépen :)

    VálaszTörlés
  8. Kedves Apolka!

    Először is gratulálok az oldaladhoz és köszönet a rengeteg hasznos és informatív bejegyzésért!!!

    Mivel közeleg az ősz, úgy döntöttem, hogy itt a hámlasztás ideje. Még sose csináltam, ez lesz az első alkalom. Illetve időszak, mivel hosszú távra tervezek. Van mit korrigálni, sajnos:(
    A bőröm alapvetően kombinált, de emellett vízhiányos is. Néhány pattanás, de inkább mitteszerek, régi pattanások nyomai, + így 30-on túl az öregedés első jelei.
    És ezeknek most hadat üzenek:
    Úgy gondoltam kombinálom az AHA-t a BHA-val, +Lubexyl arcmosáshoz, éjszakára Babe hidratáló irritált bőrre.
    De mit kenjek fel nappalra?
    Hogy hidratáljon is, meg fényvédő is legyen benne, de ne legyen zsíros ....
    Itt elakadtam. Te mit javasolsz? Válasszak mondjuk egy BB krémet, ami all in one, vagy külön valami hidratáló + fényvédő. És akkor az öregedésgátlásról még nem is esett szó.
    A másik dolog, ami még felmerült bennem, hogy a hámlasztás ideje alatt lehet-e, vagy kell-e radírozni, vagy azt most felejtsem el egy időre?

    Válaszodat előre is köszönöm!
    Üdvözlettel:
    Anikó

    VálaszTörlés
  9. Szia Anikó!
    Köszi a kérdéseket! Válaszolni fogok majd, remélem egy héten belül, de most épp el vagyok utazva világgá a munkám miatt, és csak rápillantani volt időm a dolgokra.... :)

    VálaszTörlés
  10. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  11. Szia Anikó! Remélem még nem adtad fel a várakozást, arra hogy
    válaszoljak, csak egész múlt héten a világ túlfelén voltam, és semmi
    időm nem volt a krémmániára....

    Szóval, akkor: Először is a Lubexyl és az AHA meg BHA dolgok is
    némileg szárítanak, így a Babé hidratáló krém tényleg jó, de mellé még
    tarts otthon egy hidratáló maszkot is, hátha nem elég önmagában. :) Én
    reggelre valami antioxidánsokban gazdag szérumot vagy krémet
    választanék és egy jó fényvédőt. Antioxidáns szérumban a legjobb
    szerintem a Paula's
    Choice, fényvédőben pedig a Bioderma
    nagyon jó. Ha nem szeretsz vacakolni és sok réteget magadra kenni,
    akkor a BB krémek is jók szerintem, bár én személy szerint inkább
    rétegelek. :)

    VálaszTörlés
  12. Szia Apolka!

    Nem, nem adtam fel:) Sőt! Közben tovább kerestem, kutattam és hasonló eredményre jutottam, mint Te.
    A BB krémeket kilőttem. A Missha Watery-je nagyon szimpatikus volt, de kiderült, hogy már nem gyártják:(
    Maradt a több lépcsős megoldás:
    Fényvédőnek én is a Biodermát találtam a legjobbnak, a mattító hatásúval fogok próbálkozni első körben, alá pedig a Hydrabio szérumra gondoltam, a vízhiány miatt. De azért ezt a Paula's szérumot még megnézem.
    Meg van a Paula's-nak egy olyan kréme, hogy: Skin Balancing Daily Mattifying Lotion with SPF 15 and Antioxidants, amiben elvileg minden együtt van.
    Ha végre sikerül eldöntenem, és mindent beszereznem, elkezdem az összehangolt akciót.
    Majd beszámolok a fejleményekről.
    Remélem sikerül látványos eredményt elérnem, mert már egy kisebb vagyont invesztáltam bele.

    Köszönöm az infokat!
    Minden jót!

    Anikó

    VálaszTörlés
  13. Örülök, hogy eljutott hozzád a válaszom! :) A türelem és a reális elvárások fontosak, de tuti, hogy sokat fog javulni a bőröd! :) Néhány hónap múlva számolj be, kíváncsi vagyok a fejleményekre!

    VálaszTörlés
  14. Paula's choicee termékeket hol lehet venni, vagy rendelni?

    VálaszTörlés
  15. Sajnos online lehet csak rendelni, itt: http://www.paulaschoice-eu.com
    Elég húzós most a szállítási díj, de január vége felétől jelentősen csökkenni fog.:)

    VálaszTörlés
  16. az jó. Esetleg valami olcsóbb BHA hámlasztót nem tudsz ajánlani? olyat, ami Magyarországon kapható, vagy legalább magyar webshopból rendelhető? köszi!!

    VálaszTörlés
  17. Hát szalicil sav sok mindenben van. De a PC BHA termékeken kívül másról sajnos nem tudom biztosra, hogy mennyi bennük a szalicil sav és hogy jó-e a termék PH értéke, meg hogy az egyéb összetevők is jók-e.... De a Krémmánia szalicil sav oldalán látod, hogy mi mindenben van, szóval nézz szét itt: http://kremmania.hu/osszetevok/salicylic-acid

    VálaszTörlés
  18. Rendben, nagyon köszönöm a segítséget és infót!! ;)

    VálaszTörlés
  19. Sosem használtam még kémiai hámlasztót, most próbálom kialakítani a megfelelő rutint a cikkeid alapján és felmerült bennem néhány kérdés. Kombinálni szeretném a BHA-t és az AHA-t. Paula termékei közül szeretnék BHA-t rendelni és mellé egy antioxidáns szérumot. Azt még nem sikerült eldöntenem, hogy 1 vagy 2%-ost vegyek, mert ugyanannyiba kerül, és tudom, hogy azt írtad, ha kombináljuk a kettőt akkor inkább az 1%-ost válasszuk, de ugyanannyiba kerül és lehet gazdaságosabb lenne 2%-ost venni, de esetleg azt is egy héten kevesebbszer használni. Erről mi a véleményed? A másik, hogy nekem kombinált bőröm van sok miteszerrel és néhány pattanással, de azt írtad, hogy ha nem akarunk fölé tenni semmilyen krémet, akkor jó a lotion, de az elvileg száraz bőrre való. Akkor használhatom én is nyugodtan a lotiont ettől függetlenül? Ennek ellenére talán a szérum mellé elkél egy hidratáló is éjszakára, ha nagyon szárítanak, mit ajánlasz esetleg mellé? Jah és mégegy: Neostrata vagy Paula's Choice AHA hámlasztó?

    VálaszTörlés
  20. Írtam a gigi-s email címedre, mert nem akartam ide kisregényt írni. :)

    VálaszTörlés
  21. Kedves Apolka!

    Öcsémnek keresek kémiai hámlasztót. Eléggé vegyes bőre van. Pattanásos, mitesszeres és heges. De nem zsíros, hanem nagyon száraz. Nagyon vigyázni kell, hogy mit ken rá, mert minden nagyon gyorsan kiszárítja. Olyan termék lenne számára az ideális, amit könnyű használni.
    Tudnál valamit ajánlani?

    Előre is köszönöm: Andi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Száraz és pattanásos bőrre elsősorban ezt ajánlanám minden nap estére: http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-2-beta-hydroxy-acid-lotion
      A hegekre pedig őt, csak heti egyszer:
      http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-resist-weekly-resurfacing-treatment
      Ha száraz a bőre, akkor érdemes még egy jó hidratálót is használni, fontos, hogy a lemosó ne szárítson, illetve én tartok mindig itthon egy hidratáló maszkot is gyorssegélynek. :)

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a válaszodat.
      Én is megkérdezném, hogy Neostrata vagy Paula's Choice AHA hámlasztó? Nekem a Paula's Choice Resist Weekly Resurfacing Treatment-et ajánlottad? Mi a különbség a kettő között? Melyik a jobb? Hatékonyabb?

      Törlés
  22. Andusnak: Igazából mindegyik nagyon jó AHA hámlasztó, mindegyiket régóta használom és a szemmel látható hatásuk ugyanolyan, szóval ilyen szempontból mindegy. A különbségek:
    - Az állag: a paulás teljesen folyékony, a Neostrata krém állagú
    - A kiszerelés: a Neostrata hatalmas, rám rám is romlik, mert egy év alatt csak a harmadát használom el heti 1-2 szer használva, a Paulás kisebb, de csak arcra még az is rengeteg ideig elég, kb a felénél járok fél év alatt. Viszont ha testre is szeretnéd a Neostrata gazdaságosabb lesz.
    - Összetevők: 10% glikolsav és még sok antioxidáns és gyulladáscsökkentő van a Paulás folyadékban, 8% glikolsav és 2% citromsav van a Nostratában és más hasznos dolog nincs benne

    Mindegyik remek AHA hámlasztó, szóval bármelyikkel jól jársz szerintem. :)

    VálaszTörlés
  23. Kedves Apolka!

    Szeretnék kérni egy kis segítséget. Nagyon érdekelnek a hámlasztós krémek,de nem tudom eldönteni,hogy melyik lenne a legjobb a bőrömnek. Az Aha vagy a Bha. A bőröm érzékeny, húzódásra hajlamos,de miteszeres a homlok és orr környékén. A gyógyszerész által kevert krémek mennyire hatásosak?( pl. 2% szalicilsav ph 3-4 között)

    Köszönöm a válaszod!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztosan csak úgy lehet eldönteni, ha kipróbálod mindkettőt, de érzékeny és mitesszeres bőrre valószínű a BHA lesz a befutó. Nem próbáltam még gyógyszerész által kevert hámlasztót, szóval biztosat nem tudok mondani, de ha benne van a hatóanyag, a többi összetevő is megfelelő (pl. nem alkohol denat...) és stimmel a ph érték is, akkor szerintem jónak kell lennie. :)

      Törlés
  24. Szia Apolka!

    A Neostrata-t akkor nyáron is lehet használni egy héten egyszer fényvédő mellett, vagy inkább majd csak ősszel kezdjem el?:)

    Kinga

    VálaszTörlés
  25. Szia Apolka!

    Nekem nagyon foltosan hámlott le a hátam és a vállam a sok napozás után. Nem hámlott le az egész felület, csak foltokban. Érdeklődnék, hogy kémiai hámlasztással eltűnhetnek a foltok? Tudnál nekem valamit ajánlani erre? Várom a válaszodat. Köszönöm!

    VálaszTörlés
  26. Nem tudom, hogy milyenek pontosan a foltok, de valószínűleg legalább halványíthatóak kémiai hámlasztással, elsősorban AHA-val. Testre való AHA hámlasztóból erről a kettőről tudom biztosan, hogy jók:
    http://kremmania.hu/kremek/ultra-smoothing-lotion vagy pedig http://kremmania.hu/kremek/paula-s-choice-skin-revealing-body-lotion-with-10-aha
    Mindegyik 10% AHA tartalmú, a Neostrata nagyobb patikákban vehető meg, a Paula's Choice pedig a neten rendelhető meg, a Krémmánián ott a link, hogy hol. :)

    VálaszTörlés
  27. Köszönöm szépen a választ :) Nem tudod, hogy a NeoStrata Ultra Smoothing Lotion-ból honnan tudnék szerezni mintát? Elég sürgős lenne, hogy kitudjam próbálni, aztán ha jó, megveszem :)

    VálaszTörlés
  28. Nem tudom van-e a Neostratából minta...

    VálaszTörlés
  29. Szia Apolka!
    Hasonló gondban vagyok, mint 9 hónappal ezelőtt Gigi. 34 éves múltam a nyáron, de a bőröm k.b. olyan állapotban van, mint 20 évvel ezelőtt. Kombinált, mitesszeres és a ciklusomtól függően van, hogy pattanásos is. :( Azt a hámlasztót keresem, ami a legjobb lenne a bőrömnek.
    Múlt héten megrendeltem a P:C: oldalról a

    RESIST Anti-Aging Sample Set-et és a

    Skin Balancing Sample Set-et.
    Még nem jöttek meg, szóval nem próbáltam semmit, de sajnos olvastam, hogy 2%-os BHA-s minta nincs egyik csomagban sem. Ezért is szeretném a tanácsod, segítségedet kérni. Nagyon szeretnék egy jó hámlasztót és végig olvastam a blogba írt összes bejegyzésed, de még mindig nem tudok dönteni, melyik lenne jobb: a lotion, a gel, vagy a liquid állagú. Írtad, ha nem szeretnénk utána másik krémet használni, akkor a lotion a jó, de a liquid-et viszont jobban ajánlottad zsíros/kombinált bőrre. Na, ezért nem tudok dönteni.
    Illetve nagyon szimpatizálok a heti egyszeri AHA-s kezeléssel is. De azt már végképp nem tudom eldönteni, hogy azt érdemes-e megvennem.

    Még egy pár kérdés: jól láttam valamelyik nap a honlapon, hogy aznapra nem volt szállítási költség? Szokott ilyen lenni? Illetve, hogyan lehetséges, hogy az amerikai honlapon alacsonyabbak az árak? Persze, tudom, a minőséget meg kell fizetni, de nem tartom igazságosnak az európai vásárlókkal szemben, hogy az USA-ban sokkal olcsóbban tudják megvásárolni a termékeket.
    Várom a válaszod, üdv: Adri

    VálaszTörlés
  30. Írtam egy posztot a paulás blogon arról, hogy hogyan érdemes BHA-t választani: http://paulaschoice.blog.hu/2012/10/09/hogyan_valasszam_ki_az_idealis_bha_hamlasztot Ha végképp nem tudsz dönteni, akkor rendelj 1-2 mintát mindegyikből és próbáld ki, hogy melyiket szereti a bőröd a legjobban. Az AHA-ból szerintem szintén érdemes néhány mintát rendelni, amit sokáig tudsz használni, mivel csak heti egyszer kell, és akkor meglátod, hogy hogyan reagál rá a bőröd.


    Bevallom, hogy én nem láttam, hogy ingyenes szállítás lett volna, de ettől még lehetett. Évi egyszer, Valentin napon szokott lenni, másról nem tudok, de ez nem jelenti azt, hogy nem volt, lehet csak lemaradtam róla. Igen, az USA-ban valóban alacsonyabbak az árak, de nem csak a PC, hanem minden kozmetikum. Nem tudom pontosan, hogy ennek mi az oka, de kettő ok biztosan a szállítási költség és az itteni sokkal magasabb adók.....

    VálaszTörlés
  31. Szia Apolka!
    Köszi a gyors választ!
    Igen, olvastam a P.C. blog-on a postodat, ami tényleg kimerítő volt. (Bár dönteni még nem tudok. :( )
    Ma megjöttek a mintacsomagok, így hamarosan kezdetét veszi a próba. :) Kérlek írd meg, hogy hogyan tudok külön, csak kizárólag olyan mintát rendelni, amit szeretnék! Mert ugye ezekben a 3 euro-s csomagokban, például tonik is van, de 2%-os BHA gél/lotion nincs, szóval kérlek, hogy ebben segíts nekem!
    Előre is köszönöm a válaszod, üdv: Adri

    VálaszTörlés
  32. Bocs a lassú válaszért, csak elutaztam pár napra. Mintát minden termék oldalán tudsz rendelni külön-külön, de sajnos ilyenkor van 4,5 Euró szállítási költség. De a HUN01ORD kupon első vásárlásnál ha legalább 5 Eurónyi mintát rendelsz, akkor levon 4-t belőle, és akkor szine ingyenre jön ki a szállítás. :)

    VálaszTörlés
  33. Szia Apolka!
    Köszi a választ! Karácsonyi ajándéknak szeretném magamnak a hámlasztót/hámlasztókat. Bár még csak mintákat próbáltam, de nagyon tetszenek a PC hámlasztók. A szemem alatt sajnos már vannak finom ráncok, ezeket szeretném halványítani. Remélem a Jézuska meghozza nekem! :)

    VálaszTörlés
  34. szia. az lenne a kérdésem, hogy ilyet lehet-e használni a nemi szervünknél. mert a kozmetikus legyantázta, és heges lett. vagy oda nem annyira ajánlott?

    VálaszTörlés
  35. Bikivonalra lehet, de közvetlenül, hát nem tudom. Kérdezz meg egy nőgyógyászt, az a biztos. :)

    VálaszTörlés
  36. köszönöm a válaszod!:))

    VálaszTörlés
  37. Szia Apolka!

    Megpróbálkoznék az otthoni hámlasztással, de kicsit bizonytalan vagyok, melyik termékek lennének nekem jók.
    Áll, orr és orr melletti területeken nagyon sok mitesszerem van, időnként pattanások az arcom egyéb területein, ugyanakkor az orrom mellett néha kipirosodik és hámlóvá válik a bőröm (seborrhea).

    Szerinted mit használjak?
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  38. Szia!


    Szerintem ez alapján Neked viszonylag egyértelműen a BHA hámlasztás való, szóval először azt próbáld ki, és ha mégse válik be, akkor utána az AHA-t. Egy 2%-os BHA-t válassz. :)

    VálaszTörlés
  39. Szia Apolka!

    Szeretném megkérdezni,hogy mi arról a véleményed,ha valaki egy ki szolit is (kb. hetente 8perc) szeretne beiktatni a téli időszakban,annak ellenére,hogy otthoni használatra készült hámlasztókat is használ?!
    Fényvédővel ki lehet küszöbölni a kellemetlenségeket esetleg?

    VálaszTörlés
  40. Hát, hivatalosan semmiképpen sem ajánlott szolárium és hámalsztás együtt. :( Esetleg úgy, ha az arcod letakarod, vagy magas fényvédővel. Vagy heti egyszer szoli, aznap este hámlasztás (mondjuk 10% aha belefér heti egyszer), és aztán egy hét szünet, még ilyet tudok elképzelni. :)

    VálaszTörlés
  41. Magyarországon 27% az ÁFA az USA-ban csak 8-12% és a jobb márkák gyakrak az USA-ban vagy Kanadában gyártanak (persze kis mexikói és kínai bevándorlókkal)

    VálaszTörlés
  42. Szia Apolka!
    Nekem az lenne a kérdésem, hogy van-e valamiféle korhatára az AHA hámlasztásnak... Mármint, hogy ártok-e azzal a bőrömnek, ha 22 évesen napi szinten használok AHA- savas arcápolót. Nagyon imádom a hatását, mert nagyon jó puha lesz tőle a bőröm:) Túlhámlasztás nem történt, csak puha lesza bőröm, de nem hámlik. Minden este használom ezt a krémet (Anew utlimate 7s éjszakai emulzió), nem tudom hány % az AHA tartalma sajnos.

    VálaszTörlés