BLOGKERESŐ

2011. június 25., szombat

Krémelemzés: BB krémek

Nemrég itthon is megjelentek a korei BB krémek, amik "all in one" módon szinte minden bőrproblémára megoldást ígérnek. Na de mi is az a BB krém? A BB a blemish balm rövidítése, ami "hiba balzsamot" jelent. A BB krémek fő ígérete, hogy egyesítik a hidratáló és az alapozó jó tulajdonságait, miközben még ránctalanítanak, fehérítenek és fényvédelmet is adnak. A BB krém az nem egy márka, hanem egy krém típus, amit többféle -  főleg kóreai - gyártó is gyárt.

A képen látható krém az egyik legnépszerűbb BB krém, őt fogom most az összetevői alapján kielemezni. Az ígéretek szuperül hangzanak, lássuk hát, hogy az összetevő lista alapján mit várhatunk reálisan e csodakrémtől:

Az első ígéret az az SPF 25-s UV védelem. A krémben négy fényvédő összetevő is van, mennyiségileg csökkentő sorrendben titanium dioxid, ethylhexyl methoxycinnamate, ethylhexyl salicylate és cink oxid. Fényvédelem szempontból a krém elég jónak tűnik, de azért egy gyenge pontja van, az pedig az UVA I sugarak elleni védelem. Egyedül a cink oxid véd a leghosszabb hullámhosszú sugarak ellen, de sajnos túl kevés van belőle ahhoz, hogy ezt elégnek lehessen mondani. Az UVB és az UVA II sugarak ellen viszont megfelelő védelmet kapunk.

A második ígéret az a fehérítő hatás. Az INCI listán egyetlen ismert fehérítő összetevő szerepel, az pedig az arbutin. Az arbutin egy növényi alapú, közepesen hatásosnak tartott depigmentáló összetevő, mi a távol-keleti krémek gyakori összetevője. Mivel csak egyetlen fehérítő összetevő van, az sem túl nagy mennyiségben, ezért a fehérítő hatás téren nem érdemes hűde sokat várnunk a krémtől.

A harmadik ígéret az a ránctalanító hatás. Persze ez a krém sem ránctalanít, de ráncmegelőzésben elég jó az összetevők alapján. Antioxidánsokból és gyulladáscsökkentőkből is sok van benne, így ilyen téren csak ajánlani tudom ezt a BB krémet.

Negyedig ígéret a hidratáló hatás. Ez egy szilikon alapú könnyed hidratáló krém, ami a normál-kombinál bőrt elvileg megfelelően hidratálja.

Ötödik ígéret a faggyútermelés szabályozása. Na hát ez az amit nem értek, mert az INCI listán semmi olyan összetevőt nem találok, ami ezt alátámasztaná. Sőt dr. Leslie Baumann szerint nincs is ilyen összetevő. A krémben egy mattító összetevőt találtam, az pedig a szilícium dioxid. De a mattítás az a felesleges faggyú felszívását jelenti, és nem a faggyútermelés szabályozását.

És végül, de egyáltalán nem utolsó sorban a hatodik ígéret az az, hogy alapozó helyett használható, kiegyenlíti a bőrt. Na ez az, amit az INCI alapján nem tudok megállapítani, így ilyen téren csak arra tudok hagyatkozni, amit olvastam. A krém felkenve kissé szürkés először a bőrön, majd 10-20 perc alatt oxidálódik és felveszi a bőr színét. A fedőhatása állítólag gyenge-közepes, szép bőrre elég, problémásra nem. És még annyi, hogy csak egy színben kapható, és állítólag a világos arcbőrre sokkal jobb, mint a sötét bőrre.

Összességében szerintem bár az ígéretek némileg túlzóak (dehát ugye melyik krém esetén nem azok), ez alapvetően egy jó kis all in 1 krém reggelre (főleg ha nem zavar a benne lévő néhány vitatottabb összetevő). Én a magam részéről nem bánom, hogy 5 percel előbb kelek, és először egy antioxidáns szérumot, aztán egy fényvédőt végül pedig alapozót is kenek magamra, de azoknak akik nem szeretnek ennyit vacakolni, rétegezni, hanem szeretnék egyben letudni e három dolgot mindenképp egy  figyelemre méltó termék a BB krém.

A krém pontos összetevő listáját itt találod!

Te próbáltál már BB krémet? Mondd el a tapasztalatodat a Krémmánián!

2 megjegyzés:

  1. Több eve használok bbt,mivel Indonéziàban dolgpztam sokàig,az itthon nem kahato wrinkle killert hasznàlom olyan sikerrel,hogy màr "" meggyanusitottak " azzal,hogy plasztikai beavatkozàsom volt.

    VálaszTörlés