BLOGKERESŐ

2011. január 27., csütörtök

Az orvosi kémiai hámlasztás

A hámlasztás téma zárásaként Dr. Kolat Zsuzsa bőrgyógyászt kértem meg arra, hogy írjon a Krémmánián arról, hogy milyen típusú hámlasztásokat végez a bőrgyógyász, melyik kinek ajánlott és melyiktől milyen eredményeket várhatunk. Még mielőtt belevágnánk a témába, néhány szó a doktornőről:

Dr. Kolat Zsuzsa bőrgyógyász, kozmetológus és lézerspecialist, aki több mint 25 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik. Jelenleg a Budán található Alfa-Med Egészségközpont és Lézerklinika bőrgyógyásza. Íme a doktornő írása:


A kémiai hámlasztás alkalmával olyan kémiai anyagot viszünk fel a bőrre, ami elsimítja a bőr egyenetlenségeit, és eltávolítja a bőr legkülső, károsodott rétegét, ezt követően természetes, fiatalos és simább lesz a bőr. A használt kémiai anyagról nevezzük el a hámlasztási formákat. Ha a beavatkozás alfahidroxisavval történik, akkor AHA hámlasztásról, ha triklórecetsavval , akkor TCA hámlasztásról, ha fenollal, akkor fenolos hámlasztásról beszélünk.

Kiknek ajánljuk a kémiai hámlasztást?
A kémiai hámlasztást azoknak ajánljuk, akiknek bőre egyenetlen felszínű, ráncok jelentek meg rajta , vagy egyenetlenül pigmentált, a napfény károsodás jelei láthatók rajta. Minden páciens esetében személyes konzultáció szükséges annak megítélésére, hogy milyen típusú hámlasztás látszik optimálisnak.

Hogyan választjuk ki az optimális hámlasztási módot?

Az alfahidroxisavak (AHA) ( glikolsav, tejsav, ,gyümölcssavak) a leggyengébb hámlasztó szerek.Ezeket a legfelületesebb beavatkozásokra használjuk. Az ezzel végzett hámlasztás simább, ragyogóbb arcbőrt eredményez úgy, hogy a beavatkozás után rögtön végezhetjük a mindennapi tevékenységünket. Az AHA hámlasztás simítja a felületesebb ráncokat, javítja a kiszáradt, egyenetlen bőrt, halványítja a pigment foltokat. Ezeket a felületes hatású savakat különböző koncentrációkban alkalmazzuk heti, kétheti vagy havi rendszerességgel. A hámlasztást többször kell ismételni a kívánt hatás eléréséhez.

A triklorecetsavat többféle töménységben alkalmazhatjuk. A 15%-os koncentráció felületes hámlasztásnak számít, a 35%-os középmélységűnek. A 45-50%-os koncentrációval mély hámlasztást végzünk. Azoknak ajánljuk, akik felületes ráncaiktól, vagy pigment foltjaiktól szeretnének megszabadulni, az öregségi foltokat és a felületi egyenetlenségeket kívánják eltűntetni. A kívánt eredmény eléréséhez a hámlasztást ismételni kell. A középmélységű kémiai hámlasztás (35% TCA) után 3-5 napos otthoni gyógyulási idő szükséges. 45-50%-os TCA val mély hámlasztást tudunk elérnei, melyre a bőr simább, feszesebb lesz. Ennek a kezelésnek a gyógyulási ideje 7-10 nap. A TCA hámlasztás után több hónapig javasolt napfényvédő használata, hogy az új bőrt védjük a káros sugárzástól.

A fenol a legerősebb kémiai hámlasztószer, és a legmélyebb típusú orvosi hámlasztásra használjuk. Szemkörüli és szájkörüli ráncok eltűntetésére, pigment foltokra is alkalmas. A szemkörüli ráncok esetében azoknak ajánljuk, akik nem akarnak műtétet (szemhéjplasztikát). A szájkörüli ráncok elsimításának egyik legjobb hatásfokú műtét nélküli megoldása. Javasoljuk az erősen napfénykárosodott bőrre is a rákmegelőző bőrtünetek eltávolítására. Fenolos kezelés után a bőr színe világosabb maradhat. A kezelést követően mindig napfényvédőt kell használni. Az eljárás szívbetegségben ellenjavallt.

Mind a TCA mind a fenolos hámlasztás esetén otthoni előkészítő kezelés javasolt. A koncentrációtól függően felületes és középmélységű hámlasztás is lehetséges. Mindhárom fajta hámlasztásra igaz az, hogy:
  • Használható arcra, nyakra, dekoltázsra és egyéb testtájakra
  • A beavatkozás 10-15 percig tart
  • Az elért eredmény fenntartásához a beavatkozás időnként ismétlendő
  • Napfényvédő használata javasolt (minél erőteljesebb a hámlasztás, annál inkább, de a napfényvédő amúgy is mindig javasolt hámlasztás nélkül is :) - apolka)
A különféle hámlasztó eljárások összehasonlítása:

Hámlasztás típusaAHASzalicilsavTCA alacsony koncentrációTCA magas koncentrációFenol
Felületes ráncokMérsékelt javulásKevés javulásKevés javulásMérsékelt javulásJó hatású
PattanásJó hatásúJó hatásúKevés javulásKevés javulásJó hatású
Pattanás utáni hegekMérsékelt javulásKevés javulásKevés javulásJó hatásúJó hatású
Mély ráncokKevés javulásKevés javulásKevés javulásMérsékelt javulásJó hatású
Öregségi foltokMérsékelt javulásMérsékelt javulásMérsékelt javulásJó hatásúJó hatású
Hatástartam1 - 3 hónap1 - 3 hónap3 - 6 hónapÉv+Év+
RizikóAlacsonyAlacsonyKözepesMagasMagas
Gyógyulási időNincs vagy rövidNincs vagy rövidÁltalában rövidHosszúHosszú

Bőrgyógyász, kozmetológus

2 megjegyzés:

  1. Mennyibe kerül egy ilyen hámlasztás? Nagyságrendre gondolok, tól-ig. Gyanítom hogy egyénfüggő és személyes konzultáció során derül ki... na de mégis? Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Hű, nem igazán tudom, de olyan százezres nagyságrendre tippelek. De ha érdekel, akkor kattints rá a fenti linkre, és ott az Alfa-Med telefonszáma, hívd fel őket, biztosan segítenek. :)

    VálaszTörlés