BLOGKERESŐ

2012. március 9., péntek

Profi bőrápolás step by step 2 - Tonizálás

A profi bőrápolás első lépése ugyebár az arc lemosása, amiről nemrég írtam, a második lépés a nagykönyv szerint pedig nem más, mint a tonizálás. Hogy arcot miért kell mosni az nem szorul sok magyarázatra, viszont hogy mire is jó és hogy biztosan kell-e a tonik, az már sokkal kevésbé egyértelmű.


Tonizálni vagy sem?


UPDATE: Ez a poszt 2016 decemberében frissült utoljára.

A tonikot eredetileg arra találták ki, hogy a bőr pH-ját arcmosás után "helyreállítsa" az egészséges, enyhén savas értékre. A lúgos szappanok korában ez kifejezetten hasznos is volt  (mert a magas pH-n a bőrrel rossz dolgok történhetnek), viszont azóta már a lemosók többsége szerencsére pH helyes (pH 4.5-5.5),  így a tonikok pH helyreállító funkciójára is kevesebb szükség lett.

Ennek ellenére a boltok polcain maradtak a tonikok, és elvileg nem is teljesen feleslegesen. Továbbra is segítenek helyreállítani a pH-t (ami  egy picit megemlekedik arcmosáskor akkor is, ha jó a lemosónk), segítenek a kosz, és az arclemosó utolsó maradványainak eltávolításában (mondjuk szerintem jobb úgy arcot mosni, hogy erre ne legyen szükség), frissítenek, "összehúzzák a pórusokat" és csinálhatnak még egy rakás más dolgot is, attól függően, hogy milyen is az a tonik.

A személyes véleményem egyébként az, hogy pont a fenti felsorolásban szereplő "klasszikus tonik feladatok" miatt nem annyira fontos vagy érdemes tonikot használni, viszont az "egy rakás más dolog" között vannak nagyonis hasznosak (lásd lent :)).

Ráadásul a tonik a könnyen beszívódó, folyadék állaga miatt egy tök jól rétegezhető termék, szóval ha szeretünk rétegezni és sok hasznos összetevőt és funckiót akarunk a bőrápolási rutinunkba süríteni, akkor praktikus és klassz dolog a tonik.

Ezek miatt én összességében tonik párti vagyok, de nélküle is lehet persze teljesen profi és jó az arcápoló rutinunk. Illetve azt is gondolom, hogy a tonik vagy sem kérdés nagyban személyes preferencia: használhatunk hidratáló tonikot vagy szérumot vagy mindkettőt, nincs jobb vagy kevésbé jó, ahogy szeretjük és ahogy beválik, az a legjobb. :)


Milyen a nem jó tonik?

Szóval tonik párti vagyok, de a rossz toniknál a semmilyen mindenképpen jobb. A legnagyobb hiba szerintem, hogy durván szárító hatású, alkohollal teli tonikot használunk, mert azok olyan jól összehúzzák a bőrt, és olyan jó friss érzést adnak.

Lehet, hogy az adott pillanatban ezek kellemes érzések, de hosszú távon ezzel semmiképpen sem teszünk jót a bőrnek, így érdemes leszokni az  "alkoholos, húde frissítő" tonikokról. Ráadásul a frissítő, hűsítő tonikokban leggyakrabban ezt az érzést az alkoholon kívül még valami irritáló fűszernövény (pl. menta, borsmenta) segítségével érik el, ami hosszú távon szintén nem a bőr barátja.


Milyen a jó tonik?

A jó tonik szerintem egyrészt alkoholmentes, másrészt azon túl, hogy kellemes áttörölni vele az arcot tud még valami konkrét jó dolgot is.

Hámlasztó tonikok

A kedvenc tonik kategóriám az utóbbi néhány évben a hámlasztó tonikok. Mivel a hámlasztás az elhalt hámsejtek gyengéd eltávolításával segíti az utána jövő termékek beszívódását is, szerintem a legpraktikusabb folyadék vagyis tonik formában hámlasztani. 



A hámalsztó tonikokon belül is van minden féle (a hámalsztásról többet itt olvashatsz), van közöttük zsírosabb és szárazabb bőrre ideális is. A zsíros, mitesszerekre hajlamos bőrre klasszikus kedvenc a PC 2%-os BHA folyadékja, jóval gyengédebb, érzékeny bőrre is klassz, de szintén BHA tonik pedig például a 0,5% -os koreai Benton Aloe-BHA tonik. Szárazabb bőrre ideális a világ talán leghíresebb tonikja a Pixi Glow Tonik, ami 5% glikolsavat tartalmaz, de 4 feletti pH-n, így nagyon gyengéd. A kategória talán első (az eredeti 1970-ből való!), ikonikus tagja pedig a három féle erősségben is kapható, vegyesen többféle savat is tartalmazó Lotion P50 változatok.

Hidratáló tonikok



A hámlasztó tonikokon kívül a másik kedvenc kategóriám a hidratáló tonikok kategóriája. Ők általában egy adag vízmegkötővel + vízzel látják el a bőrt, ami vízhiányos bőrűeknek (vagyis kb. mindenkinek) jól jön. Az én fejemben a koreai essence-k is gyakorlatilag a hidratáló tonik kategóriába tartoznak, mint pl. a Missha The First Treatment Essence, vagy a nyugati változat az Estee Lauder Micro Essence. A sprés válozatú hidratáló permetek is mostanában virágkorukat élik: a MAC Fix+ bár hivatalosan sminkfixáló, de hidratáló toniknak is tökéletes, az illatmentes változatot preferálóknak pedig a Clinique Moisutre Surge-ot érdemes mégnézni. A PC világoskék Resist tonik pedig arra egy ritka példa, hogy létezik hidratáló, alkoholmentes tonik kifejezetten a kombinált bőrre szabva is, ami elvileg nemcsak hidratál, de pl. a pórus méretet is próbálja finomítani.

Ráadásul a hidratáló és a hámlasztó tonik kategória nem is vagy-vagy, hanem mindkettőt is nyugodtan lehet használni, akár egymás után is. Hogy mi az ideális sorrend, arra nincsen egyértelmű, "tudományosan bizonyított" válasz (legalábbis nem tudok róla). A híres (és tök szórakoztató stílusú) angol blogger, Caroline Hirons pl. közismerten a hámlasztó, aztán hidratáló tonik sorrendben hiszPaula Begoun viszont pont fordítva ajánlja. Én használtam már mindkét sorrendben, most a Caroline Hirons féle iskolát követem, de szerintem amelyik szimpatikusabb, az teljesen megfelelő. :)

Ásványvíz permet







Lehet, hogy már kitűnt a posztból, hogy a fejemben, ami folyadék az tonik, szóval az ásványvíz permetet is annak sorolom. Extra érzékeny, és/vagy vízhiányos bőrre szerintem klassz dolog, bár nyilván nem nélkülözhetetlen.

Én mostanában lelkes használó vagyok, de nem a tonikok szokásos helyén spérzek, hanem egy hialuronsavas szérum után (amit amúgy arcmosás, hámlasztás és egy másik szérum után használok), de egy sima hidratáló krém előtt, hogy legyen extra víz, amit a HA megköthet. Nekem ez így tökre bevált, de nem állíthatom, hogy a módszer tudományos alapja szikla szilárd. :) Ha már ásványvíz permet, akkor szerintem drámai különbségek nincsenek, bármelyik márka működik a patikából.


Ti használtok tonikot? Ha igen, akkor milyet?

9 megjegyzés:

  1. Évekig nem is tudtam hogy mi az a tonik :$ Aztán egyszer sminklemosót néztem és mellette láttam hogy van tonik is, megnéztem hogy mit írnak róla aztán eszembe jutott hogy a nővérem mindig is használt tonikot :)Így haza jött velem a tonik is, és egyáltalán nem bántam meg, mert reggel és este mindig használom, habár nem csodaszer de valamivel hidratáltabb a bőröm azóta :) Egyébként nekem enyhén zsíros bőröm van de a tonik amit használok alkoholmentes.

    VálaszTörlés
  2. én kb 4 évig használtam alkoholos tonikot - ugye a zsiros, pattanasos boromre. csak rosszabb lett tőle természetesen, de ez csak pár év után vettem észre, amikor kezdtem tudatosabban összeállítani az arcapolasi rutinomat es nem csak a reklámok után menni. kb fél éve használom a naturland alkoholmentes, de pattanasos borre való tonikjat, es valami csodálatos! a borom mostmar maximum kombinált es sokkal kevesebb pattanasom is van.

    VálaszTörlés
  3. Összel levettem a tonikot az arcápolási rutinomból, mert itt olvastam, hogy esetleg felesleges. Hetekig nem is történt semmi a börömmel, késöbb viszont nagyon száraz, feszülö lett, kicsit tág pórusokkal.
    Két hete újra használom a Clinique 1-et alkohollal és azóta gyönyörüen puha a böröm és eltüntek a pórusok.
    Szerintem mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy mi a jó, mi válik be.
    Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, mindenkinek magának kell kitapasztalnia, hogy mi a legjobb, ez nem vitás. :) De azért szerintem nem árt tudni az elméletet sem, mert sokszor rövid távon és hosszú távon nem ugyanaz a legjobb. Örülök, hogy bevált a Clinique 1-es tonik, a számozottak közül az a legjobb szerintem is. :)

      Törlés
  4. Az Aromax tonikja valami fantasztikusan jó, nyugtató hatású!
    Nekem vegyes, vízhiányos de pattanásokra erősen hajlamos bőröm van és ez remekül működött rajta.
    Régen persze kipróbáltam mindenféle tonikot, a Clinique 3-tól kezdve (ez valami horror) az összes drogériás alkoholos vackon át, persze jó sok időbe telt amíg rájöttem, hogy csak rosszabb lett tőle a bőröm állapota... :S Több pirosság, később több zsírtermelődés. Nagyon óvatosan kell bánni ezekkel, nekem sajnos csak a saját káromon sikerült tanulni, pár éve még nem voltak ilyen jó cikkek, amik felhívták volna erre a figyelmet. :)

    (A Rival de Loop rózsaszín tonikja se rossz szerintem, de kicsit furi az állaga, felhabosodik a vattakorongon ahogy áttöröltem vele az arcbőrt.)

    Most már egyáltalán nem használok tonikot, áttértem a Bioderma Sensibio Sebium-ra, de már gondolkoztam rajta, hogy veszek újra az Aromax-ból, mert az (is) nagyon jó volt.

    VálaszTörlés
  5. Az íráson felbuzdulva vettem egy Avene termálvizes spray-t. Korábban is szemeztem vele, de meglehetősen szkeptikus voltam felőle, nagy kár. A tolerance extreme krémmel együtt fantasztikus, régóta nem éreztem ilyen fittnek magam nyaktól felfelé :) Szóval érzékeny és/száraz bőrűek megfontolhatják.

    VálaszTörlés
  6. a niveanak is van mar tonikja:)

    VálaszTörlés