BLOGKERESŐ

2010. június 28., hétfő

A bőrápolásról – az alapok

Ha az ember lánya komolyan gondolja a bőrápolást, akkor minden egy klasszul összeállított, ügyes bőrápolási rutinnal kezdődik. Egyetlen krém nem fog önmagában csodát tenni. Sokkal jobb, hogyha egy teljes, több lépéses programban gondolkodunk.




Egy egyszerű rutin szokásos alap lépései a tisztítás, a tonizálás, a hidratálás és a fényvédelem, a profibb rutinoknak pedig legtöbbször része valamilyen kémiai hámlasztó és egy vagy akár több féle szérum is. A bőrápolási rutint célszerű bőrtípusunkhoz és fő bőrproblémánkhoz (már ha van) igazítani. Nézzük akkor a lépéseket röviden:

Tisztítás

Bármilyen is a bőrünk, megfelelően tisztítani mindenképp érdemes. A tisztítás célja, hogy eltávolítsuk a koszt, a port, a sminket és a felesleges faggyút. Este mindenképpen ajánlatos alaposan arcot mosni, bőrünktől függően esetleg reggel is. Arcunk tisztításához legjobb egy kíméletes arclemosó, ami nem tartalmaz alkoholt és túlságosan erőteljes, irritáló tisztítókat (pl. a sodium-lauryl-sulfate), amik a „nem felesleges” faggyút és lipideket is eltávolítják az arcunkról és ezáltal megbontják a bőr természetes védekező rétegét (natural skin barrier).
Részletesebben az arc tisztításáról ebben a posztban olvashatsz >>

Tonizálás

A tonikok funkciója az utóbbi időben változóban van. Régebben arra voltak valók, hogy eltávolítsák a smink, a kosz és az arclemosó utolsó maradványait is, illetve, hogy visszaállítsák a bőr ph értékét (a bőr enyhén savas, a tisztítók hagyományosan enyhén lúgosak). Manapság inkább sokan csak megszokásból használják vagy mert kellemesen frissít. Én nem vagyok híve a nagyon frissítő, alkoholos tonikoknak, amik hosszú távon csak szárítanak és ártanak a bőrnek. Helyettük ha már használunk tonikot (ami amúgy egyáltalán nem kötelező, a mai gyengéd, de mégis hatásos lemosók mellett!), akkor válasszunk egy alkoholmenteset, és olyat, ami hidratáló és regeneráló összetevőkkel segíti a bőrt, hogy tökéletesen helyre jöjjön az arctisztítás után.
Részletesebben a tonizálásról ebben a posztban olvashatsz >>

Hidratálás

A legtöbb bőrtípusnak jót tesz egy hidratáló krém. Bármilyen is a bőrtípusunk fontos az, hogy a hidratáló krémünk sok a bőr egészséges működéséhez szükséges anyagot tartalmazzon, mint pl. természetes (skin-identical, azaz bőrünkben amúgy is megtalálható) hidratáló anyagok, antioxidánsok, sejt-kommunikáló (cell-signalling) anyagok (amik a sejteket a helyes, egészséges viselkedésre bíztatják, pl. több kollagén termelésére). Bőrtípusunk leginkább azt határozza meg, hogy milyen állagú is legyen a hidratáló. A száraz bőrűeknek a testesebb krémek valók, míg a zsíros bőrűeknek a könnyű, gél állagú krémek javasoltak. Hogy milyen összetevőket is érdemes pontosan keresni a hidratálók dobozán (merthogy mindig rá vannak írva az összetevők a dobozra! :)), mi is az hogy testesebb vagy könnyebb egy krém, meg úgy általában hogyan is válasszunk jó hidratálót, azzal még sokat fogok foglalkozni...
Részletesebben a hidratálásról ebben a posztban olvashatsz >>

Fényvédelem

A reggeli arcápolás elengedhetetlen része a fényvédelem. Használhatunk fényvédős hidratálót, vagy külön fényvédőt is. Az előbbiek általában kisebb védelmet adnak, míg az utóbbiak nagyobbat. Arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a fényvédőnk UVA és UVB elleni védelmet is nyújtson (egyenlőre annyit mondok, hogy ha jó fényvédőt akarunk, de nem értünk hozzá, akkor vegyünk a patikában, vagy pedig keressünk olyat, aminek a doboza az UVA védelemről is beszél. Hogy pontosan milyen összetevők nyújtanak a tudomány mai állása szerint megfelelő UVA és UVB védelmet, arról még fogok írni....).
Részletesebben a fényvédelemről ebben a posztban olvashatsz >>

Hámlasztás/Exfoliálás

Az exfoliálás célja, hogy a stratum corneumon (a bőr legkülső rétege) lévő elhalt hámsejteket eltávolítsa. A hámlasztás révén a bőrfelszín frissebb, üdébb, egyenletesebb lesz, a többi krém hatóanyaga könnyebben és jobban beszívódik a bőrbe, zsíros bőr esetén pedig csökkenhet a zsírtermelés is. Hogy valóban kell-e hámlasztani és milyen gyakran, arról megoszlanak a vélemények. Leggyakoribb tanács a heti 1-2 alkalom, de egyre több cég napi használatra való hámlasztókat is gyárt (pl. Clinique 3 lépés program). Exfoliálni lehet fizikai hámlasztókkal, azaz bőrradírral, vagy pedig kémiai hámlasztókkal (leggyakoribbak az AHA és a BHA). Ha a bőrünk érzékeny, rozaceás vagy acnés, akkor mindenképp kémiai hámlasztót válasszunk.
Az otthoni kémiai hámlasztásról részletesebben ebben a posztban olvashatsz >>

Szérum/Kezelés

Ez a lépés általában nem jelent mást mint valami hatóanyagban gazdag szérum/gél alkalmazását. Teljesen egyén függő, hogy ki mivel szeretné „felturbózni” az alap rutinját. Például pattanásos bőrnél jó ötlet lehet benzoyl-peroxide gélt használni, úgy általában bárkinek jót tesz egy antioxidáns vagy hidratáló szérum. A szérumot mindig a megtisztított arcbőrre, a hidratáló krém alá érdemes kenni, hogy minél jobban felszívódhassanak a benne lévő hatóanyagok.
Részletesebben a szérumokról ebben a posztban olvashatsz  >>

4 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  2. A tonizálásról nekem is az a véleményem, hogy nem feltétlenül szükséges és pontosan azok okok miatt amit fentebb leírtak. Azonban nekem a fényvédőszerekkel kapcsolatban is vannak fenntartásaim, pontosabban a bennük lévő anyagok legalább annyira károsak szerintem mint maga a nap.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nagyon jó tonizálni, főleg, ha száraz valakinek a bőre, egy jó tonikkal meg lehet adni azt a plussz hidratálást, amit esetleg a krém nem tud megadni.

    VálaszTörlés