BLOGKERESŐ

2010. június 27., vasárnap

Miféle dolgok vannak a krémekben?




Avagy a kozmetikai összetevők funkciói

Ahhoz, hogy a KrémMánia összetevő szótárában jól érthetőek legyenek a magyarázatok, itt egy kis összefoglaló arról, hogy a kozmetikai összetevőknek milyen funkcióik is vannak a krémekben, és hogy ezek a funkciók mit is jelentenek (leggyakrabbi funkciók, természetesen soook-soook más is van, és bocs a béna fordításokért.... :)):

Oldószer(solvent): a leggyakrabban használt oldószer a víz, ami a legtöbb kozmetikum legfőbb összetevője. Az oldószer a többi összetevő feloldására szolgál, és minden kozmetikum elengedhetetlen része.

Hidratálók(moisteriser): olyan anyagok, amik hidratálják (a bőr víztartalmát növelik) a bőrt. Kettő fő csoportba sorolhatók:
  1. Vízmegkötők (humectant), amik képesek vizet „magukhoz vonzani” (higroszkóposság) a környezetükből. A krémekben lévő vízmegkötők a dermisből (a bőr középső rétege) és a levegőből (csak magas páratartalom esetén) vonzzák a vizet az epidermisbe (a bőr legfelső rétege). Minden jó hidratáló krémben fontos hogy legyenek jó vízmegkötő anyagok.
  2. Elzárók (occlusive): olyan anyagok, amik egy elzáró, védő réteget képeznek a bőrön és így megakadályozzák, hogy a víz ez epidermisből a környezetbe távozzon.
Emulgeálószer (emulsifier): a krémek esetén azokat az anyagokat nevezzük emulgeáló szereknek, amik lehetővé teszik az egyébként nem keveredő víz és olaj egyenletes és stabil (idővel sem fognak szétválni) elkeveredését. Emulziónak az egyenletes víz-olaj keverékeket nevezzük. A legtöbb krém emulzió (azaz van benne víz és olaj is), így emulgeáló szer szinte minden krémben van.

Bőr puhítók (emollient):olyan anyagok, melyek puhítják, nyugtatják, simítják a bőrt, segítik a krémek kenhetőségét. Az emollient anyagok javítják a bőr állapotát közvetlenül a krém alkalmazása után (hosszú távú hatásuk azonban nincs). Sok emollientnek elzáró és vízmegkötő tulajdonsága is van, azaz hidratálók is egyben. Kémiailag az emollientek észterek (alkoholokból és savakból egy vízmolekula kilépésével keletkező szerves vegyületek), a leggyakrabban használt emollient az Isopropyl Palmitate.

Felület aktív anyag (surfactant): olyan anyagok, amik csökkentik a folyadékok felületi feszültségét (ami révén a folyadékok felülete vonzódik más felületekhez). Zsírban oldódó (farok rész) és vízben oldódó (fej rész) részük is van. A zsírban oldódó rész képes az bőrön lévő olajat feloldani, ami aztán a vízben oldódó résznek köszönhetően vízzel lemosható. Vagyis a felület aktív anyagok a lemosók fontos összetevői. Sok felület aktív anyag egyben emulgeáló szer is.

Sűrítő anyagok (thickening agent): olyan anyagok, melyeket vizes oldatokhoz adva növelik azok sűrűségét (viszkozitását), anélkül, hogy az oldat egyéb tulajdonságain változtatnának

+1: ami valójában nem egy külön funkció, de sokat emlegetett:

Bőr javító/kondícionáló (skin conditioning): egy gyűjtő funkció, amit minden féle összetevőre szokás mondani, ami valahogy pozitív hatással van a bőrre. Minden emollient, hidratáló stb. egyben bőr kondícionáló is.

Ezeken kívül legtöbbször még különféle segédanyagokat találunk a krémekben, mint pl. tartósítószerek, illatanyagok, színezékek, ph szabályozók.

A funkciók egy teljesebb listáját rövid leírásokkal itt találhatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése